17.12.08

«Ο ΠΡΩΗΝ»: το νέο λαϊκό άσμα του Δήμου Κομοτηνιού

Ο Δήμος Κομοτηνιός έκλεψε καταφανώς τους στίχους της κ. Δ. Συμεωνίδου, τα δικαιώματα των οποίων ανήκουν στο ΧΡΟΝΟ (©2008). Πάει κάπως έτσι:
Πολλαπλασιαστικά ήταν τα οφέλη της κοινοτικής πρωτοβουλίας URBAN για το δήμο Κομοτηνής, ο οποίος όχι μόνο δεν έχασε ούτε ένα ευρώ, αλλά υλοποίησε 10 έργα παραπάνω από αυτά που προβλέπονταν στον αρχικό σχεδιασμό. Αυτό τονίστηκε σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας το Σάββατο το πρωί, με ομιλητές στελέχη των υπουργείων Οικονομίας και Οικονομίας και ΠΕΧΩΔΕ, αλλά και τοπικών φορέων που χειρίστηκαν το URBAN, με αφορμή την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Chorus:
Ο ΠΡΩΗΝ Δήμος, οικονοπεχωδάκια μου
Ο ΠΡΩΩΩΗΝ Δήηημος Κομοτηνήηης
(«Γλάστρες»: Σαφώωως… σαφώωως… - εφέ: καστανιέτες)
Τρεις δήμοι πανελλαδικά, Κομοτηνής, Περάματος και Ηρακλείου, υλοποίησαν την κοινοτική πρωτοβουλία, αλλά τα εύσημα δόθηκαν στην πόλη μας από τον Ιωάννη Τσιγκουράκο, υπεύθυνο της διαχειριστικής αρχής του Urban, «Το πρόγραμμα το ζείτε με τα λεωφορεία που μετακινείστε, με το πολυλειτουργικό κέντρο με όλες τις υπηρεσίες που προσφέρει, με τον διαπολιτισμικό παιδικό σταθμό, με το Μπουκλουτζά και με τις δύο δράσεις του Τρελοχείμαρρου που άλλαξε βασικά την περιοχή, το άλσος Αγίας Παρασκευής. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να δώσουμε τα εύσημα στην ίδια την Κομοτηνή, στις υπηρεσίες της Κομοτηνής οι οποίες όχι μόνο δεν έχασαν ένα ευρώ, αλλά τα χρησιμοποίησαν ώστε να μπορέσουν τελικά να κάνουν 10 έργα παραπάνω από ότι προβλεπόταν από το αρχικό πρόγραμμα, να χρησιμοποιήσουν με αναπροσαρμογή και με τις εκπτώσεις που έπαιρναν περίπου 4.140.000 ευρώ ώστε να δημιουργήσουν έργα όπως, το κέντρο στήριξης ΑμεΑ για την διανομή ανθρώπων απόρων ΑμεΑ που δεν έχουν πού να ζήσουν και θα τους φιλοξενεί ο Δήμος, το κέντρο σίτισης των απόρων, το εκκολαπτήριο το καινούριο που κάνουμε για τους νέους επιχειρηματίες στην Κομοτηνή. Δηλαδή είναι πραγματικά ένα πρόγραμμα πάρα πολύ καλό, μας έχει καταπλήξει. Πιστεύω ότι είναι και ένα πρόγραμμα που θα είναι από τις καλές πρακτικές και για την Ευρώπη και μακάρι, πλέον υπάρχουν και όλα τα φόντα από την μεριά την δική μας, δηλαδή ήταν και μία εμπειρία για τις τοπικές δυνάμεις ώστε να μπορέσουν αυτές οι τοπικές δυνάμεις στο καινούριο πλαίσιο στήριξης στο ΕΣΠΑ, να μπορέσουν να συνεχίσουν αντίστοιχα προγράμματα πλέον με περισσότερα λεφτά γιατί έχουν πλέον και την εμπειρία και τις ικανότητας και φυσικά και την γνώση που παίζει μεγάλο ρόλο και να πάει η Κομοτηνή και να γίνει ακόμη καλύτερη».
Chorus:
Ο ΠΡΩΗΝ Δήμος, κυρ-Τσιγκουράκο μου
Ο ΠΡΩΩΩΗΝ Δήηημος Κομοτηνήηης
(«Γλάστρες»: Ω, Ναιαιαι… Ω, Ναιαιαι… - εφέ: μαράκες)
Η τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει πλέον ο δήμος Κομοτηνής μέσα από αυτό το πρόγραμμα τον έχει καταστήσει ικανό να διαχειριστεί ευρωπαϊκά προγράμματα μεγάλου βεληνεκούς. Αυτή ακριβώς την τεχνογνωσία, όπως είπε ο δήμαρχος Κομοτηναίων Δημήτρης Κοτσάκης, θα τη χρησιμοποιήσουμε και για το ΕΣΠΑ και να πω ότι με τις εκπτώσεις που καταφέραμε από τα διάφορα έργα επεκτείναμε τον προϋπολογισμό του προγράμματος και αυτή την στιγμή έχουμε και πρόσθετες δραστηριότητες που πραγματικά θα ανακουφίσουν τους δημότες μας. Είναι το κινητό ΚΕΠ, η κινητή ιατροφαρμακευτική μονάδα, η σκεπαστή αγορά που θα γίνει στο χώρο του παζαριού, είναι όλες δράσεις που έχουν επιτευχθεί μέσα από τις εκπτώσεις που έχουμε καταφέρει από το πρόγραμμα του Urban και από τα διάφορα έργα που έχουμε δημοπρατήσει».
Chorus:
Ο ΠΡΩΗΝ Δήμος, κυρ-Κο… Κοτσάκη μου
Ο ΠΡΩΩΩΗΝ Δήηημος Κομοτηνήηης
(«Γλάστρες»: Αμέεε… Αμέεε… - εφέ: κλακέτες)
Το πρόγραμμα Urban της Κομοτηνής, είναι ένα πρόγραμμα που άφησε ως παρακαταθήκη ο αείμνηστος δήμαρχος Γιώργος Παπαδριέλλης και άλλαξε σε πολύ μεγάλο βαθμό την όψη και την αναπτυξιακή πορεία αυτής της πόλης ιδιαίτερα της περιοχής παρέμβασης. Ήταν ένα πρόγραμμα καινοτόμο για την εποχή του, ενώ ακόμη και σήμερα οι δράσεις που υλοποιήθηκαν φαίνονται πρωτοποριακές και καινοτόμες και εκτός από το αναπτυξιακό αποτέλεσμα που άφησε στην πόλη, λειτούργησε και ως κινητήριος δύναμη για την συνολική ανάπτυξη του Δήμου. 10 εκ. ευρώ ήταν η δημόσια δαπάνη του Urban αλλά η συνολική αναπτυξιακή παρέμβαση του Δήμου την προηγούμενη 4ετία έφτασε τα 100 εκ. ευρώ.
Chorus:
Ο ΠΡΩΗΝ Δήμος, κυρα-Δημητρούλα μ’
Ο ΠΡΩΩΩΗΝ Δήηημος Κομοτηνήηης
(«Γλάστρες»: Oh, yeaaah!... Oh, yeaaah!... – εφέ: congas)
Όπως είπε ο Παύλος Δαμιανίδης, που ως πρώην πρόεδρος ΔΕΑΚΟ χειρίστηκε το πρόγραμμα, «το Urban δεν έλυσε όλα τα προβλήματα βεβαίως, αλλά αποτέλεσε την κινητήριο δύναμη, έδωσε μία πιο ανθρωποκεντρική αντίληψη στο σχεδιασμό μας για την ανάπτυξη και νομίζω ότι μεγιστοποίησε συνολικά το αναπτυξιακό αποτέλεσμα στο Δήμο. Επίσης αφήνει και μία πολύ μεγάλη παρακαταθήκη που δεν φαίνεται, παρακαταθήκη σε τεχνογνωσία, παρακαταθήκη σε μια σειρά από δομές όπως είναι η δημοτική επιχείρηση ανάπτυξης Κομοτηνής, οι οποίες παίζουν σήμερα έναν ευρύτερο ρόλο πέρα από την υλοποίηση του Urban. Θεωρούμε πολύ μεγάλη ευκαιρία για την πόλη την υλοποίηση του προγράμματος αυτού και ελπίζουμε να δοθεί η δυνατότητα στο μέλλον να υλοποιηθούν κι άλλα τέτοια προγράμματα».
Chorus:
Ο ΠΡΩΗΝ Δήμος, κυρ-Δαμιανίδη μου’
Ο ΠΡΩΩΩΗΝ Δήηημος Κομοτηνήηης
(«Γλάστρες»: Πες τααα!!!… Πες τααα!!!… - εφέ: bongos)
Ο Αντώνης Γραβάνης, στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και σύμβουλος του γεν. γραμματέα Επενδύσεων και Ανάπτυξης, συνεχάρη τους συμμετέχοντας για το κλείσιμο ενός πολύ πετυχημένου προγράμματος και κάλεσε και άλλους δήμους της περιφέρειας και της Ελλάδας να παραδειγματιστούν και να πάρουν πρωτοβουλίες για να υλοποιήσουν αντίστοιχα προγράμματα στην περιοχή τους. Να σημειωθεί ότι στο ΕΣΠΑ προβλέπονται ανάλογες δράσεις ολοκληρωμένης αστικής ανάπτυξης και είναι στο χέρι των φορέων της περιφέρειας και των δήμων να σχεδιάσουν από τώρα ώστε να καταφέρουν κάτι ανάλογο.
Chorus:
Ο ΠΡΩΗΝ Δήμος, κυρ-Αντωνάκο μου
Ο ΠΡΩΩΩΗΝ Δήηημος Κομοτηνήηης
(«Γλάστρες»: OLEEE… OLEEE… - εφέ: κουδούνια, μετ’ εγκεφαλικού ταρακουνήματος!)

Uli Chris

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.