12.7.13

«Ναι» σε αιτούντες άσυλο λόγω διώξεων για ομοφυλοφιλία

Οι αιτούντες καθεστώς πρόσφυγα σε χώρα-μέλος της ΕΕ που διατείνονται ότι διώκονται λόγω του ομοφυλοφιλικού προσανατολισμού τους μπορούν να αποτελέσουν «ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα» κατά το προσφυγικό δίκαιο της ΕΕ, κρίνει η γενική εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ελεανόρ Σάρπστον.
Η εισαγγελέας διευκρινίζει ότι αυτή καθ’ αυτή η ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλικής δραστηριότητας στη χώρα καταγωγής των ατόμων δεν αποτελεί πράξη δίωξης, αλλά, από την άλλη πλευρά, οι εθνικές αρχές στις χώρες της ΕΕ πρέπει να εξετάζουν αν ο συγκεκριμένος αιτών κινδυνεύει να υποβληθεί σε πράξεις που χαρακτηρίζονται ως πράξεις δίωξης.
Η υπόθεση έφθασε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή τρεις ομοφυλόφιλοι από αφρικανικές χώρες ζήτησαν καθεστώς πρόσφυγα στην Ολλανδία, διατεινόμενοι ότι έχουν βάσιμο φόβο δίωξης στις χώρες καταγωγής τους στηριζόμενο στον γενετήσιο προσανατολισμό τους.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκή οδηγία, η οποία παραπέμπει στις διατάξεις της Σύμβασης της Γενεύης 2, ο υπήκοος τρίτης χώρας ο οποίος, λόγω δικαιολογημένου φόβου δίωξης λόγω φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, πολιτικών πεποιθήσεων ή συμμετοχής σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα, βρίσκεται εκτός της χώρας της ιθαγένειάς, μπορεί να ζητήσει καθεστώς πρόσφυγα.
Το ολλανδικό δικαστήριο το οποίο δικάζει σε τελευταίο βαθμό, υπέβαλε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τρεις αιτήσεις προδικαστικής απόφασης οι οποίες αφορούν την αξιολόγηση των αιτήσεων να παρασχεθεί καθεστώς πρόσφυγα βάσει των διατάξεων της οδηγίας.
Με τις προτάσεις της, η γενική εισαγγελέας προτείνει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να κρίνει, πρώτα απ’ όλα, ότι οι αιτούντες καθεστώς πρόσφυγα που έχουν ομοφυλοφιλικό προσανατολισμό μπορούν, αναλόγως των συνθηκών στη χώρα καταγωγής τους, να αποτελέσουν ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα υπό την έννοια της οδηγίας.
Κατά την άποψή της, το γράμμα της οδηγίας δείχνει ότι ο νομοθέτης της ΕΕ έδωσε το σαφέστερο δυνατό στοιχείο ως προς το ότι τα πρόσωπα που έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό τον γενετήσιο προσανατολισμό όντως δύνανται να είναι μέλη ιδιαίτερης κοινωνικής ομάδας. Υπενθυμίζεται ότι οι προτάσεις του γενικού εισαγγελέα δεν δεσμεύουν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος12/7/13 10:21

    Το μπλογκ "σκατοπιάτσα" κάνει σαμποτάζ στο ΣΥΡΙΖΑ!!!!!!!!!!

    Δεν προβάλει τις θέσεις του. Αν τολμάς πιάτσα ανάρτησε το http://synedrio.syriza.gr/theseis.php?id=43

    Για να δει ο κόσμος ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ.

    π.χ. για τις Ενωμένες Σοσιαλιστικές Πολιτείες της Ευρώπης!

    ή θαυμάστε το παρακάτω:

    Κατάργηση όλων των ειδικών δυνάμεων καταστολής και αστυνόμευσης των αγώνων του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας.

    Απαγόρευση παρουσίας των σωμάτων ασφαλείας στους χώρους στους οποίους διεξάγεται πολιτική και συνδικαλιστική δραστηριότητα και επέκταση του ασύλου σε όλους τους εκπαιδευτικούς και εργασιακούς χώρους.

    Κατάργηση κάθε αυτοδιοίκητου των σωμάτων ασφαλείας. Υπαγωγή τους στον έλεγχο των μαζικών οργανώσεων του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας και μετατροπή τους σε πολιτοφυλακές, με εκ περιτροπή συμμετοχή σε αυτές επίλεκτων μελών των μαζικών εργατικών οργανώσεων και της νεολαίας. Καθορισμός του προγράμματος εκπαίδευσής τους από εκλεγμένη επιτροπή εκπροσώπων από τις μαζικές οργανώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος12/7/13 14:47

      Μη βρίζεις το πιάτσα 10:21. Επίτηδες κρύβει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αφού κατά βάθος δε συμφωνεί με τον Τσίπρα. Αναγκαίο κακό και κληρονόμο της ... "αριστεράς" τον θεωρεί. Οπότε τον στηρίζει λίγο, αλλά όχι και να τα λέμε όλα.

      Και είδες;;;; Εσύ βρίζεις, αδικείς (σιγά ρε το σαμποτάζ), προβοκάρεις ("αν τολμάς ανάρτησε") κλπ. και το μπλογκ αξιοπρεπέστατο!!!

      Τα αναρτά χωρίς δεύτερη κουβέντα. Επί της ουσίας συμφωνώ με το να ξέρουμε ΤΙ είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ασχετως αν μας εκφράζει ή όχι. Επί του τύπου, λίγο κοσμιότερες διατυπώσεις (αν και μπροστά στις παπαρδέλες της ελληνικής ανωνυμομλογκόσφαιρας και επωνυμομπλογκόσφαιρας το πιάτσα είναι παρθεναγωγείο.)

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος12/7/13 16:51

    Τάγματα εφόδου ίδρυσε με κοριτσάκια και αγοράκια κατά το πρότυπο της Χρυσής Αυγής για την τήρηση της τάξης στους ποδηλατοδρόμους και στα στενά πεζοδρόμια για την τήρηση της τάξης ο δήμος Κομοτηνής;
    Και καλούν τη τροχαία για να συνετίσει με την γραφίδα τους δήθεν παραβάτες και δίνουν συνεντεύξεις για το τι θα τραβήξουν στο μέλλον οι δημότες από τον λανθασμένο σχεδιασμό των ποδηλατοδρόμων.
    Ας διορθώσουν πρώτα τα δικά τους κακώς κείμενα και μετά των τρίτων.
    Να ξέρουν στους ποδηλατοδρόμους κυκλοφορούν κατά μόνας για να μην συμβεί ατύχημα, και όχι σε δυάδες και τριάδες. Προσέχουν τους πεζούς που βαδίζουν στο πεζοδρόμιο, γιατί η απροσεξία και η αλαζονεία της προτεραιότητας θα τους οδηγήσουν στις κρυστάλλινες βιτρίνες.
    Πολλά έπρεπε να είχαν προβλεφθεί στη μελέτη των ποδηλατοδρόμων τα οποία δεν προβλέφθηκαν γι΄ αυτό θα δημιουργείται καθημερινά και το κομφούζιο της φορτοεκφόρτωσης των εμπορευμάτων των καταστημάτων και άλλα πολλά ευτράπελα.
    VIDEO-youtube.com/watch?v=K_4DinuPIXw
    & youtube.com/channel/UCwlNI9RAMBRAVMgVzEmfYmg

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.