2.8.10

Γάμος με ξένα κουφέτα: Τι είπαν και τι δεν είπαν

Μετά την αρχική βαβούρα, η πρόταση εξαγοράς μεριδίων της ΑΤΕ και του ΤΤ από την Πειραιώς φαίνεται περισσότερο σαν κίνηση «λαγού» ή «βαλτή», παρά σαν πρόταση που ελπίζεται να «περάσει». Φαίνεται δηλαδή να ενεργεί ο Σάλλας σαν «λαγός» για να τονώσει το οικονομικό κλίμα και να κάνει την αρχή για την έκφραση προβληματισμών και τη σταδιακή λύση τους, ώστε κάποια στιγμή μία τέτοια πρόταση να είναι εφικτή και υλοποιήσιμη, παρά να ενεργεί ως τραπεζίτης που πραγματικά ελπίζει/πιστεύει –σε αυτήν τη φάση– ότι η κίνηση αυτή θα ευοδωθεί.
Μη με παίρνετε στραβά: υποστηρίζω κι εγώ ότι πρέπει να υπάρξουν συγχωνεύσεις τραπεζών σε αυτήν την οικονομική συγκυρία. Επιβάλλεται! Η ίδια όμως οικονομική συγκυρία, έχει… αποκλείσει τέτοιο ενδεχόμενο – τουλάχιστον χωρίς σοβαρές… παρανομικές (για να μην πω παράνομες!) μανούβρες. Η δε στάση της κυβέρνησης και των αρμόδιων επί του ζητήματος (π.χ. υπουργού οικονομικών) είναι τουλάχιστον αφελής. Είτε αιφνιδιάστηκε ο καημένος, είτε ξέχασε μερικές λεπτομέρειες, είτε δεν γνωρίζει τις δικλείδες ασφαλείας της Commission. Η πρώτη απάντηση του κ. Παπακωνσταντίνου και της κυβέρνησης, μόλις άκουσαν την πρόταση, δεν θα έπρεπε να είναι «Θα τη μελετήσουμε αν είναι δίκαια», αλλά «Αυτό δεν γίνεται με τίποτε!». Και μετά, ίσως, θα έπρεπε να παλέψουν για να καταστεί ενδεχομένως εφικτό στο μέλλον.
Γιατί, το ερώτημα δεν είναι αν η προσφορά είναι δίκαια ή όχι. Αφελώς διερωτάται ο υπουργός και καθείς άλλος. Το ερώτημα είναι αν γίνεται λογικά, ή νομικά. Και επειδή σ’ αυτήν τη χώρα δεν ενεργούμε με γνώμονα τη λογική (όπως καταδεικνύουν και οι δηλώσεις του υπουργού και άλλων κυβερνητικών παραγόντων), έχει φροντίσει η Commission να βάλει το χαλινάρι. Βλέπετε… η Πειραιώς δεν έχει λεφτά! Με τι, λοιπόν, θα εξαγοράσει μερίδια; «Μα», θα μου πείτε, «θα έκανε πρόταση αν δεν είχε λεφτά;». Έχετε δίκιο. Διορθώνω: Η Πειραιώς δεν έχει ΔΙΚΑ ΤΗΣ λεφτά! Όπως και πολλές άλλες τράπεζες στη χώρα (βασικά, όλες με έδρα αυτήν τη χώρα), εδώ και πολύν καιρό μπορούν και λειτουργούν εξαιτίας του πακέτου των €28 δις (τόσα δεν ήταν περίπου;) που μοιράστηκε στις τράπεζες από το δημόσιο. Η Πειραιώς πήρε περίπου €3,15 δις από αυτό το πακέτο. Και τώρα θέλει να δώσει €700 εκ. να πάρει μερίδια σε ΑΤΕ και ΤΤ; Με τι λεφτά; Απαντήστε μου εσείς, τώρα που ξέρετε καλύτερα με τι λεφτά!
Ευτυχώς, η Commission έχει απαγορεύσει ρητά τέτοιες προσφορές από τράπεζες που λάβανε κρατικές ενισχύσεις. Γιατί, όσο πρωτοπόρος πραγματικά κι αν είναι ο Σάλλας (που είναι και η κίνηση αυτή είναι άλλη μία απόδειξη), δεν μπορεί να ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙ την παρούσα μαγκιά του με τα δικά μου και τα δικά σου τα λεφτά (γιατί ΑΥΤΑ είναι τα λεφτά του δημοσίου: τα δικά σου και τα δικά μου). Οπότε, περιμένουμε να δούμε πως θα δράσουν οι… αναρμόδιοι υπουργοί (για να μην τους αποκαλέσω… άσχετους, που στην προκειμένη θα είχα δίκιο να κάνω) και να δούμε πως θα διαμορφωθεί το τοπίο στις υπάρχουσες συνθήκες. Γιατί, αν κάνει πίσω η Commission στους όρους που έθεσε (και είναι οι λογικοί και ενδεδειγμένοι, που θα πρέπει να ισχύσουν σε κάθε περίπτωση), νομίζω ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε τις… απολύσεις για να κάνουμε επανάσταση. Την κάνουμε ατάκα κι επί τόπου!
Μία αλήθεια είναι ότι πρέπει να συγχωνευθούν τράπεζες. Άλλη αλήθεια είναι ότι δεν μπορούν να το κάνουν με δικά μας λεφτά. Τρίτη αλήθεια είναι ότι ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Και τέταρτη είναι ότι, αν τα αγιάσει η κυβέρνηση, ε… μετά… ούτε ο ίδιος ο Γιώργος δεν θα πρέπει να τη βλέπει να καλοστέκεται στα πόδια της, όσο… αισιόδοξος κι αν είναι!
Conundrum! Αλλά, ευτυχώς, όχι δικό μου πρόβλημα (του πολίτη). Εσείς που πληρώνεστε για να το λύσετε, είναι ΟΛΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ. Κι αν το κάνετε πατώντας μου τον κάλο, τότε –ως άλλος Χριστός– εγώ (ο πολίτης) θα σας κάνω το κεφάλι κιμά!!! Ή κάτι τέτοιο, κατά πως λέγαν κι οι Γραφές…
Τώρα, αν υπάρχει κάποια τράπεζα που έχει έδρα το εξωτερικό και ΔΕΝ πήρε κρατικό βοήθημα από τη χώρα στην οποία εδρεύει… ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ!!!

Uli Chris

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.