11.8.13

Ένταξη του έργου προστασίας και διαμόρφωσης της ακτής Ραψάνης στο ΕΣΠΑ

Την απόφαση ένταξης του έργου προστασίας και διαμόρφωσης της ακτής Ραψάνης στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ 2007-2013, παρέδωσε στο Δήμο Καβάλας ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Άρης Γιαννακίδης.
Το έργο που αφορά την προστασία της ακτής Ραψάνης από τη διάβρωση της θάλασσας με ταυτόχρονη επέκτασή της είναι συνολικού προϋπολογισμού 2.000.000 € και όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής ο Δήμος Καβάλας κατέβαλε τιτάνιες προσπάθειες ώστε να λάβει όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις και να ενταθεί το έργο στο ΕΣΠΑ.
«Ξεκινήσαμε από το 2009 να προστατεύουμε τις ακτές Ραψάνης, Καλαμίτσας και Περιγιαλίου», σημείωσε ο δήμαρχος και συμπλήρωσε, «η πρώτη μελέτη που ολοκληρώθηκε ήταν της Ραψάνης. Θέλαμε να διαφυλάξουμε τις περιουσίες των κατοίκων, του δήμου αλλά και το δρόμο, ακόμη και να μεγαλώσουμε την ακτή. Αυτό μας υποσχέθηκαν και οι μελετητές. Έγινε μια τιτάνια προσπάθεια. Τρεις φορές ζητήσαμε εγκρίσεις από 18 διαφορετικές υπηρεσίες. Μετά τη μελέτη για τα φυσικά φαινόμενα, ξεπεράσαμε το μεγαλύτερο φυσικό φαινόμενο που είναι η γραφειοκρατία σε περίπου δυόμιση χρόνια. Η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας ΑΜ-Θ αντιμετώπισε πολύ γρήγορα την πρόταση, παρά τον φόρτο εργασίας λόγω κλεισίματος του ΕΣΠΑ. Ο περιφερειάρχης μας έφερε σήμερα το δώρο της ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ. Είναι ένα έργο που αφορά ολόκληρη την Περιφέρεια ΑΜΘ και ελπίζουμε  μέσα από τέτοια προγράμματα ν’ αντλήσουμε κι άλλα χρήματα για την προστασία των ακτών».
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης δήλωσε ικανοποιημένος για την ένταξη του έργου και εκθείασε την προπαρασκευαστική διαδικασία του Δήμου Καβάλας. «Η απόφαση ένταξης του έργου της Ραψάνης είναι το πρώτο αντιδιαβρωτικό έργο σε επίπεδο Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Συγχαίρω το Δήμο Καβάλας, ο οποίος έχει χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ μ’ ένα πολύ σημαντικό ποσό των 86.000.000 €», σημείωσε ο κ. Γιαννακίδης.
Ο αντιδήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης αναφερόμενος στην πορεία υλοποίησης του έργου τόνισε: «Είναι ένα σημαντικό έργο που για μεγάλο χρονικό διάστημα κόλλησε στη γραφειοκρατία. Στην περιοχή της Ραψάνης θα γίνει αποκατάσταση των τοιχίων που βρίσκονται στη στεριά, κάτι που δεν μπορούσε να γίνει μέχρι σήμερα λόγω του ότι έπρεπε να υπάρξει αδειοδότηση. Αν έπιανε ένας νοτιάς και καταστρέφονταν εκ νέου τα τοιχία, ήταν σα να πετάμε λεφτά στη θάλασσα. Θα δημιουργηθεί επίσης ένα κρηπίδωμα σε απόσταση 50 μέτρων από την ακτή, δε θα είναι ορατό, θα είναι σε βάθος ενός μέτρου από την επιφάνεια της θάλασσας και θα δημιουργηθεί με πέτρες. Το κρηπίδωμα θα σπάζει τον κυματισμό και σταδιακά θα μεγαλώσει η ακτή. Είναι μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα για μια πόλη να έχει μέσα στον ιστό της μια πολύ καλή αμμουδιά. Οι διαδικασίες θα ξεκινήσουν αμέσως με τους διαγωνισμούς. Η έναρξη των εργασιών θα γίνει την Άνοιξη του 2014 και θα ολοκληρωθούν το Καλοκαίρι του 2015».

Επίσκεψη στα έργα του ΕΣΠΑ στην περιοχή του Αγίου Σίλα
Λίγο νωρίτερα ο περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης συνοδευόμενος από το δήμαρχο και τον αντιπεριφερειάρχη Αρχέλαο Γρανά επισκέφθηκαν από κοντά τα έργα της κατασκευής του νέου δρόμου προς το νοσοκομείο αλλά και της μονάδας ανοιχτής φροντίδας ηλικιωμένων και χρονιών πασχόντων στην περιοχή του Αγίου Σίλα που επίσης έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.  Όλοι διαπίστωσαν από κοντά την πολύ καλή πορεία εκτέλεσης των έργων
Φορέας υποβολής πρότασης για την κατασκευή της μονάδας ανοιχτής φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων είναι η  Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου ενώ φορέας υλοποίησης είναι ο  Δήμος Καβάλας. Το έργο έχει προϋπολογισμό 3.141.715,16 €.
Η μονάδα θα εξυπηρετεί 100 άτομα, έχει σκοπό την παροχή υπηρεσιών περίθαλψης κοινωνικής υποστήριξης, φιλοξενίας και κοινωνικής αποκατάστασης χρονίως πασχόντων και ατόμων τρίτης ηλικίας. Το 10% κατ’ ελάχιστο της δυναμικότητας αυτής θα διατίθεται για τη φιλοξενία απόρων ηλικιωμένων ατόμων αυτοεξυπηρετούμενων ή μη. Το έργο έχει ξεκινήσει και προχωρά με γρήγορους ρυθμούς η εσωτερική και εξωτερική τοιχοποιία. Στην φάση αυτή των εργασιών,  ο ανάδοχος απασχολεί καθημερινά 20 εργαζόμενους.
Με γοργούς ρυθμούς προχωράει επίσης και το έργο της κατασκευής του δρόμου και του κόμβου που θα συνδέσει το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας με  την Εθνική Οδό αλλά και τον δρόμο που έχει κατεύθυνση τη συνοικία του Αγίου Λουκά Το έργο θα ολοκληρωθεί τμηματικά: Το τμήμα του από το νοσοκομείο μέχρι τα φανάρια της Εθνικής Οδού θα ολοκληρωθεί σε μερικές ημέρες καθώς θα πέσει το ασφαλτικό, ενώ το υπόλοιπο τμήμα μέχρι την οδό Ιοκάστης, στη συμβολή της με την 11ης Μεραρχίας θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος13/8/13 15:20

    1ος σε εντάξεις στο ΕΣΠΑ ο Δήμος Καβάλας,
    2ος ο Δήμος Κομοτηνής!
    Πάμε για ντέρμπυ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.