21.6.10

Στη Βουλή οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις

Ως διάταξη του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό θα κατατεθούν στη Βουλή οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, ύστερα από απόφαση του πρωθυπουργού. Ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον οποίο οι αλλαγές θα περνούσαν με προεδρικό διάταγμα, προκάλεσαν αντιδράσεις όχι μόνο στην αντιπολίτευση αλλά και στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος. Την κατάθεση του σχεδίου στη Βουλή είχε εισηγηθεί ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος είχε συγκεντρώσει στο πρόσωπό του τα πυρά των διαφωνούντων.

Της απόφασης του πρωθυπουργού προηγήθηκε επιχείρηση πειθούς των βουλευτών της συμπολίτευσης από τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος είχε συναντήσεις τόσο την Παρασκευή όσο και σήμερα με μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας. Στη σημερινή συνάντηση συνόδευε τον υπουργό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας στην ψηφοφορία για το Ασφαλιστικό, είπε πως «πιστεύουμε στην κοινοβουλευτική αυτονομία όμως ξέρουμε και τι διακυβεύεται».

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος22/6/10 22:53

    Η γύμνια και τα ψέματα του «συστήματος» για τον εργασιακό μεσαίωνα που έρχεται…

    Όποιος παρακολούθησε τη χθεσινή εκπομπή του Ν.Χατζηνικολάου στον τηλεοπτικό σταθμό Alter θα έβγαλε πολύ εύκολα το συμπέρασμα ότι τόσο οι εργοδότες, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής συνεχίζουν να ζουν στο μικρόκοσμο και στην μικροκοινωνία τους, χωρίς να έχουν αντιληφθεί το παραμικρό από όσα συμβαίνουν γύρω τους.

    Οι προσεγγίσεις για την οικονομική κρίση σε σχέση με τους εργαζόμενους, έχουν τόση διαφορά μεταξύ τους που είναι απλά χαοτικές και αγεφύρωτες. Εκείνο που καταγράφεται αβίαστα είναι το γεγονός ότι με το πρόσχημα του μνημονίου, της τρόικας, του ΔΝΤ και πάει λέγοντας, βρήκαν την ευκαιρία ορισμένοι να εξωτερικεύσουν ότι τόσο καιρό κρατούσαν στο πίσω μέρος του μυαλού τους, φοβούμενοι ότι οποιαδήποτε δημοσιοποίηση των σκέψεων τους θα προκαλούσε το λιγότερο κοινωνική έκρηξη.

    Φτάσαμε όμως στο σημείο, με... τη μεγαλύτερη δυνατή και εξοργιστική απάθεια, να παρακολοθούμε τους εκπροσώπους της Πολιτείας ή των εργοδοτών να μας λένε ότι σωστά μειώνεται αποζημίωση που δίνεται σε εργαζόμενο όταν αυτός απολύεται. Το καλό είναι ότι μέσα από τέτοιες συζητήσεις αποδεικνύεται η γύμνια και το ασύστολο ψεύδος με το οποίο «ταΐζεται» ο λαός. Η Κυβέρνηση διαρρηγνύει τα ιμάτια της ότι ο μισθός δεν είναι 593 ευρώ πλέον, αλλά 700 τόσο, γιατί υπάρχει και το επίδομα που θα δίνεται από τον ΟΑΕΔ. Πότε όμως θα δίνεται αυτό το επίδομα; Όταν η επιχείρηση που προσλαμβάνει ένα νέο δεν έχει απολύσει έναν εργαζόμενο σε μεγάλη εργασιακή ηλικία. Δηλαδή, εάν πραγματοποιήσει μία τέτοια απόλυση μία εταιρεία, επίδομα δεν θα παίρνει ο νέος εργαζόμενος, και όχι η επιχείρηση. Αντιλαμβάνεστε τον παραλογισμό; Τιμωρείται ο εργαζόμενος και όχι ο εργοδότης.

    Με την ίδια συλλογιστική, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής προσπαθούσε να πείσει το πανελλήνιο ότι δεν μειώθηκαν οι αποζημιώσεις απολύσεων. Για την ακρίβεια δεν τις άγγιξε καν η Κυβέρνηση. Απλά… μείωσε το χρόνο προειδοποίησης του εργαζομένου από την επιχείρηση ότι απολύεται κατά … 20 περίπου μήνες. Αυτοί όμως οι μήνες μετατρέπονται σε χρήμα, χρήμα που ήταν η αποζημίωση του εργαζόμενου, όταν έχανε τη δουλειά του. Με τέτοιους βερμπαλιστικούς ακροβατισμούς μπορούμε να πάμε μπροστά; Μπορεί να πεισθεί ο κόσμος ότι τα μέτρα που λαμβάνονται είναι για… το καλό του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος23/6/10 10:24

    Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2010
    "Η κυβέρνηση των ανδρεικέλων εκτελεί ψυχρά και τα ανήλικα…"


    " Δεν περνάει μέρα που να ΜΗ πιστοποιεί η κυβέρνηση την κακουργηματική της πώρωση και τον ακραίο δωσιλογισμό της: Ότι εκτελεί τα «συμβόλαια θανάτου» της Νέας Τάξης ΚΑΤΑ της ελληνικής κοινωνίας.

    Είναι μια κυβέρνηση ψυχρών και πωρωμένων εκτελεστών!!!

    Τώρα προχωρεί ακάθεκτη στην εξόντωση των παιδιών. Είναι ανατριχιαστική η ρύθμιση της δικτατορικής κυβέρνησης του ΔΝΤ η οποία γενικεύσει την εργασία και στους ανήλικους...
    Είναι μια ρύθμιση «σκλαβοπάζαρο παιδιών» η οποία βαπτίζεται «μαθητεία»(!), μια προσφορά στους εργοδότες φτηνής εργατικής δύναμης, χωρίς περιορισμούς, χωρίς όρια, χωρίς συστολές.

    ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΙ.

    Η αποτρόπαια πτυχή αυτής της ρύθμισης είναι ότι καταδικάζει και εξοντώνει ολοκληρωτικά τα παιδιά των φτωχών: Καταργεί ΚΑΘΕ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ σπουδών σε αυτά τα παιδιά. Δεν είναι ΠΟΤΕ δυνατόν ένας ανήλικος να δουλεύει εξοντωτικά και ταυτόχρονα να μπορεί να παρακολουθεί το σχολείο.

    ΕΔΩ πλέον ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΑ το κατακτημένο δικαίωμα: Να μορφώνονται τα παιδιά του λαού μέχρι τα 18 τους χρόνια, τουλάχιστον.

    Πώς αλήθεια, θα μπορεί να παρακολουθήσει το σχολείο του ένα παιδί που κάνει το πρωί 6 ώρες μάθημα και το απόγευμα δουλεύει για 6 - 8 ώρες; Πότε θα διαβάσει, πότε θα ξεκουραστεί;

    Πολύ απλά, δε θα μπορεί.

    Θα επιλέγει την πιο εύκολη γνώση, το κατώτερο επίπεδο των βασικών στόχων κάθε τάξης, θα μαθαίνει από μικρός να κατεβάζει τις απαιτήσεις του από τον εαυτό του και από τη ζωή.

    Να πώς έρχονται να συνδεθούν και από αυτή τη σκοπιά οι εξελίξεις στο χώρο της εργασίας με αυτές στην εκπαίδευση: Στο νέο, διαφοροποιημένο σχολείο που θέλει να φέρει η κυβέρνηση θα υπάρχουν δίπλα δίπλα οι μαθητές μειωμένων απαιτήσεων και οι άλλοι που θα μπορούν να προχωρήσουν τις σπουδές τους με καλύτερους όρους.

    Η Κυβέρνηση του νέου Τσολάκογλου ΑΝΟΙΚΤΑ και ΑΝΕΝΔΟΙΑΣΤΑ κατασκευάζει σχολεία για τους είλωτες και σχολεία για τους φεουδάρχες…"

    Παραθέτουμε και το παρακάτω κείμενο από το σημερινό «Ριζοσπάστη»:
    http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=5710395&publDate=22/6/2010

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος24/6/10 19:53

    Eπίθεση φασιστοειδών στα σχόλια.... και Κομοτηναίων.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.