21.10.13

Αυξάνεται και πάλι από την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου το κόστος προμήθειας των φαρμάκων

Από Δευτέρα 21 Οκτωβρίου τίθεται σε εφαρμογή ο νέος τρόπος υπολογισμού της συμμετοχής των ασφαλισμένων όσον αφορά την προμήθεια της φαρμακευτικής τους αγωγής. Η διακοσμητική αναγραφή των τριών ποσοστών συμμετοχής (0, 10, 25%) στη συνταγογράφηση, φέρνει επιπλέον αύξηση στο κόστος προμήθειας της φαρμακευτικής αγωγής.
Η κατευθυντήρια γραμμή της Τρόικα προς το Υπουργείο Υγείας για αύξηση της διείσδυσης γενοσήμων στην ελληνική φαρμακευτική αγορά, έρχεται με τη νέα διάταξη του υπουργείου υγείας το οποίο πλέον απαλλάσσεται πλήρως από την υποχρέωση να αναλαμβάνει στο μισό την κάλυψη της φαρμακευτικής αγωγής του ασφαλισμένου που προκύπτει από τη διαφορά μεταξύ λιανικής και ασφαλιστικής τιμής σε περίπτωση που ο ασθενής επιλέξει πρωτότυπο σκεύασμα.
Κοινώς, εάν ο ασθενής επιλέξει πρωτότυπο σκεύασμα, «τιμωρείται» στο έπακρο, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι εκτός από τη συμμετοχή του, καλείται να πληρώσει στο 100% το υπόλοιπο ποσό της τιμής του φαρμάκου που δεν καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ μέσω της ασφαλιστικής τιμής που όρισε, σε αντίθεση με το 50% που ίσχυε μέχρι σήμερα.
Η απεμπλοκή του Κράτους από την κάλυψη της φαρμακευτικής περίθαλψης του Έλληνα ασφαλισμένου, γίνεται ακόμη πιο αισθητή, αφού εμμέσως πλην σαφώς καθιστά την απόκτηση των πρωτότυπων εμπορικών σκευασμάτων, προνόμιο των λίγων.
Δεν πειράζει αγαπητέ Άδωνι Γεωργιάδη, θα επιλέξουμε γενόσημα. Αφού όπως μας καθησυχάζουν και οι φαρμακοποιοί, είναι απολύτως ασφαλή και δε διατρέχουμε κανένα κίνδυνο από τη χρήση τους. Τί θα πεί όμως η καημένη η γιαγιά, όταν αντί για το κόκκινο κουτάκι που έπαιρνε χρόνια, θα πρέπει να πάρει πλέον το μπλε, για να της μείνουνε λεφτά από την ελάχιστη σύνταξη που παίρνει; θα το κάνει λέτε;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.