21.5.08

Αποδελτίωση από τον logiko

Δια της σιωπής παραδοχή ο «άριστος» / γράφει ο κολλητός του

Το «κεφάλαιο» έδωσε συνέντευξη στη Μακεδονία πρόσφατα. Καλά κάνει, υπουργός και από τους συμπαθέστερους και ικανότερους μάλιστα είναι και το εννοώ. Αν δεν δώσει αυτός, ποιος θα δώσει. Και τα λέει και αρκετά καλά το παλικάρι.
Πού το πρόβλημά μου; Στην ευθύτατη, επίκαιρη και ξεκάθαρη ερώτηση «Τι θα λέγατε σε ένα νέο που αποφοίτησε από μία σχολή πανεπιστημίου γεμάτος όνειρα, βγαίνει στην αγορά εργασίας και συνειδητοποιεί πολύ γρήγορα ότι το τέρας της ανεργίας αντιμετωπίζεται με... μέσον;» τι νομίζετε ότι απαντάει το «τεμέτερον»; Στημένα φυσικά και όχι αυθόρμητα.
Θαυμάστε:
«Πρώτα από όλα θεωρώ ότι το ζήτημα της ανεργίας και της ετεροαπασχόλησης πρέπει να εντοπιστεί στη ρίζα του. Αυτό σημαίνει ότι δεν ωφελεί να ακολουθήσουμε την πολιτική που ακολουθούσαν τις προηγούμενες δεκαετίες, όταν ιδρύονταν συνεχώς σχολές χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα και χωρίς να έχει διερευνηθεί εάν οι επιστήμονες που θα παραχθούν χρειάζονται στην αγορά εργασίας ή όχι. Κάθε νέα κίνηση πρέπει να έχει κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα και προηγουμένως να έχει ερευνηθεί και να διαπιστώνεται ότι απαντά σε μία ανάγκη της αγοράς εργασίας.
Δεύτερον, είναι πολύ σημαντικό να διδάσκεται σωστά το μάθημα του επαγγελματικού προσανατολισμού. Εμείς έχουμε ολοκληρώσει μία μελέτη αυτή τη στιγμή, στην οποία συμμετέχουν και θα συμμετάσχουν και στο μέλλον και οι κοινωνικοί εταίροι, τα πιστοποιημένα δηλαδή ινστιτούτα της ΓΣΕΕ και του ΣΕΒ, που αναζητά σε συνεργασία με το CEDEFOP, το όργανο της Ε.Ε. που είναι στη Θεσσαλονίκη, να δει ποια είναι τα επαγγέλματα εκείνα που έχουν προοπτική τα επόμενα είκοσι χρόνια στην ελληνική αγορά, την αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και την ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά. Στη συνέχεια οφείλουμε να αναδιοργανώσουμε τη διδασκαλία του επαγγελματικού προσανατολισμού, ώστε τα παιδιά στην κρίσιμη ηλικία της τρίτης γυμνασίου, πρώτης και δευτέρας λυκείου να συνειδητοποιούν με ειδικά τεστ τις δεξιότητές τους, τις κλίσεις τους και να διαλέγουν την κατάλληλη κατεύθυνση και να γνωρίζουν ότι βλέποντας από το μηχανογραφικό κάποια συγκεκριμένη σχολή σε τι επαγγελματικές προοπτικές οδηγεί αυτή η σχολή. Αυτή είναι η πρώτη ουσιαστική απάντηση που μπορεί να δοθεί από το υπουργείο Παιδείας σε αυτό το ερώτημα. Όσον αφορά τώρα την ετεροαπασχόληση, πιστεύω ότι οφείλεται κυρίως σε έλλειψη σωστού προσανατολισμού εξαρχής, που από πλευράς μας επιδιώκουμε και νομίζω ότι είναι στις στοχεύσεις και των άλλων υπουργείων να το επιδιώξουν. Ωστόσο έχω να σας πω ότι οι στατιστικές μετρήσεις των τελευταίων χρόνων, χωρίς να έχει μεταβληθεί κάτι στον τρόπο με τον οποίο γίνονται, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πραγματικά η ανεργία μειώνεται. Θυμίζω ότι το 2004 ξεκινήσαμε με ανεργία που ξεπερνούσε το 11% και σήμερα είμαστε σε επίπεδα ανεργίας που βρίσκονται περίπου στο 8%. Βεβαίως ο στόχος είναι να μειωθεί και άλλο και αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει κανείς να το παλεύει διαρκώς. Αυτό το οποίο εμείς προτείνουμε είναι η τριτοβάθμια εκπαίδευση και η τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση στο δεύτερο βαθμό, ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ δηλαδή, να συνδέονται άμεσα με την αγορά εργασίας, γι’ αυτό και έχουμε προχωρήσει στην έγκριση και τη χρηματοδότηση της δημιουργίας 120 γραφείων διασύνδεσης στα ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ σε όλη τη χώρα, να διοχετεύουν τα παιδιά βάσει της ειδικότητας που θα έχουν προεπιλεγεί απευθείας στην αγορά εργασίας. Το ίδιο αντίστοιχα επιδιώκεται και από τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και αυτό το σκοπό υπηρετούν και τα κέντρα διά βίου μάθησης που δημιουργούνται με αρωγό τους το Δ’ ΚΠΣ σε κάποια από τα πανεπιστήμια που το έχουν ζητήσει.»
Καλό το μπλα μπλα του αλλά στο κρίσιμο ερώτημα ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑ! Για το ΜΕΣΟΝ ήταν η ερώτηση και την αναξιοπρέπεια των «κονέ» για να βρεις δουλειά κι αυτός «αγρόν αγοράζει». Δια της σιωπής το δίνει το μήνυμα: «Ναι ρε, μέσον και ξερό ψωμί κι όποιος θέλει ψωμάκι ας περάσει μια βόλτα από το υπουργικό γραφείο. Πειράματα θα κάνουμε;». Στο φλύαρο κείμενο της απάντησης ξεχώρισα και υπογράμμισα την αποστασιοποίηση του Ευριπίδη από την κυβέρνηση (κάτι ξέρει;) κατ’ αντιστοιχία με την προεκλογική του εκστρατεία όπου η Νέα Δημοκρατία απουσίαζε από το υλικό του. Ξέχασε όμως ότι είναι υπουργός και όχι τσιφλικάς υπουργείου και εκτός του ότι είναι υπεύθυνος εις ολόκληρον και στο ακέραιο για κάθε κυβερνητική πράξη, οφείλει και να συντονίζεται με τα άλλα υπουργεία για κοινούς στόχους. Τι τα λέω τώρα θα μου πείτε. Να τον πλήξω αποκλείεται, πάλι θα θριαμβεύσει ο μπαγάσας. Σκεφθήκατε ότι πιθανόν είμαι κολλητός του και τον συμβουλεύω; Σκεφθήκατε μήπως είμαι βαλτός και του ταπεινώνω λίγο το προφίλ για να μην προκαλέσει;
Για την μείωση της ανεργίας μη σχολιάσω. Ίσως έχει τεχνικά δίκιο, μπάζει όμως στην ουσία. Να μην επεκταθώ και κουράσω.

Α τους Παλαιοελλαδίτες πώς το πολεμάν το παιδί μας…

Αυτός ο άθλιος ο Μπουκάλας της Καθημερινής, παλαιοελλαδίτης του κερατά, άκουσον άκουσον, παραλληλίζει τον Αβραμόπουλο με τον δικό μας, τον Ευρυπίδη. Διαβάστε να φρίξετε! Τη στιγμή που, έτσι τυχαία, αν ανοίξεις «Μπαμπινιώτη» στη λέξη «ουσία» έχει και φωτογραφία του νυν ΥΠΕΠΘ. Μην δούνε βορειοελλαδίτη να προκόβει. Τον πετσοκόβουν στεγνά! Σώπα μωρέ που σας πείραξε τόσο πολύ το νέο σήμα του Υπουργείου Παιδείας. Επιχειρήματα είναι αυτά που έχετε διανοούμενε κ. Μπουκάλα; Μην τους ακούς Ευριπίδη, κουράγιο και το κεφάλι ψηλά. Κι αν συνεχίσουν, τους στέλνουμε τον Φανφάνη να τους πάρει αμπάριζα τους θολοκουλτουριάρηδες του Κολωνακίου. Τι φταίει κ. Μπουκάλα μας ο Ευριπίδης για τη Δεξιά και την ανικανότητά της και τα ανομήματά της; Ε, τι φταίει; Που συμπτωματικά είναι υπουργός της; Ε και; Συμβαίνουν αυτά. Κάπου δεν έπρεπε να βρει στέγη; Επαγγελματίας είναι, τι θέλετε, να πεινάσει για να ικανοποιηθείτε; Εκεί έτυχε, εκεί πήγε και προσπαθεί κάτι να κάνει. Πράγμα δύσκολο στο μπουρδέλο που του παρέδωσε το ΠΑΣΟΚ (και η Γιαννάκου αλλά αυτή έχει ασυλία τώρα οπότε μη την αναφέρουμε, άσε που άλλοι τα κάνουν σκατά και η Μαριέτα κι ο Ευριπίδης απλά φωτιές σβήνουν). Αμέσως να κατηγορήσετε για γκλομπ και παιδεμούς και κουραφέξαλα και τραγική κατάσταση Παιδείας και όλα τα υπόλοιπα. Κομπλεξικέ κ. Μπουκάλα. Να μην δεις μελλοντικό αρχηγό κόμματος εξουσίας να κάνει κάτι, αμέσως να τον ξυρίσεις!

logikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.