11.11.13

Εικοσιτρία χρόνια χωρίς τον ποιητή της «Ρωμιοσύνης»

Σαν σήμερα, 11 Νοεμβρίου 1990, έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Ρίτσος. Ο ποιητής που έταξε την έμπνευσή του στην Αριστερά και συνδέθηκε όσο λίγοι με τους εργατικούς αγώνες, την εθνική αντίσταση και τον αγώνα κατά της δικτατορίας, γεννήθηκε την ημέρα της εργατικής πρωτομαγιάς, την 1η Μαΐου του 1909. Τεράστιο και σημαντικό το έργο του.
Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε πει: «Δεν χρειάζεται να αναφερθώ στην απέραντη εκτίμηση, στον θαυμασμό και στην αγάπη που τρέφω για τον Γιάννη Ρίτσο. Ο Ρίτσος μας δίδαξε ότι η μεγάλη ποίηση και οι μεγάλοι ποιητές μπορούν να ταυτιστούν με τη ζωή του πολίτη. Ο “Επιτάφιος” συνδέθηκε με τους εργατικούς αγώνες του λαού, η “Ρωμιοσύνη” με την εθνική αντίσταση, τα “Λιανοτράγουδα” με τους αγώνες κατά της δικτατορίας. Εγώ πρόσφερα απλώς το “όπλο” για να σπάσουμε τα τείχη της μπουρζουαζίας και να μπούμε σε κάθε σπίτι. Ήταν από μέρους μου μια ηθελημένη επαναστατική πράξη, με στόχο να δοθεί ένα άλλο νόημα στο τραγούδι, αλλά και μια ελπίδα στο λαό. Τελικά, επηρεάσαμε και την αισθητική του, ενώ η επικοινωνία της τέχνης με το λαό όχι μόνο επετεύχθη, αλλά πήρε αργότερα διαστάσεις ανέλπιστες...».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.