Η τοποθέτηση πριν από δέκα μέρες του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτή Ξάνθης της ΝΔ Αλέξανδρου Κοντού στη θέση του γενικού διευθυντή της συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΕ ΑΕ, όπως αποκάλυψε το «Έθνος», προκάλεσε ποικίλα σχόλια, αλλά και ερωτηματικά για το κατά πόσο συμβιβάζεται δεοντολογικά και ηθικά η τοποθέτηση ενός βουλευτή σε μια τέτοια θέση.
Στην πραγματικότητα ήταν ένας... διορισμός που έκανε ο ίδιος για τον εαυτό του, όπως όλοι γνωρίζουν στην Ξάνθη. Ο Αλέκος Κοντός είναι από τα μέσα της περασμένης δεκαετίας επικεφαλής ενός συστήματος που έχει χρόνια τώρα στηθεί στην περιοχή γύρω από τα συνεταιριστικά εργοστάσια. Σύστημα απόλυτα ελεγχόμενο από τη ΝΔ και τον ίδιο, το οποίο χρησιμοποιείται για την προώθηση των συμφερόντων των «ημετέρων» αλλά και για να διατηρεί και να ενισχύει την πολιτική του επιρροή.
Μάλιστα, σε όλη τη διάρκεια της θητείας του Αλέκου Κοντού στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το σύστημα αυτό ενισχύθηκε ποικιλοτρόπως και υποστηρίχθηκε από τον κρατικό κορβανά, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι σε εξέλιξη εισαγγελικές έρευνες.
Το υπουργείο και τα... δάση
Η ιστορία ξεκινά από τη στόχευση να υπάρξει ο απόλυτος έλεγχος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ξάνθης και των 78 συνεταιρισμών μελών της. Για τον σκοπό αυτό ακόμη και ο Αλέκος Κοντός, όντας υπουργός, εμφανιζόταν ως... υλοτόμος, μέλος του Δασικού Συνεταιρισμού Νεοχωρίου, από τον οποίο εκλεγόταν ως αντιπρόσωπος. Είναι αποκαλυπτική η κατάσταση των αντιπροσώπων των 78 συνεταιρισμών της Ξάνθης που δημοσιεύουμε και περιλαμβάνει και το όνομα του Αλέκου Κοντού.
Μέσω της ΕΑΣ Ξάνθης, το σύστημα Κοντού ελέγχει τη Συνεταιριστική Βιομηχανία ΣΕΚΕ ΑΕ. Η τελευταία απασχολεί σήμερα περί τα 55 άτομα και εποχικά περί τα 375. Το 2006 έκλεισε το δεύτερο εργοστάσιο καπνού στη Θεσσαλονίκη, στέλνοντας στην ανεργία δεκάδες άτομα του μόνιμου προσωπικού και εκατοντάδες καπνεργάτες που εργάζονταν εποχικά κάθε χρόνο. Η ΣΕΚΕ ελέγχει, επίσης, το 34,18% των μετοχών της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ ΑΕ. Το άλλο 44,2% το κατέχει η ΑΤΕ και το 8,4% είναι των εργαζομένων. Και στα 5,5 χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ τα ίδια άτομα που ανήκουν στον σκληρό πυρήνα των ανθρώπων του Αλέκου Κοντού κινούνταν σε ολόκληρο αυτό το σύστημα ΕΑΣ Ξάνθης - ΣΕΚΕ - ΣΕΚΑΠ, αλλά και σε άλλα συνεταιριστικά εργοστάσια, όπως τη ΣΕΒΑΘ που έκλεισε το 2009, τη Συνεταιριστική Ασφαλιστική κ.ά., καθώς και σε μια σειρά θέσεων εξουσίας στον κρατικό μηχανισμό.
Σήμερα το σύστημα αυτό -μετά την κυβερνητική αλλαγή του Οκτωβρίου του 2009- προσπαθεί να ανασυνταχθεί, να διατηρήσει ότι μπορεί, αλλά και να καλυφθεί, αφού οι εισαγγελείς έχουν μπει στα πόδια τους και ερευνούν.
Τον περασμένο Απρίλιο πέθανε ο επί πολλά χρόνια ισχυρός άντρας της ΣΕΚΕ Δημήτρης Κουνατιάδης, που υπήρξε, όπως λένε στην Ξάνθη, ο μέντορας του Αλέκου Κοντού. Έτσι ο πρώην υπουργός «διόρισε» τον... εαυτό του στη θέση του γενικού διευθυντή της ΣΕΚΕ, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί ανέπαφο το σύστημα, να ανασυντάξει τις δυνάμεις του και να αντιμετωπίσει όλες τις ανοιχτές υποθέσεις. Συγχρόνως θέλει να στείλει ένα μήνυμα και στη Ρηγίλλης, αφού περιλαμβάνεται στους πρωταγωνιστές του σκανδάλου του Βατοπεδίου και έχει παραπεμφθεί στην Προανακριτική.
Το σύστημα
Ο Αλέκος Κοντός και οι άνθρωποί του έχουν την αίσθηση του ιδιοκτήτη όλου αυτού του συστήματος, εξυπηρετώντας πρώτα απ’ όλα τους εαυτούς τους και βολεύοντας τους δικούς τους ανθρώπους.
Έτσι ξεκινά το 1982 από διευθυντής πωλήσεων της ΣΕΒΑΘ για να βρεθεί το 1989 διευθυντής στο εργοστάσιο της ΣΕΚΕ στην Ξάνθη. Θέση που διατήρησε μέχρι το 2000 όταν εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής για να μεταπηδήσει τότε ως... υλοτόμος, μέλος του δασικού συνεταιρισμού, στη θέση του αντιπροέδρου της ΣΕΚΕ. Κι όταν έγινε υφυπουργός, αφού παρέμεινε για λίγους μήνες, φρόντισε να «διορίσει» τότε τον πατέρα του Ευστράτιο Κοντό, αν και συνταξιούχο, στο ΔΣ της ΣΕΚΕ.
Τα 5,5 χρόνια της ΝΔ στη ΣΕΚΑΠ, που έχει περίπου 330 εργαζομένους στο εργοστάσιο της Ξάνθης, έλυνε και έδενε ουσιαστικά ο «υπαρχηγός» του, Γιάννης Ράπτης (φωτογραφία), από τη θέση του αντιπροέδρου. Ρουσφέτια και ρεμούλες και ένα όργιο αυθαιρεσιών οδήγησαν σταδιακά στην απαξίωσή της, χωρίς να μπορεί να δανειστεί ουσιαστικά από την ΑΤΕ και τις άλλες τράπεζες. Η γενική συνέλευση της 29ης Ιουλίου καλείται να εγκρίνει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, μειώνοντας συγχρόνως τη μετοχή της από τα 3 ευρώ στα 30 λεπτά.
ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ
Τα... αγνοούμενα 33 εκατομμύρια της ΑΤΕ και οι άφαντοι δίσκοι
Προεκλογικά, η ΝΕ Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ, όπως μας είπε ο γραμματέας της, Αχιλλέας Τσατσάρας, κατήγγειλε (ζητώντας την παρέμβαση του εισαγγελέα) την παραποίηση των πρακτικών του ΔΣ της ΣΕΚΑΠ, προκειμένου να προλάβει η διοίκηση και να αναβαθμίσει οικονομικά και σε θέσεις-κλειδιά «ημετέρους» και συγγενείς των μελών της. Εν μέσω οικονομικής κρίσης προήχθησαν 56 συνολικά άτομα και ενώ η ΣΕΚΑΠ βρίσκεται στη χειρότερη κατάστασή της, επιβαρύνθηκε με ένα ποσό της τάξης των 300.000 ευρώ.
Γιάννης Ράπτης και Αλέκος Κοντός έχουν προηγούμενα και με τη συνεταιριστική βιομηχανία ΣΕΒΑΘ. Ως πρόεδρος του ΔΣ ο πρώτος και ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ο δεύτερος, οδήγησαν μέσω ΑΤΕ στο κλείσιμο της επιχείρησης στις αρχές του 2009 όπως και της συνεταιριστικής βιομηχανίας ΣΕΠΕΚ.
Κι όλα αυτά ενώ στο παρά πέντε είχαν φροντίσει να πάρει η ΣΕΒΑΘ με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου ένα δάνειο ύψους 33 εκατ. ευρώ από την Αγροτική Τράπεζα, του οποίου η τύχη αγνοείται. Για το θέμα αυτό ο βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ και γραμματέας του εθνικού συμβουλίου του κόμματος, Σωκράτης Ξυνίδης, έχει καταθέσει τον Απρίλιο μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Ξάνθης.
Ο Σωκράτης Ξυνίδης μεταφέρει όλα όσα αναφέρθηκαν στην αίθουσα του δικαστηρίου στις 15 Οκτωβρίου, σε μια διαδικασία των συνδίκων πτώχευσης της ΣΕΒΑΘ. Ο παριστάμενος διευθυντής του καταστήματος Ξάνθης της ΑΤΕ κ. Χαριστός ρωτήθηκε από πιστωτές αν είναι αληθές ότι δόθηκαν χρήματα στη ΣΕΒΑΘ για ένα πρόγραμμα εξυγίανσης.
Το χρονικό
Ο διευθυντής απάντησε ότι σε χρονικό διάστημα 18 μηνών και λίγο καιρό πριν από την πτώχευση της ΣΕΒΑΘ, η ΑΤΕ της έδωσε το ποσό των 33 εκατ. ευρώ για την κάλυψη όλων των υποχρεώσεών της και μάλιστα με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και ότι τα χρήματα αυτά εκταμιεύθηκαν στο σύνολό τους.
Η εκπρόσωπος, επίσης, του δικαστικού τμήματος της ΔΟΥ Ξάνθης Αρ. Δανιηλίδου επιβεβαίωσε ότι τα χρήματα αυτά θα κληθεί να καταβάλει το ελληνικό Δημόσιο. Η σύνδικος πτώχευσης, όμως, αποκάλυψε ότι στα αρχεία της εταιρείας υπάρχει αδυναμία να βρεθούν όλα τα σχετικά στοιχεία.
Όπως είπε, «υπάρχει αδυναμία να βρεθούν τα απαραίτητα στοιχεία γιατί είναι αδύνατο να υπάρξει πρόσβαση στα ηλεκτρονικά αρχεία της εταιρείας». Ανέφερε, μάλιστα, ότι σε κάποιους υπολογιστές «είναι τελεσίδικα αδύνατο να υπάρξει πρόσβαση, δεδομένου ότι άγνωστοι τα είχαν αφαιρέσει από αυτούς τους σκληρούς δίσκους». Ο Γιάννης Ράπτης αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη για την απώλεια και προσπαθεί να την επιρρίψει στους... εκκαθαριστές. Ο Σωκράτης Ξυνίδης στην αναφορά του διατυπώνει μια σειρά από ερωτήματα.
Πρώτον: Πώς γίνεται να εισέρχονται στα ταμεία της εταιρείας όλα αυτά τα χρήματα και σε λιγότερο από έναν χρόνο η εταιρεία να τίθεται σε εκκαθάριση και σε πτώχευση;
Δεύτερον: Πώς γίνεται την ίδια ώρα να εμφανίζεται υπερχρεωμένη στο σύνολο των πιστωτών της;
Τρίτον: Πώς γίνεται να μην υπάρχουν αρχεία για το πού πήγε το τεράστιο ποσό των 33 εκατ. ευρώ;
Τέταρτον: Γιατί δεν υπήρξε έλεγχος από το Δημόσιο και την ΑΤΕ για ένα τέτοιο μεγάλο ποσό που η απώλειά του προκαλεί μεγάλη οικονομική ζημιά στο Δημόσιο;
Ο «ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ»
Την αίτηση για να αναλάβει τη θέση του γενικού διευθυντή της ΣΕΚΕ φέρεται ότι έκανε ο ίδιος ο Αλέκος Κοντός, ο οποίος υπέβαλε τυπικά το σχετικό αίτημα στο ΔΣ. Η απόφαση που πήρε το ΔΣ για την τοποθέτησή του προβλέπει την καταβολή πλήρων αποδοχών ως γενικού διευθυντή. Ο ίδιος, πάντως, υποστηρίζει πως θα αναλάβει τη θέση αμισθί.
ΠΑΡΤΙ ΠΑΡΑΝΟΜΙΩΝ
Το βόλεμα θυγατέρων και τα ύποπτα τσιγάρα της ΣΕΚΑΠ
H διάσταση που δόθηκε στο θέμα μετά τις εκλογές υποχρέωσε το «σύστημα» σε σπασμωδικές κινήσεις. Για να καλύψει τις παρανομίες ο Γιάννης Ράπτης επιχείρησε να εμφανίσει τον τότε πρόεδρο της ΣΕΚΑΠ Ν. Παππά πως είχε παραιτηθεί. Όμως, ο τελευταίος υποχρεώθηκε να τον αδειάσει.
Μεθοδεύσεις
Επανεμφανίστηκε ως πρόεδρος και έριξε την ευθύνη των παραπάνω μεθοδεύσεων στον Γιάννη Ράπτη για... παραποίηση πρακτικών. Ήδη το θέμα ερευνά η Εισαγγελία που έχει εξετάσει μια σειρά από μάρτυρες, ενώ Εισαγγελία και ΣΔΟΕ ερευνούν και υποθέσεις που έχουν να κάνουν με τη διακίνηση τεράστιων ποσοτήτων τσιγάρων της ΣΕΚΑΠ που εντοπίστηκαν τα τελευταία χρόνια να διακινούνται λαθραία. Και μπορεί η διοίκηση της ΣΕΚΑΠ να αντικαταστάθηκε τον περασμένο Ιανουάριο και να βρέθηκε έξω από αυτή ο Γιάννης Ράπτης, δεν συνέβη όμως το ίδιο με όλους τους ανθρώπους του Κοντού.
Το περασμένο Ιανουάριο βόλεψε την κόρη του στο Ασφαλιστικό Πρακτορείο της Ξάνθης που ανήκει στην Ασφαλιστική Συνεταιριστική, με εισήγηση του προέδρου του Ανέστη Καραπαπάζογλου, ενός άλλου ανθρώπου του Κοντού. Ο τελευταίος είναι εκτός των άλλων διευθυντής στη ΣΕΚΕ και αντινομάρχης Ξάνθης. Οι πληροφορίες φέρουν τώρα και τον Γιάννη Ράπτη να οδεύει στη θέση του προέδρου του Ασφαλιστικού Πρακτορείου.
ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ
Άρον άρον διορισμοί 130 «φίλων»
Το «σύστημα» Κοντού μπορεί να μη φρόντισε να υπάρξει διαφάνεια και προστασία των συμφερόντων του Δημοσίου, φρόντισε όμως να εξασφαλίσει ρουσφετολογικά τους ανθρώπους του στη ΣΕΒΑΘ και στη ΣΕΚΕ. Πρώτα απ’ όλα ο πρόεδρός της, Γιάννης Ράπτης, που είχε φροντίσει να τοποθετηθεί ο γιος του στο παρελθόν στη ΣΕΒΑΘ και πριν κλείσει, τον έστειλε στη ΣΕΚΑΠ, ενώ πριν αποχωρήσει, τον περιέλαβε και στον κατάλογο εκείνων που πήραν... προαγωγή.
Στις αρχές του 2009 και πριν φύγει από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Αλέκος Κοντός φρόντισε να περάσει τροπολογία στη Βουλή για την ηγεμονική αποκατάσταση στο Δημόσιο των 130 εργαζομένων της ΣΕΒΑΘ και της ΣΕΠΕΚ, φορτώνοντας ολόκληρο τον λογαριασμό στο... υπουργείο Οικονομικών. Προεκλογικά, και με πίεσή του, τοποθετήθηκαν στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης 90 πρώην εργαζόμενοι από τις συνεταιριστικές βιομηχανίες ΣΕΒΑΘ και ΣΕΠΕΚ, και άλλοι 40 στην Τ.Α. Όπως είχε καταγγελθεί, όλες σχεδόν αυτές οι τοποθετήσεις είχαν περάσει από το γραφείο του Αλέκου Κοντού στην Ξάνθη.
Ο Αλέκος Κοντός, αντί να δώσει απαντήσεις σε όσα του καταμαρτυρούν για το καταχρηστικό «βόλεμα» των δικών του ανθρώπων στο Δημόσιο, επέλεξε πριν από λίγο καιρό και την... κομματική εκμετάλλευση. Κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή γιατί 9 υπάλληλοι της πρώην ΣΕΒΑΘ αποφασίστηκε να μετακινηθούν από την Ξάνθη στην Κομοτηνή. Όπως του απάντησε η γ.γ. της περιφέρειας, Θεοδώρα Κόκλα, όλες οι τοποθετήσεις έγιναν προεκλογικά και στη συντριπτική τους πλειονότητα στην πόλη της Ξάνθης και αποφασίστηκαν χωρίς να ληφθεί υπόψη η υπηρεσιακή εισήγηση για την κάλυψη των υφιστάμενων αναγκών όλων των υπηρεσιών της περιφέρειας. Επίσης, ως αποτέλεσμα της ανορθολογικής κατανομής τού εν λόγω προσωπικού ήταν ότι πολλοί από τους μεταταχθέντες υπαλλήλους σε υπηρεσίες του Νομού Ξάνθης δεν έχουν ούτε γραφείο για να εργαστούν!
Όλοι οι άνθρωποι του Κοντού
Ο «πρόεδρος» Παναγιώτης Ταρενίδης
Ο Παναγιώτης Ταρενίδης, πρόεδρος της ΣΕΚΕ, από τους ανθρώπους του Αλέκου Κοντού. Το ΔΣ πήρε την απόφαση να τοποθετήσει τον Αλέκο Κοντό στη θέση του γενικού διευθυντή της συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΕ. Αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΣΕΚΕ είναι ο Κώστας Χατζηελευθεριάδης, πρόεδρος της ΕΑΣ Ξάνθης, από τα πρωτοπαλίκαρα του Κοντού.
Ο διευθυντής Ανέστης Καραπαπάζογλου
Ο Ανέστης Καραπαπάζογλου, από τους ανθρώπους του Αλέκου Κοντού, που συμμετέχουν στο «σύστημά του». Παραμένει στη θέση του διευθυντή της ΣΕΚΕ, είναι αντινομάρχης Ξάνθης και ήταν και πρόεδρος του Συνεταιριστικού Πρακτορείου.
Ο «υπαρχηγός» Γιάννης Ράπτης
Τα 5,5 χρόνια της ΝΔ στη ΣΕΚΑΠ, που έχει περίπου 330 εργαζομένους στο εργοστάσιο της Ξάνθης, έλυνε και έδενε ουσιαστικά ο «υπαρχηγός» του, Γιάννης Ράπτης, από τη θέση του αντιπροέδρου.
Χ.Τ.
Μάλιστα, σε όλη τη διάρκεια της θητείας του Αλέκου Κοντού στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το σύστημα αυτό ενισχύθηκε ποικιλοτρόπως και υποστηρίχθηκε από τον κρατικό κορβανά, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι σε εξέλιξη εισαγγελικές έρευνες.
Το υπουργείο και τα... δάση
Η ιστορία ξεκινά από τη στόχευση να υπάρξει ο απόλυτος έλεγχος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ξάνθης και των 78 συνεταιρισμών μελών της. Για τον σκοπό αυτό ακόμη και ο Αλέκος Κοντός, όντας υπουργός, εμφανιζόταν ως... υλοτόμος, μέλος του Δασικού Συνεταιρισμού Νεοχωρίου, από τον οποίο εκλεγόταν ως αντιπρόσωπος. Είναι αποκαλυπτική η κατάσταση των αντιπροσώπων των 78 συνεταιρισμών της Ξάνθης που δημοσιεύουμε και περιλαμβάνει και το όνομα του Αλέκου Κοντού.
Μέσω της ΕΑΣ Ξάνθης, το σύστημα Κοντού ελέγχει τη Συνεταιριστική Βιομηχανία ΣΕΚΕ ΑΕ. Η τελευταία απασχολεί σήμερα περί τα 55 άτομα και εποχικά περί τα 375. Το 2006 έκλεισε το δεύτερο εργοστάσιο καπνού στη Θεσσαλονίκη, στέλνοντας στην ανεργία δεκάδες άτομα του μόνιμου προσωπικού και εκατοντάδες καπνεργάτες που εργάζονταν εποχικά κάθε χρόνο. Η ΣΕΚΕ ελέγχει, επίσης, το 34,18% των μετοχών της καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ ΑΕ. Το άλλο 44,2% το κατέχει η ΑΤΕ και το 8,4% είναι των εργαζομένων. Και στα 5,5 χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ τα ίδια άτομα που ανήκουν στον σκληρό πυρήνα των ανθρώπων του Αλέκου Κοντού κινούνταν σε ολόκληρο αυτό το σύστημα ΕΑΣ Ξάνθης - ΣΕΚΕ - ΣΕΚΑΠ, αλλά και σε άλλα συνεταιριστικά εργοστάσια, όπως τη ΣΕΒΑΘ που έκλεισε το 2009, τη Συνεταιριστική Ασφαλιστική κ.ά., καθώς και σε μια σειρά θέσεων εξουσίας στον κρατικό μηχανισμό.
Σήμερα το σύστημα αυτό -μετά την κυβερνητική αλλαγή του Οκτωβρίου του 2009- προσπαθεί να ανασυνταχθεί, να διατηρήσει ότι μπορεί, αλλά και να καλυφθεί, αφού οι εισαγγελείς έχουν μπει στα πόδια τους και ερευνούν.
Τον περασμένο Απρίλιο πέθανε ο επί πολλά χρόνια ισχυρός άντρας της ΣΕΚΕ Δημήτρης Κουνατιάδης, που υπήρξε, όπως λένε στην Ξάνθη, ο μέντορας του Αλέκου Κοντού. Έτσι ο πρώην υπουργός «διόρισε» τον... εαυτό του στη θέση του γενικού διευθυντή της ΣΕΚΕ, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί ανέπαφο το σύστημα, να ανασυντάξει τις δυνάμεις του και να αντιμετωπίσει όλες τις ανοιχτές υποθέσεις. Συγχρόνως θέλει να στείλει ένα μήνυμα και στη Ρηγίλλης, αφού περιλαμβάνεται στους πρωταγωνιστές του σκανδάλου του Βατοπεδίου και έχει παραπεμφθεί στην Προανακριτική.
Το σύστημα
Ο Αλέκος Κοντός και οι άνθρωποί του έχουν την αίσθηση του ιδιοκτήτη όλου αυτού του συστήματος, εξυπηρετώντας πρώτα απ’ όλα τους εαυτούς τους και βολεύοντας τους δικούς τους ανθρώπους.
Έτσι ξεκινά το 1982 από διευθυντής πωλήσεων της ΣΕΒΑΘ για να βρεθεί το 1989 διευθυντής στο εργοστάσιο της ΣΕΚΕ στην Ξάνθη. Θέση που διατήρησε μέχρι το 2000 όταν εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής για να μεταπηδήσει τότε ως... υλοτόμος, μέλος του δασικού συνεταιρισμού, στη θέση του αντιπροέδρου της ΣΕΚΕ. Κι όταν έγινε υφυπουργός, αφού παρέμεινε για λίγους μήνες, φρόντισε να «διορίσει» τότε τον πατέρα του Ευστράτιο Κοντό, αν και συνταξιούχο, στο ΔΣ της ΣΕΚΕ.
Τα 5,5 χρόνια της ΝΔ στη ΣΕΚΑΠ, που έχει περίπου 330 εργαζομένους στο εργοστάσιο της Ξάνθης, έλυνε και έδενε ουσιαστικά ο «υπαρχηγός» του, Γιάννης Ράπτης (φωτογραφία), από τη θέση του αντιπροέδρου. Ρουσφέτια και ρεμούλες και ένα όργιο αυθαιρεσιών οδήγησαν σταδιακά στην απαξίωσή της, χωρίς να μπορεί να δανειστεί ουσιαστικά από την ΑΤΕ και τις άλλες τράπεζες. Η γενική συνέλευση της 29ης Ιουλίου καλείται να εγκρίνει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, μειώνοντας συγχρόνως τη μετοχή της από τα 3 ευρώ στα 30 λεπτά.
ΤΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ
Τα... αγνοούμενα 33 εκατομμύρια της ΑΤΕ και οι άφαντοι δίσκοι
Προεκλογικά, η ΝΕ Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ, όπως μας είπε ο γραμματέας της, Αχιλλέας Τσατσάρας, κατήγγειλε (ζητώντας την παρέμβαση του εισαγγελέα) την παραποίηση των πρακτικών του ΔΣ της ΣΕΚΑΠ, προκειμένου να προλάβει η διοίκηση και να αναβαθμίσει οικονομικά και σε θέσεις-κλειδιά «ημετέρους» και συγγενείς των μελών της. Εν μέσω οικονομικής κρίσης προήχθησαν 56 συνολικά άτομα και ενώ η ΣΕΚΑΠ βρίσκεται στη χειρότερη κατάστασή της, επιβαρύνθηκε με ένα ποσό της τάξης των 300.000 ευρώ.
Γιάννης Ράπτης και Αλέκος Κοντός έχουν προηγούμενα και με τη συνεταιριστική βιομηχανία ΣΕΒΑΘ. Ως πρόεδρος του ΔΣ ο πρώτος και ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ο δεύτερος, οδήγησαν μέσω ΑΤΕ στο κλείσιμο της επιχείρησης στις αρχές του 2009 όπως και της συνεταιριστικής βιομηχανίας ΣΕΠΕΚ.
Κι όλα αυτά ενώ στο παρά πέντε είχαν φροντίσει να πάρει η ΣΕΒΑΘ με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου ένα δάνειο ύψους 33 εκατ. ευρώ από την Αγροτική Τράπεζα, του οποίου η τύχη αγνοείται. Για το θέμα αυτό ο βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ και γραμματέας του εθνικού συμβουλίου του κόμματος, Σωκράτης Ξυνίδης, έχει καταθέσει τον Απρίλιο μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Ξάνθης.
Ο Σωκράτης Ξυνίδης μεταφέρει όλα όσα αναφέρθηκαν στην αίθουσα του δικαστηρίου στις 15 Οκτωβρίου, σε μια διαδικασία των συνδίκων πτώχευσης της ΣΕΒΑΘ. Ο παριστάμενος διευθυντής του καταστήματος Ξάνθης της ΑΤΕ κ. Χαριστός ρωτήθηκε από πιστωτές αν είναι αληθές ότι δόθηκαν χρήματα στη ΣΕΒΑΘ για ένα πρόγραμμα εξυγίανσης.
Το χρονικό
Ο διευθυντής απάντησε ότι σε χρονικό διάστημα 18 μηνών και λίγο καιρό πριν από την πτώχευση της ΣΕΒΑΘ, η ΑΤΕ της έδωσε το ποσό των 33 εκατ. ευρώ για την κάλυψη όλων των υποχρεώσεών της και μάλιστα με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και ότι τα χρήματα αυτά εκταμιεύθηκαν στο σύνολό τους.
Η εκπρόσωπος, επίσης, του δικαστικού τμήματος της ΔΟΥ Ξάνθης Αρ. Δανιηλίδου επιβεβαίωσε ότι τα χρήματα αυτά θα κληθεί να καταβάλει το ελληνικό Δημόσιο. Η σύνδικος πτώχευσης, όμως, αποκάλυψε ότι στα αρχεία της εταιρείας υπάρχει αδυναμία να βρεθούν όλα τα σχετικά στοιχεία.
Όπως είπε, «υπάρχει αδυναμία να βρεθούν τα απαραίτητα στοιχεία γιατί είναι αδύνατο να υπάρξει πρόσβαση στα ηλεκτρονικά αρχεία της εταιρείας». Ανέφερε, μάλιστα, ότι σε κάποιους υπολογιστές «είναι τελεσίδικα αδύνατο να υπάρξει πρόσβαση, δεδομένου ότι άγνωστοι τα είχαν αφαιρέσει από αυτούς τους σκληρούς δίσκους». Ο Γιάννης Ράπτης αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη για την απώλεια και προσπαθεί να την επιρρίψει στους... εκκαθαριστές. Ο Σωκράτης Ξυνίδης στην αναφορά του διατυπώνει μια σειρά από ερωτήματα.
Πρώτον: Πώς γίνεται να εισέρχονται στα ταμεία της εταιρείας όλα αυτά τα χρήματα και σε λιγότερο από έναν χρόνο η εταιρεία να τίθεται σε εκκαθάριση και σε πτώχευση;
Δεύτερον: Πώς γίνεται την ίδια ώρα να εμφανίζεται υπερχρεωμένη στο σύνολο των πιστωτών της;
Τρίτον: Πώς γίνεται να μην υπάρχουν αρχεία για το πού πήγε το τεράστιο ποσό των 33 εκατ. ευρώ;
Τέταρτον: Γιατί δεν υπήρξε έλεγχος από το Δημόσιο και την ΑΤΕ για ένα τέτοιο μεγάλο ποσό που η απώλειά του προκαλεί μεγάλη οικονομική ζημιά στο Δημόσιο;
Ο «ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ»
Την αίτηση για να αναλάβει τη θέση του γενικού διευθυντή της ΣΕΚΕ φέρεται ότι έκανε ο ίδιος ο Αλέκος Κοντός, ο οποίος υπέβαλε τυπικά το σχετικό αίτημα στο ΔΣ. Η απόφαση που πήρε το ΔΣ για την τοποθέτησή του προβλέπει την καταβολή πλήρων αποδοχών ως γενικού διευθυντή. Ο ίδιος, πάντως, υποστηρίζει πως θα αναλάβει τη θέση αμισθί.
ΠΑΡΤΙ ΠΑΡΑΝΟΜΙΩΝ
Το βόλεμα θυγατέρων και τα ύποπτα τσιγάρα της ΣΕΚΑΠ
H διάσταση που δόθηκε στο θέμα μετά τις εκλογές υποχρέωσε το «σύστημα» σε σπασμωδικές κινήσεις. Για να καλύψει τις παρανομίες ο Γιάννης Ράπτης επιχείρησε να εμφανίσει τον τότε πρόεδρο της ΣΕΚΑΠ Ν. Παππά πως είχε παραιτηθεί. Όμως, ο τελευταίος υποχρεώθηκε να τον αδειάσει.
Μεθοδεύσεις
Επανεμφανίστηκε ως πρόεδρος και έριξε την ευθύνη των παραπάνω μεθοδεύσεων στον Γιάννη Ράπτη για... παραποίηση πρακτικών. Ήδη το θέμα ερευνά η Εισαγγελία που έχει εξετάσει μια σειρά από μάρτυρες, ενώ Εισαγγελία και ΣΔΟΕ ερευνούν και υποθέσεις που έχουν να κάνουν με τη διακίνηση τεράστιων ποσοτήτων τσιγάρων της ΣΕΚΑΠ που εντοπίστηκαν τα τελευταία χρόνια να διακινούνται λαθραία. Και μπορεί η διοίκηση της ΣΕΚΑΠ να αντικαταστάθηκε τον περασμένο Ιανουάριο και να βρέθηκε έξω από αυτή ο Γιάννης Ράπτης, δεν συνέβη όμως το ίδιο με όλους τους ανθρώπους του Κοντού.
Το περασμένο Ιανουάριο βόλεψε την κόρη του στο Ασφαλιστικό Πρακτορείο της Ξάνθης που ανήκει στην Ασφαλιστική Συνεταιριστική, με εισήγηση του προέδρου του Ανέστη Καραπαπάζογλου, ενός άλλου ανθρώπου του Κοντού. Ο τελευταίος είναι εκτός των άλλων διευθυντής στη ΣΕΚΕ και αντινομάρχης Ξάνθης. Οι πληροφορίες φέρουν τώρα και τον Γιάννη Ράπτη να οδεύει στη θέση του προέδρου του Ασφαλιστικού Πρακτορείου.
ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ
Άρον άρον διορισμοί 130 «φίλων»
Το «σύστημα» Κοντού μπορεί να μη φρόντισε να υπάρξει διαφάνεια και προστασία των συμφερόντων του Δημοσίου, φρόντισε όμως να εξασφαλίσει ρουσφετολογικά τους ανθρώπους του στη ΣΕΒΑΘ και στη ΣΕΚΕ. Πρώτα απ’ όλα ο πρόεδρός της, Γιάννης Ράπτης, που είχε φροντίσει να τοποθετηθεί ο γιος του στο παρελθόν στη ΣΕΒΑΘ και πριν κλείσει, τον έστειλε στη ΣΕΚΑΠ, ενώ πριν αποχωρήσει, τον περιέλαβε και στον κατάλογο εκείνων που πήραν... προαγωγή.
Στις αρχές του 2009 και πριν φύγει από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Αλέκος Κοντός φρόντισε να περάσει τροπολογία στη Βουλή για την ηγεμονική αποκατάσταση στο Δημόσιο των 130 εργαζομένων της ΣΕΒΑΘ και της ΣΕΠΕΚ, φορτώνοντας ολόκληρο τον λογαριασμό στο... υπουργείο Οικονομικών. Προεκλογικά, και με πίεσή του, τοποθετήθηκαν στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης 90 πρώην εργαζόμενοι από τις συνεταιριστικές βιομηχανίες ΣΕΒΑΘ και ΣΕΠΕΚ, και άλλοι 40 στην Τ.Α. Όπως είχε καταγγελθεί, όλες σχεδόν αυτές οι τοποθετήσεις είχαν περάσει από το γραφείο του Αλέκου Κοντού στην Ξάνθη.
Ο Αλέκος Κοντός, αντί να δώσει απαντήσεις σε όσα του καταμαρτυρούν για το καταχρηστικό «βόλεμα» των δικών του ανθρώπων στο Δημόσιο, επέλεξε πριν από λίγο καιρό και την... κομματική εκμετάλλευση. Κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή γιατί 9 υπάλληλοι της πρώην ΣΕΒΑΘ αποφασίστηκε να μετακινηθούν από την Ξάνθη στην Κομοτηνή. Όπως του απάντησε η γ.γ. της περιφέρειας, Θεοδώρα Κόκλα, όλες οι τοποθετήσεις έγιναν προεκλογικά και στη συντριπτική τους πλειονότητα στην πόλη της Ξάνθης και αποφασίστηκαν χωρίς να ληφθεί υπόψη η υπηρεσιακή εισήγηση για την κάλυψη των υφιστάμενων αναγκών όλων των υπηρεσιών της περιφέρειας. Επίσης, ως αποτέλεσμα της ανορθολογικής κατανομής τού εν λόγω προσωπικού ήταν ότι πολλοί από τους μεταταχθέντες υπαλλήλους σε υπηρεσίες του Νομού Ξάνθης δεν έχουν ούτε γραφείο για να εργαστούν!
Όλοι οι άνθρωποι του Κοντού
Ο «πρόεδρος» Παναγιώτης Ταρενίδης
Ο Παναγιώτης Ταρενίδης, πρόεδρος της ΣΕΚΕ, από τους ανθρώπους του Αλέκου Κοντού. Το ΔΣ πήρε την απόφαση να τοποθετήσει τον Αλέκο Κοντό στη θέση του γενικού διευθυντή της συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΕ. Αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΣΕΚΕ είναι ο Κώστας Χατζηελευθεριάδης, πρόεδρος της ΕΑΣ Ξάνθης, από τα πρωτοπαλίκαρα του Κοντού.
Ο διευθυντής Ανέστης Καραπαπάζογλου
Ο Ανέστης Καραπαπάζογλου, από τους ανθρώπους του Αλέκου Κοντού, που συμμετέχουν στο «σύστημά του». Παραμένει στη θέση του διευθυντή της ΣΕΚΕ, είναι αντινομάρχης Ξάνθης και ήταν και πρόεδρος του Συνεταιριστικού Πρακτορείου.
Ο «υπαρχηγός» Γιάννης Ράπτης
Τα 5,5 χρόνια της ΝΔ στη ΣΕΚΑΠ, που έχει περίπου 330 εργαζομένους στο εργοστάσιο της Ξάνθης, έλυνε και έδενε ουσιαστικά ο «υπαρχηγός» του, Γιάννης Ράπτης, από τη θέση του αντιπροέδρου.
Χ.Τ.
To TROKTIKO eklise to apokalipsi to kleisane,to trelo kouneli stamathse na dhmosieuei ta sxolia tvn anagnwstwn!!! o PREZAS EPISIS to gate89 exei na na valei anartisi apo tote pou apokalipse to klisimo tou apokalipsi ti ginetai epitelous??giati tetoia tromokratia??kleinoun ta stomata ena-ena??mono sth xounta ginontousan auta....
ΑπάντησηΔιαγραφήnomizo?
Νομίζω ότι δεν πρέπει να μας παραξενεύει αυτό που έγινε στη ΣΕΚΕ γιατί οι πολιτικοί έχουν μάθει να διοικούν όχι προωθώντας τους Άξιους και αποτελεσματικούς για το Δημόσιο συμφέρον αλλά τους φίλους και κολλητούς Αυτό είναι το Μεσαιωνικό μοντέλο διοίκησης όπου υπήρχαν υποτελείς δέσμιοι τους εκάστοτε ηγεμόνα που επιλέγονταν όχι για τις ικανότητες τους αλλά για το επίπεδο υποτελείας τους. ΕΛΛΑΔΑ μια σύγχρονη ΧΩΡΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Σωκράτης Ξυνίδης στην αναφορά του διατύπωσε μια σειρά από ερωτήματα, για τα οποία δεν απάντησε μέχρι και σήμερα κανένας από τους κατσαπλιάδες ενόχους αγροτοσυνδικαλιστές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είναι το μοναδικό γεγονός της ΣΕΚΑΠ και της ΣΕΒΑΘ, από τον Νταβέλη Λαναρά εκταμιεύθηκαν 35 εκ. ευρώ για την «εξυγίανση» των επιχειρήσεών του, και την συνέχιση της λειτουργίας τους. Τα εκατομμύρια ευρώ δεν τα είδε ούτε ο ήλιος και σήμερα βρίσκονται στην λίστα των καταζητούμενων. Οι εργαζόμενοι της ΕΝ-ΚΛΩ τσιροφλέγονται στα πεζοδρόμια της Κομοτηνής και ο Νταβέλης Λαναράς κόβει βόλτες με το κότερό του στα νησιά του Αιγαίου. Αυτή είναι σήμερα η λεγόμενη κοινωνική δικαιοσύνη στην Ελλάδα καρντάσια.
Οι Νταβέληδες και οι αρχικατσαπλιάδες βρίσκουν τους τρόπους και ξεφεύγουν τις ευθύνες αφού έχουν στα χέρια τους το μαύρο αφορολόγητο χρήμα!!!!!
Και επιρρίπτουν τις ευθύνες εντέχνως στους νηστικούς εργαζόμενους, ναι έτσι ακριβώς είναι τα πράγματα καρντάσια.
Το άλλο πάλι που μας παρουσιάζουν την άρση των υποθηκών των 3 ακινήτων φιλέτων της ΕΑΣ Ροδόπης ως επιτυχία;
Η άρση γίνεται μόνον όταν καταβληθεί τοις μετρητοίς το ανάλογο αντίτιμο.
Έ η ΑΤΕ γιατί να βγάλει τα τέτοιας μεγάλης αξίας ακίνητα σε πλειστηριασμό, και επιβαρυνθεί και με περιττά έξοδα; Άρση των υποθηκών θα αφήσει στην ΕΑΣ και κάτι ψίχουλα, και στο οικόπεδο των Υφαντών η πολυεθνική MAKRO θα γίνει ιδιοκτήτρια του ακινήτου απαλλαγμένο βαρών!!!!! Επίσης και ο κ. Σάλλας θα γίνει ιδιοκτήτης των ακινήτων απαλλαγμένων βαρών!!!!!
Καθαρές δουλειές που λένε.
Να μιλάμε καθαρά, τουλάχιστον οι υπεύθυνοι της ΣΕΚΑΠ της ΣΕΒΑΘ, των Κλωστηρίων ήδη θα έπρεπε να ήταν προφυλακισμένοι.
Οι ¨Ελληνες πολίτες που δεν καταχραστήκαν ούτε μια πεντάρα του δημοσίοu χρήματος γιατί να πληρώνουν τα σπασμένα, και οι Νταβέληδες και οι κατσαπλιάδες να σφυρίζουν αδιάφορα;
Ανεξήγητο και όμως αληθινό.
Μήπως απατείται η εκπόνηση ενός business plan για να μπούνε τα πράγματα στη θέση τους;