9.7.13

Εξαρθρώθηκε σπείρα που διέπραττε διαρρήξεις χρηματοκιβωτίων στην Καβάλα

Εξαρθρώθηκε από τις αστυνομικές αρχές, εγκληματική οργάνωση που δρούσε από τον Αύγουστο του 2011 έως το Φεβρουάριο του 2012 και διέπραττε συστηματικά διαρρήξεις χρηματοκιβωτίων στην περιοχή της Καβάλας.
Για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης σχεδιάστηκαν ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις, οι οποίες  πραγματοποιήθηκαν σε Καβάλα, Θεσσαλονίκη και Αθήνα, όπου συνελήφθησαν έξι άτομα, ανάμεσα τους κι ένας 31χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας.
Η εξάρθρωση της οργάνωσης είναι αποτέλεσμα ενδελεχούς και εμπεριστατωμένης έρευνας του Τμήματος Ασφάλειας Καβάλας, ενώ στη σύλληψη των έξι μελών της συνέβαλλαν αστυνομικοί των Διευθύνσεων Ασφάλειας Αττικής και Θεσσαλονίκης, κατόπιν σχετικών ενταλμάτων σύλληψης που εκδόθηκαν σε βάρος τους.
Σε βάρος των μελών της οργάνωσης, σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διάπραξη ένοπλης ληστείας, διακεκριμένες κλοπές, αρπαγή, εμπορία ναρκωτικών, παράνομη οπλοκατοχή, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και ζωοκτονία.
Όπως διακριβώθηκε οι έξι συλληφθέντες, από τον Αύγουστο του 2011 έως και το Φεβρουάριο του 2012, είχαν ενταχθεί και συμμετείχαν ενεργά στη συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιούνταν συστηματικά σε διαρρήξεις και παραβιάσεις  χρηματοκιβωτίων, σε διάφορες περιοχές της Καβάλας.
Η εγκληματική οργάνωση διέθετε δομημένη εσωτερική διάρθρωση, διακριτούς ρόλους, ιεραρχική σχέση μεταξύ των μελών της και διαρκή δράση, ενώ χρησιμοποιούσε συγκεκριμένη μεθοδολογία (modus operandi). Κύριο χαρακτηριστικό της δράσης τους είναι ότι επέλεγαν το «στόχο» τους (δημόσια κτίρια, επιχειρήσεις, οικίες κ.λ.π) και μετά από διάρρηξη εισέρχονταν στους εσωτερικούς χώρους, όπου με χρήση συσκευής οξυγόνου παραβίαζαν τα χρηματοκιβώτια. Στις περιπτώσεις που δεν έβρισκαν χρηματοκιβώτια αφαιρούσαν διάφορα άλλα είδη και κυρίως χρήματα και τιμαλφή.   
Από τη μέχρι τώρα αστυνομική έρευνα προέκυψε η εμπλοκή τους στις παρακάτω αξιόποινες πράξεις :
  • Τις νυχτερινές ώρες της 12-8-2011, στην Ελευθερούπολη, διέρρηξαν τα γραφεία του Δημαρχείου Παγγαίου και ακολούθως με τη χρήση συσκευής οξυγόνου, παραβίασαν το χρηματοκιβώτιο και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 88.000 ευρώ.
  • Τις νυχτερινές ώρες της 18-10-2011, στην Χρυσούπολη, διέρρηξαν τα γραφεία του Δημαρχείου Νέστου και με τη χρήση συσκευής οξυγόνου, παραβίασαν το χρηματοκιβώτιο και αφαίρεσαν από το εσωτερικό του το χρηματικό ποσό των 25.000 ευρώ και 44 έντυπα βεβαιώσεων αλλοδαπών.
  • Τις νυχτερινές ώρες της 27-1-2012, στη Θάσο, διέρρηξαν πρατήριο υγρών καυσίμων και με τη χρήση συσκευής οξυγόνου, παραβίασαν το χρηματοκιβώτιο και αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 1.700 ευρώ.
  • Τις νυχτερινές ώρες της 18-2-2012, στην Καβάλα, διέρρηξαν κατάστημα με πυροσβεστικά είδη και αφαίρεσαν από το εσωτερικό του μία (1) φορητή συσκευή κοπής μετάλλων.
  • Τις νυχτερινές ώρες της 18-2-2012, στη Χρυσούπολη, αποπειράθηκαν να διαρρήξουν οικία χωρίς όμως να τα καταφέρουν, θανατώνοντας το σκυλί φύλαξης της οικίας.
  • Τις νυχτερινές ώρες της 18/19-2-2012, στην Καβάλα, διέρρηξαν οικία, όπου με την απειλή όπλων, αφού κράτησαν «ομήρους» τους ιδιοκτήτες της, για κάποιες ώρες, αναζητώντας χρηματοκιβώτιο, τελικά αποχώρησαν, αφαιρώντας διάφορα χρυσαφικά, συνολικής αξίας 10.000 ευρώ και το χρηματικό ποσό των 500 ευρώ.   
  • Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, εκτιμάται ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν αποκομίσει από την παράνομη δραστηριότητα τους, πάνω από 125.000 ευρώ. 
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στις αρμόδιες Εισαγγελίες Πλημμελειοδικών, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται από το Τμήμα Ασφάλειας Καβάλας, προκειμένου να διερευνηθεί όλο το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας της οργάνωσης και η τυχόν εμπλοκή των μελών της και σε άλλες αξιόποινες πράξεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.