11.11.13

9ο Αντιεξουσιαστικό Φεστιβάλ Κομοτηνής

Η συντόμευση και η συμπύκνωση του ιστορικού χρόνου στην περίοδο της οξύτατης κοινωνικής και οικονομικής κρίσης που βιώνουμε στην Ελλάδα, είναι τα ζητήματα που πρέπει να αναδειχθούν στο καθιερωμένο πλέον αντιεξουσιαστικό φεστιβάλ της Κομοτηνής. Ο ριζικός μετασχηματισμός της ελληνικής κοινωνίας από πλευράς εξουσίας έχει πάρει ξεκάθαρα ολοκληρωτικά χαρακτηριστικά, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα πέρα από την όξυνση των κοινωνικό-ταξικών αντιθέσεων και συγκρούσεων, την ανάδυση του φόβου, του ανταγωνισμού και του κανιβαλισμού στο συλλογικό φαντασιακό μεγάλης μερίδας του πληθυσμού.
Με άλλα λόγια η ολοκληρωτική διαχείριση της κρίσης, μέσω της στοχοποίησης ως υπευθύνων των μεταναστών, των δημόσιων υπαλλήλων, των απεργών, των καταληψιών και των οροθετικών γυναικών, όχι απλά συνέβαλε στην συγκρότηση και την ενδυνάμωση νεοναζιστικών πυρήνων, αλλά μόλυνε και μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας με το μικρόβιο του κανιβαλικού ατομισμού.
Η καλλιέργεια αυτού του μικροβίου έδωσε το πάτημα στο κράτος, για να προχωρήσει πολλά βήματα παραπέρα προς την εγκαθίδρυση του «δημοκρατικού» ολοκληρωτισμού, χωρίς μεγάλο πολιτικό κόστος, μια διαδικασία που στην πράξη αποτυπώνεται στις επιχειρήσεις εκκένωσης καταλήψεων και ελεύθερων κοινωνικών χώρων, στις επιχειρήσεις σκούπα εναντίον μεταναστών, στο κλείσιμο της ΕΡΤ, στη βίαιη καταστολή και ποινικοποίηση του κινήματος ενάντια στις εξορύξεις χρυσού. Όλα αυτά συμβαίνουν με την παράλληλη προσπάθεια νομιμοποίησης του σαθρού ιδεολογήματος της θεωρίας των δύο άκρων.
Έχοντας λοιπόν, αυτά υπόψη στο φετινό φεστιβάλ, η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Κομοτηνής, θα επιχειρήσει να αναδείξει ότι δεν υπάρχουν δύο άκρα, αλλά δύο διαφορετικοί κόσμοι που συγκρούονται. Ο κόσμος της καταπίεσης, της εκμετάλλευσης, του κανιβαλισμού και της καταστολής, με εκφραστές το κράτος, τα αφεντικά και τους νεοναζί και ο κόσμος της αλληλεγγύης, της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας, της αυτό-οργάνωσης και της αντίστασης, που εκφράζεται από κάθε κοινωνικό κίνημα και κάθε άνθρωπο που τον εμπνέουν αυτές οι αξίες.
Η Αντιεξουσιαστική Κίνηση, καλεί την τοπική κοινωνία της Κομοτηνής, όχι ως ακροατήριο στις εκδηλώσεις της, αλλά ως ζωντανό κομμάτι ενός διαλόγου που έχει ήδη αρχίσει από τα προηγούμενα φεστιβάλ, με στόχο το ξεπέρασμα της κρίσης όχι μέσα από μια διαδικασία ανάθεσης, αλλά παίρνοντας τις ζωές μας στα χέρια μας.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ είναι το εξής:

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013
Προβολή ντοκιμαντέρ: «Να μη ζήσουμε σαν δούλοι»
17:00 Adelante (Αγίου Γεωργίου 36)
Εκδήλωση: «Ελεύθεροι κοινωνικοί χώροι και καταλήψεις: Δομές ελευθερίας ενάντια στις κυρίαρχες θεσμίσεις».
Εισηγήσεις:
  • Ελεύθερος κοινωνικός χώρος Adelante
  • Ελεύθερος κοινωνικός χώρος micropolis
  • Κατάληψη ορφανοτροφείο
19:00 Adelante (Αγίου Γεωργίου 36)

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013
Προβολή ταινίας: «Το αβγό του φιδιού»
17:00 Adelante (Αγίου Γεωργίου 36)
Εκδήλωση: «Η εμπειρία του αντιφασιστικού αγώνα σε μητρόπολη και επαρχία, μία κριτική προσέγγιση του φαινομένου»
Εισηγήσεις:
  • Αντιεξουσιαστική Κίνηση Κομοτηνής
  • Γιώργος Μπακάλης (συλληφθείς της αντιφασιστικής μοτοπορείας στις 30/9/2012)
  • Νίκος Νικολαΐδης – Παναγιώτης Μπίκας (εκδόσεις των ξένων)
19:00 Adelante (Αγίου Γεωργίου 36)
PARTY!
23:30 Παλιά Νομική ΔΠΘ

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013
Εκδήλωση: «Η δημοσιογραφία από τα κάτω ενάντια στην 4η εξουσία»
Εισηγήσεις:
  • Ντίνα Δασκαλοπούλου (Εφημερίδα των Συντακτών)
  • Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου (Περιοδικό Unfollow)
  • Σαμή Καραμπουγιούκογλου (ΕΡΑ Κομοτηνής)
  • Στέφανος Μπατσής (Περιοδικό Βαβυλωνία)
19:00 Φουαγιέ Παλιάς Νομικής ΔΠΘ
LIVE!
  • Φλώρα Φωκάς Θόδωρας
  • Basement Ritual, live dj set
  • Vlastur meets big shine, live dj set
21:30 Αμφιθέατρο Παλιάς Νομικής ΔΠΘ (είσοδος 3 ευρώ)

Στο Φεστιβάλ θα υπάρχει Πολιτικό βιβλιοπωλείο, διάθεση προϊόντων ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ, Πάγκος προϊόντων ΒΙΟ.ΜΕ, έκθεση comics.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.