6.3.12

Ερώτηση για το μέλλον του ΟΑΕΔ κατέθεσε ο Σάββας Εμινίδης


Ερώτηση για το μέλλον της τεχνικής εκπαίδευσης του ΟΑΕΔ κατέθεσε ο βουλευτής Καβάλας του ΠΑΣΟΚ, Σάββας Εμινίδης, προς την υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«ΕΡΩΤΗΣΗ
προς την υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Θέμα: Τεχνική Εκπαίδευση ΟΑΕΔ

Ο ΟΑΕΔ λειτουργεί εδώ και 60 χρόνια δημόσιες τεχνικές σχολές με το σύστημα μαθητείας, ενταγμένες μετά το 1985 (ν.1566/1985) στο τυπικό σύστημα της Δημόσιας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η παρουσία των σχολών μαθητείας αποτελεί μια κατάκτηση του εκπαιδευτικού συστήματος δεδομένου ότι το ζητούμενο επί σειρά ετών για σύνδεση της εκπαίδευσης με την κοινωνία της εργασίας υφίσταται, λειτουργεί, δοκιμάζεται, αντέχει και εξοπλίζει νέους με παιδεία, γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες χρήσιμες και ικανές να αντιμετωπίσουν την ενεργό ζωή.
Ο θεσμός της μαθητείας που υποστηρίζεται από τον ΟΑΕΔ συνέβαλλε στην προστασία κοινωνικών ομάδων που επιθυμούσαν να έχουν μια άλλη διέξοδο στην ενεργό ζωή. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται από την θέση των κοινωνικών εταίρων που στηρίζουν πολιτικά και οικονομικά τον θεσμό. Επιβεβαιώνεται από την ελληνική κοινωνία γιατί δεκάδες χιλιάδες απόφοιτοι ασκούν το επάγγελμα της ειδικότητας από την οποία φοίτησαν.
Σήμερα η αγορά εργασίας είναι διαρκώς μεταβαλλόμενη και απαιτεί πολλαπλές και σύνθετες ικανότητες και δεξιότητες. Η έλλειψη εξειδίκευσης σήμερα είναι σχεδόν απαγορευτική για τους εργαζόμενους. Αυτό κάνει ο ΟΑΕΔ με την τεχνική του εκπαίδευση και θα έπρεπε να ενισχυθεί περαιτέρω για να λειτουργήσει ως κρίσιμο εργαλείο της πολυπόθητης ανάπτυξης της χώρας.

Ερωτάται η κ. υπουργός
  1. Τι προβλέπει ο σχεδιασμός σας για την τεχνική εκπαίδευση του ΟΑΕΔ;
  2. Με ποιους τρόπους μπορεί και σκοπεύει το Υπουργείο σας να ενισχύσει έναν τόσο κρίσιμο θεσμό;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.