29.5.13

Επιστημονική ημερίδα για το Μεταλλευτικό Συγκρότημα Θάσου

Με επιτυχία διεξήχθη το Σάββατο 25 Μαΐου 2013 η Διεθνής Ημερίδα, με θέμα «Μεταλλευτικό Συγκρότημα Θάσου: Διερεύνηση δυνατοτήτων Προστασίας Ανάδειξης και Επανάχρησης».
Το επιστημονικό γεγονός πραγματοποιήθηκε εντός του μνημείου και συμμετείχαν σε αυτό εκπρόσωποι 4 ελληνικών πανεπιστημίων και 3 ξένων επιστημονικών ιδρυμάτων, εκπρόσωποι του Υπουργείου Πολιτισμού καθώς και οι πρόεδροι των ελληνικών τμημάτων των διεθνών οργανισμών για τα μνημεία ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών) και TICCIH (Διεθνής Επιτροπή για τη Βιομηχανική Κληρονομιά).
Στην επιστημονική εκδήλωση επισημάνθηκε η αξία του μνημείου και αναδείχθηκε περαιτέρω η μοναδικότητά του, κατά την διάρκεια των σημαντικών ανακοινώσεων που πραγματοποιήθηκαν για την ιστορία του και την ένταξή του στο ευρωπαϊκό ιστορικό και πολιτισμικό πλαίσιο.
Ταυτόχρονα έγινε αξιολόγηση της υπάρχουσας κατάστασης (πρόσθετες φθορές, χλωρίδα) σε σχέση με τις ελλιπείς προσπάθειες συντήρησης του κατά το παρελθόν ενώ, παρουσιάστηκαν συγκριτικά παραδείγματα ανάδειξης συγγενών μνημείων από την Ελλάδα και τον διεθνή χώρο και διερευνήθηκαν οι προοπτικές διάσωσης και ανάδειξής του.
Το συνέδριο χαιρέτησαν ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Άρης Γιαννακίδης, ο Δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ, η εκπρόσωπος της ΙΗ’ ΕΠΚΑ Καβάλας Δήμητρα Μαλαμίδου, ο Πρόεδρος του ελληνικού τμήματος ICOMOS Αθανάσιος Νακάσης, ο Πρόεδρος της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΔΠΘ Βασίλης Προφυλλίδης, ο πρώην Δήμαρχος Αδριανούπολης πολεοδόμος Νamik Doleneken και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Αδριανούπολης αρχιτέκτονας Atila Ergin.
Στο σύνολό τους οι επίσημοι καλεσμένοι τοποθετήθηκαν υπέρ της προστασίας και ανάδειξης του συνόλου του μνημείου, ενώ ο κ. Περιφερειάρχης υποσχέθηκε την στήριξή της.
Τα συμπεράσματα της Διεθνούς Ημερίδας θα δημοσιευθούν τις προσεχείς μέρες μετά από διαβούλευση των συμμετεχόντων. Η επιστημονική εκδήλωση είναι αποτέλεσμα πρωτοβουλίας των Αρχιτεκτονικών Σχολών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Η δημοσίευση των πρακτικών της Διεθνούς αυτής ημερίδας θα πραγματοποιηθεί από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.