9.9.13

Τι (δεν) είπε ο Σαμαράς στη ΔΕΘ

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε με «πλεόνασμα» υποσχέσεων για έξοδο από το Μνημόνιο και αυξήσεις, αποφεύγοντας κάθε αναφορά στα νέα μέτρα που απαιτούν οι δανειστές Είπε πολλά, απέκρυψε πολύ περισσότερα.
Ο λόγος για τον πρωθυπουργό, που από το βήμα των εγκαινίων της 78ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, αλλά και με συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα («Έθνος»), εμφανίστηκε και πάλι αισιόδοξος για την επίτευξη του περίφημου πρωτογενούς πλεονάσματος. Απέκλεισε, δε, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, εκβιάζοντας εμμέσως τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, αφού στην ουσία τούς καταλόγισε εκ προοιμίου δολιοφθορά, αν καταψηφίσουν το όποιο κυβερνητικό νομοσχέδιο.
Ο κ. Σαμαράς έθεσε καταρχάς την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος ως προϋπόθεση για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Και έταξε, δηλώνοντας βέβαιος ότι θα επιτευχθεί, αυξήσεις σε χαμηλοσυνταξιούχους και στρατιωτικούς, όπως άλλωστε αναμενόταν βάσει των διαρροών όλες τις τελευταίες ημέρες από το μέγαρο Μαξίμου.

Χρηματοδοτικό κενό
Ο πρωθυπουργός δεν είπε όμως ότι οι δανειστές προετοιμάζονται ήδη να μας δώσουν και νέο δάνειο, αφού το χρηματοδοτικό κενό υπολογίζεται ότι θα φτάσει περί τα 11,5 δισ. ευρώ. Το «ομολόγησαν» την περασμένη εβδομάδα τόσο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, όσο και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντάνιελ Ντάισελμπλουμ.
Ο κ. Στουρνάρας παρέπεμψε μόλις την Παρασκευή τη σχετική συζήτηση για του χρόνου τον Ιούλιο, αλλά Κύριος οίδε ποιες οι βουλές των εταίρων. Στην ίδια γραμμή άλλωστε κινείται, εδώ και αρκετό καιρό, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε. Και, βεβαίως, νέο δάνειο σημαίνει νέο Μνημόνιο. Και νέο Μνημόνιο συνεπάγεται νέα μέτρα.
Νέα μέτρα όμως ο κ. Σαμαράς είπε πως δεν πρόκειται να ληφθούν, τονίζοντας μάλιστα πως «μια νέα μετρολογία θα κάνει κακό στην οικονομία μας» και χαρακτηρίζοντας το 2014 «έτος ανάκαμψης για την ελληνική οικονομία».
Προφανώς ο πρωθυπουργός εννοούσε ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα για το 2014. Αναγνώρισε άλλωστε από του βήματος της ΔΕΘ πως «οι φορολογικές επιβαρύνσεις για τους πολίτες ήταν δυσβάσταχτες» και υποσχέθηκε ελαφρύνσεις για την επόμενη χρονιά. «Θα ζητηθούν λίγα από πολλούς», είπε ο κ. Σαμαράς.
Δεν μπήκε όμως καν στον κόπο να διαψεύσει τις αποκλειστικές πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν προχθές, Σάββατο, στην «Εφημερίδα Συντακτών», ότι οι δανειστές ζητούν από τη δικομματική του κυβέρνηση να ψηφίσει τώρα νέα μέτρα για τη διετία 2015–2016. Το θέτουν, μάλιστα, ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων του τρέχοντος δανείου.
Απλώς, στη συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε χθες, απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, δίχως βεβαίως να κάνει αναφορά στις πιέσεις που δέχεται από τους δανειστές να ψηφιστούν τώρα μέτρα για δύο χρόνια μετά.

«Δολιοφθορά»
Και έχοντας προφανώς επίγνωση ότι τα όποια νέα μέτρα θα τύχουν εντονότατων αντιδράσεων από βουλευτές και των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων, ενώ ενέχεται ο κίνδυνος καταψήφισής τους, ερωτηθείς αν θα μπορούσε να γίνει κάποιο «ατύχημα», απάντησε επί λέξει:
«Ακόμη και η συζήτηση για πρόωρες εκλογές αποσταθεροποιεί τη χώρα. Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει κάποιος κυβερνητικός βουλευτής που θα αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση και τη χώρα. Το έχουν δείξει άλλωστε ώς τώρα. Με μεγάλη ευθύνη και σοβαρότητα. Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν ατύχημα. Θα ήταν δολιοφθορά!»
Πάντως, από την ομιλία του στη ΔΕΘ προκύπτει ότι, τουλάχιστον στο πίσω μέρος του μυαλού του, ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτε. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάσει, καταλογίζοντάς του «ανυπόφορο λαϊκισμό» και εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «θα τα χάσουν όλα», εννοώντας προφανώς και τις εκλογές.
Όπως δεν είναι τυχαίο ότι –πρώτη φορά- χαρακτήρισε «νεοναζί» τη Χρυσή Αυγή και επανέφερε τη θεωρία των «δύο άκρων» που «επαγγέλλονται την καταστροφή της χώρας, ίσα ίσα τη στιγμή που οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο».

Α.Μ.

5 σχόλια:

  1. Ανώνυμος9/9/13 21:50

    Τι δεν ειπε η piazza del popolo...... Την προηγούμενη παρασκευή έγινε το φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Κομοτηνή. Έχετε να αναφέρετε κάτι; Έστω σαν είδηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος10/9/13 07:54

    Uα είχε πλάκα αν μπορούσε να παρακολουθήσει κάποιος τον ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση με τόνους ποπ-κορν από τα δελτία των οκτώ, αλλά έλα που πρέπει να κυβερνηθεί και η χώρα... :/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος10/9/13 07:55

    Η κυβέρνηση μελετά την επαναφορά του δώρου Πάσχα για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Γατάκια! Ο σύριζα θα δώσει δώρο Πάσχα, Χριστουγέννων, Αποκριών και ονομαστικής εορτής ΣΕ ΟΛΟΥΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος10/9/13 08:26

    Kυρίτσης, διευθυντής Αυγής: "μεταξύ του να μην έχουμε να ταϊσουμε τα παιδιά μας ή να πληρώνουμε τόκους θα προτιμήσουμε να μην πληρώνουμε τόκους". Ο οικονομικός αναλφαβητισμός του (συνήθης για μέσο αριστερό) δεν του επιτρέπει να αντιληφθεί ότι αν δεν πληρώσσει τόκους δεν θα πεινάσουν απλώς τα παιδάκια του, αλλα θα πεθάνουν τα παιδάκια του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος10/9/13 08:31

    Αυτό το καλαμπούρι με την ..κλασματική αποτύπωση του ποσοστού της διαδρομής της κρίσης που έχουμε διανύσει μήπως πρέπει να σταματήσει κάποια στιγμή; 2/3 ο ένας, 4/5 ο άλλος, 13/15 ο τρίτος. Δηλαδή, με βάση ποιο κριτήριο προσδιορίζονται όλα αυτα; Και τι σημαίνει το τέλος της διαδρομής; Επιστροφή εκεί που ήμασταν προ κρίσης; Αστεία πράγματα. Σημαίνει απλώς πάτος στο βαρέλι. Για την επιστροφή στο επίπεδο ζωής του 2009 υποψιάζομαι ένα κλάσμα, αλλα φοβάμαι να το γράψω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.