22.8.11

Γεωθερμικά πεδία και πηγές ενέργειας στη Θράκη

Η έναρξη γεωτρήσεων για την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων στην ελληνική επικράτεια ανοίγει τη συζήτηση για την εκμετάλλευση των δυνατοτήτων της ανεξάντλητης πηγής ενέργειας που κρύβει στα έγκατά της η ελληνική γη.

Με βασικό επιχείρημα την περιβαλλοντική και οικιστική υποβάθμιση, σε πολλές περιπτώσεις, τοπικές κοινωνίες είχαν αντιταχθεί σε αντίστοιχα σχέδια.
Μελέτες που έχουν εκπονήσει εδώ και δεκαετίες επιστήμονες του (προσφάτως καταργηθέντος) Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών είχαν πιστοποιήσει ότι ο ελλαδικός χώρος διαθέτει σημαντικές γεωθερμικές πηγές και μάλιστα σε βάθη που δεν απαιτούν δαπανηρές επενδύσεις (από 100 έως 1.500 μ.).
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, «σε μερικές περιοχές, είτε λόγω ηφαιστειότητας σε πρόσφατη γεωλογική περίοδο, είτε λόγω ανόδου ζεστού νερού από μεγάλα βάθη μέσω ρηγμάτων, η γεωθερμική βαθμίδα είναι σημαντικά μεγαλύτερη από τη μέση γήινη, με αποτέλεσμα σε μικρό σχετικά βάθος να απαντώνται υδροφόροι ορίζοντες που περιέχουν νερό ή ατμό υψηλής θερμοκρασίας.
Τέτοιες περιοχές στη χώρα μας είναι τα ηφαιστειακά νησιά του Αιγαίου (Μήλος, Νίσυρος, Σαντορίνη, Λέσβος, Σαμοθράκη κ.ά.), πολλές περιοχές στη Θράκη (Νέο Εράσμιο, Νέα Κεσσάνη, Τυχερό Έβρου κ.ά.), καθώς και στη γειτονιά καθεμιάς από τις 56 θερμές πηγές που υπάρχουν στη χώρα μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.