21.5.08

Μπανανία

Μία χώρα, που όλοι στο στόμα τους την έχουν, αλλά ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙ ΜΙΛΟΥΝ!!!
Ε, λοιπόν, σήμερα θα τους αναφέρω τον ετυμολογικό ορισμό της λέξης:
«Μπανανία, ή Banana Republic – αφού ο όρος είναι αγγλικός – ονομάζεται κάθε χώρα στην οποία Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ από: α/ ενδεχόμενη αδυναμία στην υπεράσπιση του εαυτού του και του συμπολίτη του και β/ ενδεχόμενη άγνοια (εγώ το αποκαλώ «βλακεία») στην υπεράσπιση των ατομικών και κοινωνικών του συμφερόντων.
Αυτές τις μέρες, το Πρωτοδικείο έλαβε μία απόφαση, που καθιστά το λιγότερο «κακή επιχειρηματική πρακτική» αυτήν που ακολούθησαν οι τράπεζες το 2000-2003 για τα επιτόκια. Η άμυνα των τραπεζών σ’ αυτό, φυσικά, είναι ότι οι δανειολήπτες υπέγραψαν τις δανειακές συμβάσεις άνευ διαμαρτυρίας.
Παράδειγμα που αντιδιαστέλει την ευνομούμενη χώρα από την εκάστοτε Μπανανία, ώστε να γίνει πιο κατανοητός ο όρος εκ της αντιθέσεως: Στις ΗΠΑ, όποια πρόλαβε…πρώτη, κυβέρνηση ή δικαιοσύνη – σε ανάλογες περιπτώσεις, για τις οποίες μιλώ εξ ιδίων εμπειριών – πάντα ανέλαβαν να προστατεύσουν τον Αμερικανό πολίτη από τη «βλακεία» του και να υποχρεώσουν τον αντίδικο σε αποζημίωση και με τόκο υπερημερίας! ΠΑΝΤΑ!!! Δεν ενθυμούμαι καμία…δυσανάλογη περίπτωση – ενθυμούμαι όμως πολλές…ανάλογες, τις οποίες θα μπορούσα να αναφέρω αν αυτός ήταν ο σκοπός του σχολίου.
Τι αναμένουμε να γίνει στην Ελλάδα; Είτε: α/ να δικαιωθούν οι Τράπεζες μέσω δικαστηρίων, είτε β/ να πάρει μερικά χρόνια να φτάσει η υπόθεση στα δικαστήρια (ισοδυναμεί με το πρώτο), είτε γ/ να ΜΗΝ παρέμβει η κυβέρνηση και ο ΥΠΟΙΟ με υπουργικό διάταγμα, που θα υποχρεώνει τις τράπεζες να αποζημιώσουν τους δανειολήπτες (με ή χωρίς τόκους υπερημερίας).
Στην προ-προηγούμενη παράγραφο, περιγράφεται μία χώρα η οποία ΔΕΝ ΤΡΩΕΙ ΜΠΑΝΑΝΕΣ (από καμιά τρύπα)! Στην προηγούμενη παράγραφο, περιγράφεται μία χώρα που ΤΡΩΕΙ ΜΠΑΝΑΝΕΣ (απ’ όλες τις τρύπες)! Ευελπιστώ ότι ο διαχωρισμός είναι σαφής και ότι ο διεθνής (Ναι! Ισχύει παντού!!!) ετυμολογικός ορισμός του όρου Banana Republic ή «Μπανανία», κατά πως το λέμε εδώ, έγινε κατανοητός.
Τώρα μένει να διαπιστώσουμε αν κάνω λάθος, όχι στον ορισμό (αυτός είναι ήδη…ορισμένος και δεν τον όρισα εγώ!), αλλά όσον αφορά την αναφορά μου στην Ελλάδα ως παράδειγμα Μπανανίας.
Ίδωμεν…

Uli Chris

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.