23.1.14

Το έθιμο των Μωμόγερων ξεσήκωσε τη Νέα Μοσυνούπολη στην Κομοτηνή

Το πρωί του Σαββάτου 18 Ιανουαρίου, γέμισαν οι δρόμοι του οικισμού της Νέας Μοσυνούπολης στην Κομοτηνή, από μουσικές και από τις φωνές των Μωμόγερων. Τα «Μεϊμούνια» ξεσήκωσαν τον κόσμο, που έβγαινε από τα σπίτια για να τους παρακολουθήσει, τους καλούσε στις αυλές του, τους έστρωνε τραπέζι και σε πολλές περιπτώσεις τους ακολουθούσε με ενθουσιασμό.
Το έθιμο σύρει την καταγωγή του από την ελληνική αρχαιότητα. Η επικρατέστερη ονομασία του λαϊκού αυτού δρωμένου είναι «Μωμογέρια», από το αρχαίο «μώμος» - μίμος και τη λέξη γέρος, από τους γεροντικούς χαρακτήρες του θιάσου με τις καμπούρες και τα γένια. Τα Μωμογέρια έβγαιναν στα χωριά του Πόντου την περίοδο του Δωδεκαημέρου, μεταξύ των Χριστουγέννων και των Φώτων για να ξορκίσουν τα κακά πνεύματα και για τον λόγο αυτό η όψη τους έπρεπε να είναι τρομακτική και ο θόρυβος που παράγουν πολύ δυνατός.
Οι συμμετέχοντες είναι κατά κανόνα άτομα νεαρής ηλικίας, όπως και παλαιότερα στον Πόντο, και υπηρετούν με μεγάλη αγάπη την παράδοση ενσαρκώνοντας τους χαρακτήρες του δρωμένου: αλογατσής (ιππέας), κουτσούκ (τράγος),  ο στρατιωτικός, η νύφε, η γραία, ο γιατρός, ο άρκος (αρκούδα) κ.α. Υπήρχαν πολλές παραλλαγές του δρώμενου σε διάφορες περιοχές του Πόντου, όπως τα «Κοτσαμάνια» της Ματσούκας και τα «Μεϊμούνια» του Γάρς. Το έθιμο αναβιώνει από τα μέλη του Συλλόγου, στον οικισμό, με την παραλλαγή του χωριού Χαραπά, από το 2004. 

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος23/1/14 16:58

    ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΤΟΥ ΛΑΜΠΚΗ ΔΙΩΚΕΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ!!!!PIAZZA ΨΑΞΕ ΛΑΒΡΑΚΙ!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος23/1/14 18:54

      λαθος σχολιο σε λαθος αναρτηση φιλε

      Διαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.