18.11.13

Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη στο ΥΜΑΘ για την ευλογιά

Η συμμετοχή των ενόπλων δυνάμεων, της αστυνομίας και της πυροσβεστικής στις προσπάθειες περιορισμού της ζωονόσου της ευλογιάς, ανακοινώθηκε μετά την διάρκεια σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε για το θέμα στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.
Στην σύσκεψη το παρών έδωσαν ο υπουργός Θόδωρος Καράογλου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Άρης Γιαννακίδης, εκπροσώπων των Περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας και Βορείου Αιγαίου, του στρατού, της αστυνομίας και της πυροσβεστικής και υπηρεσιακών παραγόντων.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, καθώς υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε κτηνιατρικό προσωπικό, ζητείται η συνδρομή των ενόπλων δυνάμεων σε στρατιωτικούς κτηνιάτρους αλλά και σε στρατιώτες που είναι επιστήμονες κτηνίατροι. Η αστυνομία θα συνδράμει προκειμένου να επιβάλλονται πιο αποτελεσματικά οι περιοριστικοί όροι στις μετακινήσεις αιγοπροβάτων με σκοπό να αποφευχθεί η περαιτέρω διασπορά της νόσου. Τέλος η πυροσβεστική θα βοηθήσει, με τη δημιουργία ειδικών τάφρων, στη διαδικασία απολύμανσης των οχημάτων καθώς ο ιός της ευλογιάς μεταδίδεται και με τα μεταφορικά μέσα.
Σχετικά με τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων, ο κ. Χαρακόπουλος σχολίασε ότι «τα ζώα που προσβάλλονται θανατώνονται και οι κτηνοτρόφοι αποζημιώνονται για τα ζώα που αναγκάζονται να θανατώσουν. Οι αποζημιώσεις αυτές συγχρηματοδοτούνται και από την ΕΕ και στον Έβρο ήδη έχουν καταβληθεί και ενισχύσεις στους κτηνοτρόφους που αναγκάζονται να εγκλείουν τα κοπάδια τους στις στάνες, δεν έχουν δηλαδή τη δυνατότητα να τα βόσκουν ελεύθερα έξω για να μην μεταδοθεί η νόσος». Για το ποσό των αποζημιώσεων είπε ότι καταβάλλεται ενίσχυση δέκα ευρώ ανά ζώο στην περίπτωση του Έβρου ενώ θα εξεταστεί, και σε συνεργασία με τους κτηνοτρόφους, το ποσό προκειμένου να είναι ακόμη πιο δίκαιες οι αποζημιώσεις για τα ζώα που θανατώνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.