25.2.07

Επιστολών συνέχεια...

Σήμερα σας καταθέτουμε αυτούσιες ακόμα δύο επιστολές του υποψηφίου Δημάρχου Κομοτηνής Δάμωνα Δαμιανού. Η μία είναι δελτίο τύπου προς τα τοπικά ΜΜΕ, αφήνοντας ο ίδιος να εννοηθεί ποιος τον βοήθησε να εκλεγεί στην Περιφερειακή Επιτροπή Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΠαΣοΚ.
Η δεύτερη και πιο προσωπική είναι προς τον Δήμαρχο Κομοτηνής Τάσο Βαβατσικλή. Η επιστολή - ρουφιανόχαρτο χρονολογείται στις 25 Μαϊου 2005, ακριβώς μετά το 7ο Συνέδριο του ΠαΣοΚ. Η ποιότητα της επιστολής είναι στην κρίση του λαού της Κομοτηνής.

"Δήλωση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής κ. Δάμωνα Δαμιανού στα τοπικά ΜΜΕ
Η εκλογή μου ως μέλους της περιφερειακής επιτροπής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΠΑΣΟΚ, στο κορυφαίο δηλαδή πολιτικό όργανο του Κινήματός μας σε επίπεδο περιφέρειας, μου δίνει τη δυνατότητα να προσφέρω τις δυνάμεις μου στην πολιτική και οργανωτική του ανασυγκρότηση.
Η πολιτική συγκυρία που χαρακτηρίζεται από τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής τα οποία την έχουν οδηγήσει σε μετωπική αντιπαράθεση με την κοινωνία, αναδεικνύει εντονότερα το εύρος της ευθύνης που επωμίζεται το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να συνθέσει μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση διαμορφώνοντας μια νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία.
Η αταλάντευτη πίστη του προέδρου μας, Γ. Α. Παπανδρέου, στην ανασυγκρότηση των οργανωτικών δομών του Κινήματος με την προσθήκη προσώπων που μπορούν να σηματοδοτήσουν την ανανέωση και να επωμιστούν το βάρος της ευθύνης για την διατύπωση της νέας πολιτικής πρότασης του ΠΑΣΟΚ αλλά και της αντιπαράθεσης με την κυβερνητική πολιτική, δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε να επανακτήσουμε τους δεσμούς μας με ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις που μάς αντιμετώπισαν με δυσπιστία και διάθεση αποδοκιμασίας στην εκλογική αναμέτρηση του Μαρτίου του 2004.
Διακηρυγμένος στόχος μας να αλλάξουμε το ΠΑΣΟΚ για να αλλάξουμε την Ελλάδα. Για ένα ΠΑΣΟΚ απαλλαγμένο από μηχανισμούς και λογικές αποκλεισμών που στοίχησαν στη μέχρι τώρα πορεία του, για έναν υγιή και δημοκρατικό πολιτικό οργανισμό με Αριστερό και προοδευτικό πολιτικό στίγμα.
Θέλω να ευχαριστήσω το Δήμαρχο Κομοτηνής, Τάσο Βαβατσικλή για τη βοήθεια που μού παρείχε, το Νομάρχη Ροδόπης, τους Καποδιστριακούς δημάρχους αλλά και όλους τους συντρόφους και φίλους από τη Ροδόπη και τους υπολοίπους νομούς της περιφέρειας που βοήθησαν στην εκλογή μου.
Κυρίως όμως απευθύνομαι στην κοινωνία, στους ενεργούς πολίτες του τόπου μας για να τους διαβεβαιώσω ότι οι αγώνες δεν τελειώνουν με την εκλογή οργάνων, αλλά δικαιώνονται μέσα από την έμπρακτη και καθημερινή επίδειξη πολιτικού ήθους, συνέπειας και αγωνιστικής διάθεσης.

Δάμων Δαμιανός
Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής"

"Αγαπητέ μου Δήμαρχε,
Επειδή λόγω των πολλαπλών σου υποχρεώσεων δεν κατορθώσαμε μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ να βρεθούμε κατ΄ ιδίαν και να συζητήσουμε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν το Δήμο μας, τις προοπτικές μας αλλά και το τοπίο στο χώρο του κόμματός μας, παίρνω την πρωτοβουλία ώστε για μια ακόμη φορά να σου καταθέσω γραπτά τις απόψεις μου για όλα τα παραπάνω και για εκείνα που εμπεριέχουν το στοιχείο του έντονου προσωπικού μου προβληματισμού.

Στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, δημιουργήθηκε η εντύπωση στη Σοφία ότι εγώ κατ΄ έναν τρόπο την υπονόμευσα και έδρασα παρασκηνιακά ώστε να μην εκλεγεί στο Εθνικό Συμβούλιο. Ουδέν αναληθέστερον αυτού. Με το μόνο πρόσωπο που ασχολήθηκα στο συνέδριο ήταν η Σοφία. Σε βαθμό μάλιστα που ανέβαλα κάθε σκέψη για δική μου υποψηφιότητα στο Εθνικό Συμβούλιο, προκειμένου να υποστηριχθεί από την Πωλίνα η δική της υποψηφιότητα. Και γνωρίζεις πολύ καλά ότι θα μπορούσα κάλλιστα να διεκδικήσω αυτή τη θέση, με βάση τη δουλειά που έκανα για έναν ολόκληρο χρόνο μετά την ήττα του Μαρτίου του 2004 αλλά και με βάση τη βούληση του κόμματος κεντρικά. Αν΄ αυτού εισέπραξα λάσπη και συκοφαντίες. Εφεξής θα απαντώ σε κάθε τι που αφορά την υπόληψή μου και δεν είμαι διατεθειμένος ν΄ αφήνω τίποτα να πέφτει κάτω.

Για την υποψηφιότητα του Παύλου για τη θέση του γραμματέα δεν έχω καμία αντίρρηση ως προς το πρόσωπό του. Εκτιμώ τη δουλειά του στο Δήμο και τις ικανότητες που έχει επιδείξει. Αντιλαμβάνομαι και τους λόγους που μπορεί να σε ώθησαν στην υπόδειξη του. Έχω όμως επιφυλάξεις για την πολιτική και κομματική του υπόσταση. Αγνοώ παντελώς τον κομματικό του λόγο καθώς αυτός εξ όσων γνωρίζω δεν έχει διατυπωθεί ποτέ δημοσίως. Συνεπώς εκφράζω σκεπτικισμό για το κατά πόσο σηματοδοτεί εντός της κοινωνίας το νέο πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ που θέλει να διαμορφώσει ο Πρόεδρός μας. Διαφωνώ επίσης και με τις συνεννοήσεις παρασκηνίου ερήμην ημών των νεότερων στελεχών καθώς δεν αντιλαμβάνομαι έτσι τη συλλογική λειτουργία του νέου ΠΑΣΟΚ. Σε κάθε περίπτωση θα υποστηρίξω την επιλογή σου, όχι εξαιτίας αδυναμίας, αλλά επειδή πιστεύω ότι ο Παύλος δικαιούται να δοκιμαστεί ως νέος που είναι, ενώ θα ενδυναμώσει και την προσπάθεια για τις δημοτικές εκλογές. Θα παρεμβαίνω όμως στα κομματικά δρώμενα όποτε κρίνω ότι έχω κάτι δημοσίως να καταθέσω.
Παράλληλα θέλω να γνωρίζω τις διαθέσεις σου σε σχέση με πιθανή μου υποψηφιότητα για το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Όσον αφορά τα του Δήμου εκτιμώ ότι το μεγάλο μας πλεονέκτημα είναι η αδυναμία της Ν.Δ., οι εσωτερικές τους έριδες και το παρελθόν τους που τους βαραίνει. Δεν μπορούμε όμως να βασιζόμαστε μονίμως στην κατάσταση των αντιπάλων, πολλώ δε μάλλον εάν εκλεγεί μέχρι και τον Οκτώβρη του 2006 ο Ε. Στυλιανίδης γραμματέας της Κ.Ε. της Ν.Δ. Δεν χρειάζεται νομίζω να επεκταθώ στις παρενέργειες που θα έχει η εκ μέρους του ανάληψη αυτής της θέσεως.

Θέλω με παρρησία και αγάπη να σου πω ότι κατά την άποψή μου η εμπλοκή του Κ. Καραϊσκου και του Α. Λιάπη σε δραστηριότητες του Δήμου, βλάπτουν σοβαρά την εικόνα μιας παράταξης και ενός Δημάρχου που υπερασπίζονται ιδέες δημοκρατικές, ιδέες ανοχής και συνύπαρξης. Δεν μπορούν οι ακραίοι σοβινιστές να αποτελέσουν συνεργάτες του Δήμου Κομοτηνής. Πολιτικά το λέω και όχι γιατί ο Καραϊσκος υπήρξε και συνεχίζει να είναι σκαιός υβριστής μου.Θα μου πείτε, οφείλουμε να συνεργαζόμαστε με τους σοβινιστές της άλλης πλευράς; Όχι βέβαια, αλλά ούτε και να γινόμαστε θύματα εκείνων που θέλουν να δημιουργήσουν την εντύπωση στην κοινωνία ότι συμπράττουμε με στοιχεία που η μειονότητα απορρίπτει συλλήβδην.

Το κρούσμα με την εκδήλωση των Ελευθερίων που τόσα προβλήματα προκάλεσε στην παράταξή μας, το εντάσσω μέσα σε μια γενικότερη προβληματική αποχής των συμβούλων της παρατάξεως μας από τη δημιουργία αυτού του προγράμματος. Δεν θέλω με αυτό να υποκαταστήσω το ρόλο της ΔΕΠΑΚ και τις λειτουργίες της προέδρου της. Θεωρώ όμως ότι είναι απαράδεκτο να μην συγκεντρωνόμαστε ως μέλη της δημοτικής ομάδας ένα μήνα πριν από τις κορυφαίες εκδηλώσεις της πόλης, προκειμένου να μάθουμε καταρχάς το πλάνο μέσα στο οποίο υπάρχει η πρόβλεψη για να κινηθούν και σε δεύτερο επίπεδο να καταθέτουμε και εμείς τη άποψή μας, εφόσον υπάρχει γι΄ αυτά. Και το χειρότερο είναι ότι εν συνέχεια καλούμαστε να υπερασπιστούμε χάριν της ενότητας κάτι με το οποίο δεν συμφωνούμε, δεν ρωτηθήκαμε γι΄ αυτό, και να γινόμαστε από πάνω για τις θέσεις μας αντικείμενα αρνητικών σχολίων. Αυτό, επιτρέψατε μου να επισημάνω, ότι δεν έχει σχέση με συλλογική λειτουργία ούτε με συντροφική αλληλεγγύη.

Θα πω για μια ακόμη φορά ότι έχεις τεράστιες πολιτικές δυνατότητες και επιτελείς το σημαντικότερο έργο που έγινε στην πόλη μεταπολιτευτικά. Δεν εκμεταλλεύεσαι όμως επικοινωνιακά αυτά σου τα πλεονεκτήματα και γι΄ αυτό κινδυνεύουμε με ήττα στις προσεχείς εκλογές. Πρέπει να βγεις- και μαζί με σένα και όλοι οι υπόλοιποι- στην κοινωνία. Στην καθημερινή επαφή με τον κόσμο. Λύνουμε τα προβλήματά του μεν, αλλά μάς θέλει και κοντά του, οικείους του, δικούς του ανθρώπους. Και η μειονότητα το θέλει αυτό για να αντιστραφούν οι εντυπώσεις και οι χριστιανοί το θέλουν και οι οικισμοί το θέλουν. Να το κάνουμε λοιπόν όσο νωρίτερα γίνεται αυτό το πράγμα.

Με ενοχλεί η εικόνα της ΔΕΥΑΚ και προπαντός η εικόνα που εισπράττει η τοπική κοινωνία. Η εικόνα του Μέρτογλου και του Τσαούση. Σε κάθε περίπτωση θα είναι ένα βαρίδι που θα το βρούμε μπροστά μας. Κάνε κάτι άμεσα γι΄ αυτό.
Θέλω να ξέρεις ότι θα είμαι δίπλα σου σε ό,τι αποφασίσεις, αλλά θα ασκώ κριτική για όσα πιστεύω ότι δυσχεραίνουν τους στόχους μας. Σε κάθε περίπτωση επιζητώ τον διάλογο και την αλληλοενημέρωση ώστε να μην αφήνουμε χώρο στην παραπολιτική. Άλλωστε είσαι από τους ελάχιστους στην Κομοτηνή που έχουν σχέση με την ουσία της πολιτικής και όχι με την «καφενόβια» αντίληψη γι΄ αυτήν.Σε χαιρετώ με αγάπη και σεβασμό.

Δάμων Δαμιανός"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.