26.8.09

Αμείωτο ενδιαφέρον από τα ξένα ΜΜΕ


Οι φωτιές στην Αττική εξακολουθούν να απασχολούν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης τα οποία, μεταξύ άλλων, κάνουν λόγο για έλλειψη συντονισμού και διαλυμένη Πυροσβεστική.
«Οι επικριτές λένε ότι η συντηρητική κυβέρνηση της Ελλάδας έδειξε ότι ελάχιστα διδάχθηκε από τις πυρκαγιές του 2007, τις χειρότερες της χώρας εδώ και δεκαετίες», επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph. Στο ίδιο πνεύμα κινούνται και τα ρεπορτάζ του ιταλικού δικτύου Rai Uno και του ισπανικού καναλιού TVE που μεταδίδουν ότι «είναι τέσσερις ημέρες κόλασης στην Ελλάδα, καίγονται εκτάσεις πολιτιστικής κληρονομιάς χιλιάδων ετών και η Κυβέρνηση του Καραμανλή λίγους μήνες μετά την επανεκλογή της ξαναζεί τις πυρκαγιές του 2007, τις χειρότερες στην ιστορία της χώρας. Τώρα η διαχείρισή τους έρχεται εκ νέου να αμφισβητηθεί».
Το δελτίο της ιταλικής τηλεόρασης αναφέρει ότι «ο πρωθυπουργός Καραμανλής βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη χώρα κάτω από τα διασταυρούμενα πυρά του Τύπου, της Αντιπολίτευσης και των Συνδικάτων. Τον κατηγορούν κυρίως ότι δεν προετοίμασε ένα αποτελεσματικό αντιπυρικό σχέδιο, ιδίως μετά την τραγωδία του 2007, που κόστισε τη ζωή σε περισσότερα από 80 άτομα και κατάστρεψε την Πελοπόννησο. Τον κατηγορούν επίσης ότι διευκόλυνε τους καταπατητές, που -σύμφωνα με άτομα που μιλήσαμε αυτές τις μέρες-, χτίζουν αμέσως μετά στην καμμένη γη, που πρώτα ήταν προστατευόμενη, καθώς νομιμοποιούνται και μηδενίζουν τους υπάρχοντες νόμους».
«Οι κερδοσκόποι βρίσκονται πίσω από ορισμένες πυρκαγιές» είναι ο τίτλος της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, ενώ η Journal Du Dimanche επισημαίνει ότι «η διαχείριση αυτών των πυρκαγιών -των χειρότερων στη χώρα από το 2007- είναι μια πρόκληση για τον Συντηρητικό πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο οποίος στις δημοσκοπήσεις βρίσκεται πίσω από την σοσιαλιστική αντιπολίτευση ενόψει των βουλευτικών εκλογών που αναμένεται να πραγματοποιηθούν μέχρι το Μάρτιο».
«Το είδαμε οι Έλληνες είναι οργισμένοι, αυτές οι εικόνες θυμίζουν τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007 και σαν να μην έγινε τίποτα από τότε» μετέδωσε το δελτίο της γαλλικής τηλεόρασης FRANCE 2 και συνεχίζει ότι «η κατάσταση των Ελλήνων πυροσβεστών αντιπροσωπεύεται από την εικόνα του πυροσβεστικού που βρίσκεται πίσω μου: σε διάλυση. Ακόμη και τα πιο σύγχρονα μέσα που διαθέτουν, δεν έχουν συστήματα αυτοπροστασίας. Στο παραμικρό γύρισμα φλόγας, τα οχήματα παίρνουν φωτιά, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις διαθέτουν οχήματα της δεκαετίας του 60, του 70, του 80. Από το 2007 δεν έγινε καμιά ενέργεια για καθαρισμό. Τα σπίτια βρίσκονται μέσα στα πεύκα, στα δάση και άρα όταν υπάρχει φωτιά, τα σπίτια αρπάζουν».
Έλλειψη συντονισμού διαπιστώνουν και οι απεσταλμένοι των γερμανικών καναλιών. Πολίτες τηλεφωνούσαν στα ραδιόφωνα για να κατευθύνουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις, επισημαίνουν στα ρεπορτάζ τους στο δελτίο του γερμανικού δικτύου ARD, ότι «κανένας δεν ήλθε». Αυτή την φράση την ακούει κανείς συχνά αυτές τις μέρες, «η πυροσβεστική μοιάζει να είναι μονίμως ένα βήμα πίσω απ’ τις πυρκαγιές. Αεροπλάνα και πυροσβεστική έρχονται, βέβαια, αλλά εδώ λείπει αυτό που υποσχέθηκαν προ διετίας: προσβάσιμα ντεπόζιτα νερού, για παράδειγμα, που θα έπρεπε να είναι πολύ περισσότερα. Όπως λείπουν κι οι ζώνες πυροπροστασίας και ειδικά εκπαιδευμένες μονάδες πυρόσβεσης δασικών πυρκαγιών».
«Μια προαναγγελθείσα καταστροφή. Γιατί ο ελληνικός νόμος ευνοεί τις πυρκαγιές» γράφει η γερμανική Sueddeutsce Zeitung φιλοξενώντας συνέντευξη εκπροσώπου οικολογικής οργάνωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.