20.11.07

Όποιος βρίσκει ή προσπαθεί να βρει έστω και ένα καλό στη δικτατορία γίνεται αυτόματα εχθρός της δημοκρατίας…

Με τα παραπάνω έκλεισε την τελευταία του συνέντευξη ο Αλέκος Παναγούλης, το απόλυτο σύμβολο αντίστασης και αυταπάρνησης τον καιρό της μαύρης εφταετίας. Λίγες μέρες αργότερα άφηνε την τελευταία του πνοή, την Πρωτομαγιά του 1976, σε «ατύχημα» που είχε με το αυτοκίνητό του λίγο πριν αρχίσει να αποκαλύπτει τα αποτελέσματα της έρευνάς του για τους βασανιστές της χούντας. Και φυσικά το παρακράτος του «Εθνάρχη», που είχε αποφασίσει την ήπια τιμωρία των πραξικοπηματιών, έπρεπε να του κλείσει το στόμα. Άλλος τρόπος, δυστυχώς, δεν υπήρχε.
Ομολογώ ότι δεν γνώριζα μέχρι προχθές ότι είχε κάνει αυτήν τη δήλωση. Τη διάβασα σε ένα από τα πολλά αφιερώματα του Τύπου για τη μεγάλη ημέρα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Συμφωνώ απόλυτα! Από τον καιρό που άρχισα να έχω αντίληψη των πραγμάτων - δημοκρατικά και προοδευτικά ορμώμενος, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων - μεγάλωσα με αυτή την άποψη.
Για αυτόν ακριβώς το λόγο, αλλά και γιατί η ανοησία και η «νοσταλγία» ορισμένων έχει φτάσει στο απροχώρητο, αποφάσισα να γράψω δύο λόγια για την συνεχιζόμενη προπαγάνδα της γνωστής «ανεξάρτητης» εφημερίδας του κυρίου υπουργού, του…νουνεχή Κοτσάκη και άλλων γνωστών και μη εξαιρετέων.
Ο εκδότης αυτής της «ανεξάρτητης» εφημερίδας, ο κύριος Φανφάνης, μόνο φέτος έχει γράψει 11 φορές (ολογράφως: έντεκα!) τα παρακάτω:
«Η παρουσία της χούντας άφησε την σφραγίδα της στην Ροδόπη με το σπαθί, το ηρώο που έβαλε ως στόχο μερίδα φοιτητών, την επικάλυψη του μπουκλουτζά, τη νομαρχία, τη δημαρχία, περιφέρεια, προσθήκη νοσοκομείου, πανεπιστήμιο, τουριστικά Φαναρίου κλπ
». [ Μικροκομοτηναίικα – 3/5/2007 ]
11 φορές φέτος! Άλλες χρονιές δεν ξέρω τι έκανε γιατί δεν είχα τη δυνατότητα να διαβάζω την «ανεξάρτητη» εφημερίδα λόγω απουσίας μου στο εξωτερικό. Είμαι σίγουρος όμως, ότι σε αυτό το πεδίο θα κυμαίνονταν οι απόψεις του και τις προηγούμενες χρονιές.
Προχθές όμως η νοσταλγία και η προπαγάνδα του μεγαλοεκδότη εκτός από τραγελαφική και μονότονη, κατάντησε και παραπλανητική. Θα ασχοληθώ μόνο με ένα σημείο από το παραλήρημά του. Τα άλλα δεν θα τα σχολιάσω γιατί όπως είναι γνωστό η βλακεία είναι αήττητη. Γράφει, λοιπόν, ότι κάποτε ο ίδιος παραπέμφθηκε σε στρατοδικείο (ο Νίκος Μπελλογιάννης της Κομοτηνής). Δεν μας λέει όμως το γιατί. Είχε καμιά σχέση με ανυπακοή προς το καθεστώς η παραπομπή του; Φυσικά όχι, αλλιώς δεν θα τη γλίτωνε με αναστολή. Έτσι γενικά και αόριστα ρίχνει ένα πυροτέχνημα και πιστεύει ότι όλα καλά και όλα ωραία. Η αντίσταση έγινε και η Δημοκρατία μπορεί πια να του χρωστάει αιώνια ευγνωμοσύνη…Τι να πεις!
Με λύπη μου, διαπιστώνω ότι στην Ελλάδα του 21ου αιώνα υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που θέλουν να λέγονται δημοκράτες και νοσταλγούν αλήστου μνήμης εποχές, τις οποίες όλοι θέλουμε να μην ξαναζήσουμε, και προπαγανδίζουν το «έργο» της χούντας των συνταγματαρχών, θέλοντας να ξεχάσουν το πραγματικό πρόσωπό της και πού αυτό οδήγησε τη χώρα μας.
Κι εγώ, όπως και ο Μιχάλης Κωνσταντίνου, δεν θα επανέλθω…

Χάρης Βαβατσικλής

ΥΓ1 : Προς άλλον εκδότη, ενταύθα: Όλα ωραία και καλά σε όσα υποστηρίζετε. Καμία αντίρρηση, αλλά πότε η ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ ξεκίνησε με 70%; Αν δεν με απατά η μνήμη μου – δυστυχώς - το 1986 ξεκίνησε με ήττα την προσπάθειά της στην τοπική αυτοδιοίκηση. Βέβαια όχι σαν ΝΕΑ ΠΟΡΕΙΑ, αλλά με τα ίδια πρόσωπα. Το 1990 ξεκίνησε την θριαμβευτική της πορεία με 55%. Έτσι δεν είναι; Με όλο το σεβασμό…
ΥΓ 2 : Πρέπει να δώσω τα συγχαρητήριά μου στο Νομάρχη, τον κ. Γιαννακίδη, ο οποίος δεν δίστασε σε δύσκολες στιγμές και ενώ ήταν σίγουρη η αντίδραση του κόσμου – αν και δεν ήταν ευθύνη του ιδίου – να τρέξει στον τόπο των καταστροφών και να δώσει ότι μπορούσε για την ανακούφιση των πλημμυροπαθών. Από την άλλη, ο…νουνεχής διακοσμούσε το γραφείο του…

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος20/11/07 15:38

    Πέστα χρυσόστομε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος20/11/07 21:25

    "ΤΟ ΑΥΓΟ ΤΟΥ ΚΟΛΟΜΒΟΥ" ΘΕΛΟΥΜΕ.ΞΕΡΕΤΕ ΕΣΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χουντικοί? Σπαθιά?

    Το ποιοι είναι ποιοι και ποιοι είναι χειρότεροι από ποιους διαβάστε το σήμερα (ελπίζω) κάποια στιγμή στο 69100 του Βεζυργιαννίδη.

    Γιατί, όπως λέω κι εγώ, η Χουντικοί -τουλάχιστον- ήταν... "straight"!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.