30.11.07

Τοποθέτηση του επικεφαλής της ΝΕΑΣ ΠΟΡΕΙΑΣ Τάσου Βαβατσικλή στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2008

Σε ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι μέσω του Internet κατέφυγε το 1996 η γαλλική κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να ενημερώσει τους πολίτες με απλό και κατανοητό τρόπο για τα προβλήματα στην κατάρτιση του προϋπολογισμού της χώρας. Το παιχνίδι με την προφανή ονομασία Cyber Budget (σάιμπερ μπάτζετ), ο κυβερνο-προϋπολογισμός όπως θα λέγαμε, με τους σύγχρονους διαδικτυακούς όρους.
Ήταν μια ιαπωνική ιδέα, η οποία προσαρμόστηκε στη γαλλική πραγματικότητα. Ο παίκτης καλείτο να παίξει το ρόλο του υπουργού και να διαχειριστεί ο ίδιος τα κρατικά έσοδα και έξοδα, για να δει πόσο δύσκολο είναι στην πράξη…Στο παιχνίδι μπορούσαν να πάρουν μέρος ταυτόχρονα ως και 10.000 παίκτες, που κλήθηκαν να διαχειριστούν έξοδα περίπου 300 δις ευρώ, προσέχοντας ώστε το ετήσιο έλλειμμα να μην ξεπεράσει το 3% και το χρέος το 60% του ΑΕΠ, όπως προστάζουν οι κανονισμοί της ΕΕ.
Ξεκινώ με το παράδειγμα αυτό για δύο κυρίως λόγους: Πρώτον, για να εισάγουμε, ως Δημοτική Παράταξη, για μια ακόμη φορά μετά από την προεκλογική περίοδο στις Δημοτικές Εκλογές του 2006 την πρόταση που συμπεριλαμβάναμε στο πρόγραμμα μας, αυτήν του «Συμμετοχικού προϋπολογισμού». Συμμετοχικός Προϋπολογισμός είναι μια διαδικασία συμμετοχής των δημοτών στη λήψη αποφάσεων, που σχετίζονται με τους στόχους και την κατανομή των δημοσίων επενδύσεων σε τοπικό επίπεδο. Πρόκειται για μια συμμετοχική διαδικασία διαβούλευσης που αφορά τις προτάσεις του προϋπολογισμού (σε επίπεδο δημοτικών διαμερισμάτων, δήμων ακόμα και δημοτικών επιχειρήσεων) που διεξάγεται σε όλη τη διάρκεια του έτους, με στόχο να καταρτιστεί μια πρόταση προϋπολογισμού για το επόμενο έτος διαχείρισης, που θα έχει βάση τα αιτήματα των δημοτών. Αυτήν την πρόταση την καταθέτουμε και σήμερα ξεχωριστά, προκειμένου να προβληματιστούμε μπροστά στις νέες προκλήσεις και τις απαιτήσεις των καιρών.
Ο δεύτερος λόγος που θυμήθηκα το παράδειγμα του κυβερνο-παιχνιδιού για τον προϋπολογισμό στη Γαλλία, είναι για να το προτείνω στη σημερινή Δημοτική Αρχή και στους οικονομικούς της υπευθύνους, ίσως έτσι να βρουν λύσεις, προκειμένου να βγουν από τα αδιέξοδα, πολιτικά και οικονομικά, στα οποία οδηγούν την πόλη και την τοπική οικονομία. Ένα χρόνο μετά οι δημότες της Κομοτηνής θα μπορούσαν να τους επισημάνουν τις συνέπειες της τραγικής κατάστασης που τους οδηγούν, η ανυπαρξία πολιτικών στόχων και οικονομικών προτεραιοτήτων.
Η εμπορευματοποίηση των πάντων, η κατάργηση της αυτονομίας της τοπικής αυτοδιοίκησης και η κομματικοποίηση βασικών λειτουργιών και υπηρεσιών της για χάρη των ημετέρων. Εκτός τούτου εάν επρόκειτο για σοβαρή Δημοτική Αρχή θα ενδιαφερόταν να διαπαιδαγωγηθεί σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης και τοπικής οικονομίας, από το να ακολουθεί την καφενόβια ανεύθυνη και συκοφαντική πολιτική του διασυρμού και της σπίλωσης, «αποκαλύπτοντας» δήθεν σκάνδαλα απειλώντας και επιχειρώντας την πολιτική ομηρία, ντυμένη με την τήβεννο του εισαγγελέα.
Όπως και το Φεβρουάριο του 2007 η σημερινή Δημοτική Αρχή παρουσιάζει το ίδιο περίπου θέατρο: Καταθέτει έναν επίπλαστο Προϋπολογισμό για το επόμενο έτος με προφανή σκοπό των απερίγραπτων μεθοδεύσεων που επιστρατεύει η δημιουργία μιας πλαστής εικόνας, σύμφωνα με την οποία, νοικοκυρεύει τα οικονομικά, μειώνει τα ελλείμματα και τις καταναλωτικές δαπάνες και αυξάνει τις επενδυτικές δαπάνες. Ότι δήθεν μειώνει την ασυδοσία της δημόσιας σπατάλης και αυξάνει τις δαπάνες για επενδύσεις που οδηγούν στην ανάπτυξη. Άλλη μια χρονιά έτσι χωρίς πρόγραμμα. Χωρίς στόχους, χωρίς αναπτυξιακές προτεραιότητες. Και το κυριότερο χωρίς την κατάθεση ουσιαστικού απολογισμού του έργου της.
Περιορίζουμε δυστυχώς την προσοχή μας, σχεδόν αποκλειστικά, στην εξέταση του Προϋπολογισμού και δεν δίνουμε την πρέπουσα σημασία στον Απολογισμό που αφενός αποτελεί τη βάση του νέου προϋπολογισμού και αφετέρου αποκαλύπτει τη συνέπεια και την ικανότητα της Δημοτικής Αρχής στην εκτέλεση των σχεδίων που η ίδια καταθέτει. Έτσι, όμως, διαιωνίζεται μια κατάσταση που ουσιαστικά καθιστά μάταιο το διάλογο στο Δημοτικό Συμβούλιο, εκθέτει τους δημοτικούς συμβούλους και αποβαίνει σε βάρος της τοπικής οικονομίας. Αλλά ποιο έργο αυτής της δημοτικής αρχής να κρίνουμε;

-Την επιβολή σκληρών περικοπών και λιτότητας σε λειτουργίες του Δήμου και των Δημοτικών Επιχειρήσεων;
-Τη συρρίκνωση των κοινωνικών δαπανών; Τη μείωση των επενδύσεων σε υποδομές και έργα;
-Την πλήρη εγκατάλειψη της πολιτικής ενίσχυσης της απασχόλησης;
-Μια τεχνική παρουσία που επικεντρώνεται σε μελέτες και συντηρήσεις χωρίς να υπάρχει πρόγραμμα αξιοποίησης της περιουσίας του Δήμου και προπαντός πρόγραμμα διανοίξεων;
-Την εγκατάλειψη των υποδομών;
- Την έλλειψη παρεμβάσεων για την επίλυση του κυκλοφοριακού;
- Την έλλειψη πιστώσεων για έργα βελτίωσης, ανάπτυξης και ανάδειξης των οικισμών; Τι να έγιναν άραγε εκείνες οι προεκλογικές εξαγγελίες για τα σκουριασμένα δίκτυα υδρεύσεως των οικισμών; Που είναι τέτοιου είδους παρεμβάσεις;
- Ούτε ένα έργο, ούτε μια πρόταση για αυτοχρηματοδότηση.
- Η ανύπαρκτη παρουσία και παρέμβαση στα έργα υποδομών (γεωτρήσεις) στον τομέα της γεωργίας των αγροτικών οικισμών;
- Η απουσία αναφοράς για την ουσιαστική στήριξη ευπαθών ομάδων (πως αντιμετωπίζονται οι άστεγοι και οικονομικά αδύνατοι);
- Ένα έργο που αγνοεί πλήρως τη συναίνεση και την εγγύηση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς που εξασφάλισε η προηγούμενη δημοτική αρχή στο θέμα των τεντών των καταστημάτων της κεντρικής πλατείας; Χωρίς να προτείνεται τίποτε νέο, ούτε να εγγυάται ορατά αποτελέσματα κάποιας κοινής συμφωνίας στο μέλλον;
- Η απουσία πρόβλεψης για το θέμα δημιουργίας νέων παιδικών σταθμών και την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών που αντιμετωπίζει πλέον η πόλη;
- Στο τομέα των ουσιαστικών ζητημάτων για το περιβάλλον δεν γίνεται νύξη. Η περιοχή στον Ήφαιστο, στην κατάσταση που βρίσκεται εγκυμονεί κινδύνους μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών. Οι πλημμύρες και τα κρούσματα ηπατίτιδας στον οικισμό επιβεβαίωσαν δραματικά τις επισημάνσεις μας, κατά τη συζήτηση, του προϋπολογισμού του απερχόμενου έτους.
- Η καθαριότητα του περιαστικού άλσους Νυμφαίας είναι ελλιπής και δημιουργεί κινδύνους πυρκαγιάς. Το λέμε για να μην αναζητούν κάποιοι, ό μη γένοιτο, ασύμμετρες απειλές.
- Η παράταξη μας θεωρεί και έχει να παρουσιάσει έργο πάνω σ’ αυτό, ότι ο Δήμος πρέπει να δώσει βάρος στην κεντρική πολιτιστική υποδομή και να δημιουργήσει χώρους στις συνοικίες και τους οικισμούς. Ανοιχτούς στους πολίτες χώρους και ιδιαίτερα στους νέους για ν’ αναπτύξουν τις δικές τους πολιτιστικές δραστηριότητες. Ένας ακόμη κοινωνικός χώρος για τον οποίο ο προϋπολογισμός σας δεν κάνει καμίας πρόβλεψη.
- Τέλος η παρέμβαση με έργα που αφορούν τους μειονοτικούς συνοικισμούς, δεν υπάρχουν ούτε στο νέο προϋπολογισμό.

Το κεντρικό ζήτημα σ’ έναν προϋπολογισμό είναι αν αυτός έχει καταρτισθεί σύμφωνα με τη γενικότερη οικονομική πολιτική κι αν οι προβλέψεις του αντέχουν στην τοπική οικονομική συγκυρία. Ο προϋπολογισμός πρέπει να έχει πολιτική επάρκεια και δυναμική. Να συνδυάζει σημαντικές στρατηγικές παρεμβάσεις με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις. Να έχει όραμα και επίκεντρο τον πολίτη. Να προτείνει λύσεις και να δίνει προοπτική στο τόπο. Ίσες ευκαιρίες ανάπτυξης για όλους, στην πόλη και στους οικισμούς. Σ’ όλα αυτά τα κριτήρια ο προϋπολογισμός που καλούμαστε σήμερα να συζητήσουμε και να ψηφίσουμε αποτυγχάνει.
Πρώτον γιατί αναιρεί και ματαιώνει τις προεκλογικές υποσχέσεις πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η άνοδος της «Σύγχρονης Πόλης» στην εξουσία του Δήμου και δεύτερον γιατί πολύ σύντομα θα φανεί (φάνηκαν ήδη) η δυσκολία να πραγματοποιήσει η σημερινή ηγεσία του Δήμου ένα κεντρικό στόχο ανάπτυξης.
Η απαξιωτική αντιμετώπιση όλου του διοικητικού μηχανισμού του Δήμου, τον οικονομικών και ελεγκτικών μηχανισμών του, από την γνωστή γι’ αυτήν την παράταξη καταγγελτική ρητορεία και σκανδαλολογία, οδηγεί μοιραία σε μια αντιπαραγωγική και δυσκοίλια οικονομική πολιτική ανάπτυξη. Με λίγα λόγια αυτός ο προϋπολογισμός δεν φανερώνει την ύπαρξη καμίας σοβαρής στρατηγικής στον τομέα της οικονομίας, δεν επιτυγχάνει κανέναν στόχο κοινωνικής πολιτικής και δεν διαμορφώνει καμιά δυναμική πορεία ανάπτυξης. Απλώς παραπαίει ανάμεσα στην ανεξέλεγκτη τρικυμία που προκαλεί η ίδια με τις δήθεν απογραφές (σύμφωνα με τις δηλώσεις του Δημάρχου στον τύπο) καθ’ εικόνα και ομοίωση της πολιτικής συμπεριφοράς σε κεντρικό επίπεδο, της ΝΔ, την οποία ο κύριος Κοτσάκης και προεκλογικά και μετά δεν έπαψε να ορίζει ως «εγγυητή» για την υλοποίηση των προεκλογικών του υποσχέσεων.
Στην υποτίμηση της αυτοτέλειας και της αυτονομίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τέτοιου είδους πολιτικές συμπεριφορές και στην οριστική κατάργηση τον κεκτημένων που όλα αυτά τα χρόνια αποκτήθηκαν για την πόλη και τους πολίτες με αγώνα, συνεχή παρέμβαση και αξιόπιστες προτάσεις.
Ο προϋπολογισμός του 2008, είναι ένας προϋπολογισμός δημιουργικής λογιστικής, που όσο καλή θέληση και να διαθέτει, κανείς δεν διαπιστώνει κανένα κοινωνικό ή αναπτυξιακό παραγωγικό προσανατολισμό. Πρόκειται για έναν εικονικό και κοινωνικά άδικο προϋπολογισμό που έχει στόχο την συγκέντρωση χρημάτων μέσω μια άδικης και μη ανταποδοτικής φορολόγησης και ταυτόχρονα μεταφέρει δράσεις στον ιδιωτικό τομέα. Και μάλιστα σε τομείς πολιτιστικής και κοινωνικής προσφοράς. Δεν θα επιτρέψουμε την ακύρωση ενός τεράστιου έργου που άλλαξε την κοινωνική, οικονομική, πολιτική φυσιογνωμία της πόλης και θα καταγγείλουμε φαινόμενα πολιτικής διαπλοκής και οικονομικών συμφερόντων που εποφθαλμιούν τον τοπικό πλούτο.
Κυρίες και κύριοι. Ο προϋπολογισμός αποτέλεσε κατά περιόδους την αιτία πολιτικών αντιπαραθέσεων αλλά συνιστά επίσης παράγοντα σταθερότητας για την ανάπτυξη του Δήμου και της πόλης. Ο προϋπολογισμός, επί των ημερών μας αναδείχτηκε σε βασικό μέσο για την υλοποίηση των πολιτικών στόχων του Δήμου. Αντιπροσώπευε μια επένδυση στους μελλοντικούς στόχους και οι πολίτες προσδοκούν και δικαιούνται τη μεγαλύτερη δυνατή απόδοση από την εν λόγω επένδυση. Για τον λόγο αυτό πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο προϋπολογισμός είναι εστιασμένος στην επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος, ότι η διαχείρισή του ασκείται με τις υψηλότερες δυνατές προδιαγραφές και ότι επιτυγχάνει να βελτιώσει αποτελεσματικά την καθημερινή ζωή των πολιτών. Αυτό σημαίνει έναν προϋπολογισμό που δύναται να προσαρμοστεί στις αλλαγές των προτεραιοτήτων και να παρακολουθήσει στην εξέλιξή της τη διαδικασία της τοπικής ανάπτυξης.
Κατά τις παρελθούσες θητείες της δικής μας Δημοτικής Αρχής σημειώθηκαν μεγάλες αλλαγές στις πολιτικές του Δήμου και η εξέλιξη αυτή επιδιώχθηκε να προωθηθεί και να αντικατοπτριστεί μέσω του προϋπολογισμού. Ο προϋπολογισμός του Δήμου αποτελούσε τον καθρέφτη των κύριων φάσεων της δυναμικής μέχρι χθες εμφάνισης της πόλης μας και των οικισμών της . Η κοινωνική πολιτική, ο πολιτισμός και το περιβάλλον, η ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας- οι εξελίξεις αυτές απαιτούσαν πάντα αλλαγές στη δομή των δαπανών της δικής μας δημοτικής αρχής. Κάναμε ένα τεράστιο βήμα ώστε ένα μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού του Δήμου να διατίθεται σε πολιτικές που εστιάζονταν ειδικά στην ανάπτυξη και την απασχόληση.
Τον τελευταίο χρόνο η εικόνα που παρουσιάζουν οι δαπάνες του Δήμου άλλαξε σημαντικά: αρχικά, το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού διατίθεται για τη συντήρηση περιορισμένου αριθμού τομέων πολιτικής. Τόσο όμως στους τομείς αυτούς όσο και πέραν αυτών, δεν σημειώθηκαν εξελίξεις όσον αφορά τις προτεραιότητες στις δαπάνες και τους επιδιωκόμενους πολιτικούς στόχους. Η μεταρρύθμιση του προϋπολογισμού χαρακτηρίζεται από έναν εγγενή συντηρητισμό, που μεταφέρει η αντίληψη της διοίκησης του Δήμου από τη συγκεκριμένη παράταξη.
Παρά την πολιτική πρόκληση που θα έπρεπε να συνιστά μια μεταρρύθμιση ενός προϋπολογισμού, δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθούν σημαντικές αλλαγές και νέοι προσανατολισμοί -αντιθέτως σε πολλές περιπτώσεις σημειώθηκαν καθυστερήσεις. Οι πολιτικές δαπανών που καθορίζονται σ’ αυτόν τον προϋπολογισμό δεν δίνουν καμία έμφαση στους στόχους της ανάπτυξης και της απασχόλησης και σε νέους προσανατολισμούς πολιτικής όπως η ελευθερία, η ασφάλεια των δημοτών και το περί Δικαίου αίσθημα.
Ο στόχος θα έπρεπε να είναι να καταρτιστεί ένας προϋπολογισμός στον οποίο θα υπάρχει πρόβλεψη για τις μελλοντικές προκλήσεις που θα αντιμετωπιστούν σε μια γρήγορα μεταβαλλόμενη τοπική κοινωνία. Όσον αφορά τις δαπάνες σε τοπικό επίπεδο – οι πολίτες δεν διασφαλίζονται ότι οι εν λόγω δαπάνες εστιάζονται στις προτεραιότητές τους και ότι τα οικονομικά μέσα δαπανώνται ορθά.
Μπορούν να σκιαγραφηθούν οι νέες προκλήσεις πολιτικής οι οποίες ενδέχεται να επηρεάσουν ουσιαστικά τον προσανατολισμό των προσπαθειών του Δήμου στο μέλλον:
Ο Δήμος οφείλει να προωθήσει τις αξίες του σε ένα πλαίσιο αυξανόμενης ποικιλομορφίας και αλλαγών. Η οικονομική ισορροπία δυνάμεων μεταβάλλεται. Η δημιουργία νέων μορφών τεράστιων αγορών θέτει σε δοκιμασία την ικανότητα του Δήμου να προσαρμοστεί για να αντιμετωπίσει τις αλλαγές και να διαχειριστεί τις κοινωνικές επιπτώσεις και τους κλονισμούς της μικρομεσαίας τοπικής αγοράς, που προκύπτουν από αυτές και την κάνουν να ασφυκτιά. Ως Δημοτική Αρχή ακολουθήσαμε μια επιφυλακτική στάση και τοποθετηθήκαμε αρνητικά στην επέκταση και την ασυδοσία που ισχύει στην εγκατάσταση στην πόλη των μεγάλων συγκροτημάτων των πολυκαταστημάτων. Είχαμε συγκεκριμένη θέση στο επιχείρημα των θέσεων εργασίας που δήθεν εξασφαλίζουν, ότι η ίδρυσή τους αντιθέτως πλήττει την τοπική οικονομία, αφού εκτός του ότι αδυνατίζει τις τοπικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, στέλνει και τα χρήματα των δημοτών μας να επενδυθούν αλλού, αφού πρόκειται για πολυεθνικές εταιρείες.
Τον τελευταίο χρόνο βλέπουμε μια Δημοτική Αρχή να έχει παραδοθεί πλήρως στο μη ντόπιο επιχειρηματικό κεφάλαιο. [πληθώρα προϊόντων αγοράζονται από την Θεσσαλονίκη ή από άλλες πόλεις] Να συμπεριφέρεται ως
dealer (ντίλερ) του δημόσιου χώρου της πόλης σε επιχειρηματικά συμφέροντα (Καραβάνι της coca-cola, εκθέσεις αυτοκινήτων, τρενάκια στην πλατεία, χριστουγεννιάτικο χωριό κλπ). Ανίκανη μπροστά στην ασυδοσία των καταπατήσεων και της εμπορευματοποίησης των ελεύθερων χώρων, πεζοδρομίων, δημόσιων και κοινόχρηστων χώρων και πλατειών.
Η μετακίνηση και η εγκατάσταση νέων πληθυσμών μεταβάλουν ραγδαία τη διάρθρωση και την ισορροπία που υπάρχει στην τοπική κοινωνία αναδεικνύοντας σημαντικά θέματα οικονομικής ανάπτυξης, ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Πρέπει να βρεθούν οι κατάλληλες απαντήσεις για μια σωστή αντιμετώπιση της δημογραφικής ανανέωσης, για την ένταξη των νέων πληθυσμών καθώς και λύσεις για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό είναι επίσης σημαντικά τα θέματα που αφορούν τη στήριξη του αυξανόμενου αριθμού οικογενειών στις οποίες εργάζονται και οι δύο γονείς με στόχο τη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ του χρόνου που αφιερώνεται στα παιδιά και στον επαγγελματικό βίο.
Η σημερινή Δημοτική Αρχή τον προηγούμενο χρόνο δεν κατέφερε να δώσει πειστική εικόνα μιας Δημοτικής Αρχής που έχει τη βούληση και γνωρίζει να αντιμετωπίσει παρόμοιες προκλήσεις. Στο νέο προϋπολογισμό δεν υπάρχει πρόβλεψη για το νέο Παιδικό Βρεφονηπιακό Σταθμό κι ούτε εξηγούν γιατί δεν τον λειτουργούν ως διαπολιτισμικό, αφού ως τέτοιος εγκρίθηκε από το
URBAN. Μόνο σε κοινωνική αναλγησία μπορεί κανείς να αποδώσει την αύξηση των τροφείων στους παιδικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Η πολιτική σας δημιουργεί νέα αδιέξοδα στην αστική ανάπτυξη της πόλης. Αφήσατε την πόλη στο έλεος του ιδιωτικού τομέα κατοικίας και οδηγείτε το οικιστικό περιβάλλον σε υποβάθμιση. Εγκαταλείψατε τα έργα υποδομών και τις παρεμβάσεις στο οικιστικό περιβάλλον με αποτέλεσμα να μην έχετε τη δυνατότητα να εμποδίσετε την αμορφία και την ασυδοσία στην οικιστική επέκταση της πόλης και στην ανάπτυξη των επαγγελματικών χρήσεων. Να σας περιγράψω την εικόνα της κεντρικής πλατείας;
Οι νέοι δρόμοι που ανοίξαμε με τις διανοίξεις που προγραμματίσαμε έδωσαν μια σημαντική ανάσα στην πόλη. Δημιούργησαν τη βασική υποδομή στην οποία μπορεί να στηριχθεί η εφαρμογή των προτάσεων για την επίλυση του κυκλοφοριακού για το οποίο πρόβλημα… σφυρίζεται αδιάφορα.
Οι νέοι δρόμοι αναβάθμισαν τη λειτουργία της αγοράς και αύξησαν την οικιστική αξία ολόκληρων συνοικιών. Η διάνοιξη της οδού Εγνατίας για παράδειγμα στη βορειοανατολική πλευρά της Κομοτηνής αποτελεί ένα έργο ζωής για τους κατοίκους που διαμένουν εκεί. Μια διάνοιξη που έχει για εμάς ένα πολιτικό συμβολισμό. Το σπάσιμο της απομόνωσης ενός δραστήριου και παραγωγικού τμήματος του πληθυσμού. Το τέλος μιας υποκριτικής στάσης που επέτρεπε να κρατάμε αυτούς τους ανθρώπους στο περιθώριο των μεγάλων δρόμων της πόλης. Δημιουργήσαμε μια πόλη που δεν κυριαρχείται από καμιά λογική αποκλεισμών και ξενοφοβίας. Ανοίξαμε ένα δρόμο που ενώνει πλέον την Ανατολή και τη Δύση της πόλης. Ο νέος προϋπολογισμός σας για μια ακόμη φορά αποκαλύπτει ότι δεν έχετε ούτε τη βούληση, ούτε τις προτάσεις να υποστηρίξετε μια ισόρροπη ανάπτυξη, μια πολιτική ισονομίας και ισοπολιτείας.
Η αλληλεγγύη και η κοινωνική δικαιοσύνη αντιπροσωπεύουν μια σημαντική διάσταση της πολιτικής των δικών μας διοικήσεων. Προωθήσαμε επιτυχώς την οικονομική ανάπτυξη στους λιγότερο αναπτυγμένους οικισμούς της πόλης, και να μειώσουμε τις ανισότητες. Οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται αναδεικνύουν τη σημασία της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής και θέτει θέματα σχετικά με τον βέλτιστο τρόπο χρησιμοποίησης του προϋπολογισμού για την προώθηση της αλληλεγγύης.
Οι κοινωνικές δαπάνες και στο νέο προϋπολογισμό είναι μηδαμινές. Εκτός αυτού δαπάνες, οι επενδύσεις πόρων που καταβάλαμε στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης, η «χρηματοδότηση» της κοινωνικής προστασίας, καρκινοβατούν. Υπηρεσίες με ολοκληρωμένη κοινωνική προσφορά, που αποτελούσαν την αιχμή του δόρατος της κοινωνικής μας παρέμβασης, υποτιμήθηκαν, απαξιώθηκαν. Αντιθέτως δαπανώνται πολλά χρήματα για φιλανθρωπικά «γκαλά». Η κοινωνική πρόνοια του Δήμου παραδόθηκε εργολαβικά σε ιδιωτικούς φορείς και οργανώσεις. Ο Δήμος πρέπει να έχει το δικό του πρόγραμμα αλληλεγγύης και να μην εξαρτάται από τις ποικίλες και αμφιλεγόμενες διαθέσεις οποιασδήποτε «Αλληλεγγύης» (εντός εισαγωγικών).
Η πολιτική μας στην ενίσχυση της αλληλεγγύης και της κοινωνικής πρόνοιας κατέστησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια το Δήμο πιο αξιόπιστο και πιο αποτελεσματικό. Καταβάλαμε προσπάθειες , για μια αποτελεσματική πολυμερή προσέγγιση, για ανθρώπινα δικαιώματα και κράτος δικαίου καθώς και πολιτικές για την καταπολέμηση της φτώχειας.
Προτείναμε και θα αγωνιστούμε ως παράταξη να υλοποιηθεί το μεγάλο κοινωνικό όραμα της παράταξής μας. Η δημιουργία τράπεζας για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Έχουμε την πρόταση και προχωρήσαμε στη μελέτη της. Μια Τράπεζα για όλους αυτούς οι οποίοι έχουν απορριφθεί εντελώς από τους παραδοσιακούς θεσμούς, που θα τους ξαναδώσει το κουράγιο και την αξιοπρέπεια για να ανασυγκροτήσουν τη ζωή τους.
Η πόλη και οι πολίτες της υπέστησαν πρόσφατα τις συνέπειες των καταστροφικών πλημμυρών, που έπληξαν κυρίως ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, που ζουν στα όρια της φτώχιας. Οι επιπτώσεις αυτές δεν οφείλονται μόνο στα οξυμένα καιρικά φαινόμενα αλλά και στην απουσία της πρόβλεψης και της πρόληψης εκ μέρους των υπευθύνων.
Η υπεύθυνη Δημοτική Αρχή για τη χάραξη πολιτικής, πιάστηκε απροετοίμαστη και επέδειξε πρωτοφανή υπεροψία προς τους κατοίκους των οικισμών του Ηφαίστου, του Αλάν Κογιού, των παλιννοστούντων και των μειονοτικών συνοικιών, από τους οποίους, με ψεύτικες υποσχέσεις, υπέκλεψε την ψήφο τους και τους εγκατέλειψε στο έλεος του Θεού…
Η πολιτική της νέας Δημοτικής Αρχής σε αυτό το θέμα παραμένει το ίδιο δημαγωγική και απατηλή με τις προεκλογικές υποσχέσεις που έδινε στους κατοίκους των οικισμών αυτών στα σκοτεινά λασπωμένα σοκάκια του Αλάν Κογιού και του Ηφαίστου ο Δήμαρχος, ως υποψήφιος τότε, για έργα υποδομής και μετεγκατάσταση οικισμών κλπ. Τελικά οι προστάτες των φτωχών και των αδυνάτων αποδείχθηκαν Ιαβέρηδες, να οδηγούν τους σημερινούς Αγιάννηδες στους πλημμυρισμένους υπονόμους της αδιαφορίας τους και της επιλεκτικής πολιτικής τους.

Αλήθεια τι γίνεται με εκείνη την υπόθεση μετεγκατάστασης του οικισμού του Αλάν Κογιού; Την κρατάει ακόμη στα συρτάρια του ο «δικός τους» υπουργός;
Αγαπητοί συνάδελφοι. Δεν μπορούμε να δούμε την περίπτωση της ανάπτυξης των συγκεκριμένων συνοικισμών ξεχωριστά από όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν γενικότερα την ανάπτυξη του αστικού ιστού του Δήμου. Ήφαιστος, Αλάν Κογιού και Περδίκα είναι συνοικισμοί της πόλης μας και σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν «γκέτα», ούτε πρέπει να αφήσουμε να μετατραπούν. Ως Δημοτική Αρχή προχωρήσαμε την μετεγκατάσταση του Αλάν Κογιού και για πρώτη φορά αναλάβαμε να κινήσουμε τη διαδικασία παραχώρησης τίτλων στον Ήφαιστο.
Οι δαπάνες λοιπόν από τον προϋπολογισμό δικαιολογούνται εφόσον αποτελούν το πιο αποτελεσματικό μέσο άσκησης πολιτικής για να δοθεί η κατάλληλη απάντηση σε συγκεκριμένο πρόβλημα.
Αγαπητοί συνάδελφοι. Ένα από τα μηνύματα των καιρών για το πόσο καθυστερημένα αντιμετωπίζουμε τα σύγχρονα προβλήματα της πόλης και του Δήμου είναι το γεγονός ότι μας διαφεύγουν οι τεράστιες και σοβαρές αλλαγές, που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον κοινωνικό ιστό της τοπικής κοινωνίας. Ίσως για πρώτη φορά στις τελευταίες δημοτικές εκλογές εμφανίστηκαν τόσο ανάγλυφα οι συνέπειες των μοντέλων ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας, από τη μεταπολίτευση και μετά, προκειμένου να αντιμετωπιστούν δημογραφικές ελλείψεις, η οικονομική και κοινωνική καθυστέρηση. Η απουσία σοβαρής και σε βάθος ανάλυσης και οι εμμονές μας περισσότερο σε εθνικιστικές και τοπικιστικές ιδεοληψίες, οδήγησαν στη διάλυση του παραδοσιακού κοινωνικού ιστού της πόλης και στη «βίαιη» μεταβολή των κοινωνικών, οικονομικών και πολιτισμικών σχέσεων.
Το αποτέλεσμα των τελευταίων τοπικών εκλογών κατέδειξε ότι «ρυθμιστές» των πολιτικών συσχετισμών εμφανίζονται νέες ευάλωτες και εκλογικά ρευστές κοινωνικές δυνάμεις, από αυτές που μέχρι χθες νομίζαμε ότι ήταν. Τα νέα «γκέτο» των νεοπροσφυγικών συνοικισμών και οι κάτοικοι στις τοπικές περιθωριακές «φαβέλες» των μουσουλμάνων και των τσιγγάνων στους οικισμούς Ηφαίστου, Αλάν Κογιού και νεόκτιστα Περδίκα.
Πληθυσμοί ευεπίφοροι σε υποσχέσεις, πολιτικούς εκβιασμούς και στην εξαγορά συνειδήσεων. Αμορφοποίητοι πολιτικά, στο περιθώριο ακόμη της διαχείρισης της πολιτικής και κοινωνικής εξουσίας, στριμωγμένοι σε περιαστικούς οικισμούς, μακριά από τη βιτρίνα της αναπτυγμένης πόλης. Πληθυσμοί που δέχτηκαν στις τοπικές εκλογές όλη την πίεση και τον εκβιασμό της ψήφου από τον εκλογικό μηχανισμό της «Νέας Δημοκρατίας» (κομματικός μηχανισμός, κυβερνητικός μηχανισμός, υφυπουργός, Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μη κυβερνητικοί μηχανισμοί-οργάνωση της Αρχιεπισκοπής «Αλληλεγγύη» ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα…).
Αν επανέρχομαι σε αυτά τα περίπου γνωστά σε όλους μας το κάνω για να επισημάνω τις ευθύνες που έχουμε έναντι του συμφέροντος της πόλης και των πολιτών να προσέξουμε περισσότερο αυτούς τους ανθρώπους, προκειμένου και την ποιότητα της τοπικής δημοκρατικής λειτουργίας και να εγγυηθούμε την προστασία της προσωπικής αξιοπρέπειας των συνδημοτών μας.
Στο Δήμο μας ζούμε περισσότερα από 60.000 άνθρωποι. Μιλάμε διαφορετικές γλώσσες και έχουμε διαφορετικά πολιτιστικά υπόβαθρα. Μαζί αποτελούμε τον ανεκτίμητο πλούτο της περιοχής: πολιτιστική ποικιλομορφία που στηρίζεται σε κοινές αξίες. Ο προϋπολογισμός του Δήμου πρέπει να προωθεί και να προστατεύει αυτή την πολιτιστική κληρονομιά και τον πλούτο και να ενθαρρύνει την ενεργό συμμετοχή στις κοινωνικές συζητήσεις γύρω μας.
Η πολιτιστική σας παρουσία μέχρι σήμερα, όπως φαίνεται και αύριο απέκλεισε πολλά και διαφορετικά εκφραστικά ρεύματα. Μείνατε προσκολλημένοι στα γνωστά στερεότυπα που σηματοδοτούν τη συντηρητική ιδεοληψία σας. Είδατε με στραβό μάτι την τοπική δημιουργία και όπου αυτή υπήρξε έγινε για να «πληρωθούν» προεκλογικά συμβόλαια. Επιχειρήσατε τη χειραγώγηση της τοπικής πολιτιστικής παραγωγής και αντιμετωπίσατε τον πολιτισμό με μικροπαραταξιακά και μικροκομματικά κριτήρια. Επιβάλλατε στη γνήσια, πηγαία τοπική πολιτιστική έκφραση τους «εργολάβους» του πολιτισμού. Και τοπικούς και εθνικούς. Γιατί κρύβεται ότι οι μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις που κάνατε ήταν «επιδοτούμενες» από κυβερνητικούς φορείς και «αδελφές» οργανώσεις;
Η πόλη μας και ο Δήμος μας γνώρισε μια περίοδο άνθησης και ζωντάνιας. Η πολιτιστική δραστηριότητα απασχόλησε ευρύτερα στρώματα. Ο τοπικός πολιτισμός απαιτεί ένα πλούσιο περιβάλλον, πολλές και δημιουργικές επιλογές, πρόσβαση στη δημιουργία. Ο πολιτισμός της κοινωνίας είναι κάτι πολύ ευρύτερο, που αγκαλιάζει νοοτροπίες, στάσεις ζωής και αξίες. Σε πόσες από αυτές δώσατε την ευκαιρία την περασμένη χρονιά και πόσες από αυτές αναγνωρίζει ο νέος προϋπολογισμός;
Οδηγείτε ένα κορυφαίο και αποτελεσματικό πολιτιστικό θεσμό, των «Ελευθερίων» σε συρρίκνωση και απαξίωση. Ελπίζουμε τουλάχιστον όταν αποφασίσετε να παραδώσετε τη διοργάνωσή τους σε κάποιον εξωδημοτικό φορέα, να είναι τουλάχιστον κάποιος ντόπιος φορέας. Να είναι τουλάχιστον ο ΜΟΚ που έχει και την τεχνογνωσία από την προηγούμενη εμπειρία της διοργάνωσης τους και να μην είναι καμιά «Αλληλεγγύη» ή καμιά
Coca Cola την οποία «στολίσατε» ενόψει του «ανανεωμένου» χριστουγεννιάτικου διάκοσμου σας, στο κέντρο της πλατείας.
Κοιτάξτε να σας πω. Και ο διάκοσμος που τοποθετούσαμε εμείς και αυτός που εσείς επιλέξατε, σίγουρα δεν έχουν καμία σχέση με την τοπική ορθόδοξη χριστιανική κουλτούρα του τόπου μας. Οι στολισμοί των πόλεων σε όλη την Ελλάδα γίνονται, ούτως ή άλλως, με βάση τα δυτικοευρωπαϊκά κλασσικά πρότυπα. Και από αυτά τα χριστουγεννιάτικα ψιμύθια ο Δήμος μας επί των ημερών μας είχε την πιο πλούσια συλλογή, που επαρκούσε με το παραπάνω για το στολισμό της πόλης και των οικισμών. Γιατί άραγε το περιττό έξοδο της ολοκληρωτικής αλλαγής τους; Τουλάχιστον για την αισθητική τους και την εορταστική ατμόσφαιρα που δημιουργούσαν είχαμε εισπράξει πολλά θετικά σχόλια. Γιατί λοιπόν θα έπρεπε να δαπανηθούν περίσσια χρήματα για να μετατραπεί η Κομοτηνή τα Χριστούγεννα από μια τυπική χριστιανική δυτικοευρωπαϊκή πόλη του Βορρά, σε πόλη του Καθολικού ιταλικού Νότου;
Με συγχωρείτε που θα το πω αλλά κάνατε κακή αρχή προκειμένου να επιδείξετε την «ανανεωμένη» αισθητική αυτής της πόλης. Ξεκινήσατε από τους σκουπιδοτενεκέδες…
Αναμένουμε να δούμε δείγμα της πολιτικής σας αντίληψης για το περιβάλλον. Η προστασία του παραμελείται και η πόλη δεν είναι πλέον μια καθαρή πόλη κατά γενική ομολογία. Η αμέλεια και η αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής στους παραπάνω τομείς μας οδήγησαν στις τραγικές συνέπειες που δημιούργησαν οι τελευταίες βροχοπτώσεις. Στις περισσότερες περιπτώσεις πλημμυρισμένων σημείων στα όρια της πόλης η αιτία ήταν ή η κακή συντήρηση των υπαρχουσών υποδομών (γιατί για νέες δεν το συζητάμε) ή ο πλημμελής καθαρισμός των σκουπιδιών, από φρεάτια, χειμμάρους και αναχώματα. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στο Διαδίκτυο και στον τύπο ήταν αποκαλυπτικές.
Αναζητούμε στο νέο προϋπολογισμό τη θέση σας, τη θέση της Δημοτικής Αρχής, για τη χρήση νέων πόρων ενέργειας που θα βοηθήσουν στην οικονομία των νοικοκυριών του Δήμου και στην προστασία του περιβάλλοντος. Είχαμε αρχίσει να επεξεργαζόμαστε την προώθηση της τηλεθέρμανσης και του φυσικού αερίου.
Αγαπητοί συνάδελφοι. Θα τολμήσω μια αναφορά. Μια σύγκριση, που έχει να κάνει με τη σημερινή Δημοτική Αρχή. Μια σύγκριση που έχει μεγάλη σημασία για εμάς τους παλαιότερους Κομοτηναίους. Και την καταθέτω για την ιστορία. Η πολιτική σημερινή Δημοτική Αρχή μας επιστρέφει 40-50 χρόνια πίσω. Όλα τα χαρακτηριστικά της, ο τρόπος που την ασκεί, η επιμελημένη απραξία της, μας φέρνουν στου νου περασμένες θητείες Δημοτικών Αρχών.
Κύριε Δήμαρχε. Ολοένα και ο τρόπος με τον οποίο ασκείται τα καθήκοντά σας μου θυμίζετε ένα παλιό Δήμαρχο. Έποικος κι εκείνος αυτής της πόλης, είχε την καλή πρόθεση να προσφέρει στον τόπο. Αλλά οι προθέσεις όμως υπολείπονται των πολιτικών πράξεων, όταν αυτές τις υποδεικνύει το συντηρητικό αυταρχικό κομματικό πρόσωπο της τοπικής Δεξιάς.
Όταν η κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου περιορίζονται σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες χριστιανικών και παραχριστιανικών οργανώσεων (βλέπε «Αλληλεγγύη»). Όταν οι πολιτικές διακηρύξεις αυτοτέλειας και ανεξαρτησίας της τοπικής αυτοδιοίκησης διακηρύσσονται δια του κατηχητικού λόγου της εξάρτησης και της υποτέλειας σε κρατικές εξουσίες και μικροκομματικών σκοπιμοτήτων τοπικών κομματαρχών.
Όταν οι δημότες διαχωρίζονται υποτιμητικά σε Τούρκους και γύφτους, «μιάσματα» Αριστερούς και ορθόδοξους δεξιούς και αποκλείονται από οποιαδήποτε κοινωνική ή παραγωγική διαδικασία της πόλης. Κι όταν τα χαμηλά στρώματα αυτού του τόπου στριμώχνονται στο περιθώριο, από την «αριστοκρατική», ελιτίστικη τοπική ολιγαρχία. Που κερδίζει τις εκλογές και κάνει πολιτική χαιρετώντας ευφροσύνως, βγάζοντας το καπέλο με ευγενική υποκρισία και χτυπώντας με την άνεση του λαϊκότροπου ηγέτη στην πλάτη, τους υπηκόους του.
Όταν το αποτέλεσμα αυτής της μεγαλειώδους περιγραφής ποιο ήταν; Μια πόλη χωμένη στις λάσπες, ως λασπούπολη τη θυμούνται οι παλιοί, μια πόλη «τρύπα» στη γεωγραφία, άσημη και άγνωστη σε όλη την Ελλάδα, μεγαλοϊδεατική και εθνικόφρων όμως, προκειμένου να κρύψει τα «κουρέλια» της πολιτικής της. Πολιτική της φτώχειας και της απομόνωσης.
Πολύ φοβάμαι, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι η πολιτική σας, όπως απεικονίζεται και στον παρόντα προϋπολογισμό, μας οδηγεί ολοταχώς πολύ πίσω. Είμαι σίγουρος όμως ότι η σημερινή κοινωνία της πόλης, είναι πολίτες δημιουργικοί, που συμμετέχουν και διεκδικούν, αναπτύσσουν πολιτικά κριτήρια στις επιλογές τους και θα σας κατατάξουν, την επόμενη τετραετία ως μια θλιβερή παρένθεση, στη Δημοτική Αρχή αυτής της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.