14.2.10

Μπαράζ «ανθρωπιστικών δράσεων» στο... νομό Ροδόπης. Και η «Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών Κομοτηνής» πήρε 140.000€ από τον Στυλιανίδη!

Στις λίστες χρηματοδότησης των ΜΚΟ του υπουργείου Εξωτερικών, την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ, τη μερίδα του λέοντος έπαιρναν οι κομματικοί φίλοι.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και το γεγονός ότι πολλές ανθρωπιστικές δράσεις προς τρίτες χώρες υλοποιήθηκαν στην... Κομοτηνή, η οποία τυγχάνει και εκλογική έδρα του αρμόδιου υφυπουργού την περίοδο 2004-2007, που ήταν ο Ευριπίδης Στυλιανίδης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία για τις χρηματοδοτήσεις των ΜΚΟ, της τελευταίας πενταετίας, η «Ευρωπαϊκή Προοπτική», την οποία ίδρυσε ο «φίλος από τα χρόνια της ΟΝΝΕΔ», Παντελής Σκλιάς, έλαβε 5.000.000€!!! Για την ίδια περίοδο, το Κέντρο Ευρωπαϊκού Δημοσίου Δικαίου του καθηγητή Σπύρο Φλογαΐτη, υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών, χρηματοδοτήθηκε με 2.000.000€ (επίσης: από 210.000 ευρώ που πήρε η οργάνωση το 2003, το 2004 που ανέλαβε η ΝΔ έλαβε 1.260.000 ευρώ). Ο αρμόδιος υφυπουργός την περίοδο εκείνη δήλωνε ως επάγγελμα στο βιογραφικό του «ερευνητής» στην εν λόγω ΜΚΟ.
Υπάρχουν όμως και άλλα. Όπως το πρόγραμμα «Κίκονες», για το οποίο το Κέντρο Ευρωπαϊκού Δημοσίου Δικαίου χρηματοδοτήθηκε από το ΥΠΕΞ για ανθρωπιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις στα Βαλκάνια και στις παρευξείνιες χώρες. Στη λίστα του ΥΠΕΞ ως χώρες πραγματοποίησης του έργου αναγράφονται η Αλβανία, η Βοσνία, η Γεωργία, η Σερβία, η ΠΓΔΜ κ.ά. Πολλά από αυτά όμως έγιναν στο νομό Ροδόπης! Η στενή σχέση της ανθρωπιστικής βοήθειας με την Κομοτηνή, όμως, δεν σταματά εδώ:
  • Το φθινόπωρο του 2004 η ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» (που σήμερα ελέγχεται και για αυτή την υπόθεση από τη Δικαιοσύνη) χρηματοδοτήθηκε με 900.0000 ευρώ για να αγοράσει σιτηρά, από τη Ροδόπη, ως επισιτιστική βοήθεια για την Αίγυπτο, την Αιθιοπία και την Ιορδανία.
  • Την Κομοτηνή επέλεξε η Hellenic Aid του ΥΠΕΞ και τον Ιούνιο του 2005 για να οργανώσει τη συναυλία με την Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNICEF, Νάνα Μούσχουρη, στο πλαίσιο καμπάνιας για την καταπολέμηση της φτώχειας.
  • Η Κομοτηνή επελέγη από τη ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» άλλη μία φορά, προκειμένου να ανεγερθεί το 2006 ο ξενώνας για αναξιοπαθούντες «ΑΓΑΠΗ», που χρηματοδοτήθηκε από την ΥΔΑΣ.
  • Το 2007 πραγματοποιήθηκε ως ανθρωπιστική δράση στη Σερβία «Πρόγραμμα Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών από τη Σερβία», που έγινε στην Κομοτηνή από την Εταιρεία Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής, με χρηματοδότηση της ΥΔΑΣ του ΥΠΕΞ και της Hellenic Aid. Το πρόγραμμα αφορούσε 11 γυναίκες εκπαιδευτικούς. Για το πρόγραμμα αυτό, που δεν έγινε στη Σερβία όπως αναγράφεται, σύμφωνα με τη λίστα του ΥΠΕΞ, πληρώθηκαν δύο φορές από 20.000 ευρώ.
  • Την εμφάνισή της ως ΜΚΟ στις λίστες του ΥΠΕΞ έκανε από το 2004 και η «Φιλόπτωχος Αδελφότης Κυριών Κομοτηνής», η οποία έλαβε 140.000 ευρώ για τη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης των ορφανών και των παιδιών με ειδικές ανάγκες στην ΠΓΔΜ.
Διαβάστε περισσότερα, στο ρεπορτάζ της Βασιλικής Σιούτη στην Ελευθεροτυπία…
Διαβάστε επίσης:

1 σχόλιο:

  1. Η φιλόπτωχος επί τω νέω έργω. Όταν ενισχύει τους φτωχούς, περνάει και το ψηφοδέλτιο μες στο φακελάκι.

    Αυτό δεν γινόταν επί της προηγούμενης προεδρίας και...

    ... ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ!

    Που σημαίνει ότι, αν πάει στα δικαστήρια και αποδειχτεί...

    ... οι "γούνες" μερικών "κυριών" θα καούν όπως δεν κατάφεραν ποτέ να τους τις "κάψουν" οι σύζυγοι!

    Αλλά το ερώτημα είναι: θα υπάρξει δικαστικό δράμα, ή δεν θα υπάρξει. Ιδού η απορία...

    Και η σαπουνόπερα επί της οθόνης. Και ΟΧΙ του R-Channel...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.