3.9.13

Η Περιφέρεια ΑΜ – Θ καινοτομεί μέσω της εξοικονόμησης ενέργειας

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης συμμετέχει στο ELIH-MED μαζί με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, πραγματοποιώντας μια πιλοτική εφαρμογή ενεργειακής αναβάθμισης στα πέντε κτίρια των Φοιτητικών Εστιών του ΔΠΘ στην Κομοτηνή.
Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου η συνάντηση μεταξύ των Ελλήνων εταίρων των στρατηγικών έργων MED με σκοπό τη συνέργεια και την κεφαλαιοποίηση των αποτελεσμάτων του έργου με άλλα έργα.
Παράλληλα, δόθηκε συνέντευξη τύπου στα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης από τον Εκτελεστικό Γραμματέα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ Κωνσταντίνο Κατσιμίγα και τον Αναπληρωτή Πρύτανη Επενδύσεων και Προγραμματισμού Υποδομών του ΔΠΘ Παντελή Μπότσαρη.
«Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης μέσα από τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα ELIH-MED καινοτομεί και ταυτόχρονα ενισχύει οικογένειες και κοινωνικές ομάδες χαμηλού βιοτικού επιπέδου μέσα από την ευαισθητοποίηση και την πληροφόρηση για τα χρηματοδοτικά εργαλεία εξοικονόμησης ενέργειας», τόνισε ο κ. Κατσιμίγας, ενώ ο κ. Μπότσαρης με την σειρά ανέφερε πως με το συγκεκριμένο πρόγραμμα υπάρχει μια πετυχημένη συνεργασία του Πανεπιστημίου με την Περιφέρεια ΑΜ-Θ.
Σε ότι αφορά το πρόγραμμα ELIH-MED ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ επεσήμανε πως «οι τρεις Έλληνες εταίροι θα πραγματοποιήσουν πιλοτική εφαρμογή ενεργειακής αναβάθμισης στα πέντε κτίρια των φοιτητικών εστιών του ΔΠΘ στην Κομοτηνή, που περιέχουν συνολικά 630 διαμερίσματα συνολικής δυναμικότητας 700 κλινών (560 μονόκλινα – 70 δίκλινα)».
Να σημειωθεί πως για την επίτευξη του στόχου της εξοικονόμησης ενέργειας της τάξης 35 – 40% στα κτίρια των φοιτητικών εστιών, θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις στο κέλυφος των κτιρίων (προσθήκη εξωτερικής θερμομόνωσης) και στα Η/Μ συστήματα (προσθήκη ηλιακών συλλεκτών για ζεστό νερό χρήσης, αντικατάσταση ενεργοβόρων λαμπτήρων κλπ).
Το έργο «Energy Efficiency in Low-income Housing in the Mediterranean / Ενεργειακή αποδοτικότητα σε κοινωνικές κατοικίες της Μεσογείου / ELIH-MED του Προγράμματος Διακρατικής Εδαφικής Συνεργασίας MED (Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Σλαβενία, Ελλάδα, Μάλτα και Κύπρος) είναι συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, έχει ως σκοπό την ενεργειακή αναβάθμιση 500 κατοικιών κοινωνικού χαρακτήρα στη Μεσόγειο, στις οποίες διαβιούν κυρίως οι οικογένειες χαμηλού εισοδήματος, καθώς επίσης και η εύρεση – εφαρμογή τεχνικών λύσεων και πρωτοποριακών χρηματοδοτικών προτάσεων για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στις μεσογειακές κοινωνικές κατοικίες.

1 σχόλιο:

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.