6.3.12

Πράσινο φώς για τα Χρυσωρυχεία στο Πέραμα Έβρου από την Διυπουργική Επιτροπή


Στην υπαγωγή του νόμου 3894/2010, που αφορά την «Επιτάχυνση και διαφάνεια υλοποίησης Στρατηγικών Επενδύσεων (Fast Track)» αποφάσισε σήμερα, Τρίτη 6 Μαρτίου 2012, η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων για 6 project συνολικού ύψους 5,6 δις ευρώ, ανάμεσα τους και την επένδυση Χρυσού στο Πέραμα Έβρου.

Η επιτροπή, η οποία συνεδρίασε υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, και με τη συμμετοχή των Υπουργών Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Μεταφορών Μάκη Βορίδη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Παπακωνσταντίνου, και του Υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δόλλη, ενέκρινε τους επενδυτικούς φακέλους και μετά τη συμπλήρωση όλων των δικαιολογητικών τους από τους επενδυτές, θα διεκπεραιωθούν μέσα από τις ταχείς διαδικασίες που προβλέπει η σχετική νομοθεσία, με τη μέριμνα της Invest in Greece.
Η ταυτότητα των εγκεκριμένων επενδυτικών έργων:
1) Επένδυση στο μεταλλευτικό κλάδο για την αξιοποίηση κοιτάσματος χρυσού εντός μεταλλευτικών παραχωρήσεων στο Νομό Έβρου (Δήμος Αλεξανδρούπολης) για την οποία έχει ήδη εκδοθεί η εγκριτική πράξη του ΥΠΕΚΑ και θετική γνωμοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού.
Εταιρεία: ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΘΡΑΚΗΣ Α.Β.M.E
Προϋπολογισμός: € 128,960 εκ. ευρώ
2) Ανάπτυξη συστοιχιών αιολικών πάρκων ισχύος 1.005 MW στην Κρήτη και διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα
Εταιρεία: Elica Group
Προϋπολογισμός: €1,99 δις ευρώ
3) Κατασκευή ηλιοθερμικού σταθμού ισχύος 70 MW στη θέση Φουρνιά, Δ. Σητείας, Ν. Λασιθίου Κρήτης
Εταιρεία: SOLAR POWER PLANT LASSITHI EPE
Προϋπολογισμός: €268 εκ. ευρώ
4) Κατασκευή 12 Φ/Β πάρκων, ισχύος 166,142 MW στις περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας και Δυτικής Ελλάδας
Εταιρεία: Spes Solaris – Solar Concept A.E
Προϋπολογισμός: € 332,284 εκ. ευρώ
5) Αντλησοταμιευτικά συστήματα αποθήκευσης και παραγωγής ενέργειας, ισχύος 587 MW, ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗΤΗ ΛΙΜΝΗ ΚΑΣΤΡΑΚΙΟΥ του Δ. Αμφιλοχίας, Αιτωλοακαρνανίας, με δύο άνω ταμιευτήρες «ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ» και «ΠΥΡΓΟΥ»
Εταιρεία: ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.
Προϋπολογισμός: € 501.830.000 ευρώ
6) Αιολικό Σύστημα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α.Σ.Π.Η.Ε.) Κρήτης, με ανάπτυξη 33 συστοιχιών Αιολικών Σταθμών, ισχύος 1.077 MW, και διασύνδεση στο Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Ενέργειας μέσω υποβρυχίου καλωδίου
Εταιρεία: ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.
Προϋπολογισμός: €2,46 δις ευρώ

19 σχόλια:

  1. Ανώνυμος6/3/12 21:50

    Να γιατί η Κρήτη ανέκαθεν έχει ανάπτυξη. Μαζί με τον τουρισμό της παγκόσμιας εμβέλειας, συνταιριάζουν όλες οι επενδύσεις, αρκεί να πέφτει ο παράς.
    Μετά γιατί «πας Θράξ Βλάξ». Φυσικά ισχύει για τους πολικούς Θράκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος6/3/12 21:59

    Μην τολμήσουν να απαιτήσουν προεκλογικές θέσεις εργασίας για πάρτι τους, λέγοντας εμείς κατά βάθος σας βοηθήσαμε, αφήστε τι λέγαμε και τι κάναμε, τις ψήφους των δήθεν οικολόγων ψαρεύαμε και τις παίρναμε, μέχρι και στα ψηφοδέλτιά είχαμε υποψηφίους. Κι’ αυτοί από κάπου ήθελαν να δικαιολογήσουν τις επιχορηγήσεις των ΜΚΟ που έχουν. Για το οικολογικό μεροκαματάκι κι αυτοί παιδευόντουσαν.
    Σε κάτι τέτοια οι αμερικάνοι δεν αστειεύονται, θα τους ξεμπροστάσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος6/3/12 22:44

    Ο κ. Πετρίδης τι ήθελε να πεί ντάλα καλοκαίρι:
    «Εάν εγκριθεί τελικά η επένδυση χρυσού θα παραιτηθώ από μέλλος του Εθνικού Συμβουλίου»,
    μάλλον ο τρελλοκαύσωνας τον επηρέασε.
    Τότε πρωθυπουργός ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου έπαιζε το παιχνίδι του για τον Βενιζέλο ο κ. Πετρίδης.
    Τώρα που ο Βενιζέλος διακαώς επιθυμεί να εκλεγεί Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Πετρίδης θα τηρήσει τον λόγο του, θα παραιτηθεί;
    Θα τολμήσει να αφήσει τον μέντορά του στα κρύα του λουτρού, θα τολμήσει να παραιτηθεί ο κ. Πετρίδης από μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ;
    Ιδού η Ρόδος ιδού το πήδημα. Ή με το λαό ή με τα συμφέροντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος7/3/12 11:55

    «Δεν σκοπεύουμε να εγκαταλείψουμε ούτε αυτόν τον τόπο ούτε τον πλανήτη. Θέλουμε να συνεχίσουμε να ζούμε εδώ και να μπορούμε να ζούμε ανθρώπινα. Αυτό είναι το χρέος στους εαυτούς μας. έχουμε όμως και ένα μεγαλύτερο χρέος. Να παραδώσουμε αυτόν τον τόπο στις επόμενες γενιές, τουλάχιστον όπως τον παραλάβαμε. Και όχι μολυσμένο, απογυμνωμένο, εξαντλημένο, πεθαμένο. Δεν μας είναι επιτρεπτό κάτι τέτοιο».

    Μητροπολίτης Άνθιμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ7/3/12 16:07

    Ανώνυμες και Ανώνυμοι υβριστές και λασπολόγοι. Είστε τόσο βέβαιοι για την "Αλήθεια" σας, που κρύβεστε μια ζωή στην ανωνυμία. Βάλτε ρε παιδιά τα ονοματάκια σας. Βάλτε τα, όχι για να σας μάθουμε εμείς οι υβριζόμενοι, εμείς σας ξέρουμε. Να μάθουν όμως και οι άλλοι, θα έχει πολύ ενδιαφέρον... Κάντε μας τη χάρη, σε μας και στον όποιο αυτοσεβασμό σας έχει απομείνει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος7/3/12 18:28

    Ο υφυπουργός εξωτερικών τι δουλεια είχε σε τέτοια επιτροπή.......
    Αλήτες αυτη η κυβέρνηση έχει εντολή για συγκεκριμένο έργο. Είναι απαράδεκτο να παίρνονται τέτοιες αποφάσεις στο πόδι
    Δεν υπάρχει σοφρων που να διαφωνεί με ´τις υπόλοιπες που έχουν και ουσία και κόστος με θετικό πρόσημο αυτη η τσοντα..........τι ήθελε τώρα εκει μέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος7/3/12 18:46

    Επτά υφυπουργοί του ΠΑΣΟΚ στηρίζουν τον Βενιζέλο για πρόεδρο
    07.03.2012

    Την στήριξή τους στην υποψηφιότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, εξέφρασαν επτά υφυπουργοί της κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, με τον υπουργό Οικονομικών, συναντήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Μωραΐτης, ο υφυπουργός Υγείας Μάρκος Μπόλαρης, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Πεταλωτής, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μανώλης Όθωνας, και ο υφυπουργός Γεωργίας Ιωάννης Δριβελέγκας.

    Στην συνάντηση αυτή συζητήθηκαν οι εσωκομματικές εξελίξεις και τα στελέχη, δήλωσαν την στήριξή τους στον Ευάγγελο Βενιζέλο.
    iefimerida.gr/news/40129/επτά-υφυπουργοί-του-πασοκ-στηρίζουν-τον-βενιζέλο-για-πρόεδρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος7/3/12 18:56

    Να τελειώνουμε με τους γυρολόγους της πολιτικής και της παραπολιτικής.
    Έφθασε η ώρα η κοινωνία των πολιτών, να προτάσσει τους υποψηφίους πολιτικούς που θα διοικήσουν τον τόπο και τις ψυχές μας. Συλλογική η ευθύνη, και στα καλά και στα κακά όλοι στο ίδιο τσουβάλι. Αποκαρδιωτική η κατάσταση τα όσα συμβαίνουν γύρω μας. Δεν νοιώθουν τον πόνο των πολιτών και συνεχίζουν να λαϊκίζουν.
    Γι’ αυτό να τελειώνουμε με δαύτους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος8/3/12 00:03

    Πως λέγεται αυτό;
    το πρωί να υπογράφεις το ψήφισμα του όχι στα χρυσωρυχεία,
    το μεσημέρι να γίνεται το συλλαλητήριο,
    το απόγευμα να δηλώνεις πίστη και υποταγή στον Βενιζέλο.
    Δεν μας παρατάνε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος8/3/12 02:41

      Το ζόρι σου χοντρέλα είναι ο Βενιζέλος. Τι θέλεις να μείνει ακυβέρνητο το ΠΑΣΟΚ ;

      Διαγραφή
  10. Ανώνυμος8/3/12 13:12

    ΟΧΙ στα χρυσωρυχεία, ΟΧΙ ψήφο στον Βενιζέλο.
    Οσονούπω θα βγουν τα τζιμάνια του Παπανδρέου που αυτομόλησαν στον Βενιζέλο και θα ζητήσουν από τους εναπομείναντες στο ΠΑΣΟΚ να ζητήσουν την ψήφο τους για να εκλεγεί ο Ευάγγελος Πρόεδρος του πρώην Σοσιαλιστικού Κινήματος.
    Είναι οι Φεουδάρχες και Τοπάρχες που δέχτηκαν και ψήφισαν τα άρθρα του μνημονίου που υποχρεώνουν την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου.
    Αυτοί αποφάσισαν για εμάς χωρίς εμάς, και τώρα το παίζουν περιβαλλοντολόγοι της κακιάς ώρας. Φτάνει συμπατριώτες μη μας κοροϊδεύετε άλλο, η υπόθεση χρυσωρυχεία τελείωσε, είναι πραγματικότητα, κάποτε πάρετε θέση με επιχειρήματα.
    Το τζάρτζαλο που γίνεται κάνει κακό όσο και το κυάνιο.
    ΟΧΙ στα χρυσωρυχεία, ΟΧΙ ψήφο στον Βενιζέλο.
    Μπορείτε να το πείτε ανοιχτά και ξεκάθαρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος8/3/12 13:21

    Δήμαρχε και σεβασμός υπάρχει για τον πλησίον μας και αυτοσεβασμός. Να υπομένεις την κριτική θα σου κάνει καλό. Τώρα ως προς την ανωνυμία μας, εφόσον μας γνωρίζεις τόσο καλά, καλό θα σου κάνει για το μέλλον σου, οι άλλοι δεν είναι τόσο απαραίτητο να μας γνωρίζουν. Ασχολείσου με τα πιό βασικά και χρήσιμα για να σου αποφέρουν καλά αποτελέσματα, και άσε .... ξέρεις εσύ. Ο κόσμος ξέρει και κρίνει και στο τέλος πράττει ανάλογα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος8/3/12 20:18

    Μόνο ο Γιώργος Πιλιλίτσης ο πρώην δήμαρχος Σαπών είχε το θάρρος του υπεύθυνου ανδρός και αντιτάχθηκε στα χρυσωρυχεία. Όταν οι δήθεν αντιστάσεις έφθασαν στο απροχώρητο και δεν απέδιδαν κανένα αποτέλεσμα ο κ. Πιλιλίτσης προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης της περιβαλλοντικής μελέτης.
    Δικαιώθηκε ο Δήμος Σαπών και από το 2005 εκκρεμεί η έγκριση, αύριο τι θα προκύψει, άγνωστο. Αφού η σημερινή διοίκηση δεν επαναφέρει το θέμα χρυσωρυχεία Σαπών στο τραπέζι των συζητήσεων.
    Όπως δεν συζητούν και για τα μεταλλεία του Καλλυντηρίου που είναι τα όρια του δήμου Κομοτηνής με το δήμο Αρριανών . Όταν έλθει το αυγό στο κ…λο θα είναι αργά για δάκρυα.
    Να σημειωθεί ότι η δημόσια διαβούλευση για τον εξόρυξη του ορυκτού πλούτου στο Καλλυντήριο Ροδόπης, έληξε στις 15 Νοεμβρίου από το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
    Έπεται ο διεθνής διαγωνισμός του μεταλλείου Καλλυντηρίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος8/3/12 23:49

    Τελευταιε Ανωνυμε δεν ειναι ο Δημαρχος.ειναι ο λογιστης ο αδελφος του,ο οποιος απεκτησε εξουσια.Αυτος απαντα,δεν το καταλαβατε τοσο καιρο.Πετριδη μηπως ειναι καιρος να μιλησεις με τον εαυτο σου ενα βραδυ.ΜΟΝΟΣ σου οχι με τους κολακες και εμμισθους.Κοψε τους , τον μισθο,κανενας δεν θα σου πει καλημερα.Οπως σημερα τον Δ. Κοτσακη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος9/3/12 06:52

    Αυτές οι συμπεριφορές λεκτικής βίας και προσβλητικού περιεχομένου , σαν αυτές της συγκέντρωσης της Αλεξανδρούπολης, κατά των δημοσιογράφων και ενάντια σε κάθε πολίτη που δεν συμφωνεί με τις ενέργειες και τις απόψεις τους, πυκνώνουν διαρκώς. Και δεν χρειάζονται καν προσχήματα για να εκδηλωθούν οπουδήποτε.
    Όταν μάλιστα προηγήθηκαν εμπρηστικοί λαϊκίστικοι λόγοι και προτροπές κατά των ΜΜΕ στη συγκέντρωση της Αλεξανδρούπολης από δημάρχους και κάθε λογής «προσωπικότητες» που παριστάνουν τους πολιτικούς.
    Δεν ανέχονται τον διαφορετικό λόγο - την άλλη άποψη, είναι το πολιτικό τους κόμπλεξ. Απαιτούν προσήλωση και πίστη των δημοσιογράφων και του κάθε απλού πολίτη στις δικές τους σωστές ή εσφαλμένες σκέψεις.
    Γι' αυτό και όσοι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν τι ακριβώς άρχισε εδώ και καιρό, απλώς κλείνουν τα μάτια στον κίνδυνο να μετατραπεί η Θρακική κοινωνία σε ζούγκλα.
    Όπως δεν καταλάβαιναν παλαιότερα τι ακριβώς άρχιζε όταν προπηλακίζονταν πολιτικοί, και αυτό μάλλον τους ικανοποιούσε γιατί ήταν οι αντίπαλοί τους. Μέχρι που φτάσαμε στο σημείο να μην τολμάει κανένας βουλευτής να περπατήσει στον δρόμο. Φοβάμαι ότι τα ίδια ίσως και χειρότερα θα συμβούν στους θεσμικούς όταν οι πολίτες διαπιστώσουν τον 15ετη εμπαιγμό τους σε ότι αφορά τα χρυσωρυχεία της Θράκης.
    Οι θεσμικοί της Θράκης για να περάσουν τις γραμμές «αντίστασης» τους στα χρυσωρυχεία, στις οποίες στηρίχθηκε η εκλογιμότητά τους τα τελευταία 15 χρόνια, «συναλλάσσονται» και συμφωνούν με τα ίδια πρόσωπα που η λεκτική τους βία και χειροδικία τους, φόβισαν τους βουλευτές και υπουργούς, με αποτέλεσμα να μην κυκλοφορούν ελεύθερα και να μην εκφράζουν την ελευθερία της σκέψης τους.
    Οι κοινωνίες περνούν εύκολα την πόρτα του φρενοκομείου, αν την βρουν ανοιχτή.
    Την Κερκόπορτα της βίας την άνοιξαν οι θεσμικοί, στα κάθε είδους φασιστοειδή που από προχθές την βρήκαν ανοιχτή. Για να κλείσει θέλει αγώνα, δημοκρατικό αγώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος10/3/12 12:36

    Κύριε δήμαρχε λυπάμαι για την εν γένει στάση σας που δεχθήκατε να σας συνοδεύσουν οι μαθητές στο συλλαλητήριο της Αλεξανδρούπολης. Ο ρόλος του δημάρχου είναι να συνθέτει την κοινωνία και όχι να την διαλύει.
    Λυπάμαι ακόμη που οι αγνές ψυχές των μαθητών, «διδάχθηκαν» την άρνηση και όχι τον διάλογο, από το κίνημα που πετροβόλησε των Γιώργο Παπανδρέου στην Κομοτηνή πριν ένα χρόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος11/3/12 11:10

    Οι Θρακιώτες υφυπουργοί βουλευτές περιφερειάρχης αντιπεριφερειάρχες και όσοι συμμετέχουν στο εθνικό συμβούλιο θα εισηγηθούν συλλογικά της ακύρωση της απόφασης αδειοδότησης των χρυσωρυχείων; Θα συγκεντρώσουν το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό υπογραφών διαμαρτυρίας και από τα υπόλοιπα μέλη του εθνικού συμβουλίου γιατί σε πολλές περιοχές θα ανοίξουν μεταλλεία;
    Οι «επαναστάσεις» γίνονται μέσα στη φωλιά των κέντρων εξουσίας.
    Έξω με τα μαθητούδια και μερικούς αλλοπρόσαλλους γραφικούς, γίνεται η επανάσταση στη φωλιά του κούκου. Μόνοι τους τα λένε μόνοι τους τα’ ακούνε κανένας δεν τους δίνει σημασία.
    Περιμένουμε τα επαναστατικά αποτελέσματα πριν την ψηφοφορία εκλογής του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος11/3/12 14:09

    Αν οι Θρακιώτες, μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ σήμερα δεν υποβάλουν το αίτημα ακύρωσης λειτουργίας των χρυσωρυχείων, πάει να πεί ότι μας κοροϊδεύουν. Στο μέλλον να μην ξαναμιλήσουν γι’ αυτό το θέμα να το βουλώσουν.
    Κι’ αν έχουν τη θέληση την εμπειρία τις γνώσεις από αύριο κιόλας να δουλέψουν για την οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση της Θράκης.
    Στα χρόνια της απορρύθμισης της οικονομίας και της παραγωγής της Θράκης αυτοί κατείχαν τις εκλεκτές θεσμικές και πολιτικές θέσεις, μόνο δεν ζήλεψαν το αξίωμα του Πατριάρχη της Παταγονίας για να το θρονιασθούν κι’ αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος12/3/12 01:52

      Μπράβο βρε κρετίνε που ξέρεις την Παταγονία. Εκπλήσσομαι

      Διαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.