13.3.13

Οι μουσουλμάνοι της Θράκης στο Μουσείο Μπενάκη

Τι γνωρίζει ο σύγχρονος Έλληνας από τον επτασφράγιστο κόσμο της μουσουλμανικής Θράκης; Αυτή η ερώτηση βρίσκεται στο επίκεντρο της έκθεσης φωτογραφίας «Θράκη. Τόσο κοντά, τόσο μακριά», με έργα της Πέπης Λουλακάκη, η οποία εγκαινιάζεται την Τετάρτη 27 Μαρτίου στο Μουσείο Μπενάκη.
Η φωτογράφος Πέπη Λουλακάκη σπάει το άβατο της μουσουλμανικής κοινωνίας των μειονοτήτων Πομάκων, Τουρκογενών, Ρομά και Σουδανών που κατοικούν στη Θράκη.
Ταξιδεύοντας στην περιοχή επί δυόμισι χρόνια (2008 – 2010), εστιάζει με το φακό της σε προσωπικές στιγμές της σύγχρονης μουσουλμάνας γυναίκας, των παιδιών σε ώρα διδασκαλίας στα μειονοτικά σχολεία, καθώς και των νέων στη διασκέδασή τους.
Φτάνει μέχρι τα χιονισμένα ελληνοβουλγαρικά σύνορα για να ζήσει μαζί με τους Πομάκους, μοιράζεται στιγμές στα καπνά και σε επαγγέλματα που χάνονται, ξενυχτάει στα νυχτέρια και τα πανηγύρια τους.
Μπαίνει στους μεγαλύτερους καταυλισμούς των Ρομά στο Δροσερό και την Τενεκεδούπολη και καταγράφει τις συνήθειές τους. Ανακαλύπτει τους αφρικανούς Σουδανούς που κατοικούν στον κάμπο της Ξάνθης, απομεινάρι της Οθωμανικής κυριαρχίας.
Ζει με τους νέους που σπουδάζουν στις μεγάλες πόλεις, Ξάνθη και Κομοτηνή, ονειρεύονται και προσπαθούν για ένα καλύτερο μέλλον. Αποτυπώνει τη συμβίωση με τους χριστιανούς στα χωριά και τις πόλεις. Φωτογραφίζει τους σύγχρονους καλλιτέχνες και μερικές από τις πιο ιδιαίτερες προσωπικότητες της μειονότητας.
Μέσα από ένα φωτογραφικό μωσαϊκό διαφορετικών πολιτισμών συστήνει στον επισκέπτη αυτούς τους «άγνωστους» συμπολίτες μας στην καθημερινότητά τους. Κοινωνός και συνοδοιπόρος σε αυτό το έργο η δημοσιογράφος Έλενα Μοσχίδη που με τον γραπτό της λόγο συμπληρώνει την εικόνα του άγνωστου κόσμου της μουσουλμανικής Θράκης.
Το οδοιπορικό αυτό καταγράφεται και σε ομώνυμο φωτογραφικό λεύκωμα. Εγκαίνια: 27 Μαρτίου 2013, ώρα 20:00. Διάρκεια έκθεσης: 28 Μαρτίου – 28 Απριλίου 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.