23.1.10

Οι Θρακιώτες «πίστεψαν» ότι τα κατάφεραν!!!

Ενώ είχαν εφησυχάσει οι κάτοικοι της περιοχής για την απαλοιφή της Θράκης από τη λίστα των περιοχών εξόρυξης χρυσού που αναγράφονται στο άρθρο 7 του νέου Εθνικού Χωροταξικού Σχεδιασμού που ψηφίστηκε στις 25/6/2008, μετά από παρέμβαση των φορέων της Θράκης, το τελευταίο χρονικό διάστημα οι εταιρείες επεξεργασίας χρυσού, δειλά μεν σταθερά δε επανεμφανίζονται.

Πίστεψαν οι κάτοικοι της Θράκης ότι πρόκειται για μια σημαντική νίκη της κοινωνίας των Νομών Ροδόπης και Έβρου που πέτυχαν να αναδιαμορφωθεί αυτός ο τόσο σημαντικός νόμος σύμφωνα με τη θέληση των πολιτών και όχι των εταιρειών.
Οι τελευταίες εξελίξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι «άνθρακες ήταν ο θησαυρός». Και τούτο γιατί:
1) Το τελευταίο έγγραφο που παρέδωσε ο απελθών Υπουργός «Περιβάλλοντος» κ. Γιώργος Σουφλιάς την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου ήταν η «Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση/Αξιολόγηση» (ΠΠΕΑ) του «Επενδυτικού Σχεδίου Ανάπτυξης των Μεταλλείων Κασσάνδρας» (ΕΣΑ) από την ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, θυγατρική της Καναδικής EUROPEAN GOLDFIELDS. Ήταν το τελευταίο «δώρο» του κ. Σουφλιά, προς τον «συγχορευτή» του στο τσάμικο κ. Δημήτρη Κούτρα συνεταίρο του κ. Μπόμπολα και το δώρο στη Θράκη.
Η θεσμοθέτηση του «Γενικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης» (ΦΕΚ 128Α/03.07.2008), του «Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Βιομηχανίας» (ΦΕΚ 151/ΑΑΠ/13.04.2009) και του «Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης του Τουρισμού» (ΦΕΚ 1138/ΒΒ/11.06.2009) αποδυνάμωσε τις δυνατότητες αποδοχής από το ΣτΕ των ακυρωτικών προσφυγών κατά μεταλλευτικών επενδύσεων.
Η αναφορά στα πιο πάνω Χωροταξικά Πλαίσια, με τα οποία κατοχυρώνεται η απόλυτη προτεραιότητα της μεταλλείας και καταργείται ουσιαστικά η προστασία του περιβάλλοντος που επιτάσσει το άρθρο 24 του Συντάγματος με την προσεπίκληση «μεγάλου εθνικού συμφέροντος».
2) Και «Χαιρετίζοντας την ημερίδα του ΤΕΕ με θέμα «Πρωτοβουλία Verheugen για τις πρώτες ύλες» ο Υφυπουργός ΥΠΕΚΑ κ. Μανιάτης υποσχέθηκε να γίνει η Ελλάδα η πρώτη χώρα που, με περισσή βιασύνη, θα ενσωματώσει στην «ΠΡΑΣΙΝΗ» ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΤΗΝ «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ VERHEUGEN». Ο καμβάς πάνω στον οποίον κινήθηκε ο κ. Μανιάτης αντί να ξεκαθαρίσει την κατάσταση την θόλωσε.
Μένει να δούμε αν θα υπάρξει η πολιτική βούληση να εφαρμοστεί ο Νόμος «Γενικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης» (ΦΕΚ128Α/03.07.2008), χωρίς παρεκκλίσεις.
Εάν δεν εφαρμοσθεί ο παραπάνω νόμος, ίσως σύντομα θα έχουμε στη Θράκη δυο νέες εταιρείες χρυσού, ιδιοκτήτριες των χρυσωρυχείων Σαπών και Περάματος, που βέβαια δεν έρχονται για να φύγουν άπρακτες. Τα συμφέρονται είναι τεράστια και οι πολίτες της Θράκης πρέπει να συνεχίσουν την επαγρύπνηση τους. Το ίδιο και οι πολιτικοί και θεσμικοί φορείς της περιοχής.
D-Frida
ΣΣ. Οφείλουμε να έχουμε υπόψη ότι σήμερα έχουμε φτάσει αισίως στον πέμπτο ιδιοκτήτη των χρυσωρυχείων Σαπών μέσα σε τρία χρόνια! Το μεταλλείο των Σαπών αλλάζει χέρια με την ταχύτητα μπάλας σε αγώνα ποδοσφαίρου…
Η Αυστραλέζικη COPPERCO MINERALS η οποία έγινε κάτοχος του μεταλλείου μόλις το 2008, μέσω απορρόφησης της προηγούμενης ιδιοκτήτριας MINERAL SECURITIES LIMITED («MINSEC»), δυστυχώς επτώχευσε. Το Νοέμβριο 2008 τέθηκε σε εκκαθάριση και ως «ανάδοχος» των περιουσιακών της στοιχείων επιλέχθηκε η επίσης Αυστραλέζικη CAPE LAMBERT IRON ORE LTD. Το συνολικό ποσό που πλήρωσε η νέα εταιρεία ανέρχεται σε $106 εκατ. και οι διαδικασίες της εξαγοράς ολοκληρώθηκαν προς το τέλος του Ιουνίου 2009.
Συμπέρασμα της όλης διαδικασίας εξαγοράς από την Αυστραλέζικη CAPE LAMBERT IRON ORE LTD είναι ότι οι ημερομηνίες έκδοσης και υπογραφής του νόμου Σουφλιά, συμπίπτουν με την ημερομηνία μεταβίβασης των χρυσωρυχείων στο νέο ιδιοκτήτη. Καμιά εταιρεία αυτού του εύρους δεν διαθέτει $106 εκατ. για το «κέφι» της αν δεν είχε προηγηθεί η συμφωνία με τους συναρμόδιους υπουργούς της Ελλάδας.

Μελετήστε, την εισήγηση με θέμα: «Περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις εξορύξεις πετρωμάτων μεγάλης κλίμακας για την παραγωγή χρυσού στη Θράκη», του συμπατριώτη μας επιστήμονα Κυριάκου Αρίκα, του Ινστιτούτου Ορυκτολογίας Πετρογραφίας Πανεπιστημίου Αμβούργου. Να αποθηκεύσουμε τις φωτογραφίες για τους απογόνου μας.

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος24/1/10 11:35

    Ομιλία Γιώργου Α. Παπανδρέου στην Αλεξανδρούπολη-8/9/2009
    Ημ. Δημοσίευσης : 09/09/2009 00:01

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ , Ομιλία, Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

    «Η εγκατάσταση των Ποντίων έμεινε ανολοκλήρωτη. Δυστυχώς, οι Πόντιοι που ήρθαν στη χώρα μας, πολλοί απ' αυτούς, αισθάνονται ότι από την προσφυγιά, έγιναν μετανάστες στην ίδια τους την πατρίδα. Η ύπαιθρος του Νομού, το βόρειο τμήμα του, αντιμετωπίζεται ως φτωχός συγγενής. Θέλησαν να εγκαταστήσουν ορυχεία χρυσού στην καλύτερη περιοχή του Νομού Έβρου και το αποτρέψαμε εμείς, με τους αγώνες μας, μαζί με ολόκληρη την κοινωνία του Έβρου και της Ροδόπης.
    Διαφημίζουν τον περίφημο αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, για τον οποίο βεβαίως παλέψαμε και εμείς, αλλά η διακρατική συμφωνία κατοχυρώνει τα συμφέροντα μόνο της μιας πλευράς. Εμείς θα διασφαλίσουμε τους περιβαλλοντικούς όρους και σε ξηρά και σε θάλασσα. Και κάθε μας συμφωνία θα γίνεται μετά από διαβούλευση, από διάλογο, από συζήτηση με την τοπική κοινωνία. Και φυσικά, η Ελλάδα θα διασφαλίσει τα συμφέροντά της τόσο στην κατασκευή, όσο και στη λειτουργία αυτού του αγωγού».

    Το αυτονόητο………..κ. υπουργέ

    Η κ. Μπιρμπίλη , αλλά και ο κάθε υπουργός, αν θέλει να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του και την αξιοπιστία του, πρέπει να ανακαλέσουν το σύνολο των αποφάσεων που έλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ κατά την προεκλογική περίοδο.
    Οι συγκεκριμένες αποφάσεις της ΝΔ πρέπει να έρθουν για διερεύνηση στην βουλή.
    «Εδώ και τώρα».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος24/1/10 20:09

    Με αυτό τον απαράδεκτο τρόπο απαξιώθηκαν οι τοπικές κοινωνίες
    στην «Hμερίδα του ΤΕΕ “Ορυκτός πλούτος και τοπικές κοινωνίες», με απρόσκλητες τις τοπικές κοινωνίες.

    «Γενική εκτίμηση ήταν ότι οι τοπικές κοινωνίες που υποτίθεται ότι ήταν το ένα σκέλος της ημερίδας, απαξιώθηκαν στο σύνολό τους. Η απαξίωση αυτή δεν περιορίσθηκε στην δομή της ημερίδας, αλλά εκφράσθηκε χαρακτηριστικά και στο περιεχόμενο πολλών εισηγήσεων με κορυφαία την απαράδεκτη παρουσίαση του κ. Βασίλη Νικολετόπουλου, συμβούλου επιχειρήσεων και μέλους του Δ.Σ. της Euromines.
    Διανθισμένη με κυνικό χιούμορ και θεατρικές εκφράσεις, τοποθέτησε τους ανήσυχους πολίτες σε κατηγορίες όπως: ΤΟΠΙΚΙΣΤΕΣ- ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ- ΚΑΧΥΠΟΠΤΟΙ- ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΟΥ ΘΙΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ “ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ” ΤΟΥ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΟΣ- ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ “ΛΟΜΠΙ”- ΑΜΟΡΦΩΤΟΙ ΚΑΙ ΗΜΙΜΑΘΕΙΣ. Αυτοί αποτελούν κατά τον κ. Νικολετόπουλο τις “τοπικές κοινωνίες”- σε εισαγωγικά διότι, κατά τη γνώμη του, δεν δικαιούμαστε ούτε τον τίτλο της “κοινωνίας” ούτε τον χαρακτηρισμό “τοπική”. Εν ολίγοις, “δεν δικαιούμαστε δια να ομιλούμε».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος24/1/10 20:49

    Γα…..τε γιατί χρυσωνόμαστε

    Για λυτρωθούμε από τις εταιρείες χρυσού να τιςδώσουμε $106.00εκατ. και κάτι ακόμη εκατομμυριάκια για να μην μας χαρακτηρίσουν και αχάριστους τοπικιστές και να το πάρουμε πίσω τα χρυσωρυχεία των Σαπών!!!
    Δεν υπάρχει όμως ΣΑΛΙΟ όπως μας διαμήνυσε ο καλός υπουργός Εργασίας κ. Ανδρέας Λοβέρδος.

    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΑΛΙΩΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΟΥΜΕ

    Έτσι κι’ αλλιώς το κράτος κάνει μπίζνες προσπαθώντας να βγάλει ότι σάλιο μπορεί αδιαφορώντας για την γνώμη, το συμφέρον και το μέλλον των πολιτών.
    Μάλλον η χρυσή συμφωνία θα κλείσει. Να ζητήσει το ισχυρό κράτος προκαταβολικά το αντίτιμο των κερδών του της 10ετίας το από την εταιρεία εξόρυξης του χρυσού, και νομίζω με αυτή την θεωρία περί «ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΩΝ ΜΠΑΤΙΡΗΔΩΝ»
    (Διδάσκεται στο Χάρβαντ), ΘΑ ΣΑΛΙΩΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΣΩΘΟΥΜΕ.

    ΣΣ. Τις ανεπανάληπτες μέρες που περνάμε, χρειάζεται και η πλακίτσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.