23.8.07

Tα γουρούνια και η λάσπη

Δεν είναι ειρωνεία που τα τρία μικρά γουρουνάκια, μη μπορώντας ν’ απαλλαγούν από τον κακό λύκο, ρίχνουν λάσπη στα…λυκάκια; Οι κ.κ. Καραμανλής, Μανώλης και Κολιοκώστας προσπαθούν να πείσουν ότι ο Γιάννης Παπακωνσταντίνου (που όταν έχασε τη θέση του από το ΠΑΣΟΚ –το ΜΟΝΟ που κατάφερε να πετύχει η ΝΔ- έμεινε άνεργος από τη ΜΟΝΑΔΙΚΗ του πηγή σταθερού εισοδήματος) έκανε «κακές» συναλλαγές για το ΤΕΟ! Τον κατηγόρησαν για ένα ομόλογο που «έχασε» €1.400.000 (και γράφω το έχασε σε εισαγωγικά αφού επρόκειτο για κόστος ευκαιρίας κι ΟΧΙ για πραγματικό κόστος, που προήλθε από μη ευνοϊκή μεταβολή των επιτοκίων για την οποία, φυσικά, δεν ευθύνεται αυτός και η οποία ΔΕ γινόταν να προβλεφθεί με σιγουριά) και μια προμήθεια €150.000
ΠΟΙΟΙ ΤΟΝ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΑΝ; Η…«κασίδα» μιας κυβέρνησης που έκανε €180.000.000 χασούρα και έφαγε €7.500.000 προμήθειες!!! Ένα από τα μέλη της που και να έβγαλε σχολείο… ΔΕΕΕΝ κατάλαβε («πέρασε, αλλά δεν ακούμπησε» που λέμε…). Και ένας εκπρόσωπος (απρόσωπος) μιας δικαιοσύνης που τώρα, πλέον, ούτε στο…πάνω μάτι φορά κανένα κομμάτι ύφασμα, ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΚΑΤΩ!!! Οι «οικονομολόγοι» που πήραν τα πτυχία τους με τρόπο παρεμφερή με αυτόν που η σύζυγος του πρωθυπουργού έγινε…γιατρίνα, παραδόξως ΔΕΝ ΕΙΠΑΝ ΤΙΠΟΤΕ!!! Προς τιμήν του οικονομικού επιτελείου, να πω ότι ανάμεσα στα 3 μικρά γουρουνάκια που εκτοξεύουν κατηγορίες για τον Παπακωνσταντίνου, ΚΑΝΕΙΣ δεν είναι του οικονομικού επιτελείου. Μέχρι εκεί (ούφ – ευτυχώς!) ΦΤΑΝΕΙ η γνώση τους και ξέρουν ότι δεν υπάρχει τίποτε να πει κανείς (εκτός από αυτούς που δεν ξέρουν πότε να το… «παρθενορράψουν»). Φοβούνται δε ότι –όταν αποκαλυφθούν οι βλακείες των ανωτέρω τριών ροζ παχύδερμων– πάλι το οικονομικό επιτελείο θα βρεθεί στο στόχο της… σάτιρας εφόσον έχει συνδράμει στην παραβλακολογία (άσε που προσυπέγραψαν και τις ενέργειες Παπακωνσταντίνου, αλλά αυτό θα το δούμε παρακάτω…). Και δεν τολμούν να πουν και τίποτε, γιατί πως θα εξηγήσουν τόσες υπογραφές – τις δικές τους και των ορκωτών;;; (Αλλά κι αυτό θα το δούμε παρακάτω…).
Να σας πω εγώ, λοιπόν, πως το «βλέπω», και μετά να μου πείτε αν υπάρχει τίποτε μεμπτό (άντε να δω και τι μάθατε ως τώρα –σε αντίθεση με τον Καραμανλή– σχετικά με το τι διάολο είναι ένα ομόλογο και τι κάνει…). Και να μου πείτε κι εσείς ΤΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΒΓΑΖΕΤΕ. Έχουμε, λοιπόν, και λέμε:

1.Για να κάνει ένα ομόλογο χασούρα €1.400.000 (σε μια συγκεκριμένη περίοδο που τα επιτόκια κινούνται δυσμενώς) πόσο μεγάλο πρέπει να είναι; €100.000.000 Τέλος πάντων…Έστω ότι…ΟΛΟ ΤΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΗΤΑΝ €10.000.000! Έτσι, για να γινόμαστε και ΑΚΡΑΙΟΙ, επειδή έτσι μας αρέσει: Πόσο βγαίνει η προμήθεια των €150.000 σ’ ένα τέτοιο ομόλογο; 1.5%!!! Άσε που δεν ήταν όλο προμήθεια – καθώς υπάρχουν και άλλα έξοδα…ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΝΟΜΟ! Και δεν έχει καμία ποσοστιαία σχέση με τις προμήθειες που ελήφθησαν από τις βόλτες του ομολόγου Δούκα!
2.Το ομόλογο Παπακωνσταντίνου (και ΟΛΑ τα άλλα ομόλογα του ΠΑΣΟΚ) ήταν ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ! Που σημαίνει ότι το κουπόνι είναι εξασφαλισμένο! Και δεν υπάρχει χασούρα, παρά αυτή του κόστους ευκαιρίας. Τι εννοώ;
Όταν έχεις ένα ομόλογο που για 10 χρόνια θα σου δίνει 5%, ΓΙΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΣΟΥ ΔΙΝΕΙ 5%! Τελεία και παύλα! Αν, τώρα, στον 1ο, 2ο, 3ο (κ.ο.κ.) χρόνο τα επιτόκια ανεβούν, τότε θα συμβούν 2 τινά: η τιμή αγοράς των ομολόγων πέφτει, αφού η παρούσα αξία του θα υπολογίζεται με μεγαλύτερη έκπτωση (θυμάται κανείς τι είναι το present value interest factor από τα οικονομικά του?) και τα ΝΕΟΕΚΔΟΘΕΝΤΑ ομόλογα, ή τα ομόλογα ΜΕΤΑΒΛΗΤΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ έχουν μεγαλύτερο κουπόνι! Αν όμως έχεις ένα ομόλογο σταθερής απόδοσης, τότε εσύ παίρνεις 5%, αντί να παίρνεις, π.χ. 5,25%! Αυτό σημαίνει ΟΧΙ ΟΤΙ ΧΑΝΕΙΣ ΛΕΦΤΑ, ΑΛΛΑ ΟΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙΣ 5.25% αν το κουπόνι σου πήγαινε με το επιτόκιο ή αν εξέδιδες ΝΕΟ ομόλογο ΤΩΡΑ! Όσον αφορά χάσιμο χρημάτων από μεταπώληση του ομολόγου, αυτό συμβαίνει ΜΟΝΟΝ αν μεταπωλήσεις το ομόλογο και ΟΧΙ αν το κρατήσεις έως τη λήξη του!
Υπάρχουν κι άλλες τεχνικές λεπτομέρειες (διάρκεια, κυρτότης, κλπ) αλλά ΔΕ θα σας μπλέξω. Για 2 λόγους: Δεν θα τις καταλάβετε και ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΗΜΑΣΙΑ εν προκειμένω (σε ομόλογο σταθερής απόδειξης που δεν υπήρχε σκοπός μεταπώλησης). ΣΙΓΟΥΡΑ, όμως, καταλάβατε ότι τα ομόλογα του ΤΕΟ ΔΕΝ έχασαν λεφτά, όπως προσπαθούν να πείσουν μερικοί ΤΩΡΑ (και εξηγώ στο νο.3 τι σημαίνει ΤΩΡΑ), ούτε η προμήθεια είχε κάτι το μεμπτό.
3.Γιατί είπα ΤΩΡΑ; Γιατί, όταν ο κ. Παπακωνσταντίνου παρέδωσε το ταμείο στη νέα του διοίκηση, ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΕΛΕΓΧΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ κ. ΔΟΥΚΑ ΚΑΙ ΜΙΣΗ ΝΤΟΥΖΙΝΑ ΟΡΚΩΤΟΥΣ ΕΛΕΓΚΤΕΣ! ΔΕ βρέθηκε τίποτε μεμπτό, και ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΦΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΩΤΕΡΩ!
Πως, λοιπόν ξαφνικά υπάρχει χασούρα €1.400.000; Όπως ακριβώς σας εξήγησα! Και που πήγαν τα €150.000; Εκεί ακριβώς που σας είπα. Κι όποιος κατάλαβε, ΚΑΤΑΛΑΒΕ! Οι υπόλοιποι ας ζητήσουν από τον κ. Μανώλη να τους κάνει μάθημα χρηματοοικονομίας. Εγώ σηκώνω τα χέρια, γιατί –όπως είπα ξανά– το όριο των δόσεων άγνοιας που μπορώ να αντέξω είναι πολύ μικρό! Πείτε με «αυστηρό», αν θέλετε…
4.Και οι λεπτομέρειες της υπόθεσης: Μόλις πληροφορήθηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου της καταγγελίες του κ. Μανώλη (αρχικά, αν δεν κάνω λάθος) πήγε ο ίδιος στον Εισαγγελέα και ζήτησε έρευνα. Ήξερε ο άνθρωπος ότι τα πάντα είχαν ελεγχθεί από τη νέα διοίκηση, το οικονομικό επιτελείο και εταιρία ορκωτών και ήταν όλα καθαρά, ξάστερα και απλά. Ασχέτως αν ξαφνικά οι Νουδούλες –που εμπορεύονται ΣΥΝΘΕΤΑ προϊόντα– φαίνονται να έχουν…ξεχάσει τη δομή και το πρόγραμμα αποπληρωμής των…απλών προϊόντων!
Ο Εισαγγελέας στον οποίο τελικά πήγε η υπόθεση, ο οποίος από ότι φάνηκε αυτές τις μέρες πήρε τα πτυχίο του σε σχολή για...Νατάσσες, ήταν ο κ. Κολιοκώστας. Αν ΔΕΝ ξέρετε γιατί, ΔΕΝ προθυμοποιούμαι να σας το πω. Όπως είπε κι ο Forrest Gump, STUPID IS AND STUPID DOES!!!
5.Tέλος, επί Παπακωνσταντίνου οι συναλλαγές που έγιναν είχαν, συνολικά και επιμερώς, ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑ! Ο Δούκας το είπε, η διοίκηση που διορίστηκε το 2004 το είπε και οι Ορκωτοί το είπαν, ΠΡΟΦΟΡΙΚΩΣ ΚΑΙ ΓΡΑΠΤΩΣ!
Κι επειδή εγώ είμαι καπιταλιστής και ΔΕΝ αποδέχομαι τους μισθούς με τους οποίους η Ελλάδα «αμοίβει» τις διάφορες δεξιότητες, θα πω το εξής: ΑΝ ΕΙΧΕ ΦΑΕΙ Ο ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΤΝΙΝΟΥ, ΕΓΩ ΘΑ ΤΟΝ ΓΟΥΣΤΑΡΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ! Γιατί έβγαλε λεφτά για το ταμείο! Ομοίως, αν ο Αλογοσκούφης είχε βγάλει λεφτά για τα ταμεία (π.χ. αν είχε πάρει ομόλογο για 86% και το μεταπωλούσε για 90%) ΑΣ «ΕΤΡΩΓΕ» ΚΙ ΑΥΤΟΣ! Σε μια χώρα που οι μισθοί είναι όπως είναι, μπορεί να μην το κάνω, ΑΛΛΑ ΔΕ ΘΑ ΚΑΚΙΣΩ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΝΕΙ εφόσον η προσφορά του είναι μεγάλη!

Εδώ αξίζει να πούμε και κάτι άλλο: όπως θα διαβάσατε (διαβάσατε;;;) στο κομμάτι για τα «Δομημένα Ομόλογα» που έγραψα, θα καταλάβατε ότι είναι ΑΠΕΙΡΩΣ ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΟ να χάσεις λεφτά (έστω και σε κόστος ευκαιρίας) από τα σύνθετα προϊόντα (που «λάνσαρε» το σημερινό οικονομικό επιτελείο) από τα απλά (που χρησιμοποίησε ο Παπακωνσταντίνου). Πως, λοιπόν, ο Παπακωνσταντίνου 3 χρόνια δεν έπεσε έξω με απλά ομόλογα, ενώ οι σημερινοί…τραγουδιάρηδες ψάρεψαν…σκατά σε κλειστή τουαλέτα;
Και το άλλο: λόγω της πολυπλοκότητας των σύνθετων ομολόγων και της αμερικάνικης εμπειρίας (αφού εκεί φτιαχτήκανε πρώτα και χρησιμοποιήθηκαν περισσότερα χρόνια) υπάρχει οι σύσταση από τις αμερικάνικες αρχές στις ΗΠΑ –τις οποίες ΑΚΟΥΣΕ ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΗΞΕΡΕ ΑΓΓΛΙΚΑ– να μη χρησιμοποιούνται αυτά από δημόσιες επιχειρήσεις και συνταξιοδοτικά προγράμματα. Γιατί ο υπολογισμός του προγράμματος αποπληρωμής τους είναι δύσκολος και η απόδοσή τους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, με αποτέλεσμα το pension fund ή το savings and loans να μη μπορούν να…συντάξουν προϋπολογισμό! Γιατί λοιπόν τα χρησιμοποίησαν οι Αλογοσκούφης, Δούκας και Κουρής; ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ;;; Πείτε το, βρε παιδιά, να σας εξυπηρετήσουμε εμείς…
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Σκεφτείτε τις διαφορές μεταξύ των δύο συναλλαγών και πέστε μου ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ:
Σε κουτορνίθια και αδαείς νομίζει η ΝΔ ότι απευθύνεται; Και, αν ναι, αυτοί στους οποίους απευθύνεται είναι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΟΥΤΟΡΝΙΘΙΑ ΚΑΙ ΑΔΑΕΙΣ; Για να ξέρουμε δηλαδή…Αν και, στις 16 Σεπτέμβρη, το ποιοι είναι κουτορνίθια και αδαείς, καθώς και ποιοι ΔΕΝ είναι, θα γίνει, πλέον, ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΔΙΑΚΡΙΤΟ!

Uli Chris

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.