10.4.11

Μια εκκλησία διαφορετική από τις άλλες! Πιο δημοκρατική…


Σ’ αυτήν την εκκλησία θα πήγαινα κι εγώ! Ή σε οποιαδήποτε ο παπάς θα τραγουδούσε το Bella Ciao.
Σαράντα χρόνια έκλεισαν στις 8 Δεκεμβρίου 2010 από την ίδρυση της κοινότητας San Benedetto Al Porto di Genova. Με αφορμή την επέτειο, ο ιερέας don Andrea Gallo στο τέλος της λειτουργίας στο ναό του Αγίου Βενέδικτου στη Γένοβα χαιρετά τους παρευρισκόμενους, τραγουδώντας το «Bella Ciao». Τον συνοδεύει ο Ιταλός τραγουδιστής Gino Paoli.
Για όσους δεν γνωρίζουν η μελωδία του τραγουδιού Bella Ciao ήταν ήδη γνωστή και την τραγουδούσαν στις αρχές του 20ού αιώνα οι γυναίκες που μάζευαν ρύζι στις φυτείες της ιταλικής επαρχίας Terre d’ Acqua κοντά στην Μπολόνια.
Οι στοίχοι του τραγουδιού κατηγορούν τις δύσκολες συνθήκες εργασίας μέσα στον καυτερό ήλιο. Η πρώτη γνωστή ερμηνεία του 1906 έχει την μορφή αντίδρασης κατά του αφεντικού, που «με ένα ραβδί στο χέρι» παρακολουθεί τους εργάτες, χαραμίζει την ζωή των γυναικών και δεν πληρώνει τους μισθούς. Η μέρα όμως πλησιάζει, που οι εργάτισσες θα απελευθερωθούν.
Το τραγούδι έγινε παγκόσμια γνωστό όταν το τραγουδούσε η ιταλική αντίσταση ενάντια στον φασισμό κατά την διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου. Στην διασκευή αυτή οι στίχοι του τραγουδιού εξυμνούν τον απελευθερωτικό αγώνα των παρτιζάνων και τον ηρωικό τους θάνατο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.