4.7.10

Ποσοστό ρεκόρ στις δημοσκοπήσεις για την αδιευκρίνιστη ψήφο!!! Μπροστά το ΠΑΣΟΚ με 7,8%


Η οργή, η απογοήτευση και ο φόβος είναι τα τρία συναισθήματα που προκαλούν στους πολίτες οι τελευταίες εξελίξεις, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research για το «Βήμα της Κυριακής». Η αδιευκρίνιστη ψήφος ξεπερνά το 40%, με τα ποσοστά όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων να αγγίζουν ιστορικά δημοσκοπικά χαμηλά. Την ίδια στιγμή, η πλειονότητα των ερωτηθέντων αντιμετωπίζει αρνητικά την προοπτική ίδρυσης νέων κομμάτων.
Το 64,% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι οι συνθήκες δεν είναι ώριμες για τη δημιουργία νέων πολιτικών σχηματισμών, ενώ μόλις το 33% βλέπει με καλό μάτι αυτή την προοπτική. Εξάλλου, το 56,5% διαφωνεί με την επιλογή του Φώτη Κουβέλη και της Ανανεωτικής Πτέρυγας να προχωρήσουν στην ίδρυση της Δημοκρατικής Αριστεράς (το 35,6% συμφωνεί), ενώ αντίθετοι με τη δημιουργία ενός νέου φιλελεύθερου κεντρώου κόμματος από τη Ντόρα Μπακογιάννη είναι το 67,7% όσων μετείχαν στην έρευνα («ναι» και «μάλλον ναι» απαντά το 26,2%).

Όσον αφορά στα κοινοβουλευτικά κόμματα, το ΠΑΣΟΚ προηγείται μεν της ΝΔ με 7,8 ποσοστιαίες μονάδες, αλλά συγκεντρώνει μόλις το 23,4% των προτιμήσεων. Η ΝΔ ακολουθεί με 15,6%. Τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης δεν φαίνεται να μπορούν να εισπράξουν τη φθορά του δικομματισμού. Το ΚΚΕ έρχεται τρίτο με 6,7%, ο ΛΑΟΣ ακολουθεί με 4,1% ενώ αρκετά κάτω από το όριο του 3% βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, συγκεντρώνοντας το 2,3% των προτιμήσεων. Κάποιο άλλο κόμμα θα επέλεγε το 7,8%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος διαμορφώνεται στο ποσοστό - ρεκόρ του 40,1%.

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος4/7/10 19:41

    Τα 10 "καυτά" συμπεράσματα από το γκάλοπ...

    Η ελεύθερη πτώση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, η αδυναμία των "μικρών" και η τριχοτόμηση του εκλογικού σώματος
    Από τον Τάκη Σιωπηλό

    Μια πρώτη "ανάγνωση" του γκάλοπ της Κάπα Research τι δείχνει;
    1. Και τα δύο κόμματα εξουσίας βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση. Ακόμη και το άθροισμά τους είναι μικρότερο από την "αδιευκρίνιστη ψήφο". Και "χάνουν" περίπου τη μισή από τη δύναμη που είχαν στις εκλογές.
    2. Παρά την πτώση αυτή, το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να μην απειλείται, επί του παρόντος τουλάχιστον, από την αντιπολίτευση.
    3. Σημαντικό τμήμα από τις απώλειες της ΝΔ οφείλεται στη διαγραφή της Ντ. Μπακογιάννη που φαίνεται να μπορεί να δημιουργήσει ένα "βιώσιμο" κόμμα.
    4. Τα σημερινά μικρότερα κόμματα δεν μπορούν να καρπωθούν τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Έχουν γίνει μέρος του προβλήματος.
    5. Ο ΛΑΟΣ έχει, παρά την κρίση της ΝΔ, πτώση "πληρώνοντας" το "ναι" στη Βουλή για τα μέτρα του ΔΝΤ. Γι' αυτό τώρα αλλάζει γραμμή.
    6. Ο ΣΥΡΙΖΑ παθαίνει μεγάλη ζημιά και απειλείται με εκλογική καταβαράθρωση μετά την αποχώρηση Κουβέλη ο οποίος δείχνει ότι με το νέο κόμμα μπορεί να επικρατήσει στο χώρο αυτό.
    7. Δημιουργούνται προϋποθέσεις για να επιβιώσουν νέα κόμματα σε όλο το πολιτικό φάσμα.
    8. Αν πραγματικά γίνονταν αύριο εκλογές, λογικά τα ποσοστά αυτά θα ήταν ενισχυμένα και ένα σημαντικό τμήμα της "αδιευκρίνιστης ψήφου" θα κατέληγε στην αποχή.
    9. Πάντως διαμορφώνονται τάσεις "τριχοτόμησης" του εκλογικού σώματος. Δηλαδή, τα δύο μεγάλα κόμματα να καλύπτουν τα 2/3 και το υπόλοιπο 1/3 να κινείται φυγόκεντρα προς άλλες κατευθύνσεις. Σημειώνεται ότι στις εκλογές του Οκτωβρίου, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είχαν πάρει αθροιστικά γύρω στο 77%.
    10. Με αυτούς τους συσχετισμούς, δεν θα μπορούσε σίγουρα να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση από ένα κόμμα.

    Σημείωση: Ο Βονοπάρτης το ΠΑΣΟΚ το οδήγησε στον πάτο του απόπατου, συγγνώμη αλλά έτσι είναι.
    Στις προβλέψεις του ο σύντροφος Βαβατσικλής έπεσε μέσα αλλά ποιος από τους ταλιμπάν τον ακούει. Βαβατσικλή πάμε για την υπέρβαση και για ρήξη. Είσαι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος26/5/12 15:50

    Ειστε βλητ....:

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.