15.3.10

Η δημοτική αρχή σε διχαστικά μνημόσυνα άλλων εποχών! Οι «καλοί» και οι «κακοί» ενός εμφύλιου πολέμου…

Στην Κομοτηνή, πριν τον οικισμού του Ανθοχωρίου, τελέστηκε το μνημόσυνο που διοργανώνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή ο σύνδεσμος Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Νομού Ροδόπης «η Αγία Ειρήνη» στην μνήμη των χωροφυλάκων, για τα θύματα, όπως αναφέρει το μνημείο, της Ελληνικής Βασιλικής Χωροφυλακής που εφονεύθησαν την 15 Μαρτίου 1949 αγωνισάμενοι κατά των εχθρών της πατρίδας. Όπου «θύματα» οι χωροφύλακες την περίοδο του εμφυλίου πολέμου, και «εχθροί της πατρίδας» ο Δημοκρατικός Στρατός (ΔΣΕ). Μπορεί να πέρασαν 60 χρόνια από τη λήξη του εμφυλίου πολέμου, 35 χρόνια από τη μεταπολίτευση, κάποιοι όμως επιμένουν να βλέπουν με τα μάτια του παρελθόντος το παρόν και το μέλλον, και να διοργανώνουν γιορτές εμφυλιοπολεμικού διχασμού.
Μνημείο της Χωροφυλακής
Μπορεί φέτος, για πρώτη φορά, η συμμετοχή πολιτικών προσώπων και φορέων να ήταν υποτονική έως ανύπαρκτη, αλλά δεν έλειψαν οι παρουσίες ανθρώπων της δημοτικής αρχής του Δήμου Κομοτηνής, καθώς τον δήμαρχο Κομοτηνής εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Γιάννης Μουρτίδης. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες μας, η δημοτική αρχή μερίμνησε ώστε τα μέλη του συλλόγου να παραβρεθούν στην εκδήλωση με λεωφορείο που ναύλωσε η ίδια, ενώ αμέσως μετά τους δεξιώθηκε στο Τουριστικό Περίπτερο της Νυμφαίας.
Η δημοτική αρχή σε διχαστικά μνημόσυνα άλλων εποχών! Οι «καλοί» και οι «κακοί» ενός εμφύλιου πολέμου…
Να σημειωθεί ότι μετά τις αποκαλύψεις του blog μας πριν δύο χρόνια, όπου τα τότε κυβερνητικά στελέχη παρέστησαν στις συγκεκριμένες εκδηλώσεις, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσαν ερώτηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, αποδοκιμάζοντας τέτοιου είδους ενέργειες, ενώ παράλληλα ρωτούσαν αν νομιμοποιείται η παρουσία των κυβερνητικών στελεχών σ’ αυτές τις εκδηλώσεις, καθώς και την ύπαρξη τέτοιων μνημείων.
Απαντώντας στην ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο τότε Υφυπουργός Εσωτερικών Αθανάσιος Νάκος είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ότι «η Ελληνική Πολιτεία με το ν.1863/1989 μερίμνησε για την άρση των συνεπειών του εμφυλίου πολέμου 1944-1949, συμβάλλοντας ουσιαστικά και οριστικά στην αποκατάσταση της εθνικής ενότητας και στην κατάργηση των διαχωριστικών γραμμών ανάμεσα στους Έλληνες και επιπλέον, με την αριθμ. 241/6.11.1981 Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου καταργήθηκαν, επίσημα, οι «επετειακές εκδηλώσεις» του εμφυλίου πολέμου, για την επίτευξη εθνικής συμφιλίωσης και λήθης. Επιπλέον, εφόσον η αρμοδιότητα ανέγερσης μνημείων, ανήκει σύμφωνα με το Δημοτικό και Κοινοτικό Κώδικα, στα Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια, στην αρμοδιότητα τους εμπίπτει και η κατάργηση μνημείου που επαναφέρει μνήμες του εμφυλίου πολέμου».
Η δημοτική αρχή σε διχαστικά μνημόσυνα άλλων εποχών! Οι «καλοί» και οι «κακοί» ενός εμφύλιου πολέμου…Η δημοτική αρχή σε διχαστικά μνημόσυνα άλλων εποχών! Οι «καλοί» και οι «κακοί» ενός εμφύλιου πολέμου…

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος15/3/10 19:28

    Δημαρχε,γιατι δεν εστειλες τον Εσατζη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος15/3/10 20:40

    Αυτος ο κυριος αποφοιτος τεχνικης σχολης της Καβαλας,δηλωνει πτυχιουχος Τοπογραφος ΕΜΠ.Ναλμπαντη,τα ξερεις αυτα,γιατι λεει ο,τι εσυ δεν τον αφησες Αντιδημαρχο. Με 450 ψηφους που πηρε,ζηταει και τα ρεστα.Καιρος ειναι να τον στειλετε σπιτι του.Μιχαλη Αθανασιαδη,βοηθα τον Ναλμπαντη.Εσυ γνωριζεις παρα πολλα,για αυτον τον κυριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.