22.7.11

Την Πέμπτη 28 Ιουλίου συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ

Την Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011 στις 5 το απόγευμα συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης στην Κομοτηνή. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι 11 και είναι τα εξής:

1. Εξέλιξη Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας ΑΜ-Θ. Εισηγητής: Ο Προϊστάμενος της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας ΑΜ-Θ κ. Πιτσινίγκος Βασίλειος
2. Εξόρυξη και Μεταλλουργία παραγωγής χρυσού στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ. Εισηγητής: Το μέλος της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης-Έβρου κ. Α. Στρατιάδης.
3. Γνωμοδότηση για την έγκριση των Περιβαλλοντικών Όρων από την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου: «Ο.Ε.Δ.Α. Δυτικού τομέα της Π.Α.Μ.Θ». Εισηγητής: O Δ/ντής Δ/νσης Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Σισμανίδης
4. Γνωμοδότηση για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΟΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΤΑΦΗΣ ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΕΒΡΟΥ – Ο.Ε.Δ.Α – ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ. Εισηγητής : O Δ/ντής Δ/νσης Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Σισμανίδης
5. Προγραμματισμός έργων Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής των Π.Ε Καβάλας, Ροδόπης και Έβρου. Εισηγητής: Ο Προϊστάμενος Δ/νσης Κτηνιατρικής κ. Αχ. Σαχπατζίδης
6. Γνωμοδότηση για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Καταθλιπτικός αγωγός ακαθάρτων Δ. Κ. Ν. Βύσσας του Δήμου Ορεστιάδας». Εισηγήτρια: Η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Μ. Γκουγκουσκίδου
7. Γνωμοδότηση για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Μονάδα επεξεργασίας λυμάτων οικισμού Μύκης, Δήμου Μύκης, Ν. Ξάνθης». Εισηγητής: Ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Δημήτριος Χαϊτίδης
8. Έγκριση σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης για την υλοποίηση του έργου «Ασφαλτόστρωση οδού Ιάμπολη - Πάτερμα» και ορισμός εκπροσώπων για την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης και τη σύσταση της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης του έργου. Εισηγητής: Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ροδόπης κ. Π. Δαμιανίδης
9. Έγκριση Σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης για την από κοινού εκτέλεση εργασιών σε περιοχές του Δήμου Δοξάτου με τη συμμετοχή μηχανημάτων και χειριστών της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας. Εισηγητής: Ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ιωάννης Τελλίδης
10. Έγκριση Σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης για την από κοινού εκτέλεση εργασιών σε περιοχές του Δήμου Κ. Νευροκοπίου με τη συμμετοχή μηχανημάτων και χειριστών της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας. Εισηγητής: Ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Ιωάννης Τελλίδης
11. Έγκριση Σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης: «ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΔΡΟΜΩΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ» στο Δήμο Θάσου, μεταξύ της Περιφέρειας ΑΜΘ, Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας και του Δήμου Θάσου. Εισηγητής: Ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Νίκος Πατήρας.

5 σχόλια:

  1. ΑΝ ΑΛΗΘΙΝΑ ΠΙΣΤΕΥΑΝ ΣΤΟ «ΟΧΙ» ΤΗΣ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΧΡΥΣΟΥ, ΑΝΕΤΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΕΚΔΩΣΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ ΑΚΥΡΩΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ, ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ.

    Μέχρι σήμερα υπάρχει πολιτική αναντιστοιχία με το «πολιτικό όχι» των Νομαρχιακών Συμβουλίων Ροδόπης και Έβρου, με την διοικητική πράξη σε ότι αφορά την εξόρυξη χρυσού στην περιοχή μας. Δηλαδή άλλα λέγανε και λένε πολιτικά επικοινωνώντας για το πρόβλημα και άλλα έκανε η διοίκηση, είτε αυτή ήταν η τοπική διοίκηση της νομαρχίας Ροδόπης και Έβρου, είτε ήταν η κεντρική διοίκηση του υπουργείου ΥΠΕΧΩΔΕ ή του υπουργείου Ανάπτυξης.
    Γι’ αυτό και δόθηκαν εγκρίσεις από τη νομαρχιακή επιτροπή χωροταξίας περιβάλλοντος της νομαρχίας Ροδόπης και Έβρου, γι’ αυτό δόθηκαν οι άδειες μεταλλευτικών ερευνών, οι οποίες άδειες παρότι γνώριζαν το πρόβλημα οι τότε Νομάρχες Γιαννακίδης και Ντόλιος, δόθηκαν ακόμη και τον Ιούνιο του 2004 μέχρι και πριν από λίγους μήνες από τον Ιούνιο.
    Δεν μπορεί αυτό να είναι πράξη συνέπειας, να λένε ότι είναι υπέρ του πολιτικού όχι και συγχρόνως διοικητικά να εκδίδουν νέες άδειες μεταλλευτικών ερευνών.
    Δηλαδή ποιος κορόϊδευε ποιόν.

    Η αναντιστοιχία λόγων και πράξεων και μόνο αποτελεί δηλωτικό της νοοτροπίας η οποία υπήρχε την εποχή που υπογραφόταν οι αδειοτήσεις μεταλλευτικών ερευνών και οι εγκρίσεις χωροθέτησης από τη νομαρχιακή επιτροπή περιβάλλοντος , άλλα να λένε για να επικοινωνούν για το πρόβλημα και άλλα να κάνουν στην πράξη.
    Αυτή ήταν και είναι μία κακή τακτική που κακώς ακολουθήθηκε (ποιος ξέρει τι έκρυβε αυτή η τακτική ή λέγανε άλλα κάτω από το τραπέζι και άλλα λέγανε πάνω από το τραπέζι). Έπρεπε από καιρό επιτέλους να είχε σταματήσει αυτή η τακτική της αναντιστοιχίας. Γιατί αν είχε σταματήσει θα μπορούσαμε να είχαμε ουσιαστικά αποτελέσματα, όμως δυστυχώς δεν έχουμε μέχρι και σήμερα. Από της 18 Ιουλίου η εξόρυξη χρυσού στη Θράκη είναι πραγματικότητα.

    Στην αυριανή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα συζήτησης: «Εξόρυξη και Μεταλλουργία παραγωγής χρυσού στην Περιφέρεια ΑΜΘ
    με εισηγητή το μέλος της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης -Έβρου κ. Ανέστη Στρατιάδης?, θα δούμε και θα ζήσουμε τις ίδιες και απαράλλακτες εικόνες που γευθήκαμε εδώ και χρόνια σε ότι αφορά την εξόρυξη χρυσού στο Πέραμα και στις Σάππες. Θα γίνει ο γνωστός «τζερτζελές», θα ακουσθούν τα συνήθη ακατανόητα λογύδρια που βγάζουν στο πουθενά, και ο Περιφερειάρχης οι Αντιπεριφερειάρχες και τα μέλη του Π.Σ. θα αποχωρήσουν πλήρως ικανοποιημένοι, γιατί για άλλη μία φορά πιστεύουν ότι εξεπλήρωσαν τα καθήκοντα τους απέναντι στο λαό που τους ψήφισε.
    Μην συνεχίζουν τα ζητάνε και τα ρέστα ακόμη.
    Αν αληθινά πίστευαν στο «ΟΧΙ» της εξόρυξης χρυσού, άνετα μπορούσαν να εκδώσουν από καιρό ακυρωτικές αποφάσεις, για τις αποφάσεις που έλαβαν οι ίδιοι. Είναι πολιτική υπηρηφάνεια να δεχθούν και να πουν «Mea Maxima Culpa». Τολμούνε; Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα.
    Αντίθετα οι πανέμορφες και ελκυστικές περιοχές Σαπών, Περάματος και Πετρωτών κατά κάποιο τρόπο υποβαθμίσθηκαν και εγκαταλείφθηκαν, επίσης εγκαταλείφθηκαν και τα φράγματα Ιασίου και Ασκητών?, ενώ μπορούσαν τα τελευταία 13-14 χρόνια να γίνουν πολλά, που θα απέδιδαν οικονομικά πολλά περισσότερα, απ’ ότι η εκμετάλλευση των χρυσωρυχείων!!!!!!!!!!!!!
    D-Frida

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί Λέγαμε Όχι στην Εκμετάλλευση Χρυσού εμείς οι γραφικοί, οραματιζόμασταν την αειφόρο ανάπτυξη…..τώρα την χρυσοφόρο…. Για το καθημερινό μεροκάματο και όσο αντέξουμε…….όψιμοι……antigold.

    Η ευρύτερη περιοχή με το μεταλλευτικό ενδιαφέρον, από από τις Σάπες μέχρι τις ακτές των Πετρωτών, συμβαίνει να είναι (ήταν) και αυτή με τη μεγαλύτερη προοπτική τουριστικής ανάπτυξης σε ολόκληρη τη Θράκη. Στην ευρύτερη περιοχή, από τις Σάπες μέχρι τις ακτές των Πετρωτών, υπάρχουν :

    1)Σημαντικοί αρχαιολογικοί θησαυροί (αρχαίες πόλεις Μεσημβρίας, Ζώνης, Στρύμης, Μαρώνειας, βυζαντινά λουτρά Αρριανών)

    2)Περιοχές με ιδιαίτερο φυσικό κάλος (το δάσος της Μαύρης Πεύκης, το μοναδικό στην Ευρώπη σε τόσο χαμηλό υψόμετρο, τα σπήλαια της Μαρώνειας και της Μάκρης),

    3)Αναδασωμένες εκτάσεις (ιδιαίτερα πέριξ των Σαπών),

    4)Καθαρές ακτές και

    5)Παραδοσιακοί οικισμοί (Μαρώνεια).

    Επίσης ή περιοχή βρίσκεται κοντά σε πλούσιους υδροβιότοπους (Δέλτα του ποταμού Έβρου, Λίμνες Βιστωνίδα και Ισμαρίδα) και όχι μακριά από τη Θάσο και τη Σαμοθράκη, Αν ληφθεί υπόψη ότι εδώ βρίσκεται υποχρεωτικά και η είσοδος των βόρειων ανατολικών γειτονικών κρατών και ο δρόμος τους για τα νησιά του Αιγαίου και τη Μεσόγειο γενικά, ότι υπάρχουν 5 λιμένες εν ενεργεία (Αλεξανδρούπολης, Μαρώνειας, Ιμέρου, Φαναρίου, Λάγους) ένας αερολιμένας, μην ξεχνάμε την Εγνατία οδό με τις εξόδους της προς βορρά, η σημασία της περιοχής αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις. Όλα έτοιμα για μια εναλλακτική ανάπτυξη, όλα έτοιμα για επιτάχυνση, τι άλλο θέλανε οι πολιτικοί μας, μάλλον κοινό νού.
    Στο παρελθόν (10ετία το ’80) έχουν γίνει αρκετά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, υπολείπονται όμως ακόμη πάρα πολλά.
    Όλη όμως αυτή η προοπτική αναιρείται σε περίπτωση πραγματοποίησης εξορυκτικών δραστηριοτήτων.
    D-Frida

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος22/7/11 14:34

    Οι antigold έχουν και ιεραρχία;
    Παλαιοί και όψιμοι;
    Σταθεροί και ιμιτασιόν;
    Δώστε και παράσημα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος24/7/11 12:15

    Σύγχρονοι χρυσοθήρες στη Θράκη!
    Προσδοκίες για συνολική απασχόληση 2.000 ατόμων Δύο επενδύσεις στην περιοχή του Περάματος εντάσσονται στη διαδικασία αδειοδοτήσεων με fast track

    Ενα εκατοµµύριο ουγκιές χρυσού αξίας 1,5 δισ. δολαρίων, ή 1,1 δισ. ευρώ, θα αναζητήσουν σύγχρονοι καναδοί χρυσοθήρες στο Πέραµα της Θράκης. Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής κ. Γ. Παπακωνσταντίνου , ο οποίος υπέγραψε την περιβαλλοντική άδεια για να επαναλειτουργήσουν τα χρυσωρυχεία στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής όπου υπάρχουν 8 εκατοµµύρια ουγκιές χρυσού, τρέχουσας αξίας πάνω από 12 δισ. δολ. ή 8,5 δισ. ευρώ, υπόσχεται ότι µέσα στο καλοκαίρι θα έχει ολοκληρωθεί η αδειοδοτική διαδικασία για την υλοποίηση της επένδυσης αξιοποίησης του κοιτάσµατος χρυσού στο Πέραµα Θράκης.

    H επένδυση στο Πέραµα Θράκης είναι ύψους 150 εκατ. ευρώ ενώ σε βάθος δεκαετίας θα επενδυθούν ακόµη 190 εκατ. ευρώ. Το κοίτασµα στο Πέραµα ανήκει στην εταιρεία «Xρυσωρυχεία Θράκης», η οποία από το 2008 ελέγχεται σε ποσοστό 100% από την καναδική Eldorado Gold µε έδρα το Bανκούβερ στον Kαναδά, όµιλο που διαθέτει τρία µεταλλεία χρυσού στην Κίνα, ένα στην Τουρκία και ένα µεταλλείο σιδηροµεταλλεύµατος στη Βραζιλία.

    Πρόσφατα ο κ. Παπακωνσταντίνου σχολίασε ότι δεν υπάρχουν έργα τέτοιου είδους σε όλον τον κόσµο που να έχουν την πλήρη αποδοχή της κοινωνίας. Και πρόσθεσε: « Υποχρέωση της Πολιτείας είναι όταν ένα έργο πληροί τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές που τίθενται από την EE, να δίνει το πράσινο φως για να προχωράει ».

    Η εταιρεία υπέβαλε και αίτηση ένταξης στη διαδικασία αδειοδοτήσεων µε fast track για την εκµετάλλευση του κοιτάσµατος στο Πέραµα και βρίσκεται πλέον στο στάδιο της συγκέντρωσης στοιχείων για την κατάθεση του ολοκληρωµένου φακέλου και την οριστική έγκριση όπως είπε στο «Βήµα» ο διευθύνων σύµβουλος της «Χρυσωρυχεία Θράκης» κ. Γ. Mαρκόπουλος.
    ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

    Η μεταλλουργία στις Σάπες Ροδόπης

    Οι θετικές εξελίξεις στο Πέραµα άνοιξαν την όρεξη και για µια άλλη «κολληµένη» µεταλλουργία χρυσού. Κοντά στις Σάπες της Ροδόπης, η «Μεταλλευτική Θράκης», η οποία ανήκει στην αυστραλιανή Cape Lambert, θέλει πλέον να ξεκινήσει την επένδυση που δεν προχώρησε δύο φορές στο παρελθόν µε άλλους ιδιοκτήτες.

    Πρόκειται για µεταλλείο χρυσού αντίστοιχης δυναµικότητας µε εκείνο του Περάµατος, για το οποίο είχε εγκριθεί προµελέτη χωροθέτησης από το ΥΠΕΧΩ∆Ε που απορρίφθηκε από το ΣΤΕ πριν από τέσσερα χρόνια.

    Οι Αυστραλοί θέλουν να επενδύσουν 100 εκατοµµύρια σε 6 χρόνια, να αποδώσουν φόρους πάνω από 80 εκατοµµύρια στο Ελληνικό ∆ηµόσιο και να δηµιουργήσουν 500 άµεσες και έµµεσες θέσεις εργασίας.

    Οι επενδυτές σε συνεργασία µε µελετητικά γραφεία «ξαναχτενίζουν» τα τεχνικά και περιβαλλοντικά δεδοµένα ώστε να υποβάλουν το καλοκαίρι προς έγκριση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προµελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

    Η αυστραλιανή Cape Lambert επενδύει σε όλον τον κόσµο σε χρυσό, ασήµι, χαλκό, σιδηροµετάλλευµα, άνθρακα, ουράνιο, βανάδιο, φωσφατάση και τιτάνιο και διαθέτει ορυχεία σε Aυστραλία, Aφρική, Νότια Αµερική, Κεντρική Ασία και φυσικά τις Σάπες στη Ροδόπη.
    ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

    Α. Γ. Χριστοδουλάκης Κυριακάτικο ΒΗΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος24/7/11 18:45

    Όπως «ανακλήθηκαν ρητά» οι αποφάσεις για τον Ζεώλιθο…….
    Να «πατήσουν πόδι» οι υφυπουργοί κ. Πεταλωτής κ. Αηδόνης κ. Τιμοσίδης κ. Ξυνίδης και οι βουλευτές Γιώργος Ντόλιος, Ολγα Ρενταρή, Ελένη Τσιαούση, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, Χατζηοσμάν, Μάντατζης, στη κυβέρνηση να ανακαλέσει το σύνολο των αποφάσεων για τα χρυσωρυχεία του Περάματος και των Σαπών. Για να μην συνεχίζουμε να παίζουμε την κολοκυθιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.