26.10.13

Η συνέλευση UTOPIA AD για τις εκκενώσεις αυτοδιαχειριζόμενων χώρων

Το σύστημα κέρδους και ελέγχου στο οποίο ζούμε αφού πρώτα μεταβίβασε την κρίση την οποία περνάει στους πολίτες δημιουργώντας παράλληλα ένα κλίμα τρομοκρατίας, επιστρατεύει μια γνωστή τακτική.
Ένα νέο κυνήγι μαγισσών ξεκινάει με όλα τα σύγχρονα μέσα και μηχανισμούς (ΜΜΕ, αστυνομία, ναζί) κατά όποιων αντιστέκονται. Ένα από τα πιο υγιή κομμάτια της κοινωνίας που δέχεται την επίθεση του συστήματος είναι αυτό που λειτουργεί με βάση τις ιδέες της Αναρχίας και της Αυτονομίας γενικότερα, έχοντας ως πρόταγμα την Αλληλεγγύη, την Αυτοοργάνωση, την Αυτοδιαχείριση, την Ισότητα και γενικότερα οτιδήποτε έχει να κάνει με την εναντίωση σε ιεραρχικές δομές, ρατσιστικές αντιλήψεις και κάθε έννοια κέρδους.
Το αποτέλεσμα είναι 10άδες σύντροφοι φυλακισμένοι, 100άδες διωκόμενοι και καταλήψεις χρόνων να κλείνουν ως εστίες ανομίας με γελοία ευρήματα. Μετά το πρώτο κύκλο καταστολής και εκκενώσεων σε Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, κεντρική και νότια Ελλάδα απ’ ότι φαίνεται σειρά παίρνουν τα στέκια και οι καταλήψεις της Θράκης. Έτσι, από έγκυρες πηγές γίνεται γνωστό πως σειρά στον κύκλο των εκκενώσεων θα πάρει το Αναρχικό Στέκι Utopia A.D. (Κομοτηνή) και το Αυτόνομο Στέκι Ξάνθης με την ψεύτικη και πλέον γραφική αφορμή περί ναρκωτικών.
Ως συνέλευση Utopia A.D. ακούμε όλο και πιο συχνά από διάφορους ξερόλες που ποτέ τους δεν είχαν επαφή με τον χώρο να τον δυσφημίζουν. Επίσης δεν είναι λίγες οι φορές που διώξαμε γνωστούς τοξικοεξαρτημένους πληροφοριοδότες της αστυνομίας στην προσπάθεια τους να μας προσεγγίσουν «φιλικά». Η παραπάνω τακτική είναι γνωστή και συνηθισμένη στη προσπάθεια του συστήματος να αποκτήσει την «κοινωνική νομιμότητα» για να δικαιολογήσει την καταστολή (άλλο γνωστό παράδειγμα είναι και οι «αγανακτισμένοι πολίτες»). Άλλωστε στο παρελθόν όταν το στέκι στεγαζόταν στο σημερινό κυλικείο τοξικοεξαρτημένα άτομα χρησιμοποιούσαν το προαύλιο χώρο για να καλύψουν τις ανάγκες τους (διακίνηση, χρήση) με την αστυνομίας η οποία βρισκόταν σχεδόν καθημερινά έξω, να κάνει «τυπικούς ελέγχους» μόνο σε συντρόφους. Όταν τα άτομα αυτά εκδιώχθηκαν από το χώρο προχώρησαν σε μικροζημιές στο προαύλιο αφήνοντας πίσω τους σύριγγες και άλλα σύνεργα τους στα κλειστά παράθυρα του στεκιού στοχοποιώντας το.
Άξιο αναφοράς είναι και η απαράδεκτη στάση της τότε πρυτανικής αρχής και του συνεργείου της που μετά την εκκένωση της κατάληψης πέταξαν το μισό αρχείο με έντυπο υλικό σε κάδο σκουπιδιών και το άλλο μισό μαζί με βιβλία έξω από το προαύλιο με αποτέλεσμα αφού είχε βρέξει να καταστραφεί το μεγαλύτερο μέρος. Πέρα όμως από τη καταστροφή του αρχείου, «χάθηκαν» και προσωπικά μας είδη όπως ένα δερμάτινο μπουφάν μηχανής. Ακόμη μία κλασική δικαιολογία για την εκκένωση του Στεκιού είναι η έλλειψη χώρου για τη δημιουργία γραφείων.
Όπως αναφερθήκαμε, και σε παλαιότερο κείμενο μας σχετικά με την έλλειψη χώρου είναι λογικότερη η μεταφορά της ιδιωτικής λέσχης σε μη πανεπιστημιακό κτίριο ειδικά τη στιγμή που πέρα από τη πανεπιστημιακή χρηματοδότηση υπάρχει και αντίτιμο σε όσους φοιτητές «δεν δικαιούνται» δωρεάν σίτιση. Άλλωστε ο χώρος του στεκιού ζήτημα να χωράει δυο γραφεία καθηγητών.
Σαν Αυτόδιαχειριζόμενος χώρος Ουτοπία (από 2003) και πλέον σαν Αναρχικό Στέκι Utopia A.D. (από 2006), αγωνιζόμαστε εδώ και 10 χρόνια για τις Ιδέες μας και συμμετέχουμε σε κάθε ταξικό–κοινωνικό αγώνα. Συμμετέχουμε σε όλες τις απεργίες, σε αντιφασιστικές πορείες και πρωτοβουλίες στον αγώνα κατά των μεταλλείων στη Θράκη και τη Χαλκιδική ενώ ήμασταν από τους πρώτους που ασχοληθήκαμε με τον αγωγό Μπουργκάς–Αλεξανδρούπολη και τα προβλήματα που θα επέφερε η υλοποίηση του. Ακόμα εναντιωθήκαμε στα κέντρα κράτησης μεταναστών και στο φράχτη του Έβρου. Στηρίζουμε ηθικά και οικονομικά φυλακισμένους συντρόφους κάνοντας δράσης Αλληλεγγύης και ενημέρωσης και άλλες πολλές που ο καθένας μπορεί να ενημερωθεί από την σελίδα μας utopia-ad.org.
Τέλος οι δράσεις του στεκιού συνεχίζονται με προβολές ταινιών, Αυτοοργανωμένες συναυλίες, συζητήσεις, Αυτοδιαχειριζομενο καφενείο και bar, δανειστική βιβλιοθήκη, μικροφωνικές παρεμβάσεις στη κεντρική πλατειά και συμμετοχή σε οποιαδήποτε κινητοποίηση, μας βρίσκει σύμφωνους. Η πολιτική μας δράση δεν περιορίζεται στο Στέκι αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα το αφήσουμε αμαχητί.

Αναρχικό Στέκι Utopia A.D.
utopia-ad.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.