18.6.13

Λίγα λόγια για την απόφαση του ΣτΕ

του Σταύρου Τασιόπουλου
Διατάσσουμε
1. Την αναστολή της εκτέλεσης της προσβαλλόμενης υπ’ αριθ. ΟΙΚ.02/11.6.2013 Κοινής Υπουργικής Απόφασης αποκλειστικά ως προς το μέρος της, με το οποίο προβλέπεται α) ότι διακόπτεται η μετάδοση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και η λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων της ΕΡΤ Α.Ε., και β) ότι οι συχνότητες της ΕΡΤ Α.Ε. παραμένουν ανενεργές (άρθρο 2 παρ. 2 περ. β της παραπάνω Κ.Υ.Α.).
2. Τη λήψη από τους συναρμόδιους Υπουργό Οικονομικών και Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό των αναγκαίων οργανωτικών μέτρων για τη συνέχιση της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων από δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα για το χρονικό διάστημα έως τη σύσταση και λειτουργία νέου φορέα που θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, όπως προβλέπεται από την παρ. 2 του άρθρου 1 της υπ’ αριθ. ΟΙΚ.02/11.6.2013 Κοινής Υπουργικής Απόφασης.
Με βάση αυτή την απόφαση του ΣτΕ στην ουσία γίνεται εμμέσως δεκτή η ΚΥΑ κατάργησης της ΕΡΤ, και το ΣτΕ αντιτίθεται μόνον στο σημείο της εκπομπής σήματος από αυτήν μέχρι τη δημιουργία του νέου δημόσιου φορέα ενημέρωσης ΝΕΡΙΤ.
Δηλαδή ακόμα και με επαναλήψεις ή ντοκιμαντέρ ή ένα απλό δελτίο ειδήσεων θεωρείται ότι εκπέμπεται σήμα, από δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Εδώ εννοείται η ΕΡΤ ΑΕ και όχι κάποιο άλλο μόρφωμα, όπως ίσως κάποιοι θα ισχυριστούν.
Άρα ως προς το θέμα κατάργησης της ΕΡΤ και των απολύσεων το θέμα είναι ξεκάθαρο, ισχύουν κανονικά. Σε αντίθετη περίπτωση θα έλεγε η απόφαση ότι διατάσσεται η αναστολή εκτέλεσης της απόφασης εν όλω και όχι εν μέρει.
Περαιτέρω ως προς την μεταβατική περίοδο λειτουργίας αποκλειστικά για την εκπομπή σήματος και την εξουσιοδότηση στους υπουργούς να εφαρμόσουν την απόφαση με τα ανάλογα οργανωτικά μέτρα, προκύπτουν άμεσα ζητήματα.
Ποιο το καθεστώς εργασίας του όποιου προσωπικού; Δηλαδή θα είναι ένα προσωπικό ασφαλείας ή όλο το υπάρχον προσωπικό που μέχρι στιγμής θεωρείται απολυμένο;
Τεκμαίρεται ότι ένεκα ασφάλειας δικαίου η απόφαση εννοεί ένα ελάχιστο προσωπικό για την ελάχιστη ομαλή συνέχεια εκπομπής σήματος. Αυτό το προσωπικό αν είναι κάποια άτομα από το υπάρχον και νυν απολυμένο αυτό δεν μπορεί να γίνει ή αν γίνει δημιουργεί στρέβλωση ακόμα και με κάποια εγκύκλιο που να διευκρινίζει ότι κάποια άτομα τελικώς δεν απολύονται. Τούτο θα αντιβαίνει στις αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας που διέπουν την κρατική διοίκηση και τις δικαστικές αποφάσεις.
Άρα τεκμαίρεται ότι η λειτουργία της ΕΡΤ για ένα μήνα ή δυο ή όσο χρειαστεί θα γίνει από προσωπικό που μπορεί να προσληφθεί μόνον για τούτο το σκοπό, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου που δύναται να μην διέπεται από κανόνες ΑΣΕΠ ένεκα της εξυπηρέτησης ενός ειδικού και έκτακτου σκοπού.
Κατά την κρίση μου με το παρόν καθεστώς που έχει δημιουργηθεί στο ζήτημα η εκτελεστική εξουσία έχει να διαλέξει είτε την άμεση πρόσληψη έκτακτου προσωπικού είτε την ανάκληση της υπουργικής απόφασης της απόλυσης όλου του προσωπικού, που κάτι τέτοιο θα σήμαινε ανάκληση της κατάργησης της ΕΡΤ.
Περαιτέρω θεωρώ ότι δεν δύναται να γίνει λόγος περί νίκης των αιτημάτων της προσφεύγοντος ΠΟΣΠΕΡΤ μιας και το ΣτΕ δεν ανακάλεσε την εκτέλεση της κατάργησης της ΕΡΤ αλλά στην πράξη τροποποίησε τον τρόπο της κατάργησης καθαρά ως προς το τεχνικό σκέλος που και το οποίο αφορά τρίτους, δηλαδή τους τηλεθεατές. Ακόμη η εξουσιοδότηση στους συγκεκριμένους Υπουργούς και όχι σε κάποιον άλλο ή σε άλλους φορείς για την εξεύρεση του οργανωτικού τρόπου εκτέλεσης της απόφασης, σημαίνει πως το ΣτΕ δεν επιθυμεί να υπάρξει διαφοροποίηση του αρχικού στόχου της ΚΥΑ κατάργησης της ΕΡΤ.
Αυτό σημαίνει πως ο αρχικός λόγος, δηλαδή ο εξορθολογισμός του δημόσιου φορέα ενημέρωσης αφορά ως προς την επίτευξή του τους πιο καθ ύλην αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ-εκπρόσωπο Τύπου της Κυβέρνησης. Και τούτο ώστε να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή συνάφεια μέσου και σκοπού, εξάλλου πόσο συναφές θα ήταν μια εξουσιοδότηση στο Υπουργικό Συμβούλιο για την εφαρμογή της απόφασης, πέραν της πολιτικής διάστασης ενός τέτοιου ζητήματος.
Τέλος, από την πλευρά της Κυβέρνησης δεν θα πρέπει να θεωρείται δικαίωση η δικαστική αυτή απόφαση μιας και στην πράξη αναιρεί το σημείο τριβής των τελευταίων ημερών, όπου η Κυβέρνηση ήταν κάθετη εξ αρχής. Δηλαδή η άμεση και πλήρης κατάργηση εκπομπής σήματος από την ΕΡΤ χωρίς την όποια μεταβατική περίοδο.
Ίσως να ταίριαζε ο χαρακτηρισμός του Πόντιου Πιλάτου στον κ. Μενουδάκο του ΣτΕ, ίσως όμως απλά η απόφαση αυτή κινείται σε μια λογική τεκμηριωμένης ενίσχυσης και εξορθολογισμού της προσβαλλόμενης ΚΥΑ. Αυτό δεν σημαίνει ότι το ΣτΕ στην πράξη νομοθετεί αλλά ότι συνεχίζει την νομολογία περί Δημοσίου-Ταμειακού συμφέροντος της τελευταίας τριετίας, αυτή την φορά κρίνοντας συγκεκριμένη υπουργική απόφαση.
Πολύ απλά το ΣτΕ βγάζει αποφάσεις που άλλοτε αρέσουν και άλλοτε όχι στα κόμματα, όμως πάντα γίνονται σεβαστές.  Ο ισχυρισμός ότι οι δικαστικές αποφάσεις επηρεάζονται από την εκτελεστική εξουσία, έχει βάση μιας και η έννοια του Δημοσίου και κατ’ επέκταση του Ταμειακού συμφέροντος, συγχέεται κα διαπλέκεται άμεσα με την ασκούμενη κρατική πολιτική επί των αντίστοιχων θεμάτων.
Εν κατακλείδι, ότι είναι δίκαιο οφελεί το λαό και όχι το αντίθετο, όπως έχει πει και ένας μεγάλος φιλόσοφος του Δικαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.