Το κάλεσμα του ιμάμη σε προσευχή ακούστηκε τη Δευτέρα για πρώτη φορά έπειτα από 90 χρόνια στο πρώην Γενί Τζαμί στη Θεσσαλονίκη, κτίριο το οποίο χρησιμοποιείται σήμερα ως εκθεσιακό κέντρο.
Ο χώρος παραχωρήθηκε στους σπουδαστές της Ιερατικής Σχολής του Μεντρεσέ, της Κομοτηνής, από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη.
Τους περίπου 50 σπουδαστές και τη συνοδεία τους υποδέχτηκε στην είσοδο του ιστορικού κτιρίου στις 30 Μαρτίου ο ίδιος ο δήμαρχος, ενώ ακολούθησε παρουσίαση του χώρου από ξεναγό και στη συνέχεια τελέστηκε η μεσημβρινή προσευχή. Στην όλη εκδήλωση παρών εκτός από τον Γιάννη Μπουτάρη ήταν και ο συντονιστής μειονοτικής εκπαίδευσης Ροδόπης - Έβρου, Νίκος Παπαγεωργίου.
Η ιστορία του Γενί Τζαμί
Το Γενί Τζαμί της Θεσσαλονίκης, γνωστό και ως Χαμιντιγέ, χτίστηκε το 1902 από τον αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι και χρησίμευε αρχικά ως τόπος λατρείας για τους εξισλαμισθέντες εβραίους της πόλης, τους επονομαζόμενους Ντονμέδες.
Μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, στέγασε για μικρό διάστημα πρόσφυγες, και από το 1925 έως το 1963 χρησιμοποιήθηκε ως Αρχαιολογικό Μουσείο.
Σήμερα λειτουργεί ως εκθεσιακό κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης, ενώ το περίτεχνο ιστορικό κτίριο αναπαλαιώθηκε το 1986 από το υπουργείο Πολιτισμού.
ΚΑΙ Η ΣΧΟΛΗ ΣΤΗΝ ΧΛΛΚΗ (ΕΝΩ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΛΟΓΩ ΣΥΝΘΗΚΗΣ) ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΜΟΝΟ ΑΝ ΠΑΨΟΥΜΕ (ΩΣ ΧΩΡΑ) ΝΑ ΚΑΤΑΠΙΕΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ (ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΙΔΑΝΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ (ΜΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥΣ ΜΠΑΙΡΑΜΙΑ ΚΑΝΟΥΝΕ)!!!!!!!!!!!!!! ΚΑΛΑ ΕΚΑΝΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΜΟΝΟ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΕΚΕΙ). ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ ΤΟΥ ΦΟΒΑΜΑΙ ΛΙΓΟ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαπαγεωργιου.Το παιδι του Στυλιανιδη.Αιωνιος τουριστας της εκπαιδευσης.ΑΞΙΟΣ
ΑπάντησηΔιαγραφή