3.7.13

Διεθνές συνέδριο στην Καβάλα για τους Δρόμους του Καπνού

Διεθνές συνέδριο με θέμα «Οι Δρόμοι του Καπνού», διοργανώνεται στην Καβάλα, υπό την αιγίδα της Α.Ε. του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, με την υποστήριξη της Αυστριακή Πρεσβείας, του Εμπορικού Τμήματος της Αυστριακής Πρεσβείας, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Δήμου Καβάλας, της Ουγγρικής Πρεσβείας και του Σουηδικού Ινστιτούτου.
Το συνέδριο, το οποίο ξεκινά την Παρασκευή 5 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 7 Ιουλίου, εντάσσεται στον επίσημο εορτασμό της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Καβάλας και της ενσωμάτωσής της στον εθνικό κορμό.
Το επιστημονικό συνέδριο διοργανώνεται από την αναπληρώτρια καθηγήτρια της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Μαρία Ρεντετζή, ενώ την έκθεση επιμελείται ο Ελληνοαυστριακής καταγωγής αρχιτέκτονας Σπύρος Φλεβάρης.
Στο τέλος του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα ισχυροί ξένοι επιχειρηματίες κυρίως από την Αυστροουγγαρία ανέδειξαν το εμπόριο του καπνού σε κυρίαρχη οικονομική δραστηριότητα σε μια σειρά ελληνικών πόλεων, ανάμεσά τους και η Καβάλα. Σ’ αυτό το πλαίσιο οικονομικής ανάπτυξης οι ισχυροί αυτοί έμποροι εισήγαγαν σταδιακά καινοτόμες τεχνολογίες επεξεργασίας και δεματοποίησης του καπνού που κυρίως στη διάρκεια του μεσοπολέμου άλλαξαν δραστικά την κουλτούρα εργασίας και τις εργασιακές σχέσεις στα καπνομάγαζα.
Η ιστορία του καπνού στην Ελλάδα έχει γραφτεί ως μέρος της πολιτικής και οικονομικής ιστορίας της χώρας, ως αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας των εργατικών κινημάτων αλλά και της ιστορίας των γυναικών και του φύλου.
Ωστόσο ιστορικοί, κοινωνιολόγοι και ανθρωπολόγοι έδωσαν πολύ λιγότερη προσοχή στους τρόπους που η μεταφορά των τεχνολογιών του καπνού κυρίως από την αυστροουγγρική αυτοκρατορία διαμόρφωσαν τις τοπικές κοινωνίες, μετασχηματίστηκαν μέσω αυτής της μεταφοράς και επηρέασαν σημαντικά την εθνική οικονομία. 
Στόχος του διεθνούς συνεδρίου είναι να ξαναειπωθεί η ιστορία του καπνού μέσα από τους δρόμους μεταφοράς των τεχνολογιών του.  Οι εμπορικές σχέσεις - και ότι αυτές επέφεραν - μεταξύ Καβάλας και Βιέννης αποτελούν ένα παράδειγμα μεταφοράς τεχνολογίας και ένα σημείο εκκίνησης για μια ευρύτερη συζήτηση πάνω στη χρήση της τεχνολογίας στην παραγωγή, επεξεργασία και διανομή του καπνού.
Οι σύνεδροι προέρχονται από όλα τα σημαντικά πανεπιστήμια της χώρας μας καθώς και από πανεπιστήμια της Τουρκίας, της Αγγλίας, της Αυστρίας, της Τσεχίας, της Γερμανίας, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών. Επίσης, στο συνέδριο θα συμμετάσχουν επιμελητές από το Εθνογραφικό Μουσείο της Ίστρια στην Κροατία και την συλλογή της JTI Tobacco Collection στη Βιέννη (συλλογή της πρώην Austria Tabak).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.