8.1.10

Ζει, ζει, ο Τεμπονέρας ζει!!! Με Πέτρουλα, Λαμπράκη μας οδηγεί…

Σαν σήμερα, πριν από 19 χρόνια, συμμορία ΟΝΝΕΔιτών σε διατεταγμένη παρακρατική υπηρεσία, δολοφόνησε τον Νίκο Τεμπονέρα στην Πάτρα. Εμείς, τότε -16χρονα και 17χρονα παιδιά- μέλη της ΠΑΜΚ και της Πανελλαδικής Επιτροπής Καταλήψεων, ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ!
Ο Νίκος Τεμπονέρας ήταν μαθηματικός και εκπαιδευτικός αριστερών πεποιθήσεων και στέλεχος του Εργατικού Αντιμπεριαλιστικού Μετώπου (ΕΑΜ). Ο καθηγητής από την Πάτρα ήταν ο πρώτος νεκρός στη διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων ενάντια στο νομοσχέδιο του τότε Υπουργού Παιδείας Βασίλειου Κοντογιαννόπουλου (θα ακολουθούσαν άλλοι τέσσερις στην Αθήνα από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο κατάστημα Κ.Μαρούσης στη διάρκεια διαδήλωσης).
Δολοφονήθηκε στην Πάτρα στις 8 Ιανουαρίου 1991 σε ηλικία 38 ετών από τον τότε πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας και δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Καλαμπόκα. Ο Καλαμπόκας χτύπησε θανάσιμα τον Τεμπονέρα με λοστό στο κεφάλι στη διάρκεια βίαιων επεισοδίων που σημειώθηκαν στο υπό κατάληψη 3ο Γυμνάσιο-Λύκειο Πάτρας.
Η δολοφονία του Τεμπονέρα, η οποία συνέβη σε μία περίοδο οξείας πολιτικής αντιπαράθεσης, ξεσήκωσε κύμα διαδηλώσεων και διαμαρτυριών σε όλη την Ελλάδα. Την επαύριο της δολοφονίας του, ο υπουργός Παιδείας Κοντογιαννόπουλος παραιτήθηκε και η πρόταση νόμου για τις μεταρρυθμίσεις στην παιδεία αποσύρθηκε. Ο Καλαμπόκας δικάστηκε στο Βόλο και καταδικάστηκε πρωτόδικα για φόνο εκ προμελέτης σε ισόβια δεσμά, ενώ αργότερα η ποινή του μειώθηκε. Αποφυλακίστηκε 3 χρόνια μετά την φυλάκισή του. Το 3ο Γυμνάσιο Πάτρας, τόπος δολοφονίας του Τεμπονέρα, σήμερα φέρει το όνομά του.
Δείτε βίντεο ντοκουμέντο που εξιστορεί τα γεγονότα των τραμπούκων της Δεξιάς με πρωτεργάτη τον Γιάννη Καλαμπόκα. Πως ξεκίνησαν οι αθλιότητες με το κάψιμο εκλογικών κέντρων του ΠΑΣΟΚ στην Πάτρα στις εκλογές του Απριλίου του 1990 και πως φτάσαμε στην δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα.

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος8/1/10 22:23

    Λάθος δρόμο έχει πάρει η κυβέρνηση. Χθες το βράδυ προέβη αιφνιδιαστικά σε βαρύ φορολογικό χτύπημα σε βάρος του συνόλου σχεδόν των ελληνικών οικογενειών, καταθέτοντας τροπολογία για αύξηση του φόρου των γονικών παροχών. Στην τροπολογία μάλιστα, που κατατέθηκε μεσάνυχτα στη Βουλή, δεν αναφέρεται ο ακριβής συντελεστής της νέας φορολόγησης δημιουργώντας πανικό στις ελληνικές οικογένειες για το ύψος του.

    Η κυβέρνηση είναι πολιτικά και ηθικά έκθετη. Καθώς, εκτός του οικονομικού προβλήματος, που θα προκαλέσει με την αύξηση του φόρου των γονικών παροχών, αθετεί και τις προεκλογικές της δεσμεύσεις περί μη αιφνιδιασμών και διαφάνειας. Η τροπολογία κατατέθηκε νύχτα και μάλιστα σε νομοσχέδιο άλλου υπουργείου και όχι αυτού των Οικονομικών.»

    Η ΝΔ είχε προειδοποιήσει το λαό.Φορολογούν τη μικρομεσαία ιδιοκτησία για να μη θίξουν τη μάζα των δημοσίων υπαλλήλων που τους ψηφίζει.Ο πόλεμος που έχουν κυρήξει στην ακίνητη περιουσία θα έχει έντονες αρνητικές συνέπειες στην οικονομία και στο μέτωπο της ανεργίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος8/1/10 23:14

    Αφού είστε τόσο «δημοκράτες», κάντε ένα δημοψήφισμα

    ΟΧΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ… ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΥΚΑΡΙΑΡΑ ΤΗΝ “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ” ΣΑΣ

    Τα τελευταία είκοσι περίπου χρόνια, η Πατρίδα μας μετατράπηκε σταδιακά σε πύλη εισόδου και τελικό προορισμό ενός τεράστιου κύματος λαθρομεταναστών από κάθε γωνιά της Ασίας, της Αφρικής και των Βαλκανίων. Με απόλυτη ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, καθώς και των συνοδοιπόρων τους στο κοινοβούλιο, η αποστρατικοποίηση των συνόρων μας καταρχήν, κατέστησε την Ελλάδα ξέφραγο αμπέλι και κόμβο διακίνησης λαθρομεταναστών, ιδιαίτερα από τη μεριά της Τουρκίας, ενώ, εντελώς παράνομα και αντισυνταγματικά, αντί να απελαθούν άμεσα οι ξένοι εισβολείς, όπως ορίζει ο νόμος, «νομιμοποιήθηκε», με τελείως ελαστικές και έκνομες διαδικασίες, ένα μεγάλο μέρος τους.

    Το αποτέλεσμα αυτής της αντεθνικής πολιτικής το βιώνει καθημερινά ο Έλληνας πολίτης που έχει να αντιμετωπίσει την αυξημένη εγκληματικότητα, τον αθέμιτο ανταγωνισμό για μια θέση εργασίας, την αλλοτρίωση της γειτονιάς και της πόλης του.

    Η τελευταία πράξη του σχεδίου της εθνοφυλετικής αλλοίωσης και της κοινωνικής διάλυσης της Πατρίδας μας έρχεται με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για την παραχώρηση ελληνικής ιθαγένειας και πολιτικών δικαιωμάτων σε έναν άγνωστο και τεράστιο αριθμό παρανόμως «νομιμοποιηθέντων» λαθρομεταναστών, το οποίο θα παγιώσει το καθεστώς του γιγαντιαίου μεταναστευτικού ρεύματος που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και θα μεταβάλλει ριζικά τον χαρακτήρα και την φυσιογνωμία της ελληνικής κοινωνίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος10/1/10 14:04

    ρε μαλάκα αν δε μπορείς να διαχειριστείς όσα έχεις πούλα κανένα. μαλάκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.