5.3.09

Διάλογος για την Πράσινη Ανάπτυξη

Ο κάθε ενεργός πολίτης, μπορεί να συμμετέχει στο διάλογο για το ολοκληρωμένο σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την «Πράσινη Ανάπτυξη» που γίνεται στον ιστότοπο wikipolitics green.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οφείλουμε να υιοθετήσουμε ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης για τη χώρα. Ένα πρότυπο ανάπτυξης που υπηρετεί τον άνθρωπο και τις πραγματικές του ανάγκες. Απέναντι στη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε, προβάλλουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση το οποίο εντάσσεται σε μια νέα στρατηγική για το μέλλον της χώρας μας με βασική κατεύθυνση την πράσινη ανάπτυξη.
Η πράσινη ανάπτυξη δεν είναι ένας στόχος που θα πετύχει το κράτος, από μόνο του, χωρίς την κοινωνία, έξω και πάνω από αυτήν. Είναι ένας εθνικός στόχος, που πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας: της Πολιτείας, των επιχειρήσεων, των καταναλωτών, όλων των πολιτών, του καθενός από μας.

Αν σε ενδιαφέρει να συμμετέχεις στο διάλογο μπορείς να γράψεις απευθείας τα σχόλια σου σε όποια θεματική του σχεδίου θέλεις αλλά και να ενημερωθείς για την συζήτηση στην ιστοσελίδα wikipolitics ή κάνοντας ένα κλικ πάνω στην εικόνα!

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος6/3/09 08:17

    ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ
    ΣΤΗΝ ΒΙΠΕ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

    * ΒΙΜΕΚΑΤ

    25 εργάτες σε ένα δωμάτιο

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Τριτοκοσμικές συνθήκες διαβίωσης για αλλοδαπούς εργάτες αποκάλυψε χθες αιφνιδιαστικός έλεγχος στις εγκαταστάσεις της εταιρείας «Μεταλλικές Κατασκευές Ροδόπης» ΒΙΜΕΚΑΤ (Κομοτηνή). Ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ Ανδρέας Κολλάς έκανε λόγο για «εικόνα ντροπής» και την περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα: «Σε λυόμενη μεταλλική κατασκευή, περίπου 50 τ.μ., ήταν στριμωγμένα 25 κρεβάτια (πάνω-κάτω), μια παλιά ξυλόσομπα, τουαλέτες και μπάνιο. Η μυρωδιά, αποπνικτική. Την ώρα του ελέγχου δεν υπήρχε κανείς εκεί, αλλά ο εκπρόσωπος της εταιρείας παραδέχθηκε πως διέμεναν εργάτες από τη Βουλγαρία και το Ουζμπεκιστάν, τους οποίους είχε διώξει». Η εταιρεία απέλυσε Ελληνες εργαζόμενους και απασχολούσε αλλοδαπούς, κατήγγειλε ο πρόεδρος του Τοπικού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Π. Μαγαλιός, επισημαίνοντας ότι σε περίοδο με την ανεργία στο 33% στην περιοχή, οι εργοδότες πρέπει να εξαντλούν πρώτα τις δυνατότητες απασχόλησης του εγχώριου δυναμικού και όταν προσλαμβάνουν αλλοδαπούς να τηρούν τις διακρατικές συμβάσεις, να τους αμείβουν κανονικά και να τους προσφέρουν τις στοιχειώδεις συνθήκες ανθρώπινης διαβίωσης. Στον έλεγχο μετείχαν κλιμάκια του Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ), της Επιθεώρησης Εργασίας, του Εργαστηρίου Υγιεινής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και ο νομίατρος.



    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 05/03/2009

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος7/3/09 10:24

    Στην ίδια μοίρα είμαστε μετανάστες και έλληνες εργαζόμενοι.
    Είμαι και εγώ ένας από τους απολυμένους της Βιμεκατ και έχω πολλά να πώ, αλλά θα πώ λίγα για το κύκλωμα βιομηχανική περιοχή της Κομοτηνής τα περισσότερα να τα βρουν αυτοί που διοικούν το νομό μας. Μπράβο τον πρόεδρο του εργατικού κέντρου Κομοτηνής αν και αργά, θυμήθηκε και ξεσκέπασε τα όσα συμβαίνουν στην βιομηχανική περιοχή της Κομοτηνής.
    Εμείς οι εργαζόμενοι ποτέ δεν είδαμε την υπηρεσία υγιεινής και άλλες υπηρεσίες να επισκέπτονται κάποια βιομηχανία για να κάνουν έλεγχο των κανόνων υγιεινής, και των συνθηκών εργασίας που επιβάλουν οι εργατικοί νόμοι.
    Είδαμε όμως πολλούς πολιτικούς να επισκέπτονται τον ιδιοκτήτη της βιμεκατ. Είναι κομματικός φίλος και συνεργάτης του περιφερειάρχη του νομάρχη του δημάρχου Κομοτηνής και των βουλευτών και κομματικών στελεχών της νέας δημοκρατίας.
    Ακόμη και ο αντιδήμαρχος κ. Ναλμπάντης εργάσθηκε στην βιμεκατ για ένα χρονικό διάστημα. Ο πασοκος νομάρχης μόνον υποσχέσεις και συναντήσεις όπως στη βιομηχανία αρκαδια οπου συνομιλητές του ήταν τα αφεντικά και οι δοτοί των ιδιοκτητών της βιομηχανίας. Στα μουλωχτά ποιανών θέση πήρε των αφεντικών ή των εργαζομένων; Όπως πάντα κάνει ο νομάρχης άλλα σκέφτεται άλλα λέει των αφεντικών τα κέφια κάνει.
    Τι να πρωτοπώ από αυτά που συμβαίνουν στη βιομηχανική περιοχή της Κομοτηνής.
    Οι βιομηχανίες πτώχευσαν, και τα αφεντικά πλούτισαν αυτοί προκάλεσαν την οικονομική κρίση για να ξαναπλουτίσουν είναι αχόρταγοι.
    Αρκετά αφεντικά, μόλις εισέπραξαν την περίφημη επιδότηση 12% έβαλαν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους. Έστησαν μαϊμούδες θυγατρικές, οι οποίες λένε θα λειτουργήσουν το πότε δεν το γνωρίζουμε, μάλλον περιμένουν να πάρουν νέες επιδοτήσεις, και στη συνέχεια να βάλουν λουκέτο με το χρήμα στη τσέπη.
    Αν και όταν λειτουργήσουν θα επαναπροσλάβουν τους απολυμένους λένε επειδή έχουν εμπειρία, με πολύ κατώτερα όμως ημερομίσθια γιατί οι τριετίες κτλ δικαιώματα χάθηκαν λόγω της απόλυσης. Δικαιώματα που αποκτήθηκαν με ιδρώτα, γιατί εμείς οι απολυμένοι εργάτες στήσαμε αυτές τις βιομηχανίες. Τι να κάνουμε θα πάμε να εργασθούμε και ότι πάρουμε, γιατί έχουμε παιδιά και πρέπει να τα μεγαλώσουμε.
    Όλοι είναι μπλεγμένοι στο σκάνδαλο ανάπτυξη της Ροδόπης, από τον μεγαλύτερο μέχρι τον μικρότερο πολιτικό της Θράκης.
    Σας ορκίζομαι, τέτοιες γνωριμίες έχουν οι επενδυτές, που ποτέ μα ποτέ δεν έγινε κάποιος έλεγχος από το ΙΚΑ τον επόπτη εργασίας το υγειονομικό την νομαρχία την περιφέρεια.
    Μπορεί στα χαρτιά να είναι γραμμένοι έλεγχοι αλλά αυτοί οι έλεγχοι έγιναν σε ακριβά εστιατόρια σε πολυτελή ξενοδοχεία και σε θέρετρα καλοπερασάκηδων και έτσι όλα έχουν καλά.
    Δεν φταίνε οι εργαζόμενοι φταίει το σύστημα διαπλοκής που στήθηκε μεταξύ πολιτικών και χαρτογιακάδων επενδυτών.
    Εγώ ξέρω ότι δεν θα με ξαναπροσλάβουν, γιατί έχω γλώσσα και διεκδικώ τα εργατικά μου δικαιώματα καλύτερα φτωχός και τίμιος παρά πλούσιος και βουτηγμένος στη λάσπη μέχρι το λαιμό.
    Τους σύγχρονους δούλους ο Καλεντερίδης πρόλαβε φυσικά μετά από τηλεφώνημα κάποιου από τους ελεκτές και τους έκρυψε τους εξαφάνισε άραγε τους ψάχνουν να τους βρούν οι υπηρεσίες πρόνοιας τους ταλαίπωρους μετανάστες ή θα μπούν στη λίστα των αγνοουμένων.
    Θεέ σε ποια κοινωνία ζούμε.
    Οι σύγχρονοι δούλοι του συστήματος διαπλοκής του Καλεντερίδη είναι γνωστά πρόσωπα είναι τα παιδιά που κατασκέυασαν τον Χριστουγεννιάτικο διάκοσμο στην πλατεία της Κομοτηνής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.