16.11.08

Ο Μέτιος αποφάσισε να το παίξει ... Αλογο - σκούφης!

Η μπαλάντα του Κυρ-Μέ(ν)τιου*
Μια απάντηση του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ» κ. Τάσου Βαβατσικλή, στους ισχυρισμούς του αντιδημάρχου Χρήστου Μέτιου.

Αν θυμηθήκαμε τους στίχους του Κώστα Βάρναλη, από το ομώνυμο ποίημα, είναι γιατί ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Μέτιος, αποφάσισε να το παίξει …Αλογο – σκούφης.
Η παταγώδης αποτυχία των παρεμβάσεων της σημερινής Δημοτικής Αρχής στα θέματα της τοπικής οικονομίας, με τους λανθασμένους υπολογισμούς μιας ιδιότυπης «απογραφής», που παρουσιάζει σήμερα ο κ. Μέτιος, από τη μια και από την άλλη η εγκατάλειψη και υποβάθμιση των δημοτικών επιχειρήσεων, είχαν, δυστυχώς, εκτελεστή τον ίδιο.
Το εκκρεμές αυτό, της δημοτικής οικονομίας που κινούσε, ο κ. Μέτιος, με την «περιπετειώδη» θητεία του στην αντιδημαρχία Οικονομικών, με χειρισμούς που παραπέμπουν στον «Μύθο του Σίσυφου» και με τυφλές φοροεπιδρομές και επώδυνες εργασιακές ανατροπές, όλο αυτό το διάστημα, που ανάλογα με τις περιστάσεις άλλαζαν αιτιολογία και περιτύλιγμα, οδήγησε μια εύρωστη και παραγωγική δημοτική οικονομία, σε ένα ναρκοθετημένο πολιτικό πεδίο.
Δυο χρόνια περίπου μετά την περιβόητη «εξυγίανση» και τη «διαφάνεια», η δημοτική οικονομία, βρίσκεται ξανά σε πλήρες αδιέξοδο λόγω οικονομικών εκτροπών της σημερινής δημοτικής αρχής, που τώρα επιχειρεί να καλύψει τις μαύρες τρύπες... της πολιτικής της, με δάνεια, υποθηκεύοντας, με επαχθείς συνέπειες στο πορτοφόλι του Κομοτηναίου δημότη, τη δυναμικότητα της δημοτικής τοπικής οικονομίας, μεσούσης της οικονομικής κρίσεως, καθιστώντας την όμηρο των Τραπεζών.

Πιστεύουμε όμως ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Μέτιου στο Δημοτικό Συμβούλιο, σχετικά με την κατάσταση των οικονομικών στο Δήμο, όσο και ο εκπρόθεσμος «οικονομικός απολογισμός» του, του σημερινού αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, αποτελούν ένα ιδιότυπο τρόπο θεσμικής λειτουργίας και μιας πρωτότυπης προβολής «ενότητας», που εμφανίζει η συμπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου, που μοιραία αποτελεί και τη σημερινή Δημοτική Αρχή.
Έτσι αυξάνεται τους τελευταίους μήνες και ιδιαίτερα μετά την ανακατανομή αξιωμάτων και το αλαλούμ που επακολούθησε, ο διαγκωνισμός των στελεχών του κ. Κοτσάκη, να προχωρήσουν σε προσωπικές πολιτικές και ατομικούς απολογισμούς του έργου τους, μέσω του Τύπου, ανατρέποντας έτσι βασικές θεσμικές λειτουργίες, προσβάλλοντας πρωτίστως το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και εκθέτοντας τον επικεφαλής της συμπολίτευσης, Δήμαρχο κ. Κοτσάκη, ο οποίος φαίνεται να αδυνατεί πλέον να εγγυηθεί τη συνοχή της Δημοτικής Αρχής, στη διοίκηση και τη λειτουργία του Δήμου.
Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι εκτός από το μερίδιο δημοσιότητας που διεκδικεί ο κ. Μέτιος, από την ανακριβή παράθεση ευημερούντων ή δυσπραγούντων αριθμών, που ούτως ή άλλως ήδη συζητήθηκαν και αναλύθηκαν διεξοδικότερα μέσα στα θεσμικά όργανα του Δήμου, δηλώνει «παρών» σε μια πρώιμη εσωπαραταξιακή διαμάχη.
Τόσο που συνοδοιπόροι του στην παράταξη, λοιδορούν την … «ανυποχώρητη» στάση του στο κόκκαλο της εξουσίας, (αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών), που του πέταξε ο κ. Κοτσάκης, αφού αρχικά τον ξήλωσε από τη θέση του αντιδημάρχου Οικονομικών και δεν παραλείπουν ειρωνικούς χαρακτηρισμούς περί τσάτσου και ουχί περί…Τσάρου της, καταρρέουσας, δημοτικής οικονομίας.

* Η αξιοθαύμαστη αυτή σατιρική μπαλάντα (πολύστιχη ποιητική αφήγηση) είναι ένα από τα ανθρωπινότερα, τα λαϊκότερα και τα επαναστατικότερα ποιητικά έργα του μεγάλου μας ποιητή. Δεσπόζει σε αυτή η μορφή του (γαϊδάρου) κύρ-Μέντιου, με την οποία μεταφορικά, αλληγορικά δίνεται η μορφή του σκλαβωμένου δουλευτή, που υπομονετικά και αγόγγυστα δουλεύει μέρα-νύχτα στην καπιταλιστική κοινωνία, για να βρεθεί στο τέλος της ζωής του πεταγμένος έξω στο δρόμο.
----------------------------------------------------------------------------------
(Για δική σας χρήση) - * τσάτσος = κόλακας, γλείφτης (Λεξικό Φυτράκη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.