7.5.12

Ο μεγάλος νικητής!!! Η μπάλα … στο γήπεδο του ΣΥΡΙΖΑ


Εάν η Αριστερά συνολικά την 6η Μαΐου έσπασε, όπως αναμενόταν, το δικό της εκλογικό «ρεκόρ», ο Αλέξης Τσίπρας πιστώνεται έναν άθλο ιστορικών διαστάσεων. Το ποσοστό που εξασφαλίζει ο ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία του Τσίπρα, ένα ποσοστό γύρω στο 16,7%, όντως, «γράφει ιστορία» - κι όχι μόνο για ένα λόγο.

Για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά ένα κόμμα της Αριστεράς κατατάσσεται δεύτερο, «σπάζοντας» τη δικομματική κυριαρχία. Σε ολόκληρη την ελληνική πολιτική ιστορία αυτό συνέβη μόνο το 1958, με το 24,42% που είχε λάβει η ΕΔΑ του Ιωάννη Πασαλίδη. Τότε όμως η ΕΔΑ συσπείρωνε όλους τους αριστερούς, δίχως «ανταγωνισμούς» με άλλα κόμματα – στο συγκεκριμένο πεδίο.
Επιπροσθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ αποσπά το μεγαλύτερο ποσοστό που είχε ποτέ σε βουλευτικές εκλογές κόμμα της Αριστεράς από το 1974 και εντεύθεν. Ακόμη και ενιαίος Συνασπισμός, δηλαδή εκείνος που «στέγαζε» το ΚΚΕ και την Ελληνική Αριστερά του Λεωνίδα Κύρκου, στο εκλογικό του ζενίθ – τον Ιούνιο του 1989- δεν υπερέβη το 13,1%.
Ποσοστό ουδόλως ικανοποιητικό, αν ληφθούν υπόψη οι προσδοκίες που έτρεφαν τότε τα στελέχη του ενιαίου ΣΥΝ, αλλά και οι αφόρητες συνθήκες, τις οποίες αντιμετώπιζε τότε το ΠΑΣΟΚ – σκάνδαλα, υπόθεση Κοσκωτά, υπόθεση γιουγκοσλαβικού καλαμποκιού, κλπ.
Στην «ενδο – αριστερή» διελκυστίνδα, ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα γίνεται το πρώτο αριστερό κόμμα που αφαιρεί την πρωτοκαθεδρία από το ΚΚΕ, εξασφαλίζοντας μάλιστα ποσοστό σχεδόν διπλάσιο!
Αυτά και μόνο τα «επιτεύγματα» επαρκούν για να προσδώσουν στην επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ ιστορικές διαστάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.