15.1.13

Τον απεγκλωβισμό των ΑμεΑ από τις λίστες των ΚΕΠΑ ζητά ο Μαρίνος Ουζουνίδης

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, με θέμα τον εγκλωβισμό των ΑμεA στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ, κατέθεσε ο βουλευτής Έβρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνος Ουζουνίδης. Η ερώτηση έχει ως εξής:
«Πάνω από 70 χιλιάδες άτομα με αναπηρία βρίσκονται στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ. Σε ένα μεγάλο ποσοστό έχει ανασταλεί, επί μακρό χρονικό διάστημα, η σύνταξη ή το επίδομα αναπηρίας και το βιβλιάριο υγείας, έως ότου επανεξετασθούν από τις Υγειονομικές Επιτροπές και εκδοθεί η σχετική Γνωμάτευση.
Στον Έβρο 2.600 άτομα με αναπηρίες, βρίσκονται στις λίστες πολύμηνης αναμονής του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) στην Αλεξανδρούπολη, προκειμένου να συνεχίσουν να λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα και συντάξεις.
Αν και μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί υπεράνθρωπες και συνεχείς προσπάθειες, προκειμένου η οργάνωση και λειτουργία των ΚΕΠΑ να στηριχτεί στις αρχές της αξιοπρέπειας και του σεβασμού, ωστόσο η κατάσταση παραμένει  τραγική και  έχει οδηγήσει στην  υποβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης των συνανθρώπων μας, αυτής της ευπαθούς ομάδος, με συνέπεια τη δικαιολογημένη έλλειψη εμπιστοσύνης τους απέναντι στο κράτος.
Η απαιτούμενη όμως νομοθετική ρύθμιση για τον απεγκλωβισμό των ΑμΕΑ από τις ανεξέλεγκτες πλέον λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ, όπως όλα αποδεικνύουν καθυστερεί με αποτέλεσμα το νέο σύστημα πιστοποίησης αναπηρίας να έχει μετατραπεί κυριολεκτικά σε τόπο βασανιστηρίου και εργαλείο δημοσιονομικού ελέγχου και περικοπής δαπανών  για την ευπαθή ομάδα των ατόμων με αναπηρία.
Η κατάσταση  δεν κρίνεται απλά τραγική αλλά απάνθρωπη, γι’ αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό  ότι τα άτομα με αναπηρία δίνουν έναν άνισο αγώνα για την αξιοπρέπειά τους και είναι απαραίτητη η αλλαγή αυτής της βαθύτατα αντικοινωνικής πράξης. Είναι επιτακτική ανάγκη να δοθεί λύση γιατί η κοινωνική αντοχή και ανοχή των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους όσο το κράτος δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του μηδενίζεται.
Κατόπιν τούτων ερωτάστε:
  • Για ποιους λόγους εξακολουθεί να μη δίνεται οριστική λύση για την ομαλή  λειτουργία των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) με αποτέλεσμα την πολύμηνη και αναίτια ταλαιπωρία των ΑμΕΑ;
  • Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να εξομαλυνθεί η χαώδης κατάσταση που επικρατεί έως σήμερα και που κατά βάση δημιουργείται από την δυσλειτουργία των επιτροπών πιστοποίησης αναπηρίας;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Piazza del Popolo δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.