23.8.07

Στρέβλωση αλήθειας

Ανενόχλητες δηλαδή αναπάντητες παίζουν οι «ήπιες» διαφημίσεις κυβερνητικού «έργου» και τήρησης των δεσμεύσεων του 2004. Από μία άποψη καλώς, άσφαιρες είναι στην παρούσα συγκυρία. Ωστόσο η στρέβλωση της αλήθειας που επιχειρεί η επίσημη κυβερνητική κομματική προπαγάνδα μου δίνει βήμα να πως τρία πράγματα:
1. Σήμερα ο Γιάννης Ραγκούσης ανέδειξε αυτό που μάνιασε η…πένα μου να γράφω στην Piazza del Popolo. Θυμάστε που προέτρεπα τους ΠΑΣΟΚους της Ροδόπης να κάνουν ρόμπα το Στυλιανίδη γιατί στο απολογιστικό του πολυτελές φυλλάδιο - λεύκωμα φωτογραφιών, των 115 σελίδων, έλεγε ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν θεαματικά; Θυμάστε που τους καθοδηγούσα να τον ξεμπροστιάσουν λέγοντας του ότι το σημαντικό για πρωτοετείς ακόμη οικονομικών είναι το συνολικό ισοζύγιο (εισαγωγών - εξαγωγών) και όχι μόνο το ένα σκέλος της εξίσωσης; Και ότι αυτό αυξήθηκε δραματικά επί ΝΔ, μαρτυρώντας επιδείνωση της θέσης της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας; Εάν διαβάσετε τις σημερινές δηλώσεις του Ραγκούση είπε ΑΚΡΙΒΩΣ αυτό με την ευκαιρία των διαφημίσεων της ΝΔ που μονομερώς θριαμβολογούν για αύξηση των εξαγωγών. ΠΑΣΟΚοι της Ροδόπης είστε καθυστερημένοι κανά δίμηνο, τη χάσατε την ευκαιρία.
2. Η ΝΔ επαίρεται για τη μείωση της ανεργίας από 11 στο 8%. 7,7% για την ακρίβεια, αυτό όμως θυμίζει το ξεπερασμένο (;) κόλπο των εμπόρων «ΜΟΝΟ 9999 ΕΥΡΩ το αυτοκινητάκι» και όχι 10.000. Όντως το ΠΑΣΟΚ και ο Ραγκούσης έδειξαν με στοιχεία τις λογιστικές αλχημείες για να προκύψει τέτοιο επικοινωνιακό νούμερο ώστε να διευκολυνθούν οι εντυπώσεις που επιθυμούν να δημιουργήσουν οι Νεοδημοκράτες. Ωστόσο δεν αναφέρθηκαν και σε κάποια απλά και κατανοητά πράγματα, όπως σε τι διεθνές περιβάλλον εμφανίζεται αυτή η «μείωση», μήπως σε όλη την Ευρώπη εμφανίζεται αυτή η συγκυρία, ας πούμε στη Γαλλία και τη Γερμανία δεν έχουμε ευδιάκριτες τάσεις μείωσης; Ή το άλλο, δεν μας είπαν πώς πέτυχαν τη μείωση, με ποια μέτρα, πού αποδίδεται δηλαδή, τι ήταν αυτό που προκάλεσε την ευκταία για όλους μείωση. Μήπως δεν κούνησαν ούτε το δακτυλάκι τους για πραγματικές και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας αλλά απλά διορίζουν στο δημόσιο (κάθε οικογένεια έχει σίγουρα δύο τρία παραδείγματα τέτοιων προσλήψεων τύπου stage ή άλλης μορφής); Το σημερινό ΠΟΝΤΙΚΙ μιλά ήδη για καταχρηστική παράταση συμβάσεων stage (οι οποίες γίνονται χωρίς καμιά διαδικασία επιλογής πλην του μέσου) σε πάνω από 24 μήνες ώστε να μονιμοποιούνται ντεφάκτο οι ημέτεροι. Αλλά και να μην μονιμοποιούνται με κόλπο, παίρνουν με μέσο τα απαραίτητα μόρια για να πρωτεύσουν σε κανονικές προκηρύξεις και να υποσκελίσουν όσους δεν έγλειψαν ή δεν ήταν διαθέσιμοι την κατάλληλη στιγμή. Έστω και με stage μειώνεται η ανεργία πάντως. Πού ακριβώς συνεισφέρει η ΝΔ σε αυτό, δεν μας το λέει κανείς. Συγκυριακά διαχειρίζεται τα προγράμματα (έργο ΠΑΣΟΚ η εισαγωγή τους, μην ξεχνιόμαστε) και χωρίς να κουνήσει το δακτυλάκι της ισχυρίζεται ότι τηρεί τη δέσμευσή της; Επίσης ο εξωφρενικός δανεισμός της χώρας δεν μαρτυρά με ποιο τρόπο απασχολεί το δημόσιο τόσες χιλιάδες νέους; Δανείζομαι αβέρτα κουβέρτα για να διορίζω ημετέρους σε προσωρινές ανύπαρκτες θέσεις για να κάθονται οι μόνιμοι που ήδη πληρώνονται αδρά και το ονομάζω αυτό πολιτική μείωσης της ανεργίας;
3. Το σημείο βόμβα του πορίσματος Ζορμπά δεν είναι κατά τη γνώμη μου η μίζα και το κομματικό ταμείο υποδοχής. Αυτό το μυριστήκαμε και χωρίς το Ζορμπά όλοι οι σκεπτόμενοι. Συστηματικός ήταν ο σχεδιασμός και επωφελής μέσω ειδικών κομματικών ανθρώπων τύπου Σημαιοφορίδη. Ούτε η ζημία που υπέστησαν, και η οποία δυσχεραίνει το έργο εξυγίανσης του κύκλου εισφορών και παροχών για να διασφαλίζονται οι συντάξεις. Αλλού είναι το ψωμί. Όπως λέει ο Ζορμπάς, η ζημία των ταμείων έγινε για να δανεισθεί εμμέσως (χωρίς να φαίνεται στο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος) το δημόσιο και να διευκολυνθεί, συνεχίζουμε εμείς το συλλογισμό, η «μείωση» του ελλείμματος μετά την απογραφή. Τέτοια μείωση δεν υπήρξε παρά μόνο:
α. στα χαρτιά με λογιστικά τερτίπια (όποιος θέλει το συζητάμε...)
β.στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων καθηλώθηκε και έγινε αμορτισέρ απορρόφησης αποκλίσεων
γ.στα εξοπλιστικά προγράμματα που «πάγωσαν» με κάθε φθηνή δικαιολογία (ούτε πυρομαχικά για τα νέα Leopard2 δεν αγόρασαν οι αθεόφοβοι)
Και τα ταμεία ζημίωσαν ενσυνείδητα την περιουσία τους για να «διευκολύνουν» καθ' υπόδειξη του Τσάρου τον φθηνό δανεισμό του δημοσίου με τρόπο που να επιτρέπει χειρισμούς εμφάνισης μείωσης ελλείμματος.
Για να καταλάβετε πάπαλα η πολυθρύλητη «χρηστή διαχείριση» που διαφημίζει ο Αλογοσκούφης ότι πέτυχε.
Για το θέμα της ανεργίας πάντως πρέπει να γίνει μια ειδική κουβέντα. Έτσι, για να σας προβληματίσω λίγο, «μείωση της ανεργίας» είναι και η πρόσληψη σεκιουριτάδων (πολλών χιλιάδων!!!) σε δημόσια κτίρια. Αν αυτό (οι ανάγκες διορισμών δηλαδή να εφευρίσκονται αντί να προκύπτουν από την εξέλιξη της οικονομίας) ανταποκρίνεται σε κάποια πραγματική ανάγκη ή αποτελεί καλλιέργεια παρασιτικών νοοτροπιών και στάσεων άρα σπατάλη ας το κρίνει η κοινωνία (και όχι οι ωφελούμενοι σεκιουριτάδες βέβαια, αυτοί το ψωμάκι τους βγάζουν, ΝΔ θα ψηφίσουν) πάντως σίγουρα δεν πρέπει να διαφημίζεται. Ακόμα, «μείωση της ανεργίας» είναι και η θετική διαφορά των νέων επιστημόνων π.χ. φαρμακοποιών και μηχανικών που εκκινούν επιτήδευμα και οι οποίοι είναι σημαντικά περισσότεροι όσων συνταξιοδοτούνται. Κανείς βέβαια δεν απολύεται, ελεύθερο επάγγελμα είναι. Αν νομίζετε ότι αυτή η κατηγορία νέων «θέσεων εργασίας» είναι μικρή γελιέστε. Σίγουρα πάντως η κυβέρνηση δεν μπορεί να διεκδικεί δάφνες επειδή τα Πανεπιστήμια παράγουν περισσότερους επαγγελματίες που εμφανίζονται εργαζόμενοι στις στατιστικές, από όσους βγαίνουν στη σύνταξη και είναι θεαματικά λιγότεροι, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια ευθύνης της.

logikos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.