25.11.09

Οι Βούλγαροι τελικά το θέλουν και εμείς … διαμαρτυρόμαστε!

Η Βουλγάρα ευρωβουλευτής Filiz Hakaeva Hyusmenova (ALDE) με ερώτηση της στην αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή ζητάει την μεταφορά της παραγωγής χρυσού εκτός της πόλης του Κίρτζαλι, όπου η μόλυνση του νερού, του εδάφους και της ατμόσφαιρας, σύμφωνα με την Ευρωβουλευτίνα, δεν θέτει απειλή, και να κατασκευασθούν οι εγκαταστάσεις σύμφωνα με τις τρέχουσες αντισεισμικές απαιτήσεις.
Η Filiz Hakaeva Hyusmenova (ALDE) ζητά μόνο να μεταφερθεί το εργοστάσιο σε μεγαλύτερη απόσταση από την πόλη του Κίρτζαλι. Απ’ ότι φαίνεται η ευρωβουλευτής τελικά θέλει τη λειτουργία του εργοστασίου, όπως μάλλον και η κυβέρνηση της γείτονας χώρας.
Η απορία είναι αν ο Άρδας ποταμός που ρέει δια μέσου της πόλης του Κίρτζαλι, δεν θα συνεχίζει τη ροή του στην Ελλάδα; Με την μεταφορά του εργοστασίου εκτός της πόλης δεν τίθεται απειλή για την μόλυνση του περιβάλλοντος; Τελικά το αίτημα των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Θράκης ποιό είναι; Η μεταφορά του εργοστασίου σε άλλη θέση, ή η κατάργησή του;
Διαβάστε την ερώτηση της Filiz Hakaeva Hyusmenova, εδώ…

11 σχόλια:

  1. Ανώνυμος25/11/09 22:46

    Ματι συμβαίνει με το Κιρτζαλι. Ξυπόλητοι περπατησαν μεσα στα αγκαθια οι δικοι μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος25/11/09 22:56

    Όπως πήραν τροπή τα πράγματα η υπόθεση έχει ξεφύγει από τους εκπροσώπους της ΤΑ της Θράκης, Πλέον είναι καθαρά θέμα που θα αντιμετωπισθεί από την κυβέρνηση.
    Η υπόθεση χρυσορυχεία λερώνει από όπου και αν την πιάσεις. Ο κ. Γιαννακίδης ως αντινομάρχης ανάπτυξης και ως Νομάρχης την γνωρίζει καλύτερα από όλους τους θεσμικούς. Κάποτε πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες, και να παύσει να κρύβεται στη σκιά του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος26/11/09 09:36

    «Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια ...»
    O «Καίσαρας» θέλησε να αποδείξει ότι: «Η γυναίκα του Καίσαρα φαίνεται πως είναι υπεράνω υποψιών, ακόμα κι όταν την πιάσουν μέσα σε ένα χρυσαφένιο μπουρδέλο!».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος26/11/09 09:52

    Ξεκίνησε έναν καθαρά πολιτικό ιδιοτελή «αγώνα»ο κ. Γιαννακίδης χωρίς να εξετάσει τα πραγματικά γεγονότα με σοβαρότητα και νηφαλιότητα και τις πιθανές επιπτώσεις στη χώρα μας, μετά από μία πρόσκληση του δημάρχου του Κίρτζαλι στον δήμαρχο Κομοτηνής κ. Κοτσάκη.
    Και όλα αυτά συνέβαιναν, ενώ πραγματοποιούνται σχεδόν καθημερινά συναντήσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα της Ελληνικής Κυβέρνησης με την Ρωσική και την Βουλγαρική για να συζητηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, του Χασκόβου και λοιπές ενεργειακές πρωτοβουλίες.
    Δόξα τω Θεώ ο υφυπουργός παρά τον πρωθυπουργό κ. Γιώργος Πεταλωτής σε καθημερινή βάση ενημερώνει τον Ελληνικό λαό για αυτές τις συναντήσεις λεπτομερέστατα. Δεν τον παρακολουθούν για να είναι πλήρως ενημερωμένοι, και να τον βοηθήσουν κιόλας μιας και Θράκη καθίσταται το ενεργειακό κέντρο της Ευρώπης και όχι μόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος26/11/09 10:20

    Μια πρόσφατη επιδρομή των χρυσοθήρων (20002-2004-2006) στην περιοχή μας απεκρούσθη ευτυχώς χάρις στο σθένος των κατοίκων και τη Νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αντιλαμβάνομαι ότι επίκειται η ανανέωση της επιδρομής , αφού έχουν λάβει οι χρυσοθήρες διοικητική άδεια στην Χαλκιδική 2 μέρες πριν από τις εκλογές της 4/10/09 στα πλαίσια προφανώς της πολιτικής της ΝΔ, που είχε συμπεριλάβει την εξόρυξη ορυκτών στις πέντε προτεραιότητές της.
    Για αυτή την απαράδεκτη απόφαση ενώ εξέπνεε τα λοίσθια η κυβέρνηση της ΝΔ, στην προχθεσινή έκτακτη σύσκεψη δεν αναφέρθηκε τίποτα ούτε καταγγέλθηκε αυτή η ενέργεια της κυβέρνησης Καραμανλή.
    Αντίθετα καταγγέλθηκε έμμεσα πλην σαφώς η κυβέρνηση του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου, γιατί δεν δόθηκε έγκαιρα η περιβαλλοντική μελέτη του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης για τον έλεγχό της. Κάποτε πρέπει να σοβαρευτούν, γιατί όταν απαιτούσε η Ν.Α. Ροδόπης μερίδιο από τα 30 εκ. ευρώ από τα ετήσια έσοδα, δεν υπήρχε πρόβλημα περιβαλλοντικό και τα λοιπά ευχάριστα και δυσάρεστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος26/11/09 13:25

    Και ο δήμαρχος κ. Κοτσάκης υποδύεται τον πράσινο antigold.Güm..ne.
    Μούγγα όμως με τη συμπαράσταση του κ. Γιαννακίδη για την απόφαση των 2 ημερών πριν τις εκλογές της 4ης-10-09 της κυβέρνησης Καραμανλή με την οποία επιτρέπεται η χρήση κυανίου για την επεξεργασία του χρυσού στην Ελλάδα.
    Δεν βλέπει τα χάλια τα του Δήμου. Γουστάρω να δώ τον κ. Κοτσάκη και τον κ. Γιαννακίδη να διαμαρτύρονται στην ιστορική πλατεία Δημητρώφ της Σόφιας, κραυγάζοντας, «ΕΞΩ ΤΑ ΧΡΥΣΟΡΥΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ».
    Τι σοπ έχει να πέσει, μανούλα μου.

    ΥΓ. Τα χρυσορυχεία διαγωνίζονται σήμερα στη βαθμολογία με τις δηλώσεις του σύντροφου δημάρχου Τάσου Βαβατσικλή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος26/11/09 19:32

    Από ότι θυμάμαι, ένα από τα επιχειρήματα-συνθήματα των υποψηφίων νομαρχιακών συμβούλων στις εκλογές του 1994-1998 και 2002 ήταν ότι τα χρυσά μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 θα κατασκευασθούν με το χρυσό της περιοχής των Σαπών. Δεν ξέραμε τότε περί χρυσού και χειροκροτούσαμε, νομίζαμε ότι θα τρώμε με χρυσά κουτάλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος26/11/09 22:21

    Στην πολιτικά και κοινωνικά ευαίσθητη υπόθεση του χρυσού και οποιαδήποτε άλλη επιχειρηματική πρωτοβουλία που επηρεάζει το περιβάλλον, η πολιτεία δεν αρκεί να τηρεί τα προσχήματα. Πρέπει να αποδείξει ότι δεν είναι τυφλή.
    Για να τερματιστεί η υποκρισία με τους χρυσοθήρες πρέπει να ληφθούν γενναία και κυρίως ειλικρινή θεσμικά μέτρα, όπως η ανάκληση της τελευταίας απόφασης της ΝΔ, και άλλα πολλά. Τότε μόνον η Κυβέρνηση της Ελλάδας θα παίξει σωστά τον ρόλο της, με την θεσμική της παρέμβαση στην κυβέρνηση της Βουλγαρίας σε αντίθετη περίπτωση θα υπονομευθεί εξ αρχής. Πρώτον, επειδή η κοινή γνώμη πιθανότατα θα την εκλάβει σαν προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης. Και δεύτερον, επειδή το ΠΑΣΟΚ αν παρ’ ελπίδα θεωρήσει τον εαυτό του θύμα της απελθούσης Κυβέρνησης της ΝΔ, τότε αυτή η παθογένεια θα εμφανισθεί σαν αποκλειστικά «πράσινη» αμαρτία.
    Ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου έχει μπέσα, ότι υποσχέθηκε προεκλογικά παρά τα συντρίμμια που άφησε πίσω της η κυβέρνηση Καραμανλή τα υλοποιεί, αργά μεν σταθερά δε.
    Η χθεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας κ. Θαπατέρο, και η αυριανή συνάντηση στο τριεθνές της Πρέσπας με τους υπουργούς της Αλβανίας και του Fyrom, ως θέμα συζήτησης έχουν τη προστασία του περιβάλλοντος.
    Μήπως δούμε τον κ. πρωθυπουργό με τους γείτονες ομολόγους του και στο τριεθνές του Έβρου να συζητούν για την προστασία του περιβάλλοντος;
    Η εσωστρεφής πολιτική με Πρωθυπουργό τον κ. Γιώργο Παπανδρέου «έλαβε τέλος».
    Με την εξωστρέφεια ανοίγουν νέοι ορίζοντες, κι’ όποιος αντέξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος27/11/09 14:42

    Στο «σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί».
    Με την πρόσφατη δημοσιοποίηση της ερώτησης στο Blog piazza del popolo της ευρωβουλευτού κ. Filiz Hakaeva Hyusmenova (ALDE) η οποία ζητά μόνο την αλλαγή τοποθεσίας του εργοστασίου και όχι την κατάργησή του με ποιο αιτιολογικό άραγε οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Θράκης θα απαιτήσουν την παύση της λειτουργίας του εργοστασίου του Κίρτζαλ;.
    Δεν υπάρχει κατά την ταπεινή μου γνώμη, τεκμηριωμένο αιτιολογικό, αφού και η κυβέρνηση της ΝΔ υπέγραψε απόφαση με την οποία επιτρέπει την επεξεργασία του χρυσού με κυάνιο!!!!!!! Και ήδη στη Χαλκιδική οι χρυσοθήρες ετοιμάζονται πυρετωδώς να εφαρμόσουν το νόμο, απ’ ότι μαθαίνω.
    Οι διακρατικές συμφωνίες και παρεμβάσεις σε τρίτες χώρες είναι δώσε-πάρε.
    Με απλά λόγια απαγορεύω τη χρήση κυανίου, απαιτώ η ίδια απαγόρευση να ισχύσει και στη γείτονα χώρα. Τα λοιπά και παραλειπόμενα των εκπροσώπων της ΤΑ της Θράκης είναι για επικοινωνιακή κατανάλωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος29/11/09 19:06

    "Ο χρυσούς αιών του Γιαννακι-δέους"
    τελείωσς.
    Έσπειρε ανέμους, θερίζει, θερίζει θύελλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος30/11/09 17:46

    30 Νοε 2009
    Το πρόβλημα του χρυσoρυχείου στο Κίρτζαλι, στο σημερινό briefing!
    ΚΑΛΟΣΤΥΠΗ: Ένα θέμα περιβαλλοντικής σημασίας κ. Εκπρόσωπε και είναι από την περιοχή σας κιόλας. Αληθεύει ότι το Θρακικό Πέλαγος και ο Έβρος κινδυνεύουν να μολυνθούν από ένα εργοστάσιο στη Βουλγαρία και μάλιστα ότι οι θεσμικοί φορείς της Ροδόπης και του Έβρου πρόκειται να έρθουν για να σας ενημερώσουν, ζητώντας βοήθεια για το τι εργοστάσιο είναι αυτό που θα μολύνει τα δικά μας τα νερά, που ήταν να γίνει στην ελληνική πλευρά, αλλά θα γίνει στη βουλγαρική πλευρά; Τι ιστορία είναι αυτή; Αληθεύει αυτό ότι πρόκειται να έρθουν οι άνθρωποι κάτω να διαμαρτυρηθούν;

    ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχει μια επιστολή από το δήμαρχο του Κίρτζαλι, μιας βουλγαρικής πόλης, η οποία είναι δίπλα στα σύνορα με την Ελλάδα. Η επιστολή αυτή απευθύνεται σε όλους τους φορείς και σε Υπουργούς. Σύμφωνα με αυτήν εκφράζεται η ανησυχία ότι μια εξόρυξη χρυσού θα μολύνει το περιβάλλον. Ήδη, ως τοπικές κοινωνίες στη Θράκη, έχουμε αντιμετωπίσει παρόμοιου είδους εξορυκτικές δραστηριότητες, οι οποίες δεν συνάδουν με την προστασία του περιβάλλοντος και της ίδιας της ζωής των κατοίκων. Εκεί είναι θέμα περιβαλλοντικής ευαισθησίας και βεβαίως και αποφάσεων των κρατών.

    ΚΑΛΟΣΤΥΠΗ: Και πώς μπορούμε εμείς αυτό με τη Βουλγαρία να το ρυθμίσουμε, αφού είναι από τη δική τους την πλευρά; Δηλαδή;

    ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία, από όσο γνωρίζω τουλάχιστον, μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου οι όμορες χώρες πρέπει να έχουν τη συναίνεση -αν δεν κάνω λάθος- και των διπλανών τους χωρών σε τέτοιου είδους εξορυκτικές δραστηριότητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.