Εάν δεν προωθήσουμε τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα που μπορούμε να παράγουμε δεν υπάρχει ελπίδα σωτηρίας. Όπως αρκετά πακέτα Delor πήγαν στράφι, όπως το μεσοπρόθεσμο-1- πήγε στράφι, φοβάμαι ότι αν η Ελλάδα και οι Έλληνες δεν μπουν άμεσα στις παραγωγικές διαδικασίες και το μεσοπρόθεσμο-2- θα πάει στράφι. Αυτό πρέπει να καταλάβουν οι πολιτικοί μας, και να διορθώσουν τα κακώς κείμενα.
(Με την διολίσθηση του ευρώ, ακρίβυναν τα εισαγόμενα δημητριακά, με αποτέλεσμα να φύγουν εν ριπή οφθαλμού όλα τα αποθηκευμένα Ελληνικά σιτάρια και καλαμπόκια σε πολύ καλές τιμές!) Ισχύει από πέρυσι λένε οι οικονομικές εφημερίδες!
Ακούω και διαβάζω στο τύπο πόσο περιχαρείς είναι οι αγροτοσυνδικαλιστές που το φετινό σιτάρι θα πουληθεί στη τιμή των 0,23 ευρώ. Αν όμως η παραγωγή σιταριού είναι επαρκής για να θρέψει τους Έλληνες δεν μιλάει κανένας. Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από έλλειψη αυτάρκειας του συνόλου των αγροτικών προϊόντων διατροφής, και για την εξάλειψή της ούτε μιλάει ούτε ενδιαφέρεται κανένας. Η ελλειμματική παραγωγή των αγροτικών προϊόντων συμπληρώνεται με την εισαγωγή τους από τις ποιο απίθανες χώρες. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι η αιμορραγία εκ. ευρώ για την προμήθειά τους ώστε οι Έλληνες και οι Ελληνίδες να υποφέρουν από την πείνα. Που θα βρεθεί το συνάλλαγμα για την εισαγωγή τους; Ας είναι καλά οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, που ακόμη μας δίνουν δανεικά για να μην πεινάσουμε. Είναι σίγουροι βέβαια ότι άμεσα θα τους επιστραφούν τα δανεικά ευρώπουλα αφού αυτοί μας προμηθεύουν τα αγροτικά προϊόντα διατροφής. Το χρέος όμως θα είναι χρέος, και «κερατωμένοι» και δαρμένοι;;;
Κι’ όμως, πριν από τρείς δεκαετίες η Ελλάδα ήταν σε θέση να ανταποκριθεί στις διατροφικές απαιτήσεις του πληθυσμού της με δικά της προϊόντα. Τι συνέβη και εισάγουμε αντί να παράγουμε; Δεν φταίει για όλα μόνο η «κακιά» ΕΟΚ με τα όρια ποσοστώσεων που καθόρισε, γιατί στόχος αυτού του κανονισμού ήταν η δημιουργία μιας εσωτερικής αγοράς στην Ευρώπη στην οποία κάθε χώρα θα έχει τα Εθνικά της προϊόντα. Οι Έλληνες όμως δεν το κατάλαβαν, εγκλωβισθήκαν στην κουλτούρα των επιδοτήσεων, στις μη ανταγωνιστικές μονοκαλλιέργειες, με όλα τα καλά και κακά αποτελέσματα που τα ζει η Ελλάδα σήμερα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η Ελληνική παραγωγή σε ξηρά όσπρια μπορεί να καλύψει μόνο το 44% της εγχώριας ζήτησης.
Τα ποσοστά μειώνονται ακόμη περισσότερο όσον αφορά το κρέας. Οι Έλληνες κτηνοτρόφοι ικανοποιούν το 34% των αναγκών σε μοσχαρίσιο κρέας και 40% σε χοιρινό.
Ενδεικτικά είναι και τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο στις εισαγωγές και εξαγωγές τροφίμων.
Το 2010 εισαγάγαμε 10.8 kgr φακές, από τον Καναδά και τις ΗΠΑ, ενώ εξαγάγαμε 294.088 kgr????
Tην ίδια περίοδο φέραμε από την Αίγυπτο, τη Βουλγαρία και άλλες χώρες 132 εκατ. Kgr πατάτες και στείλαμε στην Τσεχία την Πολωνία και αλλού 24 εκατ. Kgr..
Κι’ αν η φασολάδα θεωρείται ένα από τα εθνικά μας πιάτα, τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι η μεγαλύτερη ποσότητα φασολιών που καταναλώνουμε στην Ελλάδα φτάνουν από την Ιταλία από τη Βουλγαρία, την Ιορδανία ακόμη και από την Κίνα.
Εν ολίγοις οι πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου μας προμηθεύουν αγροτικά προϊόντα διατροφής και τα πληρώνουμε με τα δανεικά.
Όσο για το μαλακό σιτάρι με εισαγωγές καλύπτουμε το 63% των αναγκών μας, με εισαγόμενα μπιζέλια καλύπτουμε το 51% των αναγκών μας και με εισαγόμενα ξηρά όσπρια καλύπτουμε το 66% των αναγκών μας;;;
Αν υπολογίσουμε πόσες χιλιάδες και χιλιάδες εργαζόμενοι απασχολούνται για την παραγωγή την επεξεργασία την συσκευασία την μεταφορά αυτών των αγροτικών προϊόντων, και βρούμε τον ακριβή αριθμό, σίγουρα καλύπτεται το ποσοστό ανεργίας που μαστίζει την Ελλάδα και τους Έλληνες.
D-Frida
ΥΓ: Φαντάζομαι ότι ο γενικός διευθυντής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης σε θέματα Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Δαμιανός Σταθάκης να μην έχει αντίθετη γνώμη.
Τι αγροτικά προϊόντα εισάγουμε και από πού και τα πληρώνουμε με δανεικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗΠΑ
Αμύγδαλα χωρίς κέλυφος, φιστίκια, καρύδια, φακές. Είχαμε άνοδο 88.9% στις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών το 2009 σε σχέση με το 2008
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Πρώιμες νωπές πατάτες, αγκινάρες, παρασκευασμένες ελιές, νωπά κρεμμύδια.
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Μαλακό σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι. Είχαμε άνοδο στις εισαγωγές δημητριακών το 2009 και το 2009.
ΚΙΝΑ
Φασόλια, κοινά και άλλα φασόλια, όχι για σπορά, παρασκευασμένα αχλάδια, μανταρίνια, βερίκοκα.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Νωπά κρέατα βοοειδών και χοιροειδών. Έχουμε συνεχείς τάσεις στις εισαγωγές κρεάτων κατά την τριετία 2005-2008. Το 2008 οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 12.2% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Η αυξητική τάση εισαγωγής κρεάτων συνεχίζεται, «είναι τα λεγόμενα ντόπια μοσχαράκια της ορεινής Ροδόπης».
ΥΣ. Που πήγαν τα δανεικά λεφτά; Μαζί τα φάγαμε και τα χέσαμε. Ούτε το σκατό μας ξεραίναμε για λίπασμα. Και το λίπασμα το εισάγουμε, κλείσαμε και τα εργοστάσια.
Όταν ανέβηκε η ψείρα στο γιακά του νεοέλληνα, τα λουκούλλεια γεύματα και ο νεοπλουτισμός και για επίδειξη πίνει πλέον το Γαλλικό μεταλλικό νερό Perrier για να χωνέψει τα δανεικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΞέχασε τη γκαζόζα ο φούσκας πλούσιος νεοέλληνας το νερό Σουρωτή, το νερό του Ξυνού Φλωρίνης και τόσα άλλα Ελληνικά αγνά μεταλλικά νερά.
Έτσι το ένα μετά το άλλο τα μικρά επαρχιακά εργοστάσια όπως της Κομοτηνής εμφιάλωσης των αεριούχων ποτών έκλεισαν.
Γιατί να έχει η Ελλάδα κτηνοτροφία;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚτηνοτροφία είχαμε όταν υπήρχαν τα οριοθετημένα κοινοτικά χορτολίβαδα οι λεγόμενοι μοιράδες.
Τα περισσότερα από εξυπνάκηδες Κοινοτάρχες και Δημάρχους για να εξασφαλίσουν την επανεκλογή τους παραχωρήθηκαν σε «ακτήμονες ευπαθών κοινωνικών ομάδων» και στη συνέχεια έναντι αντιτίμου μεταβιβάσθηκαν στους τσιφλικάδες.
Ακόμη και η παραλίμνια περιοχή της Βιστωνίδας παραχωρήθηκε στο Βατοπέδιο στην οποία η κτηνοτροφία αναπτύχθηκε από την αρχαιότητα. Ζούσαν τα περίφημα άγρια ανθρωποφάγα άλογα του Διομήδη τα οποία αιχμαλώτισε και εξημέρωσε ο Ηρακλής!!!!