28.2.08

Όταν τα blogs σε μία νύχτα, από κίνημα έγιναν Cosa Nostra

Τα blogs είναι ένας νέος, για την Ελλάδα, γενναίος ψηφιακός κόσμος, στον οποίο χωράνε όλοι όσοι θέλουν να μοιραστούνε απόψεις και ιδέες για να τις συζητήσουνε, με αποτέλεσμα ο ηλεκτρονικός δημοκρατικός αυτός χώρος να ενισχύει και να προωθεί την συμμετοχή των ανθρώπων, μέσω του διαδικτύου, στη κοινωνία. Όλα αυτά είναι μια πραγματικότητα και ακουγότανε ωραία μέχρι πριν λίγες μέρες.
Το κίνημα των bloggers – η γενιά του μέλλοντος, ανέδειξε προβλήματα όπως αυτό στο ελληνικό σύστημα υγείας με την Αμαλία Καλυβίνου, διαμαρτυρήθηκε για την ολοκληρωτική καταστροφή περιοχών της Νότιας Ελλάδας από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού μπροστά στη Βουλή μαζεύοντας χιλιάδες «μαυροφορημένο» κόσμο, προώθησε καταγγελίες απλών πολιτών που έχασαν δικούς τους ανθρώπους στην άσφαλτο μετά την εγκατάλειψη τους από ασυνείδητους οδηγούς, συμμετείχε ενεργά στις εκλογικές αναμετρήσεις με on line ερωτήσεις προς τους πολιτικούς, έγινε πρωταγωνίστρια σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές…Όλοι αυτοί οι bloggers έγιναν σε μία νύχτα εκβιαστές, κακοποιοί, εγκληματίες και πέρασαν στην παρανομία. Εν μία νυκτί το κίνημα έγινε Cosa Nostra.
Το πρόσχημα και η δικαιολογία ήταν το PRESS-GR. Σύμφωνα με τους «ειδικούς» των νέων τεχνολογιών (δημοσιογράφοι και πολιτικοί), που εμφανίστηκαν ξαφνικά και έκαναν κατάληψη στα τηλεοπτικά παράθυρα των καναλιών μιλώντας για το θέμα, μέσα στα ιστολόγια τους οι bloggers συκοφαντούν και κριτικάρουν χωρίς όριο και χωρίς να δέχονται απαντήσεις. Τα blogs χωρίστηκαν σε κατηγορίες, «δημοσιογραφικά» και «μη δημοσιογραφικά», η κυβέρνηση ξέχασε όλα τα δεινά που ταλανίζουν τον ελληνικό Λαό και οι ένοχοι γι’ αυτά βρέθηκαν…
Ο πολίτης και κατ’ επέκταση ο Έλληνας χρήστης του διαδικτύου έχει την ανάγκη να εκφράσει και να γράφει ελεύθερα την άποψη του στο κυβερνοχώρο, είτε επώνυμα, είτε ψευδώνυμα, είτε ανώνυμα. Αυτό οφείλεται κυρίως σε δύο λόγους. Πρώτος είναι ότι, το internet είναι από τους ελάχιστους δημοκρατικούς και ελεύθερους χώρους που απομείνανε. Δεύτερος και κυριότερος λόγος είναι ότι όλοι μας αρχίσαμε να νοιώθουμε εδώ και πολύ καιρό ότι η ενημέρωση που έχουμε από τα ηλεκτρονικά και έντυπα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν είναι επαρκής και ψάχνουμε να βρούμε άλλους τρόπους ενημέρωσης, πιο αληθινούς, πιο γνήσιους.
Έτσι ξεκίνησε και κυριάρχησε το blogging στην Αμερική. Όταν μετά το χάος που επικράτησε της επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους το 2001, η ελλιπής ενημέρωσε που λαμβάνανε οι Αμερικανοί τους ανάγκασε να ανταλλάσουνε πληροφορίες, μηνύματα και συναισθήματα μέσω των blogs. Στην Ελλάδα η αλήθεια είναι ότι άργησε, αλλά πήρε την θέση που του αξίζει. Δεν θα ήθελα να ξεχωρίσω τους bloggers σε καλούς και κακούς, αφού σε όλες τις κοινωνικές, εργασιακές, πολιτικές ομάδες υπάρχει το παραπάνω φαινόμενο. Απ’ όλη αυτήν την ιστορία βγαίνει το συμπέρασμα ότι η δυναμική των blogs είναι τεράστια και αυτό σίγουρα ενοχλεί την εκάστοτε πολιτική και μη, εξουσία.
Υπομονή, θα μας βαρεθούν και η «επικαιρότητα τους» θ’ αλλάξει. Εδώ ξεχαστήκανε οι υποκλοπές, οι απαγωγές ανθρώπων, η καταλήστευση των ταμείων, τα ομόλογα, τα καρτέλ, οι «ασύμμετρες απειλές», τα σκάνδαλα στην Δικαιοσύνη και στο Υπουργείο Πολιτισμού. Αν θέλουν να ασχολούνται με τους bloggers και όχι με το να φτιάξουν μια καλύτερη Παιδεία και ένα καλύτερο ασφαλιστικό…χαλάλι μας!

[αναδημοσίευση]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.