12.1.12

Ομόφωνη αντίθεση στην κατάργηση περιφερειακών δημόσιων οργανισμών από το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜ-Θ

Συνεδρίασε την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου στην Κομοτηνή στην πρώτη του τακτική συνεδρίαση για το 2012, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.
Τα μέλη του Συμβουλίου στο προ ημερήσιας διάταξης θέμα που αφορά στην αναστολή λειτουργίας του τελωνείου στο Λάγος αλλά και στην αποφασισθείσα ή φημολογούμενη κατάργηση πολλών περιφερειακών υπηρεσιών δημοσίων οργανισμών, εξέφρασαν ομόφωνα την αντίθεσή τους και επεσήμαναν την άρνηση σε κάθε μεθόδευση και τετελεσμένη απόφαση, ζητώντας να υπάρξει διάλογος και συνεννόηση με τους εκπρόσωπους των τοπικών κοινωνιών.
Επεσήμαναν δε ότι τέτοιες επιλογές αποδυναμώνουν ακριτικές περιοχές και ενισχύουν το αίσθημα της εγκατάλειψης αλλά και της ανασφάλειας των κατοίκων τους. Τα μέλη του σώματος ομόφωνα ενέκριναν την αποστολή αρμοδίως 2 ψηφισμάτων για το ζήτημα. 
Τα μέλη του Οργάνου ενέκριναν ακόμα ομόφωνα την Σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων για την εκτέλεση του έργου «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΔΥΜΩΝ ΟΧΕΤΩΝ 2*2,35*2,35μ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΑ ΘΥΡΟΦΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΑΝΑΧΩΜΑ ΠΥΘΙΟΥ ΤΗΣ ΠΕ ΕΒΡΟΥ», προϋπολογισμού 140.000 ευρώ στηλιτεύοντας ταυτόχρονα την αβελτηρία της κεντρικής κυβέρνησης να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για τη στελέχωση της αρμόδιας υπηρεσίας που πλέον δια νόμου έχει την σχετική αρμοδιότητα αλλά και στις παρεμβάσεις της αντιπλημμυρικής προστασίας του Έβρου και των παραποτάμων του.
Να σημειωθεί ότι στην έναρξη της διαδικασίας και με πρωτοβουλία του Προεδρείου κόπηκε η καθιερωμένη βασιλόπιττα του Συμβουλίου με τυχερό τον Περιφερειακό Σύμβουλο Γιώργο Ζιμπίδη από τη Δράμα, ενώ στην αντίστοιχη πίτα για τους παρόντες στη συνεδρίαση εκπροσώπους των Περιφερειακών ΜΜΕ, τυχερό αναδείχθηκε το Ράδιο Έβρος από την Ορεστιάδα. 

Ψήφισμα 
Τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, κατά τη συνεδρίαση της 11ης Ιανουαρίου 2012 συζήτησαν και αποφάσισαν 
Ομόφωνα 
Να εκφράσουν την κάθετη αντίθεσή τους στην αποφασισθείσα κατάργηση του Τελωνείου του Πόρτο Λάγους από την 1/2/2012. 
Επί 1,5 αιώνα το Λιμάνι του Πόρτο Λάγους αποτέλεσε εξαιρετικής σημασίας λιμάνι, πύλη εισόδου της χώρας, το οποίο έχει χαρακτηριστεί «εθνικής σημασίας» και κατατάσσεται στην 5η θέση πανελληνίως διότι η εμπορευματικότητά του ξεπερνά τους 200.000 τόνους ετησίως. 
Τα λειτουργικά έξοδα του Τελωνείου καλύπτονται συνολικά από το Λιμενικό Ταμείου Λάγους, αφού λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως μ’ έναν και μόνο υπάλληλο, συνεπώς δεν υφίσταται λόγος εξοικονόμησης πόρων, ενώ αντίθετα οι εισπράξεις από τους δασμούς πετρελαιοειδών εκτιμώνται σε 35 εκ. ευρώ ετησίως. 
Το Τελωνείο του Λάγους εξυπηρετεί 80 αλιείες Αβδήρων – Λάγους και Φαναρίου, μέσα από την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου. Η κατάργηση του Τελωνείου του Λάγους θ’ αποδυναμώσει οικονομικά κι εμπορικά μία ήδη χειμαζόμενη περιοχή ενώ θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο την αλιευτική δραστηριότητα και τους εμπλεκόμενους με αυτήν επαγγελματίες σε περιφερειακό επίπεδο. 
Το Περιφερειακό Συμβούλιο καταγγέλλει την πολιτική της κυβέρνησης που διαλύει οργανισμούς και υπηρεσίες οι οποίες ικανοποιούν λαϊκές ανάγκες και απαιτήσεις και ζητά όχι μόνο να μην κλείσει το Τελωνείο αλλά να ενισχυθεί σε υποδομές η ευρύτερη περιοχή του Πόρτο Λάγους. 

O Πρόεδρος 
Κώστας Μιχαηλίδης

Ψήφισμα
Τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, κατά τη συνεδρίαση της 11ης Ιανουαρίου 2012 συζήτησαν και αποφάσισαν
Ομόφωνα
Εκφράζουν την κάθετη και κατηγορηματική αντίθεσή τους στις αποφασισμένες ή φημολογούμενες καταργήσεις νευραλγικών Περιφερειακών Υπηρεσιών στις Περιφερειακές Ενότητες της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.
Πιο συγκεκριμένα:
Τελωνείο Πόρτο Λάγους
Τελωνείο Σαμοθράκης
Πυροσβεστικά Κλιμάκια Κάτω Νευροκοπίου Δράμας, Ιάσμου και Σαπών Ροδόπης, Σταυρούπολης Ξάνθης και Δικαίων Έβρου
Παράρτημα ΙΚΑ Λιμεναρίων Θάσου
Παράρτημα ΙΚΑ Νευροκοπίου
Παραρτήματα ΔΟΥ Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας, Σουφλίου
Παράρτημα ΟΑΕΔ Διδυμοτείχου
Ειρηνοδικείο Χρυσούπολης
Η οριζόντια και χωρίς καμία διαβούλευση με τους τοπικούς ή περιφερειακούς φορείς πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει σημαντικές ως προς τη λειτουργία και προσφορά τους υπηρεσίες δημιουργεί εκτός από την προφανή οικονομική αποδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών σε ακριτικές περιοχές ταυτόχρονα και την ενίσχυση του αισθήματος ανασφάλειας των κατοίκων της.
Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης με τα υψηλότατα ποσοστά ανεργίας και την αυξανόμενη ύφεση που παρουσιάζει, έχει ανάγκη από περαιτέρω ενίσχυση της ανάπτυξης και των λειτουργούντων σε αυτήν δομών και σε καμία περίπτωση από αποδυνάμωσή τους. 
Εκφράζουμε την αγωνία μας για το μέλλον του τόπου μας, καταγγέλλουμε την πολιτική της κυβέρνησης που διαλύει οργανισμούς και υπηρεσίες οι οποίες ικανοποιούν λαϊκές ανάγκες και απαιτήσεις και ζητούμε ν’ αναθεωρήσει άμεσα τις αποφάσεις της και να προχωρήσει σε συνεργασία με την Περιφέρεια σ’ έναν επανασχεδιασμό των κρατικών δομών και υπηρεσιών, με αποκλειστικό και μόνο κριτήριο το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών χωρίς λογιστικές και αντιλαϊκές μεθοδεύσεις.

Ο Πρόεδρος
Κώστας Μιχαηλίδης

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος13/1/12 08:17

    Προκήρυξη Διεθνών Διαγωνισμών από τη ΔΕΠΑ για την εξεύρεση στρατηγικών επενδυτών που θα συμμετάσχουν στις Εταιρίες Παροχής Φυσικού Αερίου σε Στερεά Ελλάδα & Εύβοια, Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία & Θράκη

    Σε υλοποίηση της Υπουργικής Απόφασης του ΥΠΕΚΑ (ΦΕΚ 2638 – 09.11.2011), η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) Α.Ε. προκήρυξε διεθνείς διαγωνισμούς που αφορούν στην ίδρυση τριών νέων Εταιριών Παροχής Φυσικού Αερίου (ΕΠΑ) στις περιφέρειες:

    Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας
    Κεντρικής Μακεδονίας
    Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
    (Αρκεί να μην τεθούν «εμπόδια» με τις συνήθεις κραυγές των θεσμικών όπως το 2004 όταν με παράνομη απόφαση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης ακυρώθηκε με το έτσι θέλω για γνωστούς άγνωστους λόγους το αναπτυξιακό έργο.
    Να θυμηθούμε και τις μηνύσεις του κ. Κοτσάκη που ακόμη εκκρεμούν στο δικαστήριο, για τις διευκολύνσεις που παρείχε η ΔΕΥΑΚ στην ΕΠΑ. Η σχετική προκήρυξη δημοσιεύτηκε στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας τα «ΝΕΑ».
    Πρώτα ο Θεός η Κομοτηνή στις αρχές του 2013 θα χρησιμοποιεί φυσικό αέριο για οικιακή χρήση ).

    Από τους διαγωνισμούς, θα αναδειχθούν στρατηγικοί επενδυτές με αποδεδειγμένη εμπειρία σε θέματα διανομής και προμήθειας φυσικού αερίου, οι οποίοι θα συμμετέχουν με ποσοστό τουλάχιστον 35% στο μετοχικό κεφάλαιο της κάθε ΕΠΑ και θα ασκούν τη Διοίκηση της εταιρείας. Το υπόλοιπο ποσοστό θα αποτελεί τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ.

    Η διαδικασία των διαγωνισμών και η ίδρυση των τριών ΕΠΑ προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν μέσα στο 2012.

    Η ΔΕΠΑ έχει ήδη κατασκευάσει στις τρεις περιφέρειες, δίκτυα διανομής φυσικού αερίου συνολικού μήκους 447 χλμ. Η ύπαρξη αυτής της υποδομής δίνει τη δυνατότητα άμεσης σύνδεσης οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών καταναλωτών.

    Η ΔΕΠΑ έχει έως σήμερα πραγματοποιήσει επενδύσεις συνολικού ύψους 148 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ τα επόμενα τρία χρόνια οι επενδύσεις από τις νέες ΕΠΑ θα ξεπεράσουν τα 150 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 43 αποτελούν ευρωπαϊκή ενίσχυση.

    Τα δίκτυα θα επεκτείνονται διαρκώς και εκτιμάται ότι έως το τέλος του έτους 2015 θα έχουν συνολικό μήκος πάνω από 1.300 χλμ., ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο περίπου 1.000.000 κάτοικοι.

    Οι περιοχές που θα διαθέτουν ενεργοποιημένα δίκτυα φυσικού αερίου, από τις αρχές του 2013 θα είναι αρχικά οι: Θήβα, Λιβαδειά, Οινόφυτα/ Σχηματάρι, Λαμία, Χαλκίδα, Κιλκίς, Σέρρες, Πλατύ Ημαθίας, Κατερίνη, Καβάλα, Δράμα, Κομοτηνή, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη.

    Η ίδρυση και η λειτουργία των τριών νέων ΕΠΑ, αποτελεί μια πολύ σημαντική επένδυση στην ελληνική περιφέρεια, αφού εκτός από τον μεγάλο αριθμό νέων θέσεων εργασίας που θα δημιουργήσει, θα συνεισφέρει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των βιομηχανικών και εμπορικών επιχειρήσεων, στη μείωση του οικογενειακού προϋπολογισμού και στην μεγαλύτερη προστασία του περιβάλλοντος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος13/1/12 08:37

    Ελεύθερες οικονομικές ζώνες και κατάργηση του καμποτάζ
    Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που εγκρίθηκε χθες

    Την δημιουργία ελεύθερων ζωνών, την καθιέρωση σήματος ελληνικών προιόντων και υπηρεσιών, καθώς και τη κατάργηση του καμποτάζ, προβλέπει μεταξύ των άλλων πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας που εισηγήθηκε ο υπουργός κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης και εγκρίθηκε σήμερα από το υπουργικό συμβούλιο.

    Συγκεκριμένα με το άρθρο 41 του νομοσχεδίου θεσμοθετούνται ελεύθερες ζώνες όπου θα μπορούν να εγκαθίστανται μεταποιητικές κι εμπορικές επιχειρήσεις αλλά και θα διακινούνται εμπορεύματα χωρίς φόρους και δασμούς. Σύμφωνα με τις διατάξεις οι χώροι και οι προϋποθέσεις σύστασης των ελεύθερων ζωνών κι αποθηκών καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

    Ολόκληρο το σχέδιο νόμου
    Οπως διευκρινίστηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας «η εν λόγω ρύθμιση αφορά σε εκσυγχρονισμό της υφιστάμενης Εθνικής Τελωνειακής Νομοθεσίας και της υφιστάμενης σχετικής πρόβλεψης για την ύπαρξη και λειτουργία ελεύθερων ζωνών και ελεύθερων αποθηκών όπου ισχύει ειδικό τελωνειακό καθεστώς. Δεν αφορά σε καμία περίπτωση σε ζώνες ελεύθερης οικονομικής δραστηριότητας όπου επιτρέπονται αποκλίσεις από το εργασιακό καθεστώς που ισχύει στη χώρα μας. Η αλλαγή που προωθείται αφορά αποκλειστικά στη δυνατότητα που θα δίνεται από το νόμο στον Υπουργό Οικονομικών να επιτρέπει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις σε εξαγωγικές επιχειρήσεις να εκτελούν ελαφρές μεταποιητικές δραστηριότητες εντός των συγκεκριμένων χώρων ώστε να επανεξάγουν τα προϊόντα χωρίς αυτά να υφίστανται κόστη εκτελωνισμού».

    Ολόκληρη η αιτιολογική έκθεση
    Εξάλλου, σε δήλωση του ο κ. Χρυσοχοΐδης επισημαίνει ότι «η δημιουργία ενός περιβάλλοντος φιλικού στην επιχειρηματικότητα και τις νέες και υγιείς επενδύσεις, αποτελεί όρο και προϋπόθεση για την επιβίωση της ελληνικής επιχειρηματικότητας, της ελληνικής οικονομίας». Και προσθέτει πως «με τις ρυθμίσεις των δύο τελευταίων χρόνων, η χώρα μας ήδη παρουσιάζει για πρώτη φορά στα τελευταία χρόνια, μια σαφή βελτίωση στους διεθνείς δείκτες που μετρούν το επιχειρηματικό περιβάλλον. Δεν σταματάμε εδώ. Απαιτούνται ακόμα πιο γενναία και αποφασιστικά μέτρα, αλλά κυρίως συντονισμός και συνεργασία ολόκληρης της διοίκησης, να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεών μας».

    Και καταλήγει λέγοντας ότι «ένα τέτοιο βήμα, μια τέτοια μεγάλη τομή είναι η πρωτοβουλία μας για μια "Φιλική Ελλάδα στις επιχειρήσεις". Η Ελλάδα χαράζει και σκοπεύει να ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια ένα δρόμο μεταρρυθμίσεων προς όφελος ενός βιώσιμου και σταθερού επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Με την πλήρη και οριστική άρση του καμποτάζ για την ενίσχυση της κρουαζιέρας, με τη σύσταση ενός σύγχρονου ΚΕΠ αδειοδοτήσεων για όλες τις μεσαίες και μεγάλες επενδύσεις, με τη δημιουργία ενός νέου ευέλικτου τύπου εταιρίας για την στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας και με την επιτάχυνση των μεγάλων αναπτυξιακών επιλογών της χώρας μέσω της δραστικής μείωσης της γραφειοκρατίας π.χ. στις αρχαιολογικές εργασίες».
    http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=438542&h1=true

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος13/1/12 18:42

    έλα οι πελάτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.