12.8.08

IQ RADIKIOU

Η ανάγκη θεσμοθέτησης επιβολής του test
για υποψηφίους σε δημόσια αξιώματα
Δεν έχω ξαναδιαβάσει τέτοια συνέντευξη! Γιατί, σε όλες τις συνεντεύξεις που διαβάζω, ο συνεντευξιαζόμενος ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ να φανεί έξυπνος, ασχέτως αν το καταφέρνει ή όχι. Αλλά όταν οι απαντήσεις που δίνεις είναι εξ ορισμού ΑΝΟΗΤΕΣ, αναρωτιέται κανείς ΠΩΣ ΕΓΙΝΕΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ, ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ! Γιατί ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ για να γίνεις υπουργός! Χρειάζεται και ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΩΣ ένα test του δείκτη νοημοσύνης σου!!! Αλλά πότε είδατε για τελευταία φορά εσείς δημόσιο πρόσωπο να…τολμά να κάνει IQ TEST; Όταν τους είδατε εσείς, τότε τους…είδα κι εγώ.
Η παρακάτω συνέντευξη, ή μάλλον η…ΝΔ αυτής (ήτοι το…απόκομμά της) είναι χαρακτηριστικό δείγμα Αnti-IQ Test. (Συμβουλή προς τον συνεντευξιαζόμενο: την άλλη φορά, ζήτα να σου ετοιμάσουν και τις απαντήσεις πιτσιρίκο! Γιατί, ΕΜΦΑΝΩΣ, ΔΕΝ τις καταφέρνεις τις ρημάδες…)
«Ε: Για τη δολοφονία του νεαρού Αυστραλού στη Μύκονο μόνον ένας από τους δράστες προφυλακίστηκε. Ας γνωρίζετε ότι το παράπονο του πατέρα είναι και δικό μας. Η κυβέρνηση δεν αισθάνεται ότι με τέτοιες αποφάσεις η χώρα διασύρεται δύο φορές στο εξωτερικό;
Α: Η εξέλιξη της ανάκρισης δεν δικαιώνει την άποψή σας. Υπενθυμίζω την πάγια άποψή μου ότι ιδιαίτερα σοβαρά και ειδεχθή εγκλήματα, όπως οι στυγερές ανθρωποκτονίες, η εμπορία ναρκωτικών, η εμπορία ανθρώπων, η παιδική πορνεία, οι εμπρησμοί δασών, η καταστροφή του περιβάλλοντος και η προσβολή - σε έκταση που να προκαλεί την κοινή γνώμη - σημαντικών εθνικών ή κοινωνικών αγαθών, πρέπει να αντιμετωπίζονται με την ανάλογη αυστηρότητα. Στις υποθέσεις αυτές πρέπει να δίνονται στη δημοσιότητα τα ονόματα των υπαιτίων μετά την ομολογία τους ή την απαγγελία κατηγοριών εναντίον τους και ο όλος χειρισμός των υποθέσεων αυτών να ανταποκρίνεται στο περί δικαίου αίσθημα της ελληνικής κοινωνίας.»
ΣΤΓ: Αφού τα λες, τζάνε μ’, γιατί δεν τα κάνεις; Που στο διάτανο τα βρήκες;
«Ε: Κύριε υπουργέ, γιατί πήρατε την απόφαση να γυρίσετε τη διοικητική λειτουργία των δικαστηρίων 15 χρόνια πίσω και να καταργήσετε το αυτοδιοίκητο; Η κατάργηση μιας δημοκρατικής διαδικασίας, που για πολλούς δικαστές αποτελούσε κατάκτηση, δεν φοβάστε ότι ξυπνά άλλες μνήμες;
Α: Η μεταρρύθμιση στον τομέα αυτό δεν κατήργησε το αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων, αλλά το παγκόσμιας επινόησης ελληνικό παράδοξο στη Δικαιοσύνη που καθιέρωσε το ΠΑΣΟΚ, να εκλέγουν οι υφιστάμενοι τον προϊστάμενό τους και μάλιστα με υποβολή υποψηφιοτήτων, σταυρούς προτίμησης κ.λ.π.»
ΣΤΓ: Χμμ…Τι να σε πω τώρα κυρ υπουργάκο μ’…Αυτούνο ‘δω το λέν…πως το λέν…Α! «Δημοκρατία»!!! Και δεν ξέρω σε ποιες χώρες το εφαρμόζουν, ή όχι! Αλλά ξέρω ότι, παλαιότερα, όταν το εφαρμόζανε οι Έλληνες-Original, οι αποδέλοιποι – που ως τότε ζούσαν σε σπηλιές – το πήρανε, το αντιγράψανε και το κάνανε (από πολίτευμα)…θρησκεία! Να φανταστείς ότι, λίγα χρόνια μετά την εφαρμογή του στην Αμερική, οι Αμερικάνοι…μάγκεψαν τόσο, που –από τότε – κυβερνούν την υφήλιο!!! Όταν, λοιπόν, λέω ότι οι σύγχρονοι Έλληνες ΔΕΝ έχουν σχέση με τους παλιότερους, αλλά κατάγονται από εκείνες τις φυλές που ζούσαν στις σπηλιές, ΤΟ ΕΝΝΟΩ!!! Μάλιστα, μερικές απ’ αυτές, ΔΕΝ βγήκαν ποτέ από τις σπηλιές γιατί δεν πήραν πρέφα τη λεγάμενη…Τη «Δημοκρατία» ντε! Έτσι κι η ΔΙΚΗ ΣΟΥ φυλή, κυρ υπουργάκο μ’…Thank you for making my point!!!
«Ε: Πώς δικαιολογείτε τις απαράδεκτα υψηλές αυξήσεις στους δικαστές σε περίοδο κατά την οποία οι υπόλοιποι εργαζόμενοι βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται διαρκώς;
Α: Καταρχάς δεν πρόκειται περί διπλασιασμού αλλά για σημαντικές πράγματι αυξήσεις, που αφορούν ιδίως τους νέους δικαστικούς. Οι αυξήσεις αυτές δόθηκαν έπειτα από δικαστικές αποφάσεις τις οποίες ήταν υποχρεωμένο να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι τις εφήρμοσε μόνο κατά ένα μέρος τους, δηλαδή με λελογισμένο τρόπο. Είμαι βέβαιος ότι οι αυξήσεις αυτές θα λειτουργήσουν ευεργετικά για την επιτάχυνση της απονομής του έργου της Δικαιοσύνης και την προσέλκυση νέων και άξιων δικαστών με υψηλά προσόντα. Βεβαίως, υπάρχει γενικότερο πρόβλημα σχετικά με τις αποδοχές στον δημόσιο τομέα, διότι έχουν δημιουργηθεί ανισότητες, υπάρχουν διακρίσεις και έχει προκληθεί έντονη κοινωνική δυσφορία, ιδιαίτερα για την κατηγορία των λεγόμενων top managers των ΔΕΚΟ και των κρατικών Α.Ε. Πεποίθησή μου είναι ότι στον δημόσιο τομέα δεν πρέπει να υπάρχει υψηλότερος μισθός από τον μισθό του πρωθυπουργού, ο οποίος πρέπει να αποτελεί το ανώτατο και υποχρεωτικό πλαφόν αμοιβής για όλους.»
ΣΤΓ: Εσύ μπορεί σε άλλο ν’ απαντούσες, αλλά εγώ το…λαβράκι μου το ψάρεψα! Είμαι, βλέπεις, απ’ αυτούς που έχουν πάρει το σχετικό test…Και θα σου…σουμουχουμιάσω ετούτο (για να το μιλάμε και στην…καθαριστριεύουσα): ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΠΙΟ ΗΛΙΘΙΑ ΙΔΕΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΠΟΥ ΤΖΑΜΠΟΥΝΙΣΕΣ ΠΕΡΙ ΜΙΣΘΩΝ! ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ!!! Και να ‘χα ακούσει, τώρα πια πέρασε σε…δεύτερη μοίρα! Είμαι σίγουρος, γιατί…ΤΗΝ ΞΕΧΑΣΑ ΚΙΟΛΑΣ!!! Σε όλες τις χώρες του κόσμου, τα πιο…χρήσιμα επαγγέλματα είναι πάντα αυτά που πληρώνονται καλύτερα. ΤΙ ΔΙΑΤΑΝΟ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΧΡΗΣΙΜΟ; Ποτέ δεν ήταν!!! Πότε έγινε και το πήρες χαμπάρι εσύ και το…χάσαμε εμείς, όλοι οι αποδέλοιποι, ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ; Έλα…ραδίκι στον τόπο σου!!! Να σου πω και χειροπιαστό παράδειγμα: σε ‘κείνη τη μακρινή χώρα, που λέγαμε, την «Α-με-ρι-κή», ο ψηλότερος μισθός δημοσίου προσώπου είναι αυτός του σερίφη του Los Angeles. Ή, τουλάχιστον, ήταν από…αρχαιότητας και ως το 2002. Μετά, μπορεί να ‘χασα κι εγώ κα’να κεφάλαιο…Τouche! Κανονικά θα σου ‘λεγα «Δεν-μπορείς-πάντως-να-πεις-ότι-οι-Αμερικάνοι-δεν-είναι-έξυπνοι!», αλλά δεν στο λέω, γιατί – με τόσα και τέτοια που λες – δεν θεωρώ τίποτε δεδομένο. Και πάλι για την ιστορία: το Los Angeles μετατράπηκε από την μεγαλούπολη με τη μεγαλύτερη εγκληματικότητα στη ΜΕΓΑΛΟΥΠΟΛΗ ΜΕ ΤΗ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!!! Σύμφωνα με ΟΛΕΣ τις στατιστικές μελέτες της τελευταίας δεκαετίας!!! Τώρα, τι έχεις να πεις για το IQ των…συμπατριωτών μου;;; Μόνον, σε παρακαλώ, ότι και να μου πεις, ΜΗ ΜΕ ΦΩΝΑΞΕΙΣ «ΠΑΤΡΙΩΩΩΤ’!!!»
«Ε: Σε πρόσφατη έρευνα του ΔΣΑ διαπιστώνεται ότι ετησίως εκδικάζεται μόλις το 39% των υποθέσεων που εκκρεμούν. Η κατάσταση που επικρατεί αγγίζει τα όρια της αρνησιδικίας. Υπάρχει σχεδιασμός όχι μόνο να απονέμεται σωστά η Δικαιοσύνη, αλλά και στην ώρα της;
Α: Εκτός από τα μέτρα που θεσμοθετήθηκαν πρόσφατα για την επιτάχυνση της διοικητικής δίκης, το υπουργείο Δικαιοσύνης σκέπτεται σοβαρά τη λήψη μέτρων για την ταχύτερη απονομής της Δικαιοσύνης και στις ποινικές υποθέσεις.
Εξετάζουμε με προσοχή διάφορες προτάσεις για την παράταση του ωραρίου των δικαστηρίων, καθώς και για τη λήψη μέτρων στις περιπτώσεις καθυστερήσεως δικογραφιών. Δεν μπορεί μια υπόθεση να καθυστερεί τέσσερα ή πέντε χρόνια έως την εκδίκασή της, ενώ πρέπει να περιοριστούν οι περιπτώσεις αναβολών και γενικώς εκκρεμοτήτων που φτάνουν στα όρια της αρνησιδικίας.»
ΣΤΓ: Πως δεν μπορεί, μικρέ; ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΠΟΡΕΙ!!! Έπεσες στην περίπτωση δικομανούς, που κάνει μηνύσεις με την ευκολία που εσύ εκτοξεύεις αρλούμπες!!! Και θα σου πω ετούτο: ότι, ως το 2004, οι υποθέσεις δικάζονταν ΤΟ ΑΝΩΤΕΡΟ ΕΝΤΟΣ ΤΡΙΕΤΙΑΣ ενώ, από τότε, ΕΧΩ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΩΣ ΚΑΙ ΣΕ 12 ΧΡΟΝΙΑ BACKLOG!!! Αν αυτό εννοούσες, λέγοντας ότι «Δεν-μπορεί-μια-υπόθεση-να-καθυστερεί-τέσσερα-ή-πέντε-χρόνια-έως-την-εκδίκασή-της», έχεις δίκιο!!! Τι 4 και 5; ΓΙΑ 12 ΜΙΛΑΜΕ!!! Κι επειδή δεν βλέπεις την τύφλα σου, με ή χωρίς γυαλιά, να στο γράψω και...σε ολόγραμμα (που θα ‘λεγε κι ο Αγκόπ): ΔΩΔΕΚΑ, μικρέ! Δ-Ω-Δ-Ε-Κ-Α ! ! ! Έφαγα τα δύο, μείναν τα δέκα ή (που θα ‘λεγε κι ο…Uli Chris) έφαγα την ουρά και μου ‘μεινε ο γάιδαρος!!!
«Ε: Κύριε υπουργέ, η κ. Τσέκου παρέμεινε προφυλακισμένη περισσότερο από έξι μήνες, ενώ οι «κουμπάροι» για τον εκβιασμό της ΜΕΒΓΑΛ αποφυλακίστηκαν στους τρεις μήνες και η δίκη τους συνεχώς αναβάλλεται. Πώς να εμπιστευθούμε μια Δικαιοσύνη που, για πολιτικούς λόγους, χρησιμοποιεί δύο μέτρα και δύο σταθμά;
Α: Θα έλεγα, απαντώντας στο ίδιο πνεύμα της ερώτησής σας, ότι η Δικαιοσύνη έχει μεν τις γενικές της αρχές, αλλά παράλληλα πρέπει να χαρακτηρίζεται από πολλά μέτρα και σταθμά, γιατί κάθε δικαστική υπόθεση έχει τον δικό της χαρακτήρα. Η Δικαιοσύνη δεν είναι ράφι του σούπερ μάρκετ για να επιλέγουμε ότι μας αρέσει. Είναι όμως ισχυρά δομημένη, ίση και ακριβοδίκαιη προς όλες τις πλευρές.»
ΣΤΓ: (Άκρα του τάφου σιωπή). Αυτός ο μικρός έχει…ταλέντο να επιβεβαιώνει τα γραφόμενά μου!!! Μήπως…να τον ΠΡΟΣΛΑΒΩ;;; Κι όχι μόνον τα δικά μου, αλλά και του…παππούλη μου του Albert, απ’ το Caltech, που είπε: «Δυστυχώς, ενώ η ευφυΐα έχει τα όρια της, η ηλιθιότης είναι απεριόριστη»! Η τελευταία λέξη του παππούλη μου, μάλιστα, πρέπει να αναφερόταν ΑΚΡΙΒΩΣ σε statements σαν το παραπάνω, όπου ο…εκστομίζων ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΛΕΕΙ ΒΛΑΚΕΙΕΣ, αλλά φάσκει και αντιφάσκει ΤΡΙΣ εντός 2 προτάσεων συνόλου 50-κάτι λέξεων!!! Αυτό, τώρα, πώς να τ’ ονομάσουμε; Επαριστερότητα;;; Καθ’ ότι –ξεκάθαρα– δεν πρόκειται περί «επιδεξιότητος»…
«Ε: Εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία στις εκλογές, η Ν.Δ. θα πρέπει να στραφεί προς το ΠΑΣΟΚ ή τον ΛΑΟΣ;
Α: Αυτή η συνεργασιολογία βλάπτει κυρίως τον τόπο και το πολιτικό μας σύστημα. Εκτός από την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα που προκαλείται, υπονομεύεται η λειτουργία του όπως έχει καταξιωθεί από τη μεταπολίτευση έως σήμερα. Το δικομματικό σύστημα αυτά τα 34 χρόνια έχει δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα σε όλα τα επίπεδα. Αρκεί μια σύγκριση με την κατάσταση της Ελλάδας το 1974. Η αυτοδυναμία αποτελεί σταθερή επιλογή της Ν.Δ., η οποία όπως όλα δείχνουν θα επιλέγεται από τον ελληνικό λαό για πολλά χρόνια για τη διακυβέρνηση της χώρας. Κυριαρχεί στο κεντρικό πολιτικό επίπεδο, συμβαδίζει με τα σύγχρονα φιλελεύθερα ρεύματα, διαθέτει τον Κώστα Καραμανλή ως ηγέτη και κυβερνήτη, ικανό και έμπειρο Πρωθυπουργό, μακράν κάθε άλλου υποψηφίου όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις. Δεν υπάρχει παρά μόνο μια σταθερή πολιτική πλατφόρμα διακυβέρνησης στη χώρα, εκείνη της Ν.Δ.»
ΣΤΓ: Τα ‘χω χαμένα!!! Με την έννοια του ότι…δεν ξέρω από πού ν’ αρχίσω και που να τελειώσω (μάλλον στη…μάπα του συνεντευξιαζόμενου, μπας και το βουλώσει το ρημάδι και γλιτώσουμε την κεραμιδόπτωση…). Να διορθώσω καλύτερα, παρά να σχολιάσω (άντε, γιατί έχω και δουλειές…): Μήπως καλύτερα να συγκρίναμε την Ελλάδα του 474 π.Χ. με τη σημερινή, για να κρίνουμε το αποτέλεσμα; (Ξέρω τι θα μου πεις: ΔΕΝ συγκρίνονται. ΔΥΣΤΥΧΩΣ συμφωνώ!). Διαθέτη ΜΑΘΗΤΕΥΟΜΕΝΟ ηγέτη! Μαθητευόμενο!!! Να μην ξεχνάμε τα επίθετα, έτσι;;; Και – αν θες να το προσδιορίσουμε και ποιοτικά – όχι μόνον μαθητευόμενο, αλλά και ΑΝΕΠΙΔΕΚΤΟ ΜΑΘΗΣΕΩΣ!!! ΚΑΝΟΝΙΚΟ…ΣΕΡΡΑΙΟ, σου λέω!!! Δεν…σου λέω τίποτα!!! Όσον αφορά την «πλατφόρμα», είναι θέμα γούστου: εγώ πάντα προτιμούσα τις επίγειες και τις…επιθαλάσσιες απ’ τις υποθαλάσσιες, καθώς προτιμώ τη…σκοποβολή απ’ τις…βουτιές (καταδύσεις)!!! Εσύ, κατά πως φαίνεται, προτιμάς τα…γαλάζια νερά! Εγώ πάλι προτιμώ να…ΤΟΥΣ ΑΝΟΙΓΩ ΤΡΥΠΕΣ!!!
(Φτάνει τόσο, δεν αντέχω τόση ιλαρότητα. Πάω να σοβαρευτώ λίγο…Να κάνω καμιά τρύπα στο νερό, να πυροβολήσω κα’να ψάρι…)

Uli Chris

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.