14.12.10

Ο Αθλητισμός στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης! Κομπάρσος ή πόλος ανάπτυξης;

Ακούγεται συχνά ότι ο ελληνικός αθλητισμός παραμένει κλεισμένος «εντός των τειχών» Αθήνας και Θεσσαλονίκης, με την περιφέρεια να ασφυκτιά και να μην κατορθώνει να μπει «σφήνα» και να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο. Αυτό ακριβώς το «αξίωμα» εξετάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με μία έρευνα για την εκπροσώπηση της ελληνικής περιφέρειας στα πρωταθλήματα των ομαδικών σπορ.
Η παρουσίαση αυτή οδηγεί στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων, για το πώς κάποιο επαρχιακοί σύλλογοι κατάφεραν να ξεπεράσουν τις αντικειμενικές δυσκολίες και να καθιερωθούν στο χώρο τους και το πώς, σε κάποιες περιπτώσεις, λανθασμένες επιλογές, ατυχείς χειρισμοί και προσωπικές αντιπαλότητες οδήγησαν στο μαρασμό ή «σαμποτάρισαν» φιλόδοξα σχέδια.
Η έρευνα περιορίζεται στα πέντε αθλήματα που έχουν συνεχή δραστηριότητα (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, υδατοσφαίριση, χάντμπολ) και τα πρωταθλήματα που εξετάζονται είναι τα εξής: - Οι επαγγελματικές κατηγορίες του ποδοσφαίρου (Σούπερ Λίγκα, Β’ και Γ’ Εθνική) - Οι τρεις πρώτες εθνικές κατηγορίας του μπάσκετ (Α1, Α2, Β’ Εθνική) - Οι δύο πρώτες εθνικές κατηγορίες στα άλλα τρία αθλήματα (Α1 και Α2) - Η Α1 κατηγορία γυναικών σε μπάσκετ, βόλεϊ, υδατοσφαίριση και χάντμπολ. Είναι προφανές ότι με τα κριτήρια αυτά αδικούνται κάποιες περιοχές που παρουσιάζουν ανάπτυξη σε συγκεκριμένα ατομικά σπορ, όμως η αλήθεια είναι ότι έχουν συνηθίσει να θεωρούμε «καθρέφτη» της αθλητικής δραστηριότητας τα ομαδικά αθλήματα, που απευθύνονται σε ευρύτερο κοινό.
Η παρουσίαση γίνεται κατά Νόμο της Ελλάδας, αφαιρώντας Αττική και Θεσσαλονίκη. Σε παρένθεση αναφέρεται ο πληθυσμός του κάθε Νομού, με βάση την απογραφή του 2001. Για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης υπάρχουν τα εξής δεδομένα:
ΕΒΡΟΣ (πληθ. 149.354 κάτοικοι)
Βόλεϊ: Εθνικός Αλεξανδρούπολης (Α1 Ανδρών) Ο ακριτικός Νομός υπήρξε για πολλά χρόνια η «κοιτίδα» του ελληνικού βόλεϊ, απ’ όπου ξεπήδησαν πολλοί παίκτες που στελέχωσαν τους μεγάλους συλλόγους του κέντρου, αλλά και την εθνική, ενώ παράλληλα επί σειρά ετών ο Έβρος είχε διπλή εκπροσώπηση στη μεγάλη κατηγορία. Ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης συνεχίζει να εκπροσωπεί επάξια το Νομό, όχι όμως και η Ορεστιάδα. Η μεγάλη δύναμη της δεκαετίας του 1990, φιναλίστ του Κυπέλλου Συνομοσπονδίας το 1995 και μόνιμη διεκδικήτρια του πρωταθλήματος εκείνα τα χρόνια, μπήκε σε κύκλο παρακμής μετά το 2000 και πλέον αγωνίζεται στην Β’ Εθνική.
Στα υπόλοιπα αθλήματα, ο Έβρος δεν έχει εκπροσώπηση, μετά τον υποβιβασμό της ΠΑΕ Θράκη από τη Γ’ Εθνική του ποδοσφαίρου το 2008.
ΡΟΔΟΠΗ (πληθ. 110.828 κάτοικοι)
Ποδόσφαιρο: Πανθρακικός (Β’ Εθνική) Ο Πανθρακικός ανέβηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του στη Σούπερ Λίγκα το 2008, αλλά μετά από διετή παραμονή επέστρεψε από φέτος στη Β’ Εθνική. Αποτελεί όμως τον μοναδικό εκπρόσωπο του νομού Ροδόπης στα υπό εξέταση πρωταθλήματα.
ΞΑΝΘΗ (πληθ. 101.856 κάτοικοι)
Ποδόσφαιρο: SKODA Ξάνθη (Σούπερ Λίγκα) Τα 22 συνεχή χρόνια παρουσίας στη Σούπερ Λίγκα συμπληρώνει φέτος η Ξάνθη, η μακράν σταθερότερη επαρχιακή ομάδα των τελευταίων δύο δεκαετιών. Παρά τα φυσιολογικά σκαμπανεβάσματα και τη μη εκπλήρωση κάποιων μεγαλεπήβολων στόχων, αποτελεί αναμφίβολα το αθλητικό καμάρι, όχι μόνο του Νομού, αλλά και ολόκληρης της Θράκης. Οι προσπάθειες που έγιναν σε άλλα αθλήματα δεν ευοδώθηκαν, με την ομάδα μπάσκετ της Ξάνθης, που αγωνιζόταν στην Α2, να διαλύεται το περασμένο καλοκαίρι (απορροφήθηκε από τον Κόροιβο Αμαλιάδας), ενώ εξαιρετικά σύντομη ήταν και η παρουσία της ΑΕΠ Ξάνθης στην Α1 χάντμπολ γυναικών.
ΔΡΑΜΑ (πληθ. 103.975 κάτοικοι)
Ποδόσφαιρο: Δόξα Δράμας (Β΄ Εθνική) Μπάσκετ: ΚΑΟ Δράμας (Α2 Ανδρών) Αρκετά θετική είναι η αθλητική δραστηριότητα στο Νομό, με βασικό εκπρόσωπο βεβαίως τη Δόξα Δράμας. Οι ιστορικοί «μαυραετοί», η πρώτη ποδοσφαιρική επαρχιακή ομάδα που αγωνίστηκε σε τελικό Κυπέλλου, πέρασαν μία μακρά περίοδο κρίσης (τελευταία παρουσία στην Α’ Εθνική το 1995), βρέθηκαν ακόμη και στη Δ’ Εθνική, αλλά τα τελευταία χρόνια ανέκαμψαν και πλέον βρίσκεται στη δεύτερη κατηγορία, με βλέψεις να διεκδικήσουν σύντομα άνοδο στη Σούπερ Λίγκα.
Σταθερή παρουσία στην Α2 μπάσκετ έχει ο ΚΑΟ Δράμας, μετά από ένα σύντομο πέρασμα από την Α1 (περίοδος 2001-02), ενώ πλήγμα αποτέλεσε ο περσινός υποβιβασμός από την Α1 της γυναικείας ομάδας χάντμπολ των Ελπίδων Δράμας, που μέχρι πρόσφατα είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρωτάθλημα και άρκετες συμμετοχές στην Ευρώπη.
ΚΑΒΑΛΑ (πληθ. 145.054 κάτοικοι)
Ποδόσφαιρο: Νέα Καβάλα (Σούπερ Λίγκα) Μπάσκετ: ΕΚ Καβάλας (Α1 Ανδρών) Προϊόν δύο συνενώσεων είναι η εκπροσώπηση της Καβάλας στις μεγάλες κατηγορίες ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Οι «αργοναύτες» βρέθηκαν στα πρόθυρα της διάλυσης πριν από μερικά χρόνια, μετονομάστηκαν σε Νέα Καβάλα και απορρόφησαν τον Ποσειδώνα Νέων Πόρρων, αρχίζοντας μία δύσκολη και επίπονη προσπάθεια επανόδου στα «μεγάλα σαλόνια», η οποία τελικά επιτεύχθηκε το 2009. Στο μπάσκετ ο Νομός Καβάλας δεν είχε ιδιαίτερη παράδοση ως το καλοκαίρι του 2008, όταν η τοπική ομάδα συγχωνεύτηκε με το Πανόραμα Θεσσαλονίκης, που είχε εξασφαλίσει την άνοδο στην Α1. Η διαδικασία αυτή οδήγησε στη δημιουργία της Ενωσης Καλαθοσφαίρισης Καβάλας, η οποία τα τελευταία τρία χρόνια μετέχει στο πρωτάθλημα της Α1.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.