5.4.07

Η νεολαία έχει θέση, άποψη και θέλει να εισακούεται στα κέντρα λήψης αποφάσεων

Σήμερα αναδημοσιεύουμε από την εφημερίδα "Παρατηρητής της Θράκης" την συνέντευξη της Βάσως Καρδίμη αιρετό μέλος πλέον της Εθνικής Αντιπροσωπείας Νεολαίας ΠαΣοΚ.

Κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος, που παρέχει τη δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, τάχθηκε κατά πλειοψηφία το Συνέδριο Επανίδρυσης της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Κατά τη διάρκειά του εκλέχθηκαν 120 μέλη της Εθνικής Αντιπροσωπείας μεταξύ των οποίων και το μέλος της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Ροδόπης κ. Βασιλική Καρδίμη. Με τη Βασιλική Καρδίμη συζητά σήμερα ο ΠτΘ για το μήνυμα του συνεδρίου, για την ένταση που δημιουργήθηκε, για την αναθεώρηση του άρθρου 16, τις ομαδοποιήσεις, αλλά και για το σημαντικό της διοργάνωσης που όπως η ίδια τονίζει αφορούσε στο γεγονός «ότι τα παιδιά που συμμετείχαν είχαν θέσεις, είχαν οράματα, είχαν άποψη, εξέφρασαν τα οράματά τους μ’ έναν τρόπο δημιουργικό, με έναν τρόπο πολύ όμορφο που δείχνει ότι η νεολαία στη χώρα μας δεν είναι ανενεργή αλλά με άποψη και θέση και θέλει η άποψη και η θέση της να εισακούγεται στα κέντρα λήψης αποφάσεων».
ΠτΘ: Κατ’ αρχήν θα ήθελα ένα γενικό σχόλιο για το συνέδριο…
Β.Κ.: Ήταν ένα συνέδριο κατά τη διάρκεια του οποίου εκφράσθηκαν πολιτικές θέσεις και απόψεις, ένα συνέδριο που πήρε ξεκάθαρη θέση κατά της βίας ενόψει και των πρόσφατων γεγονότων με το θάνατο ενός οπαδού του Παναθηναϊκού, ένα συνέδριο που πήρε θέση κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16, κατά των μη κρατικών και κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Ήταν ένα συνέδριο που εξέφρασε πολυφωνία, είχε στοιχείο πολυσυλλεκτικότητας, ωστόσο παρόλα αυτά στο τέλος οι βασικές θέσεις οι οποίες εκφράσθηκαν μέσα από τη διακήρυξη είχαν σύμφωνους την πλειοψηφία των συνέδρων και αυτό είναι και το μεγαλείο της δημοκρατίας.
ΠτΘ: Ποιο ήταν το μήνυμα του συνεδρίου;

Β.Κ.:
Η νεολαία δίνει σαφές μήνυμα προς την ηγεσία του κόμματος κατά της αναθεώρησης του άρθρου 16. Η ΠΑΣΠ μετά από πάγιο αίτημά της αυτονομείται από τη νεολαία ΠΑΣΟΚ. Το συνέδριο της νεολαίας ΠΑΣΟΚ παίρνει σαφείς θέσεις για κύρια ζητήματα που αφορούν στην κοινωνία, όπως είναι η αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ, η πλήρης αυτοτέλεια των πανεπιστημίων, η μη ίδρυση σε καμία μορφή μη κρατικών ιδιωτικών πανεπιστημίων και η μη αναθεώρηση του άρθρου 16 ούτε τώρα ούτε σε βάθος χρόνου.
ΠτΘ: Το άρθρο 16 δίχασε τους συνέδρους…
Β.Κ.: Είναι αλήθεια ότι δίχασε τους συνέδρους, όμως το θέμα τέθηκε υπό ψηφοφορία και η πλειοψηφία των συνέδρων τέθηκε υπέρ της μη αναθεώρησης. Μη ξεχνάμε ότι και από τους υποψηφίους γραμματείς οι 3 από τους 4 είχαν υπογράψει κείμενα που αφορούσαν στη μη αναθεώρηση του άρθρου 16.
ΠτΘ: Ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας;

Β.Κ.:
Το συμβούλιο θα έχει ένα καθοδηγητικό, συντονιστικό ρόλο σε σχέση με την όλη δράση της νεολαίας. Θα έχει ως στόχο τη διοργάνωση επιμέρους συνδιασκέψεων της νεολαίας κατά τόπους σε όλη την Ελλάδα, θα λειτουργεί με γνώμονα πάντα το καλό της νεολαίας. Τα μέλη του είναι νέοι και παιδιά όλων των επαγγελμάτων, από επιστήμονες, αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες. Υπάρχει μία πολυφωνία στο όργανο και αυτή πιστεύω ότι θα το βοηθήσει, έτσι ώστε να φέρει τη νεολαία ένα βήμα ακόμη μπροστά στο προσκήνιο.

ΠτΘ: Ποια είναι η άποψή σας για τα συνθήματα που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου;

Β.Κ.:
Οι νέοι είναι άνθρωποι που σκέφτονται, εκφράζονται και εκφράζονται δυνατά. Το θέμα και το ζητούμενο σε αυτή τη φάση είναι όταν εκφράζονται να έχουν την πολιτική ευθύνη των λεγομένων τους. Μέσα στο συνέδριο κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί ότι δεν υπήρχαν ομαδοποιήσεις. Το ζητούμενο είναι μέσα από αυτές ο καθένας να διατηρεί την αυτόνομη πολιτική του προσωπικότητα. Υπήρξαν συνθήματα που προσωπικά με βρήκαν σύμφωνη, υπήρξαν όμως και συνθήματα που προσωπικά με έκαναν να θλιβώ ως άνθρωπος και ως εκπρόσωπος μιας πολιτικής νεολαίας. Αυτό που πρέπει και έχουμε σκοπό να κάνουμε είναι μέσα από τις πολιτικές νεολαίες να μην ομαδοποιείται ο κόσμος και να μην ποδηγετείται, αλλά να διατηρεί την πολιτική του προσωπικότητα και να διατηρεί και την ευθύνη των λεγομένων του. Υπήρξαν κάποια συνθήματα τα οποία δεν ήταν ιδιαίτερα τιμητικά και αυτά παρουσιάστηκαν μέσα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και πιστεύω ότι δεν θα τιμούσαν καμία νεολαία. Παρόλα αυτά οι νέοι λειτουργούν κάπως αυθόρμητα και παρορμητικά πολλές φορές και θα πρέπει να τους συγχωρούμε, διότι το νεαρόν της ηλικίας τους δεν τους επιτρέπει να σκεφθούν σε βάθος μερικά πράγματα.
ΠτΘ: Είναι όμως και έκφραση δημοκρατίας…

Β.Κ.:
Και αυτό είναι και το μεγαλείο της δημοκρατίας και αυτό το μεγαλείο όταν το ζεις και μέσα από συνέδρια και μέσα από γεγονότα που φέρνουν κοντά τους ανθρώπους είναι αλήθεια ότι νοιώθεις μαγεμένος είτε είσαι 18, είτε 20, είτε 30 είτε 40 χρονών. Το σημαντικό είναι ότι τα παιδιά που συμμετείχαν είχαν θέσεις, είχαν οράματα, είχαν άποψη εξέφρασαν τα οράματά τους μ’ έναν τρόπο δημιουργικό, με έναν τρόπο πολύ όμορφο που δείχνει ότι η νεολαία στη χώρα μας δεν είναι ανενεργή αλλά με άποψη και θέση και θέλει η άποψη και η θέση της να εισακούγεται στα κέντρα λήψης αποφάσεων.
ΠτΘ: Υπήρξαν συνεδρίες κατά τη διάρκεια του συνεδρίου;
Β.Κ.:
Ναι, υπήρχαν συνεδρίες σχετικά με το διαδίκτυο, τις γυναίκες, τους νέους αγρότες. Αυτές οι συνεδρίες ήταν working groups που αφορούσαν διάφορα συγκεκριμένα θέματα και λειτουργούσαν παράλληλα με την κεντρική διαδικασία που συνέβαινε στην κεντρική αίθουσα του ΣΕΘ.
ΠτΘ: Το επόμενο βήμα ποιο είναι;

Β.Κ.:
Το επόμενο βήμα είναι μία πρώτη συνεδρίαση του κεντρικού οργάνου της νεολαίας με στόχο την εκλογή του γραμματέα. Επόμενος στόχος θα πρέπει να είναι τα οργανωτικά θέματα που πρέπει να συζητήσουμε και την κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ μας και βέβαια την εκλογή της Εκτελεστικής Γραμματείας, γιατί αυτό το όργανο εκτός από Γραμματεία θα έχει και Εκτελεστική Γραμματεία που θα είναι το αμέσως επόμενο όργανο που θα έχει ως στόχο τη βαθύτερη οργάνωση κάποιων θεμάτων. Δηλαδή τα όργανα είναι Γραμματέας, Εκτελεστική Γραμματεία και Εθνικό Συμβούλιο.
ΠτΘ: Ποια είναι η άποψή σας για την αυτονόμηση της ΠΑΣΠ;

Β.Κ.:
Αυτό ήταν ένα ζήτημα που έχει τεθεί από την ΠΑΣΠ εδώ και πέντε χρόνια περίπου. Η ΠΑΣΠ είναι μία οργάνωση που έχει ως σημείο αναφοράς το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο είναι μία οργάνωση η οποία ποτέ δεν δίστασε και να διαφωνήσει και να τεθεί απέναντι σε επιλογές που είχε η κεντρική ηγεσία του κόμματος. Θεωρώ ότι επειδή το πανεπιστήμιο είναι ένας ιδιαίτερος χώρος έπρεπε να δοθεί η δυνατότητα στην ΠΑΣΠ να λειτουργήσει περισσότερο αυτόνομα. Ήταν ένα πάγιο αίτημα των εκπροσώπων της, αυτό το αίτημα έγινε σήμερα πραγματικότητα, ωστόσο η ιδεολογική αναφορά της ΠΑΣΠ βρίσκεται στον ιδεολογικό χώρο του ΠΑΣΟΚ και το γεγονός ότι το αίτημα αυτό έγινε αποδεκτό έχει να κάνει και νομίζω ότι συνεπάγεται τη δημοκρατικότητα που διαπνέει το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα και ειδικότερα τη νεολαία ΠΑΣΟΚ.
ΠτΘ: κ. Καρδίμη σας ευχαριστούμε πολύ.
Β.Κ.: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.