130.000 στρέμματα πλημμυρισμένα στον Βόρειο Έβρο.
66.000 στρέμματα Πεδίο Βολής στον Κεντρικό Έβρο.
Από την μία μεριά τα «ουρητήρια» του ποταμού Έβρου και από την άλλη τα «αφοδευτήρια» του Στρατού, και ανάμεσά τους στριμωγμένοι, οι κακόμοιροι οι μοιραίοι και άβουλοι αντάμα, πολίτες του Διδυμοτείχου και των Λαβάρων σε μία στενή λωρίδα γής, σαν σε ακροβάτες σε τεντωμένο σχοινί, να ατενίζουν απαισιόδοξα το μέλλον τους, περιμένοντας να περάσει ανάμεσά τους και ο «φέρελπις» πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης για να συμβάλλει επιτέλους και αυτός στην ανάπτυξη; του Νομού Έβρου και των κατοίκων του, ή να μας στοιχειώσει οριστικά οδηγώντας μας, να γίνουμε όχι μόνο τα «αφοδευτήρια» και τα «ουρητήρια» αλλά και η μόνιμη «χαβούζα» της περιοχής.
Αυτό το δυσοίωνο μέλλον βιώνουν τελευταία οι πολίτες του Κεντρικού Έβρου και εξεγείρονται μπροστά σε αυτήν την διαμορφωθείσα κατάσταση που σχεδιάστηκε ερήμην των τοπικών κοινωνιών, απογοητευμένοι από τους τοπικούς και κρατικούς φορείς που για μία ακόμη φορά επιδεικνύουν περιφερόμενοι στα μέσα ενημέρωσης την ανεπάρκεια και την προχειρότητά τους, κοροϊδεύοντας τους ιθαγενείς Εβρίτες.
Νοέμβριος 2007.
Ο «υδάτινος εφιάλτης» επέστρεψε στο ετήσιο, τακτικό ραντεβού του με τους κατοίκους του Έβρου.
Οι υπηρεσιακοί παράγοντες που επισκέπτονται την περιοχή μας, χρωστούν αρχικά ένα τεράστιο «συγγνώμη» στον λαό του Βόρειου Έβρου (που και φέτος, δοκιμάζεται σκληρά από τις πλημμύρες), για την παραμέληση και την αναποτελεσματική θωράκισή της περιοχής μας.
Οι ευθύνες των καταστροφών του αγροτικού και ζωικού κεφαλαίου, διαχέονται σε όλα τα επίπεδα διοίκησης της πολιτείας και του Νομού, κεντρικής και τοπικής που αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων, για μία ακόμη φορά ανεπαρκής στην προφύλαξη των ανθρώπινων περιουσιών.
Αποδείχθηκε ότι μετά τις πλημμύρες του 2005 και 2006, που αποτελούσαν προανάκρουσμα των φετινών, οι παρεμβάσεις που εξαγγέλθηκαν για ενίσχυση αναχωμάτων, διακρατικές συμφωνίες με Βουλγαρία και Τουρκία, ήταν μεγαλοστομίες, παχιά λόγια και ατελέσφορα έως ανύπαρκτα έργα.
Να σημειωθεί ότι τα αναχώματα στην περιοχή του χωριού Πετράδες, και όχι μόνο, σύμφωνα με καταγγελίες των κατοίκων, έσπασαν στα σημεία εκείνα στα οποία έγιναν επισκευές φέτος το καλοκαίρι. Ας ευρεθούν και ας τιμωρηθούν επιτέλους, οι υπεύθυνοι εργολήπτες και οι «προστάτες» τους, που έκαναν τέτοιες κακοτεχνίες, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές και περιουσίες των συμπολιτών μας.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στην εφημερίδα «Επενδυτής», 30.000.000 Euro ξοδεύονται κάθε χρόνο για συντήρηση, επισκευή αποκατάσταση αναχωμάτων και καταβολή αποζημιώσεων στους αγρότες του Νομού Έβρου. Με 150.000.000 Euro από κάθε χώρα (Ελλάδα-Βουλγαρία-Τουρκία) λύνεται διά παντός το πρόβλημα των πλημμυρών του ποταμού.
Μήπως κάποιοι θέλουν τις πλημμύρες γιατί ακριβώς ωφελούνται όσο διαιωνίζεται αυτή η κρίση;
Μήπως τελικά ο ποταμός Έβρος με τις πλημμύρες του «ξεπλένει» το βρώμικο χρήμα της παραοικονομίας;
Η ανεπάρκεια των υπευθύνων, προκαλεί αγανάκτηση στους πολίτες, ενώ η εμφάνισή τους στα μέσα ενημέρωσης, είναι αποκαρδιωτική και υποκριτική.
Οι τοπικοί διαχειριστές των κρίσεων, για μία κόμη φορά αποδείχθηκαν ανίκανοι «στρατηγοί» στον «πόλεμο» ενάντια στα στοιχεία της φύσης.
Η πολιτική των «Πόντιων Πιλάτων», δεν πρέπει να μας αποκοιμίσει, αλλά να μας διατρανώσει, στην ανάθεση ευθυνών προς αυτούς, για τις :
1ον τραγικές παραλείψεις της οργάνωσης και εκτέλεσης αντιπλημμυρικών έργων στον ποταμό Έβρο.
2ον της παντελούς έλλειψης διαχείρισης των υδάτινων πόρων και του υδάτινου δυναμικού του Έβρου, Άρδα, Ερυθροπόταμου.
Και να ζητήσουμε επιτέλους την οριστική επίλυση τους.
Οι εθνικοί λόγοι που επικαλούνται μερικοί για την εγκατάσταση του Πεδίου Βολής είναι κενοί επιχειρημάτων. Πως είναι δυνατόν πολυαριθμότερος Στρατός προ 10ετίας στην περιοχή μας να εκπαιδεύονταν άριστα με την προτεραία κατάσταση χωρίς να παρενοχλείται η τοπική κοινωνία, και τώρα λιγότερος Στρατός να χρειάζεται τεράστια έκταση για βολές;
Ελπίζουμε οι ιθύνοντες να σταθούν επάξια, προ των ευθυνών τους και να δράσουν ανάλογα για το καλό του τόπου και των κατοίκων του Βορείου Έβρου, για να μην καταστραφεί ολοκληρωτικά η πρωτογενής οικονομία και δυναμιτιστεί η ανάπτυξη του εθνικά ευαίσθητου αυτού, ακριτικού χώρου της Θράκης τόσο από τις φυσικές καταστροφές αλλά και από τις κακές και επιπόλαιες ανθρώπινες επιλογές.
Κάποιοι επιτέλους, πρέπει να καταλάβουν ότι τα μεγάλα προβλήματα, δεν εξορκίζονται τελετουργικά, αλλά μόνο με μακροχρόνια και καλά σχεδιασμένα έργα και δράσεις και πάντα με την συναίνεση των τοπικών κοινωνιών.
Στοχοποίησε τους υπευθύνους και απαίτησε το δίκαιο σου.
1)Ζητούμε την άμεση αποκατάσταση και αποζημίωση των πλημμυροπαθών και την άμεση υλοποίηση έργων θωράκισης του Νομού από τις καταστροφικές πλημμύρες.
2)Την τιμωρία των υπευθύνων για τις κακοτεχνίες που παρατηρούνται στα αντιπλημμυρικά έργα.
3)Την άμεση απενεργοποίηση και απομάκρυνση του Πεδίου Βολής Διδυμοτείχου «Ψηλός Στάλος».
Κάποιοι ιθύνοντες πρέπει επιτέλους να καταλάβουν πως οι πολίτες του Βορείου Έβρου δεν έχουν προσβληθεί ακόμη από «πολιτικό Αλτσχάιμερ» και διαθέτουν και μνήμη και κρίση.
Μέλος Οικολογικής Εταιρείας Έβρου
Παράρτημα Διδυμοτείχου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.